Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΩΔΩΝΗ: Διατήρηση του «χαρακτήρα» της Δωδώνης ζητά ο Σύλλογος εργαζομένων


Σε ομόφωνες αποφάσεις κατέληξε η γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Δωδώνη» την περασμένη Δευτέρα, τόσο για τα τεκταινόμενα ως προς το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας, όσο και για σειρά εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων τους, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στην γενική αεργία της ΓΣΕΕ της 15ης Δεκεμβρίου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Την ώρα που κρίνεται το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας η ιδιωτικοποίηση ή μη, τα αιτήματα που θέτουν ίσως να μην έχουν σημασία, σε περίπτωση που πάψει η εταιρεία να είναι κρατικοσυνεταιριστική.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τα σενάρια πώλησης της εταιρείας, στο ψήφισμα της συνέλευσης τονίζεται « η ανάγκη η «ΔΩΔΩΝΗ» να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις, να στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου»
Οι Εργαζόμενοι καλούν τη Διοίκηση της εταιρίας και τις Διοικήσεις των μετόχων να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η «ΔΩΔΩΝΗ» και στο μέλλον μια εταιρία πρότυπο στο πεδίο εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στο ψήφισμα της συνέλευσης οι εργαζόμενοι επικεντρώνουν στα ακόλουθα ως προς τη σχέση τους με την εταιρεία:
-Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε, να αλλάξουν οι όροι και στην ουσία να καταργηθεί το επί 23 συναπτά έτη ευρισκόμενο σε ισχύ ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων, που αποτελεί βάση της συμφωνίας των εργαζομένων με την επιχείρηση.
-Καταγγέλλουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διοίκησης να καταπατήσει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδεις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού εργασίας μεταξύ των οποίων αναφέρεται συγκεκριμένα το άρθρο 11 του κανονισμού.
-Καταδικάζουμε τις αλαζονικές και προσβλητικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης από όπου και αν προέρχονται.
Επίσης, απαιτούν την άμεση ενασχόληση και την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στο επόμενο κιόλας Διοικητικό Συμβούλιο για την υιοθέτηση των απόλυτα αιτιολογημένων και δίκαιων προτάσεών τους και ειδικότερα:
-Ικανοποίηση των αιτημάτων εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, που σύμφωνα με την νομοθεσία έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα,
-Αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού για την κάλυψη των κρίσιμων κενών θέσεων σε όλα τα επίπεδα,
-Αναπλήρωση των τεράστιων κενών προσωπικού, που υφίστανται σε όλους τους τομείς λειτουργίας της επιχείρησης με την μονιμοποίηση εποχικών εργαζομένων, που επί μακρόν καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες.
-Αποκατάσταση της εκτεταμένης καταπάτησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.
Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» στο ψήφισμα τους, θέτουν και θέμα αύξησης αποδοχών με μερίδιο στα κέρδη: «Διεκδικούμε -παρά την εκφοβιστική ρητορική των εκφραστών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου- τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η «ΔΩΔΩΝΗ», προς την κατεύθυνση του κοινοτικού μέσου όρου. Οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία και τα κέρδη και όχι μόνο σε ζημιές και ελλείμματα τα οποία μάλιστα δεν οφείλονται σε αυτούς».