Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Τα χιόνια έλιωσαν ... οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές


Η χιονοθύελλα που έπληξε τις τελευταίες μέρες τον Παρακάλαμο αλλά και γενικότερα την περιοχή του Πωγωνίου ήταν η χειρότερη των τελευταίων 15 χρόνων.
Το ευτύχημα για τους κατοίκους ήταν ότι η βροχή που ακολούθησε, βοήθησε να λιώσουν τα χιόνια και να περιοριστούν τα προβλήματα και οι ζημίες.
Παρόλα αυτά δεν ήταν λίγοι οι συνδημότες που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται.
Τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής κάνουν λόγο για μικρότερες και μεγαλύτερες ζημιές.
Στον Παρακάλαμο έχουμε την πτώση της στέγης μιας κτηνοτροφικής μονάδας στο «Λόγγο», την καταστροφή ενός θερμοκηπίου, την πτώση της στέγης μιας αποθήκης φύλαξης ζωοτροφών και την καταστροφή ενός στεγάστρου σε μονάδα με αγριογούρουνα.
Και σε άλλα χωριά του Δήμου Πωγωνίου με μεγαλύτερο υψόμετρο είχαμε ανάλογα προβλήματα.


Κ.Χ.
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: 49 δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στα σεντούκια τους



Κάτι λιγότερα από 50 δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στα στρώματα των κρεβατιών τους! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το πρωί μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ένα ακόμη συμπέρασμα από τα λεγόμενά του είναι ότι η περίφημη φημολογία περί του πακτωλού των ελληνικών καταθέσεων που εισέρευσε στις τράπεζες της Ελβετίας από το 2009 που ξέσπασε η κρίση, αποτελεί μύθο.

Μιλώντας ο υπουργός είπε ότι από τα τέλη του 2009 που ξεκίνησε η φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, συνολικά έχουν αποσυρθεί 65 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο τα 16 δισ. ευρώ φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.
Αρα, τα υπόλοιπα 49 δισ. ευρώ που έχουν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες για να τα «σώσουν» σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες, σε μπαούλα, σε σεντούκια, σε υπόγεια, σε σοφίτες και σε στρώματα - από τους πιο παραδοσιακούς αποταμιευτές.
Εκ των 16 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, το 32% (δηλαδή τα 5,12 δισ.) μεταφέρθηκαν σε βρετανικές τράπεζες και λιγότερο από το 10% (δηλαδή λιγότερο από 1,6 δισ. ευρώ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Συνολικά, δηλαδή, από τα 65 δισ. ευρώ που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2009 λιγότερο από το 2,5% φυγαδεύτηκε στην Ελβετία.

Ε.Μ.Υ.: Νέα επιδείνωση του καιρού από απόψε

Προβλέψεις ακόμα και για χιόνια στα πεδινά.


Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χωρά μας από σήμερα. Χιόνια ακόμα και στα πεδινά, άνεμοι μέχρι 9 μποφόρ.

Eπιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο σήμερα.
Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτικά:
Την Κυριακή αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά.
Τη Δευτέρα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο. Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ιδία περίπου ένταση.
Την Τρίτη αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «Αν τον απογοήτευσα, τότε όφειλε να με παύσει»


«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και να εκλέξουμε τον πρόεδρό μας ερήμην του»

Με τη φράση «αν τον απογοήτευσα όσο ήμουν υπουργός του, τότε όφειλε να με παύσει», απαντά ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε ερώτημα για την αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, σε «υπουργούς που τον απογοήτευσαν», στην ομιλία του την Πέμπτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που ερμηνεύτηκε ως «βολή» κατά του υπουργού Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Χρυσοχοϊδης επιμένει πως θα συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα και υπενθυμίζει πως η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από τη βάση, καθώς «δεν μπορούμε να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και να εκλέξουμε τον πρόεδρό μας ερήμην του».

Ανεξόφλητα ένα στα δύο τιμολόγια στην Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις πληρωμών και τα περιστατικά αδυναμίας πληρωμής εξακολουθούν να αποτελούν μέγιστο ζήτημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα «Atradius Payment Practices Barometer», το 3% της αξίας των εισπρακτέων υπολοίπων μεταξύ επιχειρήσεων δεν αποπληρώνεται ποτέ! Το 30% των τιμολογίων εξοφλήθηκαν με καθυστέρηση, ενώ 1 στα 8 από αυτά πληρώθηκαν με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.

