Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 24-8-2012

Κυρίες και κύριοι,
η σημερινή οικονομική κατάσταση στους Δήμους ήταν αναμενόμενη.
Εμείς το είχαμε επισημάνει , στην πρώτη σας συνέλευση μετά τις τοπικές εκλογές πριν ενάμιση χρόνο, ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την ολόπλευρη επίθεση για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ξηλώσουν το Δημόσιο χαρακτήρα βασικών υπηρεσιών .
 Και είστε αρκετά έμπειροι και το γνωρίζεται αρκετά καλά, ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις περνάνε και μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΟΤΑ.
Κατά τη γνώμη μας, εργαλείο της πολιτικής των Κυβερνήσεων ήταν ο «Καλλικράτης», που προέβλεπε - νομοθετούσε αυτά τα μέτρα και  έχετε σοβαρή ευθύνη, γιατί υμνήσατε τον «Καλλικράτη» προεκλογικά αλλά κυρίως στην εφαρμογή του.
   Σήμερα παραπονιέστε για επικείμενη οικονομική κατάρρευση των Δήμων, θέλοντας να αποποιηθείτε  τις δικές σας ευθύνες στην υλοποίηση της διαχρονικής συμφωνίας σας και την αποδοχή των Κυβερνητικών επιλογών.
Σας δώσανε – αλλά και διεκδικήσατε πολλές υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και πρόνοιας που έπρεπε να είναι στο κράτος (Παιδεία – Πρόνοια – Υγεία – κτλ),  φτιάχνετε  πολυιατρεία και  φαρμακεία με εθελοντές υποβαθμίζοντας αυτές της υπηρεσίες και δίνετε χέρι βοήθειας στο κράτος να το  απαλλάξει από την υποχρέωση της δωρεάν υγείας και παιδείας σε όλους τους πολίτες .
  Από την άλλη ιδιωτικοποιείται υπηρεσίες όπως καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, πράσινο, Χ.Υ.Τ.Α.κτλ.
Δεν διεκδικήσατε τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους της ΤΑ από τις κυβερνήσεις. Εφαρμόσατε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στη διάλυση της σταθερής και μόνιμης εργασίας.
   Απολυθήκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο όνομα ότι τελείωσαν οι συμβάσεις .
  Δεν προχωρήσατε στην πρόσληψη μονίμου προσωπικού, γιατί βόλευαν οι  ελαστικές μορφές εργασίας – συμβασιούχοι.
Δεν στηρίξατε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Κατά τη γνώμη μας δεν παλεύετε δεν διεκδικείτε-συναινείτε.
Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η σημερινή σας δουλειά θα πρέπει να αλλάξετε προσανατολισμό και να διεκδικήσετε δυναμικά μαζί με τους εργαζόμενους 
 - Επαρκεί χρηματοδότηση και καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντες πόρους     
  -Οι μισθοδοσία των υπαλλήλων να γίνεται από το κράτος και να μην υπολογίζεται στις επιχορηγήσεις των Δήμων
- Δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες -δομές
- Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
- Να μην στείλετε κανένα στοιχείο για την εφεδρεία
- Μόνιμοι και σταθερή δουλειά για όλους
 Δεν δεχόμαστε και δεν πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης
  Κυρίες και κύριοι, θέλω να κλείσω με τη θεατρική παράσταση- το μεγάλο μας τσίρκο- που παίχτηκε πριν λίγες μέρες στη πόλη μας και την οποία έπρεπε κατά τη γνώμη μου να την είχαμε δει όλοι. απ¨ότι φαίνεται τίποτε δεν διδαχτήκαμε από την ιστορία μας..
 Η ιστορία επαναλαμβάνετε με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Από τη μια μεριά ο λαός να αγωνίζεται για ελευθερία, ανεξαρτησία, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και από την άλλη η εξουσία- με οποιοδήποτε τρόπο εκφράζεται αυτή-,μαζί με τις ξένες δυνάμεις, τότε Αγγλία, Γαλλία,
 Ρωσία  ιερά συμμαχία, σήμερα με τρόικα, Ε.Ε. με διαχρονικό στόχο την εκμετάλλευση και εξαθλίωση του λαού.
Γι΄αυτό και οι Ο.Τ.Α. πρέπει να πάρουν σαφή θέση και να επιλέξουν με ποια μεριά θα πάνε

                                                                 Ο πρόεδρος
                                                              Χρήστος Μεντής
 

Νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής η χρήση πιστωτικής κάρτας

Τέλος στο ρευστό σε όλες τις συναλλαγές και υιοθέτηση μόνο πλαστικού χρήματος σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει το «μαύρο» χρήμα που κινείται στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό στήνει «ηλεκτρονικό μπλόκο» για το ΦΠΑ και εξετάζει την καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, καθώς θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.
Για να γίνει μάλιστα ευρέως αποδεκτό το νέο σχέδιο, μελετάται να δοθεί ισχυρό κίνητρο σε όλους τους πολίτες, ούτως ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Τελικά βρέθηκε λύση για τη μεταφορά των μαθητών

Παρατείνονται οι συμβάσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2013
Σύσκεψη χθες Στυλιανίδη με τους Περιφερειάρχες

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και τελικά το θέμα μεταφοράς των 200.000 μαθητών σε όλη την χώρα βρίσκει τη λύση του, με την παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων έως τις 30 Ιουνίου 2013.
Παράλληλα, με την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς των μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, θα υπάρξει αναγνώριση των οφειλομένων χρημάτων από το παρελθόν προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους, άμεση καταβολή, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου, καθώς και προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Με τους Περιφερειάρχες
Ας σημειωθεί ότι στην χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι 13 Περιφερειάρχες με τον υπουργό έθεσαν  τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.
Πρόβλημα οι περικοπές
Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.
Συγκεκριμένα οι 13 Περιφέρειες το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν λάβει 59.012.692 ευρώ ενώ το 2011 έλαβαν 337.291.859 ευρώ και το 2010 343.589.516 ευρώ.
Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που όπως είπε η Κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει.

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την εξισωτική αποζημίωση των αγροτών

Έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία όσοι παραγωγοί δεν έλαβαν την εξισωτική αποζημίωση λόγω ελλείψεων που είχαν στο φάκελό τους, να υποβάλουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά προκειμένου μετά το σχετικό έλεγχο, να καταστεί δυνατή η πληρωμή τους μεταξύ 12-18 Σεπτεμβρίου.
Οι συνολικές πιστώσεις για την εξισωτική αποζημίωση ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκε σε 69.014 δικαιούχους ποσό ύψους 126 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης είναι ετήσια και αφορά σε δικαιούχους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Τα κυριότερα εξ αυτών είναι να κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, να κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ή να είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι με αποδεδειγμένη την μετακίνηση των ζώων, να μην έχουν μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση και το γεωργικό τους εισόδημα να αφορά τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους εισοδήματος.

Οι Κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις στα… μαχαίρια για τη «Δωδώνη»!

