Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κόλλησαν στο μηδέν Α.Ε. Μικρασιατών και Α.Σ. Καλπακίου

Φωτό: Apostolos Merkouriadis
*Σε εξ αναβολής παιχνίδι της 27ης αγωνιστικής, σε ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο στις «Χαμένες Πατρίδες», η Α.Ε. Μικρασιατών και ο Α.Σ. Καλπακίου ήρθαν ισόπαλοι με 0-0.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (28η αγωνιστική)
1. Σερβιανά: 60
2. Α.Ο. Βελισσαρίου: 56  
3. Α.Ο. Ανατολής: 55
4. ΠΑΟ Κρύας: 54
5. Θύελλα Ελεούσας: 53
6. Προοδευτική Περάματος: 47
7. Κουτσελιό: 42
8. ΠΑΣ Κάστρο: 41  
9. Α.Ε. Μικρασιατών: 40
10. Χαροκόπι: 40
11. Α.Σ. Καλπακίου: 39 
12. Πίνδος Κόνιτσας: 38  
13. Κόντσικα: 36  
14. Ροδοτόπι: 35
15. Θύελλα Κατσικά: 33
16. Ατρόμητος '95: 15
17. Λαψίστα: 8

18. Πεδινή: 7

Κοπή Πίτας από την Αδελφότητα Δολιανών Πωγωνίου

Φωτογραφικό αφιέρωμα

Οι σχολές όπου θα γίνει «σφαγή» για την εισαγωγή

Σε ποια ΑΕΙ-ΤΕΙ μειώνονται και σε ποια αυξάνονται οι θέσεις

«Σφαγή» αναμένεται να γίνει φέτος στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα περιζήτητα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς ο νέος χάρτης των εισακτέων στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, προκαλεί ανακατατάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τους «Έθνους», ο αριθμός των εισακτέων θα αυξηθεί σε σχολές των εξής επιστημονικών πεδίων: 
Στο 2ο, στο 4ο και στο 5ο.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι φοιτητές θα απορροφηθούν στις εξής σχολές:
•Πολυτεχνικές
•Φυσικό
•Μαθηματικό
•Γεωγραφίας
•Οικονομικά

Παρέμβαση Περιφέρειας για τα ΥΗΕ Πουρναρίου

Τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας για τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ", στην οποία προβλέπεται η εκχώρηση των υδροηλεκτρικών έργων "Πουρνάρι Ι και ΙΙ", ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, σε σύσκεψη που οργανώθηκε σήμερα στο Πουρνάρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων και τοπικών φορέων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι αντίθετη στην πώληση ή την πιθανή παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, όπως το Πουρνάρι I και II, αναρωτώμενος μάλιστα ποιά ήταν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν προς πώληση τα συγκεκριμένα Υδροηλεκτρικά Έργα.
Η Περιφερειακή Αρχή, όπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και για σειρά πρακτικών ζητημάτων, που αφορούν τα δύο ΥΗΕ του Πουρναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος των δύο φραγμάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην άρδευσή της πεδινής περιοχής Άρτας είναι μεγάλης σημασίας, ρόλος που καθίσταται αβέβαιος σε περίπτωση εμπλοκής ιδιωτών.

Ποιοί αγρότες απαλλάσονται από την τήρηση βιβλίων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών απαλλάσσονται όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 15.000 ευρώ και ενιαία ενίσχυση μέχρι 5.000 ευρώ.

Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, από την 1.1.2014, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.
 Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τη φορολογία των αγροτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

37.299 ασφαλισμένοι στο περίμενε για σύνταξη από το ΙΚΑ

Σύμφωνα με το ΙΚΑ οι μη αποδοθείσες συντάξεις ανέρχονται σε 37.299 και όχι σε 350.000 ενώ η καθυστέρηση προκύπτει λόγω της αδυναμίας άμεσου υπολογισμού των συντάξεων εντός εύλογου χρόνου που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Όπως αναφέρει το ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του, με βάση τα τηρούμενα μηχανογραφικά στοιχεία, στις 5/3/2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις απόδοσης συντάξεως είναι οι παρακάτω:
Κύριες Συντάξεις:
• Απλές Συντάξεις (ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ): 63.075.
• Συντάξεις, από διαδοχική ασφάλιση: 11.146.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 24χρονος υπήκοος Αλβανίας για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή 9,5 κιλών κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (12-03-2014) το πρωί κοντά στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στον 24χρονο, αρχικά διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στις χειραποσκευές του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (9) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, βάρους (9) κιλών και (512) γραμμαρίων.
Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προμηθευόταν και διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε διάφορους χρήστες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ … η επόμενη μέρα

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΜΠΡΗ
Δημοτικού  Συμβούλου

   Ο δρόμος προς τις εκλογές  της 18ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης της επόμενης πενταετίας, μέρα με την μέρα γίνεται και πιο σύντομος.
  Όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις προετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη εκλογική μάχη, μέσα σε ένα κλίμα που οι δημιουργηθείσες κοινωνικοπολιτικές και κυρίως οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα μας, δεν είναι και οι καλύτερες.
   Η μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα μας, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, τόσο το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, όσο και κυρίως την σκέψη και συμπεριφορά του Πολίτη-Δημότη.
   Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία και η δημοτική παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ». Η παράταξη που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των τοπικών μας πραγμάτων, φιλοδοξεί να συνεχίσει ως νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ολοκληρώσει το δύσκολο αλλά επιτυχημένο έργο της, προς όφελος των συμφερόντων της όμορφης πόλης μας και των ευγενών της κατοίκων. Οι πρόσφατες προσπάθειες ανάδειξης του επικεφαλής της παράταξης, ανήκουν στο παρελθόν. 

«Παραλύει» σήμερα το δημόσιο από την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο σήμερα Τετάρτη 12 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενη στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα-Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. 

«Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης», αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Μπλόκο» του ΣτΕ στα προνόμια των παιδιών πολυτέκνων

Αντισυνταγματικός ο τρόπος που εισάγονται στα ΑΕΙ

«Μπλόκο» στα προνόμια που απολάμβαναν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που μπαίνουν στα ΑΕΙ καθ'υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τρεις αποφάσεις του.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεώτερο νομοθετικό πλαίσιο προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, κυρίως αυτών της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.