Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ: Εκδήλωση με θέμα: "Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου" 22 Αυγούστου 2011, θα μεταδοθεί μέσω Internet, αλλά και Δορυφορικά

Ευρωβουλευτές και βουλευτές του νομού Άρτας θα συμμετάσχουν στη διακαναλική εκδήλωση με θέμα: «Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου» που διοργανώνει ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη στο κοινοτικό διαμέρισμα Πηγές στις 22 Αυγούστου 2011 (20.00 - 21.30).


Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
Σωκράτης Ξυνίδης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής της ΚΚΕ


Οι Βουλευτές του Νομού Άρτας: κ. Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος Στασινός, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτρης Γαλλίκας


Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός και θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο (στην παρακάτω διεύθυνση βρίσκεται ο κώδικας για αναμετάδοση http://www.silencepro.gr/piges/ και από τον Δορυφόρο W3Α 7° ανατολικά, Συχνότητα 12.573,926 HORIZONTAL, SYBOL RATE 3300 FEC 3/4 (Τεχνικός υπεύθυνος Μάκης Δανιήλ 6974998902, 6974998902, 6974998902  και το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο να αναμεταδοθεί από όποιο τηλεοπτικό κανάλι η ραδιόφωνο ενδιαφέρεται.


Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι: Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές και Τουρισμός, Οικονομική κρίση καθώς και θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους.


Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Το σήμα στο δορυφόρο θα ανεβεί στις 19:45
Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και από το www.astrohori.blogspot.com

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες.


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που καίει από χθες το μεσημέρι δασική έκταση στην περιοχή Καστάνιανης Πωγωνίου.
Εννέα οχήματα της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις πύρινες γλώσσες, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.
Πριν από λίγο η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ οι πυροσβέστες θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Προβλήματα με τα βιβλία- Φεύγουν 6.000 εκπαιδευτικοί

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στα δημόσια σχολεία τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς θα υπάρξει μαζική φυγή εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν με το σταγονόμετρο, κατ’ εντολή της Τρόικας.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη νέα σχολική χρονιά, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», από πλευράς υπουργείου.
Κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, μιας και θα συνταξιοδοτηθούν 6.000 εκπαιδευτικοί και θα προσληφθούν μόλις 600, όπως επιβάλλεται από την αναλογία «μια πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις» με βάση τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους.
Η υπουργός υπενθύμισε ότι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους και προανήγγειλε «σωστό και οργανωμένο έλεγχο της λειτουργίας του διδακτικού προγράμματος σε κάθε σχολείο», προκειμένου να εξακριβωθεί ότι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται με πλήρες ωράριο.
«Φέτος δεν θα γίνουν αποδεκτές οι υπεραριθμίες πουθενά και για κανέναν λόγο», επισήμανε η υπουργός προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι της σωστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζή.
Ως προς τους αναπληρωτές, έκανε γνωστό ότι οι τοποθετήσεις θα έχουν γίνει ως τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών αναγκών την πρώτη βδομάδα του μήνα.
 Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται για κάθε υπουργείο.
Για τα σχολικά βιβλία, η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αναφέροντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκτύπωση από τον ΟΕΔΒ με στόχο στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, να διανεμηθούν στους μαθητές τα βασικά βιβλία.
Τα τεύχη που δεν είναι απαραίτητα στην έναρξη της χρονιάς θα έχουν μοιραστεί στους μαθητές έως το τέλος του μήνα.

ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Έκαψε αγροτοδασική έκταση.



Πριν από λίγο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έθεσαν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Νεοχώρι Άρτας και εξακολουθούσε να μαίνεται μέχρι σήμερα.
Η φωτιά κατέκαψε αγροτοδασική έκταση, ενώ στο σημείο έσπευσαν 12 οχήματα με 26 πυροσβέστες.
Ωστόσο, στο σημείο παραμένουν οι άνδρες της πυροσβεστικής για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση.

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του Πωγωνίου

Ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Πωγωνίου» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καστάνιανη Πωγωνίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνέλαβαν λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό

Στην πύλη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν σήμερα ένας 31χρονος αλλοδαπός οδηγός αυτοκινήτου, με το οποίο επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό τρεις αλλοδαπούς, που δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα.
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν φέτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ως τις 22 Αυγούστου οι αιτήσεις για το διορισμό εκπαιδευτικών

Για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πληρούν τις προϋποθέσεις να καταθέσουν από τις 18 έως τις 22 Αυγούστου τα δικαιολογητικά για το διορισμό τους.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Καλούνται να υποβάλλουν αίτηση, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί κλάδων:


- ΠΕ60 Νηπιαγωγοί οι οποίοι:
(α) περιλαμβάνονται στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 26,6 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας,
(β) περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 2008 (3Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 555/20.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄ και
(γ) είχαν υποβάλει αίτηση διορισμού με την αριθ. Φ.361.1/6/2701/Δ1/11.01.2011 (ΑΔΑ: 4Α9Ι9-6Ο) εγκύκλιο αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο διορισμός τους, σε εφαρμογή της αριθ. ΔΙΠΠ/Φ.2.9/32/οικ.3884/18-02-2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί απαγόρευσης έκδοσης και δημοσίευσης ατομικών πράξεων διορισμού

- ΠΕ70 Δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται:
(α) στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 19 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας,
(β) στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (2Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 571/23.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄ και
(γ) στους πίνακες κατάταξης κατηγοριών, που προβλέπονται στις διατάξεις των περ. β΄ και γ΄ της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ.Α΄).

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Καλούνται να υποβάλλουν αίτηση, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται:
1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2011-2012, ως εξής:
· Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους
· Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων
2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων
3. Στους πίνακες ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71Α΄)
Οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρήσουν τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων δεδομένου ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση.
Οι σχετικές εγκύκλιοι, οι πίνακες και οι αιτήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Άδειασαν τα παγκάρια

Διπλό χτύπημα σε Πυρσόγιαννη και Αετομηλίτσα.

Από το παγκάρι της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυρσόγιαννης και του Αγίου Νικολάου στην Αετομηλίτσα αφαίρεσαν 1400 ευρώ οι θρασύτατοι διαρρήκτες.

Και για τις δύο περιπτώσεις γίνεται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης.
Οι δράστες δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Το πρώτο δίμηνο του 2012 η ηλεκτρονική τιμολόγηση για συναλλαγές

Aπό το πρώτο δίμηνο του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έστειλε την Τετάρτη ενημερωτικό έγγραφο σε όλους τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου με το οποίο γνωστοποιεί ότι, πέραν της μέριμνας για ηλεκτρονική καταχώρηση των δελτίων αποστολής, το Σεπτέμβριο αναμένεται αφενός, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενιαίο πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου και αφετέρου να λειτουργήσει ένα φόρουμ για τον εντοπισμό και την άρση εμποδίων ένταξης στο σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στα πλαίσια της διάχυσης, ενίσχυσης και εμπέδωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επίκειται, όπως δημοσιεύει το www.in.gr, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με το δημόσιο.
Στόχος είναι να προταχθεί χρονικά η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου συνεπάγεται ότι θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά τιμολόγια, όλες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και του συνόλου του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου) από το πρώτο δίμηνο του 2012.
«Τα οφέλη που αναμένονται από την εν λόγω δράση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δομών της κρατικής μηχανής είναι πολλαπλά, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η μείωση του κόστους τιμολόγησης, αποθήκευσης, αρχειοθέτησης και διαχείρισης, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής του κράτους» υποστηρίζει το υπουργείο.

Επίσης, σημειώνεται ότι ενθαρρύνεται η εμφάνιση και λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική παραγγελιοληψία, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η ηλεκτρονική αποθήκευση και αρχειοθέτηση, με προφανή τα πλεονεκτήματα για την αγορά εργασίας, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας, και την ώθηση και διεύρυνση των επιχειρηματικών δικτύων συνεργασίας.
Για το σκοπό αυτό, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός στη διαδικασία καθιέρωσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, παρέχοντας άμεση και διαρκή ενημέρωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους και στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια μετάβασής τους, στη νέα πραγματικότητα οικονομικών συναλλαγών, που συμβαδίζει με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ: Η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε 23% θα φέρει αμέτρητα «Λουκέτα»

«Λουκέτα» θα φέρει, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε 23% στην εστίαση.

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος σημειώνει ότι το ΔΝΤ και η τρόικα επέβαλαν να πληρώσει ο λαός από το υστέρημά του τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικοί και η εκμετάλλευση των τραπεζών που χρηματοδότησαν με 28 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση αντί να αναγκάσει να δώσουν τα χρήματα αυτοί που βάλανε χέρι στο δημόσιο ταμείο, αντί να ζητήσει την υποστήριξη των πλούσιων αυτής της χώρας, που πλούτισαν με διαπλοκή, φοροκλοπή και ιδρώτα εργαζομένων, έκανε τους φτωχούς φτωχότερους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, «που θα έπρεπε κανονικά να πάει στο 5%, θα στείλει χιλιάδες συναδέλφους στην φυλακή, ίσως και στην αυτοκτονία, ενώ άλλους τόσους εργαζόμενους στα σπίτια τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση

Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση των γονέων, των συζύγων και των αδελφών αναπήρων, δίνει προς τους ασφαλιστικούς φορείς, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο του υπουργού κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.


Η ασφαλιστική νομοθεσία παρείχε, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, μέχρι τώρα τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στους γονείς και τους συζύγους αναπήρων, εφόσον είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης.
Με τις διατάξεις του νέου νόμου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, (ν. 3996/2011 άρθρο 37), αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ώστε να μην καταστρατηγείται η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων.
Η δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες, εναλλακτικά με τη γυναίκα, όταν είναι γονείς ανάπηρων παιδιών, εφαρμόζεται πλέον μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.
Αντίστοιχα, το δικαίωμα συνταξιοδότησης επεκτείνεται και στους αδελφούς των αναπήρων, εφόσον δεν συνταξιοδοτούνται από άλλον φορέα και οι γονείς των αδελφών έχουν αποβιώσει ή είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο ανάπηρος αδελφός πρέπει να είναι άγαμος και ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται, να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης να συνοικεί αποδεδειγμένα και να βαρύνει οικονομικά τον αδελφό που θα συνταξιοδοτηθεί.


Ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ, ο οποίος είναι σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2012 με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης και έχει καταβολή των εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ενώ από 1.1.2013 και εφεξής, με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.


Για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής, δεν αναγνωρίζονται πλασματικοί χρόνοι, εκτός από το χρόνο στρατιωτικής θητείας, το χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών και τον χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.
Στην περίπτωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ, εκτός από το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, αναγνωρίζεται επίσης ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος ασφάλισης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου, της Ελβετίας ή χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.


Εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.
Δικαιούνται ένα ολόκληρο μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και μισό μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τυφλοί και λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.
Ακόμη, διευρύνονται οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με αναπηρία που συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 15 ετών ή 4.050 ημερών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν και για τους γονείς ή τους συζύγους των αναπήρων, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, όμως δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.