Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα δυο θάνατοι σήμερα, 19.772 νέα κρούσματα


 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα δυο θάνατοι σήμερα 19.772, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.772, εκ των οποίων 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.632.641

(ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 577 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (83.21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (16.79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.884 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 560 (ημερήσια μεταβολή -4.6%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σχηματισμοί δικογραφιών για απάτες στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου

 


Από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για απάτες στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα:

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε βάρος ημεδαπής, για την εμπλοκή της σε υπόθεση απάτης, κατά την οποία συνεργός της, έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση αυτοκινήτου, κατάφερε την 18/10/2021 να αποσπάσει από ημεδαπό το χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, που εκείνος κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό για την αγορά του οχήματος.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε βάρος αλλοδαπής, διαχειρίστριας ηλεκτρονικού καταστήματος, διότι όπως καταγγέλθηκε από ημεδαπή, αν και προέβη την 27/10/2021 στην εξόφληση του ποσού των -285- ευρώ για την αγορά προϊόντος από το κατάστημα, ουδέποτε αυτό της απεστάλη.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και αν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να πραγματοποιείτε αγορές από αδειοδοτημένους πωλητές.

Να χρησιμοποιείτε νόμιμες ιστοσελίδες που προσφέρουν ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr  στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr

ΕΡΤ3: «450 χρόνια Κρατικής Ορχήστρας Βερολίνου» – Συναυλία κλασικής μουσικής την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 08:30

 


 «450 χρόνια Κρατικής Ορχήστρας Βερολίνου»

Συναυλία κλασικής μουσικής

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 στις 08:30

Με αφορμή τα 450α γενέθλιά της, η Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου, υπό την διεύθυνση του αρχιμαέστρου Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ξεκινά ένα ταξίδι στην ιστορία της μουσικής, με την συναυλία «450 years Staatskapelle Berlin/450 χρόνια Κρατικής Ορχήστρας Βερολίνου». Με τον Βάγκνερ και τον Μπετόβεν εκπροσωπούνται δύο συνθέτες που έχουν διαμορφώσει αποφασιστικά το ρεπερτόριο της Ορχήστρας, τόσο στα έργα όπερας όσο και στα συμφωνικά. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με πρωτοποριακά έργα του 20ου και του 21ου αιώνα των Μπουλέζ και Γουίντμαν, οι οποίοι έχουν αφιερώσει ένα νέο έργο στην Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου.

Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim

Πρόγραμμα

Πιέρ Μπουλέζ: Initiale for seven brass instruments.

Ρίχαρντ Βάγκνερ: Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης- Πρελούδιο

Γιοργκ Γουίντμαν: Zeitensprünge – 450 Takte für Orchester (Παγκόσμια πρεμιέρα του έργου που ανατέθηκε)

Λούντβιχ Μπετόβεν: Συμφωνία Νο. 7

Διευθυντής Ορχήστρας: Daniel Barenboim

Ορχήστρα: Staatskapelle Berlin

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3

Θάνος Πλεύρης: Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δε θα πληρώσουν πρόστιμο

 


Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1  σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60, ο Υπουργός Υγείας έκρινε πως το μέτρο είχε αποτελεσματικότητα, καθώς από τους 550.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι μισοί περίπου έχουν πλέον εμβολιαστεί.

Σε ότι αφορά το πρόστιμο των 50 ευρώ που θα βεβαιωθεί από την επόμενη Δευτέρα για τον μισό Ιανουάριο, είπε ότι θα κληθούν να το πληρώσουν και όσοι ναι μεν έχουν κλείσει ραντεβού αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Αυτοί που δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο είναι όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και όσοι έχουν υποβάλλει ένσταση και τελικά θα δικαιωθούν.

Τριάντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 53.626 έλεγχοι, από τους οποίους οι 19.500 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 513 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 21 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

443 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o 147 στην Αττική,

o 83 στη Θεσσαλονίκη,

o 30 στην Ήπειρο,

o 30 στα Ιόνια Νησιά,

o 24 στη Δυτική Ελλάδα,

o 23 στη Στερεά Ελλάδα,

o 22 στην Κεντρική Μακεδονία,

o 22 στην Πελοπόννησο,

o 20 στο Βόρειο Αιγαίο,

o 14 στο Νότιο Αιγαίο,

o 10 στην Κρήτη,

o 6 στη Θεσσαλία,

o 6 στη Δυτική Μακεδονία και

o 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 88.768 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 85.324 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.444 των 150 ευρώ.

70 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες.

Στην Κρήτη,

- 5.300 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για απασχόληση εργαζομένου χωρίς μάσκα και εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, 600 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη για μη χρήση μάσκας και έλλειψη των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον, 3 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Θεσσαλία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.457 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.913 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανοίγει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για την Covid-19

 


Ανοίγει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου η πλατφόρμα και ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19.

Όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών.

 Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών.

Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Πασσαρώνα Ροδοτοπίου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 15-01-22/15:15)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:15

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ


Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)       

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ    (15:00)                

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:15)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ   (15:15)                

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:15)       

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:15)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου

 


Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, ISO BOX-Είσοδος Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μπαθρα Κοινοτικό κατάστημα, 10:00 – 13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

ΕΡΤ3: Νέα ζώνη φιλμ νουάρ, νέο-νουάρ, θρίλερ, ταινιών μυστηρίου ευρωπαϊκού και αμερικανικού σινεμά, κάθε Σάββατο στις 22:00

 


Νέα ζώνη φιλμ νουάρ, νέο-νουάρ, θρίλερ, ταινιών μυστηρίου

ευρωπαϊκού και αμερικανικού σινεμά,

κάθε Σάββατο στις 22:00

Τα διαμάντια του ευρωπαϊκού και αμερικανικού σινεμά νουάρ και νέο-νουάρ, ψυχολογικά θρίλερ αλλά και ταινίες μυστηρίου, καθώς και μεταφορές αστυνομικής λογοτεχνίας στον κινηματογράφο θα φιλοξενήσει η νέα βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3 τα Σαββατόβραδα, που κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 22:00, με τον πρωτοπόρο του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, και το «Foreign Correspondent/Ξένος Ανταποκριτής-Πριν από τη θύελλα».

Το θρίλερ κατασκοπείας, παραγωγής 1940, που αποτελεί τη δεύτερη ταινία της περιόδου μετάβασης του Χίτσκοκ από την Ευρώπη στην Αμερική, μας μεταφέρει στο Λονδίνο στις αρχές του 1939, όπου ο Τζόουνς, ένας Αμερικανός ρεπόρτερ, πηγαίνει στην Ευρώπη ως απεσταλμένος της εφημερίδας του, για να διερευνήσει την πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου. Εκεί συναντά έναν ηλικιωμένο Ολλανδό πολιτικό, ο οποίος έχει συνυπογράψει μια μυστική συνθήκη συμμαχίας, τα στοιχεία της οποίας οι Ναζί δεν τα γνωρίζουν και δεν θα σταματήσουν αν δεν τα ανακαλύψουν. Ο ηλικιωμένος απάγεται …και η συνέχεια επί της οθόνης.

Πρωταγωνιστούν: Tζόελ ΜακΚρέι, Λαρέιν Ντέι, Χέρμπερτ Μάρσαλ, Τζορτζ Σάντερς , Έντμουντ Γκουέν.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3

Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Τα πλεονεκτήματα

 


Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια της ρομποτικής πλοήγησης είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η εφαρμογή της οποίας διευρύνεται συνεχώς, με το Θεραπευτήριο Metropolitan να αποτελεί το πλέον συστηματικό πεδίο εφαρμογής της στην Ελλάδα, καθώς μια κορυφαία ομάδα, που έχει παρακολουθήσει στις ΗΠΑ από τα πρώτα βήματά της, την εν λόγω ρομποτική τεχνολογία, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενήλικες και παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη με αυτήν.

«Συχνά, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του ρομπότ στο χειρουργείο και τους λόγους που η δημοτικότητα της ρομποτικής τεχνολογίας αυξάνεται ραγδαία τόσο ανάμεσα στους χειρουργούς όσο και στους ίδιους τους ασθενείς παγκοσμίως», αναφέρει ο δρ Μάριος Λυκίσσας, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, MD, PhD, Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital και Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και ποια τα οφέλη της για τους ασθενείς;

Το ρομπότ στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τον χειρουργό να διαμορφώσει ένα σχέδιο πριν το χειρουργείο σε ένα εικονικό περιβάλλον βασισμένο στην ανατομία, στην ποιότητα των οστών και στην επιθυμητή διόρθωση της σπονδυλικής στήλης με τον ίδιο τρόπο που ένας πιλότος διαμορφώνει ένα σχέδιο πριν από την πτήση ανάλογα με τον καιρό, τη διαδρομή, το ωφέλιμο φορτίο και τα καύσιμα.

Το σχέδιο του χειρουργού στηρίζεται σε μια αξονική τομογραφία που γίνεται πριν ή κατά το χειρουργείο και φορτώνεται στον υπολογιστή του ρομπότ. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το ρομπότ διευκολύνει το σχέδιο επισημαίνοντας το σημείο εισαγωγής των εμφυτευμάτων.
Την επέμβαση την εκτελεί ο χειρουργός με το ρομπότ σε ρόλο βοηθού όπως ακριβώς βοηθιέται ο πιλότος ενός σύγχρονου αεροπλάνου από τον αυτόματο πιλότο. Έτσι, το ρομπότ βοηθά τον χειρουργό να είναι πιο αποτελεσματικός και ακριβής.