Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επίσκεψη φοιτητών του ΕΚΠΑ/MBA στη Boehringer Ingelheim Ελλάς

 


Ζητήματα σχετικά με την καινοτομία, τις κλινικές μελέτες, τη διαφάνεια και την αειφόρο ανάπτυξη, συζήτησε ομάδα φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στην εταιρεία-μέλος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Boehringer Ingelheim Ελλάς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 25 φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ, συνοδευόμενοι από έναν καθηγητή και από δύο εκπροσώπους του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ στις εγκαταστάσεις της Boehringer Ingelheim Ελλάς τους υποδέχθηκε ο Μανώλης Μιτάκης, Διευθυντής επικοινωνίας της εταιρείας.

Η ανωτέρω πρωτοβουλία, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του National and Kapodistrian University of Athens MBA και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, είχε στόχο την ενημέρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ στην «πρώτη γραμμή» της αγοράς από την Boehringer Ingelheim Ελλάς για τον τρόπο που δραστηριοποιείται μια κορυφαία καινοτόμος φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρουσίαση των προφίλ της μητρικής εταιρείας Boehringer Ingelheim GmbH και της θυγατρικής Boehringer Ingelheim Ελλάς, του ερευνητικού ενδιαφέροντος της εταιρείας, της λειτουργίας του Ιατρικού Τμήματος και της Οικονομικής Διεύθυνσής της, ενώ συζητήθηκαν ο ρόλος της καινοτομίας στη φαρμακοβιομηχανία, με έμφαση στο ανοικτό μοντέλο καινοτομίας της Boehringer Ingelheim, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα, θέματα διαφάνειας, δεοντολογίας, αειφόρου ανάπτυξης, Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και η μάχη κατά των διακρίσεων (Diversity & Inclusion) στις διαδικασίες της Boehringer Ingelheim Ελλάς.

Δήμος Δωδώνης: Εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη των Σουλιωτών, την Κυριακή 12 Ιουνίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


O Δήμος Δωδώνης, ο Δήμος Σουλίου, η Κοινότητα Ζωτικού και ο Σύλλογος Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού «Η Βρυτζάχα», διοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη των Σουλιωτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βρυτζάχα, στη θέση «Λιβάδι» της Κοινότητας Ζωτικού του Δήμου Δωδώνης, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Παρακαλάμου: Ευχαριστήριο

 


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ιωάννη Σκαρώνη!

Καθάρισε από τα χόρτα και τα βάτα από την πλαϊνή είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα  ως το νεκροταφείο!


ΕΟΔΥ: Δεκαπέντε θάνατοι σήμερα, 4.539 νέα κρούσματα

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαπέντε θάνατοι σήμερα, 4.539 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.539.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.496.807 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 568 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 141.273(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.012

θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (61.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 (47.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 57 (52.29%) είναι

πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.699 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 97 (ημερήσια μεταβολή +12.79%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σε ξέφρενους ρυθμούς η ακρίβεια, τρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών

 


Η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής καταπίνουν το εισόδημα των καταναλωτών οι οποίοι Περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τα ψώνια τους.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αναμένεται να κτυπήσει νέο ρεκόρ τον Μάιο ξεπερνώντας το 11%.

Σύμφωνα οι εκθέσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα.

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στην Ευρωζώνη στο 8% φέτος και το 6,4% το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 1,3% και στο -2,7%, αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ τόνισε ότι το κόστος του πολέμου θα είναι βαρύ κι ότι θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία, ενώ εκτιμούν ότι θα αποδυναμώσει σημαντικά τα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Τις ίδιες απόψεις εκφράζει και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ’ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Σε πλαίσιο συνεχών ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν χθες (10-06-2022) συνολικά (4) άτομα σε Άρτα και Πρέβεζα, από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφάλειας Άρτας και Πρέβεζας, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

ημεδαπός στην Άρτα, για κατοχή μικροποσότητας κατεργασμένης κάνναβης

(3) ημεδαποί στην Πρέβεζα, με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου «EVELIN», για κατοχή κατά περίπτωση:

