Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Επανεκκίνηση για 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους!


Ολύμπια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός και Ε-65

Την καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης και παραχωρησιούχων για την επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
Ήδη είχε υπάρξει συμφωνία για τα έργα της Ολυμπίας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου και την Τρίτη το βράδυ επετεύχθη συμφωνία και για την Ιόνια Οδό και τον Ε-65. Αμέσως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κι αφού έγινε και η ενημέρωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης προχώρησαν στην ανακοίνωση της καταρχήν συμφωνίας.
Σύμφωνα με αυτή:
Περιορίζεται το φυσικό αντικείμενο του συνόλου των έργων, με το 20% εξ αυτών να μετατίθεται σε δεύτερη φάση. Στόχος είναι κι αυτά να προωθηθούν εντός τριετίας, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε από ποια πηγή θα χρηματοδοτηθούν.
Πρόκειται για το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπιας Οδού και τα τμήματα Τρίκαλα-Εγνατία και Λαμία-Ξυνιάδα του Ε-65.
Το υπόλοιπο 80% των έργων προχωρούν κανονικά. Συνολικά πρόκειται να υλοποιηθούν 956 χλμ. από τα 1.204 χλμ. που προβλεπόταν αρχικά, καλύπτοντας το 95% του κυκλοφοριακού φόρτου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί και το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τις 43 τράπεζες που εμπλέκονται και τον Απρίλιο να "πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες".
Ανακοινώθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική των διοδίων για τα οποία ήδη υπάρχει απώλεια εσόδων της τάξης του 45%.
Η απώλεια των διοδίων θα κατανεμηθεί αναλογικά μεταξύ του δημοσίου και των παραχωρησιούχων.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για "λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Τώρα αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο που αφορά την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες".
Ο υπουργός που τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη βάση που θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα είναι ικανό να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 43 τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων είναι από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Πάντως οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν περίπου το 45% της χρηματοδότησης, φαίνεται ότι τελικώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα.
Ακόμα, επισημάνθηκε πως θα υπάρξει σίγουρα χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα καλυφθεί από το δάνειο που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΤΕπ ύψους 650 εκ. ευρώ ενώ θα αναζητηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ.
Το ύψος του κενού θα διαμορφωθεί μετά και τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ενώ σίγουρα θα είναι κατ' ελάχιστο 15%-17% του συνόλου, αν υπολογιστεί το κενό στα διόδια που χρηματοδοτούν κατά το εν τρίτο τα έργα και στα οποία υπάρχει ήδη απώλεια της τάξης του 45%.
Σε ότι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων των παραχωρησιούχων αυτές συμφωνήθηκαν στο ύψος των 280 εκ. ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο από τις αρχικές απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΑΡΤΑ: Σύλληψη φυγόποινου ημεδαπού


Συνελήφθη, χθες (11-12-2012) το πρωί στις Πηγές Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, 33χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, συνολικής ποινής φυλάκισης (30) ημερών και χρηματική ποινή, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

ΠΟΕ- ΟΤΑ: 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή

Σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να επικαιροποιήσει τη βάση δεδομένων της απογραφής των υπαλλήλων, διαγράφοντας από τη λίστα και θέτοντας σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) που ανήκουν σε φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο.
Στη σχετική απόφαση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης.
Επίσης, ήδη έχει κηρύξει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προβλέπεται συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή κοκαΐνης

Συνελήφθη, χθες (11-12-2012) το βράδυ σε κεντρική οδό της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 42χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού βάρους (1,5) γραμμαρίων.

Επαγρύπνηση και εγρήγορση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου

Του Κώστα Μπατσή


Πλουτισμένη από τη φύση η Ήπειρος δέχεται κατ ΄έτος τις περισσότερες βροχές απ΄ όλες τις περιφέρειες της χώρας, κάτι που αποδεικνύεται από τις δεκάδες ποταμών, παραποτάμων και λιμνών που διαθέτει.
Νεράκι άφθονο και πολύτιμο, το οποίο δεν διαχειρίζεται ορθώς γιατί δεν υπάρχουν ανάλογη πολιτική, κρατική μέριμνα, προστασία επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, νομοθεσία και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ειδικά για τις λεκάνες απορροής που εκκρεμεί από το 2003. Άφθονο νεράκι που όμως πολλές φορές γίνεται αιτία πολλαπλών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, δρόμους. Καταστροφές που καλείται ν΄αντιμετωπίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου. Κάτι τέτοιο συνέβη και πρόσφατα μετά από έντονες βροχοπτώσεις στη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων-Πραμάντων, στη θέση Ορεσίδες, μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλεντζίου-Μονολιθίου,.
Και σ΄αυτήν την περίπτωση η επέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, χάρη και στην αμέριστη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά και του εντεταλμένου αντιδημάρχου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Συνεργεία της έσπευσαν άμεσα επιτόπου, απομάκρυναν τους τεράστιους ογκόλιθους που είχαν αποκλείσει το δρόμο και προς τις δύο κατευθύνσεις και επιδιόρθωσαν τον ασφαλτοτάπητα που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την πτώση τόνων βράχων, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις για διερχόμενους οδηγούς. Παράλληλα αστυνομικοί και ο αντιδήμαρχος απέκλεισαν την κυκλοφορία οχημάτων σε κατάλληλα σημεία, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την ενημέρωση των οδηγών που κατευθύνονταν προς το μέρος της κατολίσθησης προς αποφυγήν ταλαιπωρίας
Συγχαρητήρια στον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά κ. Βασίλη Σπύρου και τον αντιδήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων για την άμεση επέμβασή τους. Κι επειδή παρόμοια φαινόμενα κατολισθήσεων, κατακρημνήσεων και αποκλεισμών δρόμων σημειώνονται κατά τακτά διαστήματα χειμώνα-καλοκαίρι από τήξη και πήξη εδαφών, χιονών, νεροποντών και νεροσυρμών τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και καλύτερη συνέχεια.
Τέτοιοι άντρες και τέτοιες υπηρεσίες κάνουν τους Ηπειρώτες περήφανους και τους δημιουργούν αίσθημα ασφαλείας.

ΚΟΡΙΤΙΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων


Συνελήφθησαν, χθες (11-12-2012) τα ξημερώματα στην Κορίτιανη Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 51 και 50 ετών, ενώ οδηγούσαν Ι.Χ. Φορτηγό, στην καρότσα του οποίου υπήρχαν κλεμμένα αντικείμενα.
Ειδικότερα, οι δύο δράστες μετέβησαν με ΙΧΦ αυτοκίνητο σε εγκαταστάσεις εταιρείας στην Κορίτιανη Θεσπρωτίας, όπου αφαίρεσαν (14) μεταλλικά καρότσια και (7) μεταλλικά στηρίγματα.
Οι δράστες συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τα μεταλλικά αντικείμενα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

MRB: Προβάδισμα δύο μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 22,1%
ΝΔ: 20,1%
Χρυσή Αυγή: 9,3%
ΠΑΣΟΚ: 6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 4,4%
ΚΚΕ: 4,2%
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 2,4%.
Άλλο κόμμα απαντά το 3,1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 22,9% των ερωτηθέντων.
Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ και προηγείται με ποσοστό 28,7% έναντι 26,1% (η ΝΔ). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12,1%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7%, το ΚΚΕ 5,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1%.
Στο ερώτημα ποιος εκ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,8% και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ 31,1%. Σε ποσοστό 33,6% οι ερωτηθέντες απάντησαν «κανένας από τους δύο».
Σύμφωνα με την Real, σε ερώτημα σχετικά με τον λόγο που στηρίζουν το κόμμα που ψηφίζουν οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Το 48,6% απάντησε «υποστηρίζω την πολιτική του κόμματος που στηρίζω με σκεπτικισμό γιατί δεν με εκφράζει απόλυτα αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Το 35,6% απάντησε «υποστηρίζω με θέρμη την πολιτική του κόμματος το οποίο στηρίζω γιατί πραγματικά με εκφράζει». Τέλος, ποσοστό 15,8% απάντησε «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ σήμερα Τετάρτη σε 7.367 αγρότες

Αποζημιώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σήμερα Τετάρτη σε 7.367 αγρότες, των οποίων η φυτική παραγωγή ζημιώθηκε από διάφορα αίτια.
Οι αποζημιωθέντες αγρότες προέρχονται κυρίως από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
Η επόμενη καταβολή αποζημιώσεων προβλέπεται για τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν και οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).
Σημειώνεται ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων του τρέχοντος έτους.

ΜΑΖΑΡΑΚΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Νεκρός 61χρονος που παρασύρθηκε από επιβατικό αυτοκίνητο

Νεκρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας 61χρονος ο οποίος παρασύρθηκε από επιβατικό αυτοκίνητο στον οικισμό του χωριού Μαζαρακιά Θεσπρωτίας.
Ο οδηγός 41 χρόνων, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στο τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, εγκατέλειψε αβοήθητο τον 61χρονο και τράπηκε σε φυγή, αλλά είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψή του.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων

Στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από άνδρες της Λιμενικής Αρχής, συνελήφθη 43χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο και ο 31χρονος συνοδηγός του, διότι στο φορτηγό βρέθηκε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.
Μετά την καταμέτρηση παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων βρέθηκαν 59.220 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.
Το όχημα και η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν.

Συνήλθε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του “Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ηπείρου”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, συνήλθε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του “Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ηπείρου” με έδρα τα Ιωάννινα με την επωνυμία “Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου-Κρανιά, Δυτ. Μακεδονίας”, όπου ορίστηκαν και οι νέοι ρόλοι για την προσωρινή διοίκηση.
1.- Μπούκας Μιλτιάδης (Ιωάννινα-Ζαγόρι) -Πρόεδρος
2.- Δημάκος Αχιλλέας (Πάργα) -Γραμματέας
3.- Ζάγκλης Ναπολέων (Καλαρρύτες) -Ταμίας
4.- Παπαϊωάννου Τρύφων (Τζουμέρκα) -Αντιπρόεδρος
5.- Βασιλείου Κατερίνα (Λιγκιάδες) -Μέλος
6.- Φούφας Μπάμπης (Κρανιά) -Μέλος
7.- Αυλωνίτης Ιωάννης (Ζαγόρι) -Μέλος
Το Πρακτικό ίδρυσης του Συλλόγου υπογράφουν 40 άτομα από όλη την Ήπειρο.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6974371797