Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Αποτυχημένο το διεθνές σχέδιο για την Ελλάδα, λέει στην WSJ

Αποτυχημένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, το διεθνές σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το σχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα των δημοσιογράφων Alkman Granitsas και Marcus Walker αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη άποψη έχει απομονώσει διεθνώς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, όπως τονίζεται, στην Ελλάδα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά προηγείται του σοσιαλιστικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις και καθώς αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές, ίσως και αυτό το φθινόπωρο, αυξάνονται οι πιθανότητες η ΕΕ και το ΔΝΤ να πρέπει να διαπραγματευτούν με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο γνωστό για την ανελαστικότητα και την αυτοπεποίθησή του, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, δηλώνει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα «είναι αποτυχημένο», επικαλούμενος τα «φτωχά φορολογικά έσοδα» και την «επιδείνωση της ύφεσης».
Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι' άλλο;», προσθέτοντας ότι «σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές των κρατικών δαπανών και πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις θα επιδεινώσουν τα οικονομικά δεινά της χώρας.


Αντ' αυτών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο15% από 24% και γενικά τη μείωση των φόρων σε όλα τα αγαθά (από προσωπικά εισοδήματα, σε τουριστικά καταλύματα και πετρέλαιο), με στόχο αφενός την ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, αφετέρου τη μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται.
«Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας».