Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και οι Ηπειρώτες της περιοχής γλέντησαν παραδοσιακά στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι''.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02-07-2011 στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ".



Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ.Βασίλ. Τζούμας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ 'ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.
Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας.
Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.
Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας. Και είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι ν' ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσωμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. Κι' όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν' απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους.

Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικήςυνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας( χοροδιδάσκαλος η κ. Ρούλα Χήνου), που άρχισε το πρόγραμμά του τραγουδώντας το πολυφωνικό τραγούδι "Φίλοι καλώς ορίσαταν" και ακολούθησε το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε δύο ενότητες.
Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Ένωση είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.
Καθοριστική, για την επιτυχία της εκδήλωσης, υπήρξε η συμβολή της παραδοσιακής ορχήστρας και των τραγουδιστών. Έπαιξαν η κομπανία του δεξιοτέχνη κλαρινίστα Δήμου Πότση (από τη Λάβδανη Πωγωνίου) και τραγούδησαν ο καταξιωμένος βάρδος του Ηπειρωτικού τραγουδιού Σάββας Σιάτρας (αφιχθείς από τα Γιάννινα, ειδικά για την εκδήλωση), οι αυθεντικοί ερμηνευτές του παραδοσιακού Ηπειρωτικού τραγουδιού Λευτέρης Κωνσταντίνου και Ηλίας Κόντης και οι συνεχιστές της παράδοσης Ανδρέας Μετσοβίτης, Δήμητρα Γραβάνη και Βασίλης Ζώης.
Ο χώρος της εκδήλωσης και οι γύρω από αυτή χώροι είχαν πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 2.500-3.000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς.(Μεταξύ αυτών, που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για τη χορευτική τους δεινότητα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βασίλ. Τζούμας, ο Αντιπρόεδρος Χρίστος Παπακίτσος, ο Σύμβουλος Ναπολ. Μάκκος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης). Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.
Στην εκδήλωση προσήλθαν και οι: ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Σχοινάς, εκπρόσωπος του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Περιστερίου, συμπατριώτου μας και ένθερμου Ηπειρολάτρη, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. συμπατριώτης μας (από το Μέτσοβο) Αργύρης Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλ. Λώλος, Βασίλ. Μπέτσης και Τάσος Θεοδωράκος, ο επί κεφαλής της Δημοτικής παρατάξεως "Περιστέρι για όλους" Δημήτρης Κελάφας, Συνοδευόμενος από τους Δημοτ. Συμβούλους Βασίλ. Μπάο (συμπατριώτης μας από το Μέτσοβο),Βιβή Φουντά και Δήμητρα Τσιαμούλη, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ελευθέρ. Τοκατλίδης, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Βασίλ. Παπαδόπουλος ( πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), Σάκης Ζορπίδης (υπεύθυνος των ΚΑΠΗ), Μάκης Πρέκας (επίκουρος του Δημάρχου) και ο συμπατριώτης μας (από τα Άγναντα) Βαγγέλης Τάτσης και ο Διαμερ. Σύμβουλος Γιώργος Βανικιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Εντυπωσιακή η παρουσία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με πολυμελή αντιπροσωπία με επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου (και η σύζυγός του Ελένη), τους Αντιπροέδρους Κώστα Κωνή και Δημήτρη Σιούλα, τον Έφορο Δημοσ. Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο (Πρόεδρος Συλλ. Ηπειρωτών Ασπροπύργου) και τον Σύμβουλο Γιώργο Δόση ( Πρόεδρος Αδελφότητος Παπίγγου).

Επίσης παρευρέθησαν η Γεν.Γραμμ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου Αλεξάνδρα Γεωργίου, οι Ρωξάνη Μαύρου και Θανάσης Μυλωνάς από την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και ο Πρόεδρος του Συλλ, Αιτωλοακαρνάνων " η Έξοδος" Χρίστος Χούτας.

