Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα

Κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή προς έγκριση και ψήφιση οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα) που υπογράφηκαν τον περασμένο Μάιο.
Ανάδοχοι των εργασιών είναι, όπως είναι γνωστό:
- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, που κατέθεσε τις συμβάσεις στη Βουλή, σε δηλώσεις του, επισήμανε:
«Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις για διάφορα αδικήματα από αστυνομικούς των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας.
Ειδικότερα:
Από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνελήφθη στην Πρέβεζα, 41χρονη ημεδαπή, διότι εκκρεμούσε σε βάρος της απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (14) μηνών, για εισφορές.
Από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη στα Ιωάννινα, ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο, κατείχε και επέδειξε πλαστό διαβατήριο Αλβανικών Αρχών.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Προληπτικής Αστυνόμευσης Πρέβεζας, συνελήφθη στην Πάργα Πρέβεζας, 30χρονη ημεδαπή, η οποία κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, να απασχολεί παράνομα σε αυτό 36χρονο Αλβανό, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Επιπρόσθετα αναζητείται, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 55χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης του ανωτέρω καταστήματος.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών. 

Τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου οι συντάξεις του ΟΓΑ

Τη Δευτέρα θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου σε 698.897 συνταξιούχους του ΟΓΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώνεται στο ποσό των 314.204.180,97 ευρώ.

Εξετάζονται αλλαγές για τα ολοήμερα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με 2.500-3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών

Αλλαγές στο πρόγραμμα των ολοήμερων δημοτικών σχολείων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προσπαθώντας παράλληλα να βρει λύση για τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών.
 Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα», ήδη έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη περίπου 19.500 αναπληρωτών στα σχολεία, αλλά ο ακριβής αριθμός τους θα γίνει γνωστός μετά την ολοκλήρωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο τέλος της εβδομάδας.
 Πάντως, παρά την πρόσληψη αναπληρωτών, θα υπάρξουν περίπου 2.500-3.000 ακόμη κενά στα σχολεία της χώρας. Για την κάλυψη των κενών αυτών έχει βρεθεί λύση και στις περιπτώσεις των λυκείων θα γίνουν παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί το ωράριό τους στα σχολεία.

Μέτρα δύο ταχυτήτων για τη διαχείριση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές

Τα μέτρα για τη διαχείριση των μέχρι τώρα περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές των Δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου και Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων εξέτασε η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.
Η Συντονιστική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση το πρωί της Τετάρτης (27/8/2014) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσία της Γενικής Γραμματέα και του Γενικού Δ/ντη Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, Δ/ντη Δασών Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου για τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές που έχουν καταγραφεί έως σήμερα προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους των ορεινών και δασικών οικισμών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Περιφερειακού Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου

Στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε σήμερα, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, σημείωσε:
"Το 2004, είχε εκπονηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο πρότεινε μία σειρά έργων, δράσεων και μέτρων που έπρεπε να υλοποιηθούν.

Το 2011, έτος κατά το οποίο ανέλαβε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, είχαν κατασκευαστεί ΜΟΝΟ οι 4 ΧΥΤΑ εκ των οποίων λειτουργούσαν ΜΟΝΟ οι 3 από αυτούς. Η Περιφερειακή Αρχή αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη καθυστέρηση και το έλλειμμα που υπήρχε στον τομέα αυτόν, με συστηματική και μεθοδική δουλειά, σήμερα:

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, ώρα 9:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  29η Αυγούστου  2014, ημέρα   Παρασκευή & ώρα 09.00  π.μ.  στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Σχετικά με έγκριση 2ου πρακτικού του διαγωνισμού του έργου «Αποκομιδή απορριμμάτων Δήμου Πωγωνίου».
2.Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπρασίας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την  «Προμήθεια τροφίμων του Δήμου Πωγωνίου & του Ν.Π.Δ.Δ.»      
3.Περί έγκρισης αιτημάτων  δημοτών – πολιτών για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον Δήμο Πωγωνίου   βάσει  του Ν.4257/2014.  