2,7 γραμμαρίων κοκαΐνης, 13 ναρκωτικών χαπιών και μικροποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

16,4 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης

13,3 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης σας προσκαλεί στην «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων (post covid εποχή, καρκίνος παχέως εντέρου, μαστού και μήτρας, προστάτη, δέρματος, έμφραγμα και εγκεφαλικό, αλλεργίες, ψυχικές νόσοι, θέματα οφθαλμολογίας, άνοια, οστεοπόρωση, οδοντιατρική πρόληψη και άλλα», την Κυριακή 19 Ιουνίου, ώρα 11:00 π.μ. στους ΜΕΛΑΔΕΣ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης και της από κοινού συνέργειας φορέων (Ιατρών, Εκκλησίας, Δήμων και Συλλόγων) για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων, ο Σύλλογος Γυναικών Πωγωνίου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Ρεπετίστας, τους Συλλόγους Βελλαϊτών Ιωαννίνων και Αθηνών, με τη συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, σας προσκαλούν στην «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων (post covid εποχή, καρκίνος παχέως εντέρου, μαστού και μήτρας, προστάτη, δέρματος, έμφραγμα και εγκεφαλικό και άλλα»,

Την Κυριακή 19 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ. στους ΜΕΛΑΔΕΣ, στην Κεντρική Πλατεία της Ρεπετίστας.

Συντονιστής: κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, π. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και άλλων επιστημόνων.

Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη γιορτή του πατέρα, μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας.

Ενημέρωση σχετικά με ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

 


Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλέον οι δράστες στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν και τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, σε επιστολή που φέρει τα λογότυπα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol, υπογραφή με στρογγυλή σφραγίδα και άλλα στοιχεία (π.χ. email) που δημιουργούν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη επιστολή διακινείται μέσω email στο οποίο ως αποστολέας εμφαίνεται ο « ALANIS COELHO SOUZA » με φερόμενο τίτλο «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ» προερχόμενος από την «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».

Μάλιστα, συγκριτικά με παλαιότερες απατηλές επιστολές, παρατηρείται η προσπάθεια να προσδοθεί ολοένα και περισσότερη αληθοφάνεια στο πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 11 Ιουνίου

 


Το Σάββατο 11 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (13/06/2022- 19/06/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (13 έως 19 Ιουνίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2022

Θεριακήσι - Κοπάνη - Βαρυάδες - Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2022

Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο. 08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06/2022

Πλατανιά - Δροσοχώρι - Κράψη - Μεγ.Γότιστα - Μικρή Γότιστα - Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00 - 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06/2022

Συρράκο - Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06/2022

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00-13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 17/06/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/06/2022

Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί – Γλυκή. 08:00-15:00

Ραγδαία αύξηση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης

 


Ραγδαία αύξηση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε την τελευταία δεκαετία, ενώ οι επιστήμονες μιλούν για επιδείνωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια!

Ήδη το ποσοστό της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 7%, ενώ την επόμενη πενταετία, σε χώρες με γερασμένο πληθυσμό (π.χ. Κορέα, αλλά γενικότερα τον δυτικό κόσμο) αναμένεται να εκτιναχθεί στο 50%!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών (AAOS) η πλειοψηφία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης είναι οστεοπορωτικά. 

Για τον λόγο αυτό προτείνεται προληπτικά οι γυναίκες στην ηλικία των 45 χρόνων και οι άνδρες των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε έλεγχο για οστεοπόρωση.

Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μόνο στην Βόρεια Αμερική, συμβαίνουν περισσότερα από 1.000.000 οστεοπορωτικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη κάθε χρόνο, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ετησίων καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, ωστόσο είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων που πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.

«Τα κατάγματα και δη τα οστεοπορωτικά στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς όπως:

Ø Έντονο πόνο,

Ø απώλεια ύψους,

Ø κύφωση,

Ø παρατεταμένο κλινοστατισμό, ακόμα και

Ø διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας σε ακραίες περιπτώσεις»

αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της νευρολογικής κλινικής στο θεραπευτήριο Λευκός Σταυρός.