Τέλος να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου Βασίλ. Τζούμας ευχαρίστησε θερμά ο ίδιος, αλλά και εξ ονόματος της Ενώσεως, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Περιστερίου για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους (των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στο εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και προβάλλονταν συνεχώς από video wall), τον κλαρινίστα Δήμο Πότση και την εξαιρετική κομπανία του, τους εκλεκτούς ηπειρώτες τραγουδιστές αυθεντικούς ερμηνευτές των παραδοσιακών ηπειρωτικών τραγουδιών,την Ομοσπονδία Μουργκάνας για τη διάθεση του θαυμάσιου χορευτικού της και την διαρκή της συμπαράσταση, το χορευτικό της Ενώσεώς μας και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, που την αποτελούσαν τα Μέλη του Διοικητ.Συμβουλίου της Ενώσεως Λευτέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Γκούντας, Πέτρος Σιαμάντης και Ζήκος Κόντης, ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Παπαδιώτης και το μέλος του χορευτικού Εύη Τασούλα, στους οποίους εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, καθώς και σ' όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δηλώσεις για την «ΔΩΔΩΝΗ»

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ», το οποίο έθεσε τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και εκ νέου σήμερα στη Διοίκησή της.

Συγκεκριμένα ανάφερε τα παρακάτω:
Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».
Το πρωί επικοινώνησα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στον οποίο και μετέφερα τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αυτή έχει διαβιβαστεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Το ραντεβού που έχουμε ζητήσει εκκρεμεί, ωστόσο πρέπει να ενημερώσω τους πολίτες της Ηπείρου, ότι στη συνάντηση που είχαμε οι Περιφερειάρχες, την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Παπανδρέου, του έθεσα το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» θα παράγει ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα και για τα υπόλοιπα αναμένουμε. Εμείς παρά ταύτα, επιμένουμε στη θέση μας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και στηρίζουμε τον αγώνα των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων.

ΒΑΡΕΑ: Βγαίνουν εκτός λίστας 150.000 εργαζόμενοι

Σήμερα παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη το πόρισμα της ειδικής επιτροπής το οποίο περιγράφει τα κριτήρια που θα ισχύουν για την επιλογή, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση εντός 10 ημερών .
Οι νέες λίστες πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα από την Βουλή και να ισχύσουν από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου ή το αργότερα τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα στο ΙΚΑ είναι ασφαλισμένοι στην κατηγορία των βαρέων 538.000 μισθωτοί.

Από αυτούς εκτιμάται ότι θα αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα που απασχολούν σήμερα περίπου 150.000 μισθωτούς ενώ θα ενταχθούν για πρώτη φορά άλλοι 50.000 εργαζόμενοι.
Ο συνολικός αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τους 450.000 δηλ. το 10% του συνόλου των εργαζομένων όπως προβλέπει και το μνημόνιο.
Όσοι βγουν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα χρειαστεί να δουλέψουν από 5 έως 8 επιπλέον χρόνια. Θα διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στη κατηγορία αυτή, μόνο όσοι εργαζόμενοι μέχρι 31-12-2015 θα έχουν συμπληρώσει συνολικά 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 δηλ 12 χρόνια στα βαρέα.
Επίσης όσοι αποχωρίσουν θα χάσουν και το αντίστοιχο επίδομα που κυμαίνεται από 50 έως 300 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ειδικότητα.
Τα επαγγέλματα που ενδέχεται να βγουν από την λίστα είνα οι υπάλληλοι γραφείων βιομηχανικών κλάδων -όπως το μέταλλο - οι πλανόδιοι πωλητές – οι οικιακοί βοηθοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο του μόντελινγκ, οι εκφωνητές ραδιοφώνου, οι κομμωτές καθώς και οι ειδικότητες στο χώρο του τουρισμού και επισιτισμού.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

ΤΑΞΙ: 24ωρη απεργία σε όλη η Ελλάδα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι οδηγοί ταξί σε όλη την Ελλάδα από τις 05:00 σήμερα τα ξημερώματα, έως τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης.
Ύστερα από απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός υποδομών Γιάννης Ραγκούσης.
Εκπρόσωποι των οδηγών ταξί, θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Υποδομών, ενώ προειδοποιούν και με κινητοποιήσεις διαρκείας.
Την Πέμπτη θα συγκληθεί το Κλαδικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον κ. Ραγκούση και θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και μέλη της Ιεράς Συνόδου


Στο επίκεντρο η συμμετοχή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συναντηθεί σήμερα, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα θέματα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας και, κυρίως, η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Αποτυχημένο το διεθνές σχέδιο για την Ελλάδα, λέει στην WSJ

Αποτυχημένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, το διεθνές σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το σχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα των δημοσιογράφων Alkman Granitsas και Marcus Walker αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη άποψη έχει απομονώσει διεθνώς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, όπως τονίζεται, στην Ελλάδα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά προηγείται του σοσιαλιστικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις και καθώς αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές, ίσως και αυτό το φθινόπωρο, αυξάνονται οι πιθανότητες η ΕΕ και το ΔΝΤ να πρέπει να διαπραγματευτούν με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο γνωστό για την ανελαστικότητα και την αυτοπεποίθησή του, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, δηλώνει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα «είναι αποτυχημένο», επικαλούμενος τα «φτωχά φορολογικά έσοδα» και την «επιδείνωση της ύφεσης».
Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι' άλλο;», προσθέτοντας ότι «σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές των κρατικών δαπανών και πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις θα επιδεινώσουν τα οικονομικά δεινά της χώρας.


Αντ' αυτών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο15% από 24% και γενικά τη μείωση των φόρων σε όλα τα αγαθά (από προσωπικά εισοδήματα, σε τουριστικά καταλύματα και πετρέλαιο), με στόχο αφενός την ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, αφετέρου τη μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται.
«Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας».

ΔΑΝΕΙΑ: Πόσο επιβαρύνονται από τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ

Ακόμα και μία επιβάρυνση της τάξης των 50 ευρώ το μήνα φαντάζει πλέον δυσβάσταχτη για χιλιάδες νοικοκυριά, που πληρώνουν κάθε μήνα δόσεις στεγαστικών δανείων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Όπως όλα δείχνουν αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,5% από 1,25 που είναι σήμερα.


Θα είναι η δεύτερη αύξηση του ευρωεπιτοκίου από την αρχή του χρόνου (στις 7 Απριλίου 2011 το επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό του 1%) και σε χρήμα μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 52 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ 20ετούς ή 25ετούς διάρκειας.
Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα δάνεια που έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου το οποίο σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 1 μονάδα από το 0,64% στο 1,563% (το euribor έτους βρίσκεται στο 2,18%).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο 3% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% και περιθώριο 2 μονάδες) η δόση ήταν 711 ευρώ το μήνα, με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1,5% (3,5% τελικό επιτόκιο) η δόση θα αυξηθεί στα 751,5 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα για δάνειο 200.000 ευρώ η δόση θα αυξηθεί από τα 948 ευρώ στα 1002 ευρώ.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί σχεδόν 1 μονάδα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στα καταναλωτικά δάνεια.
Η πίεση για πολλά νοικοκυριά που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια είναι μεγάλη, ενώ σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται και πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρώνει τις αναχρηματοδοτήσεις με «καπέλο» πολλών μονάδων στο επιτόκιο.
Τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έχουν σχεδόν διπλασιασθεί καθώς από 4% -5% έχουν φτάσει στο 9% με 10%.
Οι αυξήσεις που ανακοινώνουν οι τράπεζες στα επιτόκια στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, «τρέχουν» πολύ γρηγορότερα από τις αυξήσεις της ΕΚΤ.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Η “Ship” προβλέπει πολιτικό γάμο το Σεπτέμβρη

Ντούλες, Ξέρρας, Τάβος και Μπάρκας στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα;!


Η αλβανική εφημερίδα «Ship” που είναι στην ουσία το έντυπο μέσο του συγκροτήματος «Top Media” στο οποίο ανήκει και ο δημοφιλέστερος τηλεοπτικός σταθμός “Top Channel”, βλέπει ανακατατάξεις στις πολιτικές συμμαχίες των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων και των μικρών δορυφόρων που τα πλαισιώνουν. Ο Αλβανικός εκλογικός νόμος όχι μόνο ευνοεί την ύπαρξη των μικρών κομμάτων αλλά κάνει τους μεγάλους να επιδοτούν την επιβίωση τους.
Οι τελευταίες αλλαγές στο νόμο το 2009 απέβαλε αρκετά από αυτά, αφήνοντας στην ουσία το τρίτο κόμμα του Ilir Meta και τα δύο κόμματα με σταθερό εκλογικό σώμα που είναι το ΚΕΑΔ που «τροφοδοτείται» από την Ελληνική μειονότητα και το κόμμα των Τσάμηδων.