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Σήμερα το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα που τους αφορούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα αναρτηθούν και στα λύκεια όλης της χώρας.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα που τους αφορούν από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας και πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Όνομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο).
Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Ομιλία Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Άνδρέου κατὰ την Λιτανεὶα τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ στὴν Πλατεῖα τῆς Κονίτσης (23.8.2014)


Βουνό ή θάλασσα; - «Προβατίνα γιαχνί»

Tης Γεωργίας Τριανταφυλλίδου*

 Προβατίνα γιαχνί

Aπό παιδί δεν είχα σχέση με το βουνό. Τα καλοκαίρια τα περνούσαμε οικογενειακώς στη Χαλκιδική ή στον τόπο καταγωγής των γονιών μου. Θάλασσα παντού. Από στάχυα, στη δεύτερη περίπτωση. Κυμάτιζαν τα εύφορα χωράφια που πότιζε ο Αγγίτης. Αλλά ακόμη κι εκεί, η κοντινότερη παραλία απείχε μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο. Τα καλοκαίρια ήταν επίπεδα και χρυσογάλανα. Δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρχουν διακοπές σε μέρη με στεγνούς ανθρώπους. Παρόλο που οι πληροφορίες σχετικά με τα βουνά θα εξέφραζαν ευχαρίστως ότι κι εδώ άνθρωποι περνούν καθημερινά τη ζωή τους και ανεβοκατεβαίνουν, πάντα πίστευα ότι την περίοδο του θέρους αυτό μάλλον θα γίνεται στανικώς κι επειδή στα ψηλά τούς έριξε μια αναποδιά της τύχης. Μετά μεγάλωσα. Αλλά δεν μεταστράφηκα. Απεναντίας, οι πολυδιαφημισμένες εκδρομές σε ορεινούς προορισμούς, οι ξενώνες-αρχοντικά, οι χορτόπιτες και οι χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα του δάσους για πρωινό, οι υποσχετικές βελέντζες μπροστά στο τζάκι, με έπειθαν ακόμη περισσότερο ότι το βουνό θέλει του κόσμου τα συμπράγκαλα για να γίνει θελκτικό, εκεί όπου η θάλασσα αρκεί από μόνη της. Δροσίζεσαι, ερωτοτροπείς εντός της, τρέφεσαι από τα σπλάχνα της. Αν θες, κοιμάσαι στην άμμο.

Να γίνει επιτέλους νομοθετική ρύθμιση και να συμπεριληφθεί στο προς ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Στο ΕΜΠ τα τελευταία περίπου 4 έτη και με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο 1,5 έτος περίπου υφίσταμαι εργασιακή παρενόχληση (mobbing). Ενδεικτικά σας αναφέρω:
Από τις 22 Απριλίου 2013 με τοποθέτησαν σε πολυδύναμη μονάδα  της τεχνικής υπηρεσίας, χωρίς να είμαι τεχνικός, μηχανικός ή κάτι άλλο σχετικό. Είμαι κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού. 
Σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει αυτή η τοποθέτησή μου. 
Προφανώς έγινε τέτοια εισήγηση, για να με παροπλίσουν. 
Είναι τελείως παράλογο. 
Έτσι θέλουν να τεκμηριώσουν ότι είμαι ακατάλληλος «βαπτίζοντας» ότι είμαι τεχνικός.
Στις 12 Ιουνίου 2013 με μετακινούν σε άδεια αποθήκη, με τρωκτικά, κατσαρίδες, εστίες μικροβίων κ.λπ., -σχετικό φωτογραφικό υλικό σας έχω στείλει ηλεκτρονικά-. Δεν μπορώ να κάνω χρήση κλιματισμού. 
Στο γραφείο από όπου με μετακίνησαν στις 12/6/2013 άλλαξαν κλειδαριά. 
Δηλαδή, παρεμποδίζομαι και από αυτόν τον χώρο εργασίας, που με τοποθέτησαν.