Ακόμα, όμως, και η παγκόσμια αυτή έρευνα δείχνει ότι τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, όπου συνήθως χορηγούνται μεγαλύτεροι περίοδοι πίστωσης, παρουσίασαν τα περισσότερα περιστατικά καθυστέρησης πληρωμών από συναλλαγές στην εγχώρια αγορά.
Και από αυτές τις χώρες, την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα! Το 54% των ελληνικών εγχώριων τιμολογίων, το 43% των ιταλικών και το 39% των ισπανικών εγχώριων τιμολογίων παρέμειναν πάνω από ένα μήνα μετά τη λήξη τους ανεξόφλητα, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 30% επί του συνόλου των ερωτηθέντων.
Το 18%, 10% και 7% αντίστοιχα των τιμολογίων στις χώρες αυτές παρέμειναν πάνω από τρεις μήνες μετά τη λήξη τους ανεξόφλητα, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 6% επί του συνόλου των ερωτηθέντων. Στην περιοχή της Ασίας, το 14% των ινδονησιακών εγχώριων τιμολογίων παρέμειναν πάνω από τρεις μήνες μετά την λήξη τους ανεξόφλητα.
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής, στην Ευρώπη τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Ελλάδα (6%) και στην Ιταλία (5%). Στην περιοχή της Ασίας παρόμοια ποσοστά αδυναμίας πληρωμής σημειώθηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ, με αυτά να κυμαίνονται και στις δύο περιπτώσεις στο 5%. Στη Βόρεια Αμερική το φαινόμενο παρουσιάστηκε στο Μεξικό.
Η έλλειψη επαρκών κεφαλαίων προσδιορίστηκε σαν ο κύριος λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών, με το 66% των ερωτηθέντων να το αναφέρει ως την κύρια αιτία καθυστερήσεων πληρωμών εγχώριων τιμολογίων και το 46% αντίστοιχα ως την κύρια αιτία καθυστερήσεων πληρωμών τιμολογίων από εξαγωγές.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης, το τελευταίο αντίο στον άτυχο Νικήτα

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε στον Παρακάλαμο ο 37χρονος συγχωριανός μας Νικήτας Κ. Κόντος, που βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι της Παρασκευής στο 12ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας(Λυκόστομο).
Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Καλαμά, όπου έμεινε και εργάζονταν ο μεταστάς.
Στην τελευταία του κατοικία και αψηφώντας τον πολύ άσχημο καιρό, συνόδευσαν πριν από λίγο, εκτός από τους συγγενείς του, πλήθος συγχωριανών και φίλων, και κάτοικων από την ευρύτερη περιοχή.

Κ.Χ. 

ΟΛΜΕ: Πρόταση για ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι εκπαιδευτικοί


Πρόταση για ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι εκπαιδευτικοί, κατέθεσε η ομοσπονδία των καθηγητών ζητώντας, μεταξύ άλλων, περισσότερες δόσεις και μείωση των επιτοκίων. Με επιστολή που έστειλε η ΟΛΜΕ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επισημαίνουν την εξοντωτική υπερχρέωση που βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά και προτείνουν:
Για κάθε οικογενειακό εισόδημα (αθροιστικά εάν είναι οικογενειακό), που προέρχεται αποδεικτικά από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, άσκησης «δημοσιονομικών» περιοριστικών πολιτικών, επιβολής χαρατσιών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνει απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προσθέτει πως σε καμιά περίπτωση η μηνιαία καταβολή δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που είναι κρατικοί φορείς) και οι κρατήσεις των δόσεων γίνονται από τον μισθό, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν ρυθμίσεις τόσο για την αύξηση των δόσεων όσο και τη μείωση των επιτοκίων.

Έδιναν 440.000 ευρώ για τα σάντουιτς των πολιτικών!!!

Ενώ οι τροϊκανοί ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερο μισθολογικό περιορισμό, στέλνοντας ουσιαστικά τους πολίτες στην οικονομική κατάρρευση, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στο ΥΕΘΑ αγοράζουν σάντουιτς 440.000 ευρώ για τα VIP αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μπορεί οι εταίροι μάλιστα να ζητούν και μειώσεις αμυντικών δαπανών, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν μας πτοεί και για αυτό διακηρύσσεται διαγωνισμός κέτερινγκ στις 21 Φεβρουαρίου προκειμένου οι διακεκριμένοι επιβάτες να έχουν την ανάλογη περιποίηση.
Ο προϋπολογισμός της επόμενης διετίας, μόνο για τα σάντουιτς και τα ποτά του VIP κέτερινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Real", ανέρχεται στις 440.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που ο κόσμος συνωστίζεται στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό.
Το ποσό είναι εξωφρενικό όταν μάλιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και με την προμήθεια ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα και οι περικοπές που έχει υποστεί το προσωπικό είναι τραγικές.
Εξίσου παράδοξο είναι ότι μέσα σε αυτή την οικονομική θύελλα την οποία βιώνουμε, οι ώρες πτήσεις των VIP αεροσκαφών δεν μειώνονται, όπως θα ήταν και το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, το 2010 και το 2011 έγιναν περίπου οι ίδιες πτήσεις 134 φέτος και περίπου 140 πέρσι. Η ώρα πτήσης κάθε VIP αεροσκάφους κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο κατά μέσο όρο 5000 ευρώ το μήνα.
Να σημειωθεί πως πτήσεις με τα VIP αεροσκάφη της Π.Α. μπορούν να κάνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης.
Μόλις πληροφορήθηκε για την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε άμεσα εντολή για την ακύρωσή του.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/