Αντιδρούν στη σύμπραξη με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε., αν και εξασφαλίζεται το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.
Υπέρ της συνεργασίας και ο Μιχάλης Κασσής…
Ενώ οι διαδικασίες πώλησης της «Δωδώνης» βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οριστική είναι πλέον η διάσπαση μεταξύ των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου και κτηνοτρόφων, που προγραμματίζουν ξεχωριστά πια τις κινήσεις τους. Οι τελευταίοι αντιδρούν ακόμη και στην συμμετοχή της εταιρίας «Βίκος Α.Ε.» ως στρατηγικού επενδυτή μαζί με τις Ενώσεις, μια κίνηση που συνεχίζει να αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους περισσότερους Ηπειρώτες, αφού εξασφαλίζει τον τοπικό χαρακτήρα της επιχείρησης. 
Με χθεσινή επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία της χώρας, οι Ενώσεις με το κύρος και τη δύναμη της εταιρίας «Βίκος Α.Ε.» πλέον, τους ενημερώνουν ότι κατέθεσαν επικαιροποιημένη δεσμευτική πρόταση για την αγορά της «Δωδώνης», ενώ την ίδια ώρα μερίδα κτηνοτρόφων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, φωνάζοντας «όχι στο ξεπούλημα της εταιρίας, όχι στην ιδιωτικοποίηση» κ.α. συνθήματα που συμπίπτουν με εκείνα των αριστερών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.).
Μετά από μια… πενιχρή συγκέντρωση χθες στο εργοστάσιο της «Δωδώνης», οι κτηνοτρόφοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δ. Μακεδονίας, ενημερώνοντας για τις κινήσεις τους τον Ηλία Θεοδωρίδη, νέο Γενικό Γραμματέα, ενώ ενημέρωσαν και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα και ώρα 12 μ. οι κτηνοτρόφοι θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο (στο γραφείο του) και με εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι Ενώσεις
Στην επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημερώνουν για την κατάθεση της επικαιροποιημένης δεσμευτικής προσφοράς για την αγορά της «Δωδώνης», τονίζοντας, ότι στη δεσμευτική προσφορά συμπεριλήφθηκε και σχετική Τραπεζική Επιστολή βεβαίωσης διαθεσίμων κεφαλαίων.
«Μόνο οι ΕΑΣ – μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν την εταιρία και να συνεισφέρουν δυναμικά στην προσαρμογή αυτής στις νέες συνθήκες της αγοράς, σε αγαστή συνεργασία με τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι Ενώσεις στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης (Πρόεδρος ΕΑΣ Ιωαννίνων).  Αναφέρουν ακόμη, ότι: «Η προσφορά που έχουμε υποβάλλει ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τη Διακήρυξη και ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία της εταιρίας στην περιοχή, την αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού και τη διατήρηση της ζώνης γάλακτος στην Ήπειρο».
Ο Μιχ. Κασσής…
Επίσης χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής (που είχε συνάντηση γνωριμίας με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη) σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο θέμα της Δωδώνης και η ανακοίνωση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή των ΕΑΣ της Ηπείρου, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.
«Η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει συνθήκες συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας στα Γιάννινα, θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, θα συνεχίσει να προσφέρει καλές τιμές και θα δώσει  προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα ,που είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσής.
Οι κτηνοτρόφοι…
Από την πλευρά τους, οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ενημέρωσαν χθες τον κ. Θεοδωρίδη για τις θέσεις τους, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με το μέλλον της εταιρίας, τονίζοντας ξανά την αντίδρασή τους στην πώληση της «Δωδώνης».
Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από το νέο Γενικό Γραμματέα, να παρέμβει στην Κυβέρνηση, για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός! Ο κ. Θεοδωρίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα προσεκτικά.
Μαζί με τους κτηνοτρόφους ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο οποίος σε δηλώσεις του επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για την πώληση της «Δωδώνης». «Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται, ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υπέρ των παραγωγών και της κοινωνίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντάς.
Ένταση…
Η επόμενη… στάση των κτηνοτρόφων ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων που εκείνη τη στιγμή συνεδρίαζε. Όμως, δεν είχαν ενημερώσει για την έλευσή τους, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί, να επικρατήσει ένταση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Γιωτίτσα και στους κτηνοτρόφους, πριν τελικά δοθεί ο λόγος στον Μιχάλη Τζίμα, εκπρόσωπο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης για πώληση της Δωδώνης σημαίνει μετωπική σύγκρουση», τόνισε ο κ. Τζίμας και ζήτησε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα για αναβολή του διαγωνισμού. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο χώρο έφθασε στο «μη παρέκει» και ότι οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κλάδου.

Στο 30% θα έφτανε η ανεργία χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, εκτιμά ο Οργανισμός

Κατά 5 έως 7 μονάδες υψηλότερη θα ήταν η ανεργία, αγγίζοντας το 30%, χωρίς τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως εκτιμά η διοίκηση του Οργανισμού.
 Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα σχεδόν 1.130.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι, έχουν ενταχθεί σε 68 επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ.
 Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων - επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας - εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα, ενώ οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν το τρέχον έτος 2,2 δισ. ευρώ.
 Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί 68 επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ με μέγιστο αριθμό ωφελουμένων 1.350.000 ανέργους και εργαζομένους ιδιαίτερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.
 Μέσω των δράσεων αυτών μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί ή συνεχίζουν να ωφελούνται 1.128.550 δικαιούχοι, γεγονός που συνεπάγεται ότι η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 84% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων.
 
