Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Στην Αρίστη Ζαγορίου το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης με τους φορείς συνέργειας να πληθαίνουν

Μία υποδειγματική διαδημαρχιακή συνεργασία δύο όμορων Δήμων (Ζαγορίου και Πωγωνίου), μία εκπροσώπηση από το Δήμο Πρέβεζας του όμορου Νομού, μία γνώριμη πλέον αλλά και γόνιμη συνέργεια πολλών φορέων, ένα ποικίλων συναισθηματικών εκδηλώσεων κοινό, με την ηχητική πανδαισία του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, συνέθεσαν αρμονικά το σκηνικό στη ζεστή ατμόσφαιρα  της κατάμεστης αίθουσας του ARISTI MOUNTAIN RESORT, που φιλοξένησε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης. Οικοδεσπότης, στην Αρίστη, ο Δήμος Ζαγορίου, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, με τη σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου, των Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, του Συλλόγου Νέων Αρίστης, του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προτρέπουμε τον Καθηγητή να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του», τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσαπάρης, εκ μέρους του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου και συμπλήρωσε:
 «Ο γιατρός έρχεται για πολλοστή φορά στα χωριά του Ζαγορίου, στο πλαίσιο του Οδοιπορικού της πρόληψης που συντονίζει για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τον ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνει, γιατί δώρο στους εαυτούς μας αποτελεί η πρόληψη. Δυστυχώς σε αυτή την ωραία εκδήλωση δεν είναι μαζί μας ο Δήμαρχος εξαιτίας ενός ατυχούς οικογενειακού γεγονότος». 
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία του Οδοιπορικού, που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, από το συντοπίτη και συνδημότη μας Στέφανο Φούσα, η οποία πηγάζει από την αγάπη στο συνάνθρωπο, δεν έχει τελειωμό. 
Είναι, εξάλλου, διαχρονική η βοήθεια στους κατοίκους του  Νομού τόσο του π. Υπουργού κ. Αντώνη Φούσα όσο και του  Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας.
  
Η προσφορά του Οδοιπορικού είναι ανεκτίμητη και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων το αγκάλιασε». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή η σύμπραξη όλων των φορέων στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τα θαύματα, τα ωραία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας. 
Ο Καθηγητής και οι συνεργάτες του αφιερώνουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, τους ευχαριστούμε γιατί με σύντομο, πολύ εμπεριστατωμένο αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο μας αποκωδικοποιούν γνώση σημαντική για το σώμα αλλά και την ψυχή μας».
 Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πρέβεζας, Άρχων Δεπουτάτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, φανερά ενθουσιασμένος, εξομολογήθηκε: «Ειλικρινά δεν περίμενα να βρεθώ, όταν έφτανα στο Ζαγόρι, σε μία τέτοια εκδήλωση. 
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι συνηθισμένη, ξεχειλίζει από συναίσθημα και ζεστασιά και για αυτό θέλω να συγχαρώ το Σεβασμιώτατο, τον κ. Στέφανο Φούσα, όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και να τους ευχηθώ να τους δίνει ο Θεός δύναμη και κουράγιο».
 Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλεάνδρος Παπαδόπουλος, ανέφερε: «Η σημερινή δραστηριότητα του Οδοιπορικού αποτελεί και ένα πνευματικό μνημόσυνο στον Βελλαΐτη οδοντίατρο - Καθηγητή Απόστολο Βανδέρα. Είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια του Στέφανου και του Σεβασμιώτατου». 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Φλώρος, ο υπεύθυνος  Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ. Σωκράτης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στέφανος Κωλέττας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρίστης κ. Κώστας Τσινάβος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο π. Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καττής, οι Βελλαΐτες κ. κ. Βασίλης Κοντοκάλης, Απόστολος Τσίπης και Γεώργιος Γκίκας και ο Ταξίαρχος ε.α. Θωμάς Σπύρου. Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη κοινωνική σταυροφορία αλλά και εκστρατεία υγείας και πολιτισμού την προσπάθεια του παλιού μαθητή του Στέφανου Φούσα». 
Ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και τη πρόληψης για τους κατοίκους-ακρίτες των χωριών του Νομού. Στην ενότητα της πρόληψης, την οποία διάνθισαν με τα πολυφωνικά τους τραγούδια τα μέλη του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού (μεταξύ των οποίων, ο πρώην Δημαρχος Άνω Καλαμά κ. Σταύρος Βιρβίλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος), την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), 
η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Θέματα οφθαλμολογίας»), η Ευθαλία  Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός («Πρόληψη της οστεοπόρωσης»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία»), η Μαριάννα Τόκη, Νοσηλεύτρια και Μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ένωσης Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΝΔΙ), ο Στέφανος Σιουράς, Φοιτητής Νοσηλευτικής και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εθισμό στο Διαδίκτυο»).

Εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Η Εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2019
κ. Πρόεδρε,
Όταν πήγα στις ΗΠΑ ως μετανάστης, εκεί που κατά καιρούς με χλευάζετε πίσω από την πλάτη μου ότι δούλευα σερβιτόρος - και είναι τιμή μου αυτό - έκατσα 3 φορές στην ουρά στο Σικάγο για να βγάλω άδεια παραμονής. Την τρίτη φορά η συρόμενη πόρτα έκλεισε μπροστά μου. Νευρίασα, χτύπησα το τζάμι και αμέσως με απομάκρυναν οι δυνάμεις ασφαλείας και για 6 μήνες δεν είχα δικαίωμα να καταθέσω τα χαρτιά μου.
Ξέρετε γιατί; Γιατί υπήρχε κράτος. Και εγώ ως μετανάστης ήξερα ότι πήρα μια δύσκολη απόφαση ζωής η οποία όμως είχε συνέπειες. Δεν φαντάστηκα ότι θα με περίμεναν στο αεροδρόμιο με επιδόματα. Και μιλάμε για μια Αμερική που τότε ειδικά το επίπεδο ζωής δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα.
H σημερινή μέρα δυστυχώς και το λέω και το εννοώ, είναι μια μέρα δικαίωσης για τους Ορίζοντες Ηπείρου.
Εσείς οργανωμένα καθυστερήσατε να το εντάξετε, δεν αναγνωρίζετε τη σοβαρότητα του ζητήματος γι’ αυτό και δεν το συζητάτε μόνο του αλλά φέρατε και μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία ξέρετε καλά ότι και να μη μας ρωτήσετε, θα τα ψηφίσετε.
Πάμε λοιπόν μία μία τις ημερομηνίες για να δείτε πώς εμείς ως Ορίζοντες Ηπείρου παρακολουθούμε το θέμα στενά, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι, ακόμα και σε στιγμές που ούτε η κυβέρνηση το είχε αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι.
3 Οκτωβρίου: Όταν είχατε το θράσος να μου λέτε ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται και ότι είστε αναρμόδιος, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε την άμεση εμπλοκή των Περιφερειών στο προσφυγικό. Φυσικά ήξερα τι έλεγα, όπως θα ξέρατε και εσείς αν είχατε φροντίσει να παραστείτε στη σύσκεψη που έκανε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες και αποφασίστηκε η μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα.
4 Οκτωβρίου: Ζητήσαμε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση του Προσφυγικού, τότε ήταν ακόμα προσφυγικό, με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημάρχων, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Δεν ενημερωθήκαμε για καμία τοποθέτηση σας. Απλά διαβάζατε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 30ης Σεπτεμβρίου και την ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 23, 33 και 16 ετών προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ ο 33χρονος και η 16χρονη κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων προσώπων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Ανακοίνωση κλήρωσης δημοτών για την Επιτροπή Διαβούλευσης Περιφέρεια Ηπείρου


Από τη Γραμματεία του Π.Σ. ανακοινώνεται ότι,  μετά την οριστικοποίηση των φορέων που θα συμμετάσχουν στην  Επιτροπή Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου για το διάστημα 2019-2023, θα διεξαχθεί κλήρωση μεταξύ των δημοτών, που υπέβαλαν σχετικό αίτημα  για τη συμμετοχή τους στην παραπάνω Επιτροπή, την Παρασκευή 29-11-2019 και ώρα 09.30 (γραφ. 205 Διοικητήριο-Πλ. Πύρρου 1).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ε.Π.Σ.ΗΠ.: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία


Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου:
«Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ε.Ε. της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας και την οδύνη μας για τις ανθρώπινες απώλειες.
Ευχόμαστε να επουλωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι πληγές που άνοιξε στη γείτονα χώρα ο καταστροφικός σεισμός.
Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης και της αλληλεγγύης η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου θα προβεί σε συλλογή ειδών ρουχισμού και πρώτης ανάγκης (σκηνές, κουβέρτες κ.α.), τα οποία θα συγκεντρώνονται από το Σάββατο 30/11/2019 στις 11:00 π.μ. και κάθε απόγευμα μέχρι και την Πέμπτη 5/12/2019 στο Ενωσιακό γήπεδο "Στ. Τσανακτσής".
Καλούμε τους ανθρώπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τους ανθρώπους του ηπειρώτικου αθλητισμού, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, να αποδείξουν για μία ακόμα φορά την ευαισθησία τους και να συνδράμουν έμπρακτα στη στήριξη του γειτονικού λαού».

ΟΑΕΔ: Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου η καταβολή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Ακόμη, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, θα ξεκινήσουν να προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Η καταβολή θα γίνει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2020.
Οι πιστώσεις των επιδομάτων θα γίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, καθώς και των μακροχρονίως ανέργων (μέσα στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί) εξακολουθεί να ισχύει.

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Παρουσίαση του Δίσκου Ακτίνας (CD), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής", στις 7:00 μ.μ.

Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού παρουσιάζει τον Δίσκο Ακτίνας (CD), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής", στις 7:00 μ.μ. στα Ιωάννινα.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου Δ3 επί της οδού Σταγειρίτη Αθανασίου 31, Πυλαία Θεσσαλονίκης


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 173/2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 142/2019 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.      Περιγραφή ακινήτου:
  Το εν λόγω δημοτικό ακίνητο Δ3 (διαμέρισμα) βρίσκεται στην οδό Σταγειρίτη Αθανασίου 31- Δήμου Πυλαίας – Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο όροφο με πρόσοψη επί της οδού Σταγειρίτη-παραπλεύρως του γωνιακού διαμερίσματος, συνολικού καθαρού εμβαδού εβδομήντα έξι τ.μ. και πενήντα έξι εκατοστά(76,56τ.μ.) και με ΚΑΕΚ 91040314010/0/14.
  Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
           Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 
          Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.
Στη δημοπρασία μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι - κατά περίπτωση - για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και περί αλλοδαπών


Κατασχέθηκαν -470- πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και το χρηματικό ποσό των -445- ευρώ

Συνελήφθησαν, χθες (27-11-2019) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τρεις αλλοδαποί, κατηγορούμενοι – κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, σε στοχευμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
-470- πακέτα τσιγάρων, διαφόρων εταιρειών, που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία δασμολόγησης και φορολόγησης,
το χρηματικό ποσό των -445- ευρώ και
τρία κινητά τηλεφώνα
Τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Πρέβεζας για τον προσδιορισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Μείωση του κόστους άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρότεινε με τροπολογία η Μ. Α. Κεφάλα, μαζί με άλλους 7 Βουλευτές της ΝΔ


Σημαντική ελάφρυνση του κόστους άσκησης της δραστηριότητας αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της αύξησης του ποσοστού αυτό-παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης σε ποσοστό μέχρι και 75% σε ετήσια βάση από το 20% που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 8 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η Μ.Α. Κεφάλα.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας και είναι απόλυτα συμβατή με τον Στόχο 7 της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Στο κείμενο της τροπολογίας υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βιώσιμη γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον σε μία εποχή όπου το ζητούμενο είναι η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής.
Η τροπολογία υποστηρίχθηκε στη Βουλή και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη,  ο οποίος σημείωσε ότι, είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης».

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου Δ4 επί της οδού Σταγειρίτη Αθανασίου 31, Πυλαία Θεσσαλονίκης


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 173/2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 143/2019 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.      Περιγραφή ακινήτου:
Το εν λόγω δημοτικό ακίνητο Δ4 (διαμέρισμα) βρίσκεται στην οδό Σταγειρίτη Αθανασίου 31- Δήμου Πυλαίας – Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο όροφο με πρόσοψη επί της οδού Σταγειρίτη-2o από αριστερά προς τα δεξιά της πρόσοψης, συνολικού καθαρού εμβαδού εβδομήντα οκτώ τ.μ. και εβδομήντα επτά εκατοστά(78,77τ.μ.) και με ΚΑΕΚ 91040314010/0/15.
Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 
Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.
Στη δημοπρασία μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Εξατομικευμένη και προσωποποιημένη η αντιμετώπιση του καρκίνου


Οι εξελίξεις στην Ογκολογία έχουν τροποποιήσει σημαντικά τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου και χαρίζουν προοπτική και ελπίδα σε ασθενείς, οι οποίοι κάποτε είχαν πολύ περιορισμένες προσδοκίες. Ταυτοχρόνως ανοίγουν τον δρόμο στην εξατομίκευση της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Η ανάλυση του γονιδιώματος του όγκου και η ανοσοθεραπεία μεμονωμένα ή πλέον σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες και στοχευμένες θεραπείες, μεταμορφώνουν την θεραπευτική στρατηγική κατά του καρκίνου. 
Έτσι, βελτιώνεται συνεχώς η πρόγνωση ακόμα και για πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, όπου μέχρι πρόσφατα η απόδοση των θεραπειών μας ήταν περιορισμένη. Νοσήματα όπως το μελάνωμα και ο μεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα έχουν πλέον τελείως διαφορετική κλινική πορεία και αυτό σε πολλούς ασθενείς μεταφράζεται σε παρατεταμένη ποιοτική επιβίωση και ελπίδα για το μέλλον.

Οι καταιγιστικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής στρατηγικής κατά του καρκίνου αποτέλεσαν το θέμα του 7ου Συνεδρίου Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2019), που διεξήχθη 8-9 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

Ποια θρεπτικά συστατικά ωφελούν την όραση


Εάν θέλετε να έχετε υγιή μάτια, καλό είναι να προσέξετε τη διατροφή σας, διότι ό,τι τρώτε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών, συνιστούν επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).
Λίγες εβδομάδες πριν την έλευση του νέου έτους, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως έτος εξάλειψης της αποτρέψιμης τύφλωσης (Vision 2020), ειδικοί από την ΑΑΟ συνέλεξαν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες για τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για υγιή μάτια. Το βασικό συμπέρασμά τους: μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια έχει ζωτική σημασία για την όρασή μας.
«Το μάτι είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο, η υγεία του οποίου εξαρτάται από ένα πολύπλοκο δίκτυο αρτηριών που το τροφοδοτεί ασταμάτητα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Οτιδήποτε διαταράσσει την τροφοδοσία των ματιών με αίμα, έχει συνέπειες στην υγεία τους, επομένως οι αρτηρίες τους πρέπει να διατηρούνται υγιείς για να είναι και αυτά υγιή».
Επιπλέον, «οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα συγκλίνουν πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά μειώνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση διαφόρων οφθαλμοπαθειών», συνεχίζει. 
«Αντιθέτως, η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να απειλήσει την όραση, όπως καταδεικνύει και η περίπτωση ενός 17χρονου που τυφλώθηκε εξαιτίας της κακής διατροφής του».
Η περίπτωση του 17χρονου είχε γίνει θέμα επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. Όπως είχαν ανακοινώσει οι γιατροί του, ο νεαρός υπέστη αμφιβληστροειδική ασιτία (retinal starvation) επειδή επί χρόνια έτρωγε μόνο πατατάκια, τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο χοιρινό. 
Η διατροφή αυτή του προκάλεσε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, χαλκού και σεληνίου, υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και σοβαρή οπτική νευροπάθεια που τελικά του κόστισε την όρασή του.