Θρίλερ σωτηρίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Με το κλιμάκιο της τρόικας να εμφανίζεται ανένδοτο στις απαιτήσεις για περικοπές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τους εταίρους, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ.
Η συνάντηση, που θα οδηγήσει βάσει των αποφάσεων στη σωτηρία ή τη χρεοκοπία της χώρας, χαρακτηρίζεται ως η πιο δραματική των τελευταίων ετών από κυβερνητικούς κύκλους, δεδομένου του γεγονότος ότι οι τροϊκανοί είναι ανυποχώρητοι.
Όχι μόνο δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, αλλά παράλληλα αξιώνουν εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που αφορούν στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μέτρα.
Τα αιτήματα της τρόικας
* Χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα) απαιτώντας εδώ και τώρα 15.000 "εξόδους" από το δημόσιο
* Ψαλίδι της τάξεως του 35% στις επικουρικές και 30% στο εφάπαξ
* Πώληση τουλάχιστον 3 μεγάλων οργανισμών
* Μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ
* Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Σε αντίθετη περίπτωση διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν υπογραφή για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι το περιστατικό που περιέγραψε υπουργός στον ΑΝΤ1, αναφέροντας ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν σαν να μην άκουγε όσα του έλεγαν και απαντούσε τονίζοντας τις απαιτήσεις του.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Και το… κουλούρι στερούνται πολλοί μαθητές στην Ήπειρο!

Εντείνεται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης

Π. ΛΑΖΟΚΙΤΣΙΟΣ (ΕΛΜΕ Ιωαννίνων): Τεράστιο το πρόβλημα

Σε εξαθλίωση οδηγεί η οικονομική κρίση τα νοικοκυριά και στην Ήπειρο. Πολλά παιδιά, των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δεν έχουν χρήματα να πάρουν ούτε κάτι απλό από το κυλικείο του σχολείου τους!
Δυστυχώς, οι εικόνες που έκαναν το γύρο της χώρας με μαθητές στην Αθήνα να υποσιτίζονται, όπως αποδεικνύεται ήρθαν και στην περιοχή μας, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, ειδικά με την ανεργία που μαστίζει τους γονείς» είπε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Παναγιώτης Λαζοκίτσιος, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία να μην αδιαφορήσει για το φαινόμενο και να μην το υποτιμήσει, όπως έκανε αρχικά στην Αθήνα.
Κρυώνουν!..
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές όμως δεν σταματούν εδώ. Την ίδια ώρα, σε πολλά σχολεία στην Ήπειρο, δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο, ενώ σε όσα υπάρχει, η χρήση του γίνεται με αρκετή φειδώ.
«Υπάρχει ελάχιστη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και πολλά σχολεία κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι απαίτησή μας ο Δήμος να απελευθερώσει τα κονδύλια και να δώσει όσο πετρέλαιο είναι απαραίτητο, για να κάνουν οι μαθητές ανθρώπινα το μάθημα» είπε ο κ. Λαζοκίτσιος, που στηλίτευσε και το γεγονός, ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει αρκετά βιβλία στα σχολεία!
Γενικόλογο…
Τέλος, ήδη το «Νέο Λύκειο» που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου συναντά πολλές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και στην Ήπειρο.
Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος όμως προβλέπει αρκετή… ταλαιπωρία των μαθητών, που θα αναγκαστούν να δώσουν Πανελλαδικά και στις 3 τάξεις του Λυκείου, για να καταφέρουν να μπουν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ο κ. Λαζοκίτσιος χαρακτήρισε το σχέδιο ως γενικόλογο. Και αυτό, γιατί «δεν έχει εξειδικευτεί πάνω στα ωρολόγια προγράμματα και δημιουργεί αναστάτωση σε μαθητές και γονείς με τις εξετάσεις που θα γίνονται σε Πανελλαδικό επίπεδο και στις 3 τάξεις του Λυκείου».
***
Τέλος, να σημειωθεί, ότι οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να κάνουν 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ σε τοπικό επίπεδο σχεδιάζουν μια σειρά κινητοποιήσεων, με εκδηλώσεις ενημέρωσης, πάνω στα τρέχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/