ΠΗΓΗ: www.in.gr
 

Ριζικές αλλαγές στα στεγαστικά δάνεια

Πόσο μειώνονται οι δόσεις

Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους έως και τα 99 χρόνια, χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών υπό κατάσχεση για ορισμένη περίοδο.
Με μια εντυπωσιακή κίνηση που υπαγορεύεται από την τεράστια αύξηση των «κόκκινων» δανείων που προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, και κυρίως τον φόβο να γίνουν περισσότερα, οι εμπορικές τράπεζες -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- προχωρούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις - ανάσα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους από τη μία, ενώ παράλληλα θα εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

«Κούρεμα» στα εποχικά επιδόματα ανεργίας

Το «κούρεμα» των ειδικών εποχικών επιδομάτων που κάθε χρόνο εισπράττουν, επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, περίπου 160.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.ά.) μπαίνει στο «πακέτο» των περικοπών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το «κούρεμα» των παραπάνω επιδοτήσεων έρχεται μετά τη φετινή μείωσή τους κατά 22% (σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ) και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σχεδιάζεται να γίνει μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
Δηλαδή, θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο, από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος, από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας).

Η Πρέβεζα και το διαμάντι του Σουλτανικού παλατιού Top Kapi, που όλοι το μάθαμε, από την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της Μελίνας Μερκούρη και του Peter Ustinov

Στο Παλάτι και Μουσείο Top Kapi της Κωνσταντινούπολης εκτίθεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ένα μεγάλο επεξεργασμένο διαμάντι, το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για το μεγάλο διαμάντι που αναφέρεται η κινηματογραφική ταινία «Top Kapi» πού γυρίστηκε στην Καβάλα και την Κωνσταντινούπολη το 1965 με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Peter Ustinov.
Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί (βιβλία) αλλά και οι ξεναγοί της Πόλης (Istanbul), γράφουν και λένε μια αφελή εκδοχή για το διαμάντι αυτό. Ότι δήθεν «βρέθηκε από ένα γεωργό στο χώμα, και αυτός το πούλησε σε ένα έμπορο κουταλιών γιά δύο κουτάλια και από αυτόν περιήλθε στό Σουλτάνο τον 17ο αιώνα. Γι’ αυτό αποκαλείται και το διαμάντι του κουταλά». Τελευταία λένε και μια νέα εκδοχή ότι δήθεν «το διαμάντι αυτό φόρεσε μόνο η κυρά Βασιλική σύζυγος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων». Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ της Κρατικής Ιαπωνικής τηλεόρασης για την Πρέβεζα (έτος 2004) αναφέρεται ότι η απελευθέρωση του λοχαγού Camus, που συνελήφθη από τον Αλή Πασά στην Πρέβεζα, έγινε με δωρεά ενός μεγάλου κατεργασμένου διαμαντιού προς τον Σουλτάνο Selim III, από τη χήρα μητέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα Nobile Maria Letizia Bonaparte.

Πιθανότατα το διαμάντι αυτό να ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα και περιήλθε στα χέρια της (χήρας) μητέρας του Μεγάλου Ναπολέοντα, εικάζεται δε ότι το προσέφερε στον τότε Σουλτάνο Selim IIIσαν αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του εραστή της λοχαγού Camus. (Ντοκιμαντέρ Ιαπωνικής Κρατικής Τηλεόρασης 2004). Πιθανότατα το διαμάντι εστάλη διά της διπλωματικής οδού με άκρα μυστικότητα από Γαλλία στην Πρέβεζα, από εκεί στα Ιωάννινα στον Αλή Πασά Τεπελενλή και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα Ι Βοναπάρτη λεγόταν Nobile Maria Letizia Bonaparte née Ramolino ή Marie-Lætitia Ramolino, Madame Mère de l' Empereur (24 Αυγούστου 1750 – 2 Φεβρουαρίου 1836). Είχε γεννήσει 13 παιδιά εκ των οποίων επέζησαν τα οκτώ. Την εποχή της Μάχης της Νικοπόλεως η ίδια ήταν 48 ετών. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία 86 ετών.

ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Σύλληψη ημεδαπού για διάρρηξη τουριστικού λεωφορείου


Αναζητείται ακόμη ένας συνεργός του

Συνελήφθη, χθες (26-08-2012) το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, ένας 31χρονος ημεδαπός ενώ αναζητείται ένας ημεδαπός συνεργός του, για διάρρηξη τουριστικού λεωφορείου στη Λούτσα Πρεβέζης.
Eιδικότερα, οι δύο δράστες λίγο νωρίτερα είχαν παραβιάσει την πόρτα τουριστικού λεωφορείου στην παραλία της Λούτσας στην Πρέβεζα, χωρίς τελικά να αφαιρέσουν κάτι.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου.