Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για αγροτικά ζητήματα

 


Συνάντηση εργασίας μακράς διάρκειας για ζητήματα που αφορούν τον Αγροτικό Τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου με την παρουσία σύσσωμης της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υπουργός κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ήλθε σύσσωμη στην Περιφέρεια Ηπείρου με την οποία κάναμε συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, για ένα Υπουργείο που έχω πει στο παρελθόν και το λέω και τώρα  ότι είναι ένα Υπουργείο σκέτο ναρκοπέδιο, το οποίο έτσι οργανώθηκε  χρόνια  και  έφτασε στο απροχώρητο. Λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί διαπιστώθηκε σήμερα ότι προχωρούν όλα τα πράγματα σε όλους τους τομείς και σίγουρα σε λίγο καιρό θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων κ. Ελευθ. Αυγενάκης μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που  εξέδωσε η ΕΜΥ, βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή (15-12-2023) το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Από το απόγευμα της Παρασκευής (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023)

 

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023)


Δικογραφία σε βάρος άνδρα, που κατηγορείται για κλοπή σε περιοχή της Πρέβεζας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άνδρα, που κατηγορείται για κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, κατά το χρονικό διάστημα 8-9/12/2023 σε περιοχή της Πρέβεζας, ο άνδρας αφαίρεσε μέσα από αποθήκη αγροκτήματος κυνηγετική καραμπίνα και αλυσοπρίονο.

Το όπλο βρέθηκε και κατασχέθηκε ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του κατηγορούμενου, ενώ για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης, καθώς δεν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη του όπλου του.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα 5:00 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 5:00 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Κωνσταντίνος Καψάλης

Δήμαρχος Πωγωνίου

Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές για κλοπή από πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Συνελήφθησαν χθες (13-12-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και παράνομη βία.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων και αφαίρεσαν πακέτα τσιγάρων αξίας -20- ευρώ και στην συνέχεια όταν έγιναν αντιληπτές από υπάλληλο της επιχείρησης τον απείλησαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η ταυτοποίησή τους για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ήταν άμεση από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ύστερα από αναζητήσεις, εντόπισαν και συνέλαβαν τις ημεδαπές.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Θανάσιμος τραυματισμός 51χρονου στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Μπάφρας

 


Σήμερα (14-12-2023) το πρωί στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Μπάφρας, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε άνδρας, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 31χρονος αλλοδαπός με συνεπιβάτη 51χρονο αλλοδαπό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 51χρονου.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Άρτα: Σύλληψη αλλοδαπού, για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

 


Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαινε ο κατηγορούμενος, με το οποίο μετέφερε τρείς αλλοδαπούς, στερούμενους των νόμιμων προϋποθέσεων για την παραμονή τους στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από περιοχή της Άρτας, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα μέσω της ελληνοτουρκικής  μεθορίου, με σκοπό να τους προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

19ο Ετήσιο Συνέδριο: Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία

 


Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού καρδιαγγειακών παθήσεων βασίζεται στην έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψή τους με τη χρήση μοντέρνων εργαλείων πρόβλεψης του κινδύνου κάθε ασθενή και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου με σύγχρονα θεραπευτικά μέσα.

Η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», οργανώνει στις 15-17 Δεκεμβρίου 2023 το Συνέδριό της «Τι νεότερο στην Καρδιολογία: 19ο Ετήσιο Συνέδριο Εξελίξεις 2023 και Προοπτικές 2024 στην Καρδιολογία» στην Αθήνα.

«Στην αναδυόμενη εποχή της ιατρικής ακριβείας αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ο ρόλος του γονιδιακού ελέγχου για τη διάγνωση και σταδιοποίηση κινδύνου ειδικά στις γενετικά καθοριζόμενες καρδιολογικές παθήσεις όπως οι μυοκαρδιοπάθειες.» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Φιλιππάτος, Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και προσθέτει:

«Πλέον, καρδιαγγειακές παθήσεις που αντιμετωπίζονταν μέχρι πρότινος με μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις όπως οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων είναι πλέον δυνατό να θεραπεύονται με λιγότερο επεμβατικές διαδερμικές μεθόδους.

Τα παραπάνω θα παρουσιασθούν μεταξύ άλλων στο συνέδριο της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, ένα συνέδριο που αποτελεί πλέον θεσμό στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας και πεδίο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σε επίκαιρα θέματα που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα καρδιολογικών παθήσεων.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα βραβευθούν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου και ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Μπολέτης για τη συνεχή προσφορά τους στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας».

Παρακάλαμος: Αναβολή των εκλογών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από την στιγμή που αύριο έχουμε συνάντηση με την Πρωτοβάθμια, οι εκλογές του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου αναβάλλονται.

