Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Με αυστηρά μέτρα προστασίας θα λειτουργούν τα κυλικεία από τη Δευτέρα


Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό  αναφέρθηκε στο πώς θα λειτουργούν τα κυλικεία στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.
Για τους εργαζόμενους στα κυλικεία των σχολείων ισχύουν οι γενικοί κανόνες, δηλαδή πρέπει να φροντίζουν για την απολύμανση των χώρων και να λαμβάνουν μέτρα ατομικής υγιεινής, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους απασχολούνται μέσα σε κυλικεία, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.
«Τα κυλικεία πρέπει να προσφέρουν τρόφιμα και υγρά, συσκευασμένα ή παραγόμενα από τα κυλικεία, πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι πρέπει να τηρείται μεταξύ των μαθητών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν απόσταση τουλάχιστον ενάμισι μέτρου.

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος σήμερα, 169 νέα κρούσματα


15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ένας νέος θάνατος, 169 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 169 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
 1)Την Τετάρτη 09-09-2020 από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:
Τεριάχιο, Μαυρόπουλο, Κτίσματα, Χαραυγή, Τελωνείο Κακαβιάς, Στρατιωτικό Φυλάκιο Κακαβιάς.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Τροποποίηση πρόσκλησης Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 ανακοινώνεται πως τροποποιούνται οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων για την πρόσκληση «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».
Σύμφωνα με την σχετική τροποποίηση, η έναρξη υποβολής προτάσεων ορίζεται για την  01/10/2020 (ώρα 13.00 μ.μ.) και η λήξη υποβολής των προτάσεων για τις 16/11/2020 (ώρα 15.00 μ.μ.).
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά στην υποστήριξη φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου για την επιχορήγηση οικονομικής δραστηριότητας και για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας (1) θέσης εργασίας. Απευθύνεται σε φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – ΚΑΛΟ (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4430/2016).
Πληροφορίες για το περιεχόμενο και την τροποποίηση της πρόσκλησης στο www.peproe.gr

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (49.711) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(8) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (565) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (47) άτομα.
(1) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (86) σχετικές παραβάσεις.
(4) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (152) σχετικές παραβάσεις.
(206) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(36) στη Θεσσαλονίκη,
(34) στη Στερεά Ελλάδα,
(27) στην Κεντρική Μακεδονία,
(20) στο Βόρειο Αιγαίο,
(19) στη Θεσσαλία,
(13) στα Ιόνια Νησιά,
(12) στην Κρήτη,
(11) στην Πελοπόννησο,
(9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(9) στην Ήπειρο,
(7) στην Αττική,
(7) στη Δυτική Ελλάδα,
(2) στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13.057) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (13.045) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (32) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε περιοχές – νησιά του αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

To πρότειναν οι Ορίζοντες Ηπείρου… το υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καταθέτουμε εμπεριστατωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για τα προβλήματα του τόπου μας καθώς η Περιφερειακή Αρχή, προσκολλημένη στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, είναι αδύνατο να απεγκλωβιστεί από το μικρόκοσμό της και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, στην τοπική μας οικονομία.
Ως παράταξη καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να τρέξει και να προετοιμάσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου αξιοποιώντας τα αδιάθετα χρήματα από τα δύσκαμπτα ταμεία ΕΚΠΑ και ΕΚΤ, με την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα, ώστε τα προγράμματα να προκηρυχθούν με το Προσωρινό Πλαίσιο, μέχρι το τέλος του 2020. Εκτός κι αν δοθεί παράταση.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που αμφισβητούσε και χλεύαζε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου -όταν εμείς προτείναμε την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της πανδημίας- το έκανε πράξη ο συνάδελφός του Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων στην Νέα Σινώπη Πρέβεζας


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής από αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων στην Νέα Σινώπη Πρέβεζας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από 28 έως 30-08-2020, εισήλθαν στα αποδυτήρια γηπέδου στην Νέα Σινώπη Πρέβεζας, από όπου αφαίρεσαν πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, είδη υγιεινής καθώς και εξωτερική σιδερένια πόρτα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Mηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας στο Κ.Υ. Δελβινακίου


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020
ΤΡΙΤΗ 15/9/2020
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 29/9/2020
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
6977971340

Ιωάννινα: Σύλληψη αλλοδαπού διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (07-09-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για το αδίκημα της παράνομης οικοδόμησης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Για ποιες συναλλαγές καταργείται το γκισέ των τραπεζών

Πολλές συναλλαγές που γινόταν στα γκισέ των τραπεζών καταργούνται και θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τα ΑΤΜ.
Με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά γνωστοποιεί ότι δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:
Αναλήψεις μετρητών έως €400. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
Καταθέσεις μετρητών έως €1.000. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.
Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα.
Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε
α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα
β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ίλιγγος: σύμπτωμα και όχι νόσος;


Ίλιγγος: όλοι τον έχουμε νιώσει κάποια στιγμή και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αίσθημα. Τόσο που να νομίζουμε ότι πρόκειται για αυτόνομη νοσηρή οντότητα. Δεν είναι. Το καλό όμως με τον ίλιγγο είναι ότι όντας πολύ δυσάρεστος, μας στέλνει εγκαίρως στον γιατρό, μας εξηγεί ο κ. Ηλίας Μούτσιος, Διευθυντής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital.
Τι είναι ο ίλιγγος
- Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της περιστροφής, κατά την οποία νομίζουμε ότι εμείς ή το περιβάλλον γύρω μας κινείται.  Συνήθως συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό, ενώ μπορεί επίσης να συνοδεύεται από βαρηκοΐα και εμβοές (βουητό στα αυτιά).
- Ο ίλιγγος δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα, αποτέλεσμα κάποιας διαταραχής των συστημάτων που συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας και του προσανατολισμού στον χώρο.
- Μπορεί να είναι περιστροφικός ή να γίνεται αισθητός ως ελαφρύ αίσθημα περιστροφής.
Ο περιστροφικός ίλιγγος χαρακτηρίζεται από βίαιο αίσθημα περιστροφής ή πτώσεως από ύψος. Ο μη περιστροφικός αποτελεί διαφορετική κατηγορία και περιλαμβάνει ασθενείς με αίσθημα ζάλης, αστάθεια  και  τάση λιποθυμίας.
- Μεγάλη σημασία έχει η κλινική εκτίμηση του ασθενούς ως προς την αιτιολογία και τη θέση της βλάβης.
Διάγνωση
Η διάγνωση θα βασιστεί στο λεπτομερές ιστορικό, στα ευρήματα του εργαστηριακού – απεικονιστικού ελέγχου, καθώς και στη συνδρομή άλλων ειδικοτήτων, όπως οφθαλμιάτρων, νευρολόγων, καρδιολόγων για τον αποκλεισμό άλλων αιτίων .
Η διάρκεια του ιλίγγου, η συχνότητα των κρίσεων, η θέση της κεφαλής και της κίνησης στην πρόκληση αυτού, τα συνοδά συμπτώματα από το ακουστικό σύστημα, η ύπαρξη οπτικών, αισθητικών και κινητικών διαταραχών, καθώς και η ύπαρξη συστηματικών παθήσεων όπως φυματίωση, σύφιλη, μηνιγγίτιδα, καρδιαγγειακές και αιματολογικές διαταραχές, θα αποκαλύψουν το είδος του ιλίγγου.
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει ειδικές εξετάσεις όπως δοκιμασία Romberg, έλεγχο παρουσίας νυσταγμού  (ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών) στις οφθαλμικές κινήσεις, δυναμική δοκιμασία θέσεως, δοκιμασία περιστροφής, ισορροπομετρία, αλλά και τον απολύτως απαραίτητο ακοολογικό έλεγχο.
Οι ασθενείς με επιμένοντα ίλιγγο θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία ή και σε μαγνητική τομογραφία, αλλά μπορεί να χρειαστεί και η διενέργεια εκλεκτικής αγγειογραφίας, αναφέρει ο κ. Μούτσιος.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση έχει ως στόχους:
- Να διευκρινίσει ποιο περιστατικό χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.
- Να εντοπίσει τη θέση της βλάβης (περιφερική ή κεντρική), καθώς την όποια άλλη διαταραχή σχετίζεται με αυτήν.
- Να διευκρινίσει την αιτιολογία του ιλίγγου.
- Να καταστείλει τα συμπτώματα.