Το κόμμα του Μέτα συνεχίζει προς το παρόν να αξιοποιεί τα τεράστια «αποθέματα» εξουσίας από την πρωθυπουργία του Μέτα όταν ήταν στην εξουσία το Σοσιαλιστικό αλλά και από τα τέσσερα υπουργεία που του έδωσε ο Μπερίσα στην παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού. Τα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει για το Μέτα πριν από ένα χρόνο του κόστισαν την αντιπροεδρία και το υπουργείο αλλά παραδόξως το κόμμα του κατέγραψε άνοδο στις φετινές τοπικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως το μέλλον του φαίνεται αβέβαιο αφού οι οπαδοί του είναι εφήμεροι και δεν φαίνεται να δημιουργεί ρεύμα στην αλβανική κοινωνία.


Έτσι το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων κομμάτων στρέφεται στους ψήφους των δύο Ελληνικών κομμάτων ΚΕΑΔ και MEGA και στο κόμμα των Τσάμηδων PDIU που σημειωτέον δεν απευθύνεται μόνο στην κοινότητα τους αλλά προσπαθεί να ηγηθεί του αλβανικού εθνικισμού.


ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ
Το κόμμα των Τσάμηδων, χωρίς να παραβλέπουν το πονοκέφαλο που τους δημιουργεί στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, θα το ήθελαν και οι δύο μεγάλοι στις τάξεις του. Ο Μπερίσα θέλοντας εφεδρείες, τους κράτησε κοντά του και παρόλο που είχαν δύο βουλευτές δεν του έδωσε ποτέ κάποιο υπουργείο για το λόγο που προαναφέρθηκε. Οι ακραίες θέσεις τους φαίνεται να κουράζουν ευτυχώς και τους ίδιους τους Αλβανούς και αυτό πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να τελειώνει το πανηγυράκι τους.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η εφημερίδα “Shqip” με δύο άρθρα μάλιστα, αφού περιγραφή την πολιτική διαδρομή της Ελληνικής Μειονότητας από το 1991, επικαλούμενη πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΚΕΑΔ, αποκαλύπτει σχέδιο ένωσης των τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών, του Ντούλε από το ΚΕΑΔ, των Ξέρρα και Μπάρκα από το ΔΚ και του Τάβου που είχε εκλεγεί με το ΣΚ και προσχώρησε στο LSI, για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτηθεί μάλιστα με την έναρξη της νέας σεζόν του Σεπτεμβρίου. Ο αρθογράφος φτάνει σε σημείο να παρουσιάζει και τα σημεία που ενώνουν τους Έλληνες βουλευτές που είναι η απογραφή του πληθυσμού, η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα όπως και η ευαισθησία που έχουν σε θέματα της ορθόδοξης Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ο αρθογράφος αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία προτάθηκε από την Αθήνα που όπως λέει είναι ανήσυχη για τον αυξανόμενο εθνικισμό που παρατηρείται τελευταία στην Αλβανία. Στο αλβανικό κοινοβούλιο εκτός από τους τέσσερεις προαναφερόμενους βουλευτές υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερεις Ελληνικής καταγωγής και λέμε τουλάχιστον γιατί είναι αρκετοί οι «κρυπτοέλληνες» που αφομοιώθηκαν στην αλβανική κοινωνία ή δεν τους συμφέρει να προβάλλουν την Ελληνική τους καταγωγή. Ο ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας είναι επτά.


Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια πρωτοβουλία, θα επικροτούνταν από τη πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών, φαντάζει επίσης πάρα πολύ απλό να υλοποιηθεί.
Για όσους όμως γνωρίζουν τα πάθει των λεγάμενων, μοιάζει σχεδόν αδύνατο, εκτός και αν πράγματι η εντολή προέρχεται από κέντρα που δεν μπορούν να αρνηθούν κάτι τέτοιο.
Το γεγονός όμως ότι η είδηση αποκαλύπτεται από ένα δημοσιογραφικό κέντρο που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μας έχει συνηθίσει για τον ανθελληνισμό του, αφήνει πολλά ερωτηματικά και ο Σεπτέμβρης δεν είναι πολύ μακριά για να απαντηθούν…

ΠΗΓΗ: http://borioipirotis.blogspot.com/

Οι Έλληνες σήκωσαν περί τα 5 δισ. από τις τράπεζες

Συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων.



Συνεχίστηκαν και το Μάιο οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, οπότε και μειώθηκαν κατά 4,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι καταθέσεις κατήλθαν στα 191,9 δισ. ευρώ από 196,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Οι συνολικές απώλειες καταθέσεων που έχουν υποστεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους ανέρχονται στα 17,8 δισ. ευρώ.