Η επόμενη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα παιδιά μας και στις γιορτές του σχολείου μας, οπότε οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τις γιορτές.

Πωγώνι τόπος να ζεις: 50€/μήνα αξίζει το γυμναστήριο-οινοποιείο Πωγωνιανής;

 


Όλα τα τραγικά συμβαίνουν δυστυχώς στον Δήμο πωγωνίου.

Αγαπητοί συνδημότες σήμερα 14/12/2023 και ώρα 10.15 διενεργήθηκε δημοπρασία στο δημαρχείο  του δήμου Πωγωνίου.

Δημοτικό Γυμναστήριο στη κοινότητα ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ 205τμ δίπλα στο δημοτικό σχολείο του χωριού αποφάσισε η Δημοτική αρχή να το βγάλει σε δημοπρασία και να γίνει αλλαγή χρήσης από γυμναστήριο σε αποθήκη -οινοποιείο.

Μοναδική αίτηση από τον Αντιδήμαρχο και εκλεγέντα στην Δημοτική ενότητα ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ κ. Κουκουλάρη.

Μοναδικός λοιπόν πλειοδότης στην δημοπρασία ο κ. Κουκουλάρης και με το (υπέρογκο ) ποσό των 50€

Αν αυτό δεν λέγεται ντροπή πως λέγεται;

Δεν υπάρχει ηθικός φραγμός σε αυτή την δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια.

Είναι αδίστακτοι προκειμένου να εξαργυρώσουν τα προεκλογικά τους γραμμάτια.

Απευθυνόμαστε στους μόνιμους κατοίκους της ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ,  στο τοπικό πρόεδρο του χωριού,  στον πρώην πρόεδρο που επί θητείας  του έγινε το Γυμναστήριο, στους νέους του χωριού, στους υπευθύνους των δομών της ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ, στην εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού και τέλος σε όλους τους δημότες του Δήμου μας να πάρουν θέση.

Κ. Αντιδήμαρχε όταν κάποιος ασχολείται με τα κοινά δεν προσπαθεί να οικειοποιηθεί δημοτικά κτήρια γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνετε το πόσο σέβεστε τους δημότες και το αξίωμα που κατέχετε.

Δεν εκλεγήκατε για να αρπάξετε τα δημοτικά κτήρια.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πρέπει να πάρουν θέση και να σας ζητήσουν τουλάχιστον την παραίτηση από το αξίωμα που κατέχετε.

Η παράταξη μας θα προβεί σε κάθε ενέργεια  που μας επιτρέπει ο νόμος και η ηθική μας την οποία υπηρετούμε, ώστε το Γυμναστήριο να ανήκει σε αυτούς που το χρησιμοποιούν.

Πωγώνι τόπος να ζεις

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

 


Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δολιανών «ο Γεννάδιος» σας εύχεται Καλές γιορτές, με υγεία, αισιοδοξία και δημιουργικότητα!  

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

Ιωάννινα Συνελήφθη άνδρας, που είχε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ

 


Συνελήφθη χθες (13-12-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων άνδρας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε και κατασχέθηκε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ.

Η 22α Δεκεμβρίου η ημερομηνία για την καταβολή των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

 


Στις 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Δεκέμβριο, όπως επίσης και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού Α21 και των αναπηρικών επιδομάτων.

Νωρίτερα θα καταβληθούν όλα τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα πληρωνόντουσαν 29 Δεκεμβρίου

επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού θα λάβουν περίπου 800.000 δικαιούχοι και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.

προσαυξημένη κατά 50% η δόση του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Δεκεμβρίου για περίπου 210.000 ωφελούμενους.

τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ περίπου 225.000 άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Επίδομα παιδιού

Αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά μιάμιση δόση για τον μήνα Δεκέμβριο θα δοθεί από τον ΟΠΕΚΑ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

 


Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας. Λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τη χολή, μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη προτού απελευθερωθεί στο πεπτικό σύστημα (δωδεκαδάκτυλο) για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών, ιδίως των λιπαρών.

«Η χοληδόχος κύστη, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα όπως: πολύποδες, χολολιθίαση (πέτρες στη χολή), φλεγμονή, ή άλλες παθήσεις. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή φαρμακευτική αγωγή ή αρκεί και μόνο μια απλή παρακολούθηση διότι δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, γνωστή και ως χολοκυστεκτομή», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Δαρώμ Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

«Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι βλεννογονικές προσεκβολές οι οποίες προβάλλουν μέσα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης και δομικά σχηματίζονται είτε από υπερπλασία, δηλαδή αύξηση του μεγέθους των κυττάρων του ίδιου του οργάνου, είτε από εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις και συχνά ανακαλύπτονται κατά τύχη κατά τη διάρκεια ενός απλού υπερηχογραφήματος στην κοιλιά.