Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Απεστάλη η εγκύκλιος για τις μετατάξεις


Εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ραγκούση, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, απεστάλη, σε φορείς του δημόσιου τομέα.
Στόχος του Υπουργείου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού του δημοσίου, με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Έτσι, καλούνται όλα τα Υπουργεία , τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους. Δηλαδή, σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.
Για τον σκοπό αυτό, θα γίνει ενημερωτική συνάντηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όλων των Υπουργείων, με τον υπουργό Εσωτερικών, την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011.
Θα ακολουθήσει ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος θα διοργανωθεί, στα τέλη Ιανουαρίου, μια δεύτερη Ημερίδα συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στη διάρκεια της υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Ε.Ε.: Η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη βενζίνη


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΠΑ, που αφορά την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην κατάταξη με τιμή 1,573 ευρώ το λίτρο.

Την πρωτιά στην ακρίβεια έχει η Ολλανδία , με 1,620 ευρώ το λίτρο, ενώ Τρίτη χώρα είναι το Βέλγιο, με 1,511 ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία της ΕΛΠΑ, προέρχονται από δειγματοληψίες που έκανε η FIA την περίοδο 22-26 Δεκεμβρίου σε χώρες τις Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα:

Xώρα Τιμή αμόλυβδης

Ολλανδία 1,620
Ελλάδα 1,573
Bέλγιο 1,511
Φινλανδία 1,482
Πορτογαλία 1,468
Γερμανία 1,451
Γαλλία 1,428
Ιταλία 1,420
Ιρλανδία 1,399
Σλοβακία 1,310
Σλοβενία 1,262
Aυστρία 1,241
Ισπανία 1,240
Λουξεμβούργο 1,213
Κόσσοβο 1,100

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Ξεκινά η καταβολή της εξισωτικής


Αυτή την εβδομάδα, πιθανόν και σήμερα, προγραμματίζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς, κυρίως κτηνοτρόφους, η εξισωτική αποζημίωση σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με το ποσό των 168 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήθηκε και αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία αποτελείται από δύο Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Με την υπ΄ αριθμόν 310056/2544 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, ανά μέτρο το ποσό της δημόσιας δαπάνης κατανέμεται, ενδεικτικά ως ακολούθως:

Μέτρο 211 (οικονομική ενίσχυση για φυσικά μειονεκτήματα στους γεωργούς ορεινών περιοχών): μέχρι 120.000.000 ευρώ

Μέτρο 212 (οικονομική ενίσχυση για φυσικά μειονεκτήματα στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα, εκτός των ορεινών περιοχών: μέχρι 48.000.000 ευρώ

Σε περίπτωση εξάντλησης της κατανεμηθείσας δημόσιας δαπάνης σε ένα από τα δύο μέτρα είναι δυνατή η χρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της κατανεμηθείσας δημόσιας δαπάνης του άλλου μέτρου, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Τα ποσά της χρηματοδοτούμενης δαπάνης αφορούν αφενός:

- συγχρηματοδοτούμενες ενισχύσεις βάσει του άρθρου 70 του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για ποσά Δημόσιας Δαπάνης μέχρι 89 εκατ. Ευρώ στο Μέτρο 211 και μέχρι 9,4 εκατ. Ευρώ στο Μέτρο 212 και

- Κρατικές ενισχύσεις για την υπόλοιπη δημόσια δαπάνη αναφερόμενες στο άρθρο 89 του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 για τα Μέτρα 211 και 212 του Προγράμματος Ανάπτυξης Ελλάδας 2007−2013 και είναι σύμφωνα με την Ε(2010) 1260/03−03−2010 απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την έγκριση της αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Στην υπηρεσία μέχρι τα 65 ανθυπαστυνόμοι και αρχιφύλακες


Μέχρι και τα 65 έτη θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους οι ανθυπαστυνόμοι και αρχιφύλακες, που έχουν επανακαταταγεί στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ότι οι ανθυπαστυνόμοι που επανεκατετάγησαν στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1339/1983 και παρέμειναν εν ενεργεία, σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ. 377/2002 και 241/2007, μπορούν - με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός του προτελευταίου μήνα από την αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους - να ζητήσουν την παραμονή του στην ενεργό υπηρεσία μέχρι την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Παράλληλα, όσοι από τους ανθυπαστυνόμους και αρχιφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας που προβλέπεται από το άρθρο 25 του ν. 1481/1984, μπορούν, να υποβάλουν έως την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, δήλωση (που δεν ανακαλείται) περαιτέρω παραμονής στην ενεργό υπηρεσία του Σώματος για ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. οι αξιωματικοί που προέρχονται από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) δεν προάγονται στον ανώτερο βαθμό, αν δεν προαχθούν στο βαθμό αυτό όλοι οι ομοιόβαθμοί τους της Σχολής Αξιωματικών που κρίθηκαν προακτέοι και απέκτησαν το βαθμό τους εντός του αυτού ημερολογιακού έτους.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Αισχροκερδούν με το αρνί μεσάζοντες και κυκλώματα


Πρωτοφανή κρούσματα αισχροκέρδειας στην τοπική αγορά κρέατος εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Επειδή τα Χριστούγεννα δεν τρώνε όλοι γαλοπούλα, και τούτες τις γιορτινές μέρες αυξημένη σχετικά ζήτηση παρουσιάζουν και τα άλλη είδη κρέατος.
Ειδικά για την κατηγορία των αμνοεριφίων, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα δεν έχει προηγούμενο. Οι παραγωγοί πουλάνε σε μεσάζοντες και κρεοπώλες στην καλύτερη περίπτωση, αρνάκι ζωντανό στην τιμή των 3,2 ευρώ και ο καταναλωτής στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου πληρώνει το κρέας μέχρι και 12 ευρώ το κιλό!
Την τεράστια διαφορά καρπώνονται οι μεσάζοντες και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται εμφανής η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους παρεμφερείς δημόσιους οργανισμούς, στην προσπάθειά της να κάνει οικονομία.
Η τελευταία κερδοσκοπική συμπεριφορά σε βάρος καταναλωτών και κτηνοτρόφων, σε τοπικό επίπεδο, έχει και άλλη εξήγηση.
Αποδεικνύεται και σήμερα, ο αντισταθμιστικός ρόλος που έπαιζε ως προς τον καθορισμό των τιμών, η Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ).
Με τη λειτουργία της ΣΒΕΚΗ οι παραγωγοί έβρισκαν ένα «αποκούμπι» για την συμφέρουσα προώθηση των προϊόντων τους που εδώ και μήνες έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να γίνονται οι παραγωγοί «βορά» στη διάθεση των κερδοσκόπων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στην κόψη του ξυραφιού


Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται για την κυβέρνηση και αρχίζουν ευθύς με την ανατολή του νέου έτους, του πιο κρίσιμου για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει πάση θυσία τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως αυτές καλείται να τις υλοποιήσει σε πιο δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η μέχρι τώρα πολιτική του Μνημονίου. Το 2011 η κυβέρνησή του θα κινείται στην κόψη του ξυραφιού με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανοιχτό στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαρροή κυβερνητικών βουλευτών και μειωθεί κι άλλο η δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί πλέον 156 βουλευτές από 160 που είχαν εκλεγεί.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τρίζουν τα δόντια στην κυβέρνηση με την παραμικρή αφορμή και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον Γ. Παπανδρέου. Υπουργοί μάς έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι εκλογές μπορεί να γίνουν μόνο αν τις επιβάλουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο., αν δηλαδή μειωθεί δραστικά η κυβερνητική πλειοψηφία και προκύψει οριακή αυτοδυναμία. «Αν χαθούν εφτά ή οχτώ βουλευτές, επί παραδείγματι, θα έχουμε ακόμα πλειοψηφία, στην ουσία όμως θα υπάρχει θέμα αξιοπιστίας...» μας έλεγε υπουργός. Ομως υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, και τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη τρία καθαρά χρόνια μπροστά της και θα τα εξαντλήσει, ενώ συνεργάτες του επιμένουν σε αυτή τη θέση.
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση πρέπει:
* Να φέρει στη Βουλή τον νόμο πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα γίνει μέχρι το μέσον του Ιανουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς που θα θιγούν. Αντιδράσεις θα προκληθούν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού πολλοί βουλευτές ασκούν επαγγέλματα από αυτά που θα ανοίξουν (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.).
**Να εφαρμόσει το νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου, αλλά και να επεκτείνει αυτές τις ρυθμίσεις (π.χ μειώσεις μισθών) και στους εργαζομένους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με το συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει τις ΔΕΚΟ και αντιδρά.
* Να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των συλλλογικών συμβάσεων.
* Να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες εξαιτίας του οποίου οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις..
Με αυτό το δυσμενές περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει δύσκολες μάχες και στο εξωτερικό.
ΤΡΟΪΚΑ: Κατ' αρχήν με την τριάδα των δανειστών, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων του δανείου που όμως εξαρτάται πλήρως και από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Κρίσιμη και καταλυτική για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις θεωρείται η εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο. Αν αυτή η δόση μπλοκάρει, τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική οικονομία.
ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ: Με τους κοινοτικούς εταίρους, για να τους πείσει να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Ηδη το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει αλλά όχι και οι Ευρωπαίοι δανειστές, οι οποίοι εξαρτούν την επιμήκυνση από την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Επίσης, με τις αγορές που εξακολουθούν να είναι δύσπιστες με την ελληνική και να κρατούν τα σπρεντ πάνω από τις 950 μονάδες. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2011, όπως αισιοδοξεί ο υπουργός Οικονομικών, για την ώρα μοιάζει ανέφικτη αφού οι αγορές συντηρούν κλίμα πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΕΗ: Ακριβότερο κατά 14% το λίγο ρεύμα - φθηνότερο έως 14% το πολύ


Αυξήσεις από 2% έως 14% στους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών φέρνουν από την Πρωτοχρονιά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αύριο αναμένεται να εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης αυξάνονται κατακόρυφα οι απλήρωτοι λογαριασμοί οικιακών αλλά κυρίως επιχειρηματικών καταναλωτών, με αποτέλεσμα το φέσι της ΔΕΗ από καθυστερημένους λογαριασμούς να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Επιβαρυντικά για τους οικιακούς καταναλωτές θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται, θα «φορτωθούν» έμμεσες αυξήσεις, που θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.
Πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20%-30% στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.
Επινοούν χρεώσεις
Οι αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη ή ακόμη και η επινόηση νέων χρεώσεων, που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους καταναλωτές, θεωρούνται αναπόφευκτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
Από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων που επιβάλλεται μέσω του Μνημονίου θα πληγούν τα μικρομεσαία και φτωχά νοικοκυριά, ενώ θα ελαφρυνθούν οι εμπορικοί καταναλωτές.
Ουσιαστικά εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, κατά την οποία θα ανατραπεί η διαχρονική πολιτική εύνοιας όλων ανεξαιρέτως των οικιακών καταναλωτών, που πλήρωναν φτηνότερο ρεύμα από ότι οι επιχειρήσεις.
Έτσι, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:
*Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που «καίνε» μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων.
Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.
*Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.
*Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
*Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
**Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ: Πτώση 30% εξαιτίας της κρίσης και ηλεκτρονικού τζόγου


Στο 30% υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η πτώση στις πωλήσεις του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες η πτώση υπολογίζεται στο 15%.

Ως κυριότερες αιτίες της πτώσης αναφέρονται η εξάπλωση του ηλεκτρονικού τζόγου, η οικονομική κρίση αλλά και τα 10 ευρώ που χρειάζεται κάποιος για να αγοράσει το Πρωτοχρονιάτικο.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Λήγει αύριο η προθεσμία


Αύριο, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Διευκρινίσεις για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές περιπτώσεις που προέκυψαν κατά την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης στις τράπεζες ή στις ΔΟΥ, καθώς και λόγω νέων στοιχείων που θα περιέλθουν σε γνώση των εφοριών, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης, έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, έως τώρα έχουν εισπραχθεί κάπου 760 εκατομμύρια ευρώ.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Συνεδριάζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί


Την απόφαση για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες αναμένεται να λάβουν σήμερα οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην κατάργηση της κληρονομικότητας που περιλαμβάνεται στην πρόβλεψη για άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Παράλληλα με τις απεργίες, οι φαρμακοποιοί αναμένεται επίσης να αποφασίσουν να μην διατίθενται με πίστωση φάρμακα από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Οι πολίτες θα καλούνται λοιπόν να τα πληρώσουν τοις μετρητοίς.

2011: Χρονιά ανατροπών


Νέο φορολογικό τοπίο διαμορφώνεται από την αρχή του νέου χρόνου για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στόχος, τα έσοδα που πρέπει να αυξηθούν μέχρι τον Μάρτιο οπότε θα κριθεί η τέταρτη και μεγαλύτερη δόση δανείου προς την χώρα μας ύψους 15 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων παραμένει βασική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο. Η επόμενη αξιολόγηση της τρόικα για το πράσινο φως της 4ης δόσης του δανείου, δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης.
Προτεραιότητες, η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών.
ΦΟΡΟΙ 2011
*Από την 1η του έτους έρχεται αύξηση του χαμηλού συνετελστή ΦΠΑ από 11% σε 13% και
*μέτρα κατα της φοροδιαφυγής που θα φέρουν στα ταμεία 1,6 δισ ευρώ
*τα τεκμήρια φορολόγησης 700 εκατ ευρώ
*η φορολόγηση αμοιβών σε είδος 150 εκατ ευρώ
*ΦΠΑ σε επαγγέλματα που εξαιρούνται, έσοδα 100 εκατ ευρώ
*αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο, έσοδα 600 εκατ ευρώ και
* η έκτακτη εισφορά κερδοφόρων επιχειρήσεων 1 δισ. ευρώ.
ΦΟΡΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Χρήματα στα ταμεία του κράτους θα φέρουν και τα ακίνητα
οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατλούνται να πληρώσουν φόρους που υπολογίζονται σε 300 εκατ ευρώ και απο τις αντικειμενικές αξίες τα έσοδα θα είναι 270 εκατ ευρώ.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΩΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2011
Τέλη Ιανουαρίου, θα είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ετήσια κέρδη για τα ταμεία πάνω από 3 δισ ευρώ. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Καυτή πατάτα για το οικονομικό επιτελείο, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που θα φέρει έσοδα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σταδιακά θα προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα φέρουν 7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.
Η εξειδίκευση των μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση εσόδων, θα γίνει τον Φεβρουάριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ραγδαίες αλλαγές το νέο έτος


Διπλασιασμός των εποπτευόμενων από το υπουργείο Οικονομικών ΔΕΚΟ , συντονισμένες πιέσεις στις εισηγμένες ΔΕΚΟ για περικοπές, αλλά και επιτάχυνση των αποφάσεων για λουκέτα - συγχωνεύσεις στους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση.
Το μέτωπο ανοίγει τις επόμενες ημέρες, με την ανακοίνωση των αποφάσεων για τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες με αποφάσεις για συγχωνεύσεις - λουκέτα. Πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ολοκλήρωση της νέας «λίστας» των ΔΕΚΟ που θα περιλαμβάνει όλες όσες δεν είναι εισηγμένες, και αυτές που εξαιρούσε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2005.
Με βάση πληροφόρηση που έχει γίνει σε στελέχη της Τρόικας, ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί και από 52 σήμερα να φτάσουν στις 105 - 110.
Τα κλειστά επαγγέλματα, η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ και η περικοπή των μισθών στις εισηγμένες είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται τη Δευτέρα.
Οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν το 2011 υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 52 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προγραμματίζονται περικοπές δαπανών 6,5 δισεκατομμυρίων, ενώ μόνο στο χώρο της Υγείας θα γίνει προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων άνω του ενός δισεκκατομμυρίου ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Λιγότερα θα πληρώσουν κατά το 2011 οι συνήθεις ύποπτοι για φοροδιαφυγή

ΟΙ 96 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες -περίπου 410.000 Έλληνες συνολικά- θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2011 κι ας θεωρούνται τα τελευταία χρόνια οι «συνήθεις ύποπτοι» για φοροδιαφυγή. Με την αλλαγή του χρόνου, θα ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή «βγάζει» λιγότερο φόρο ακόμη και αν τα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών προσεγγίζουν τα 55.000 ευρώ καθαρά. Απ' αυτό το εισοδηματικό επίπεδο και πάνω προκύπτουν επιβαρύνσεις. Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στους... χαμένους ανήκουν λιγότεροι από 15.000 επαγγελματίες. Μόνο τόσοι, άλλωστε, δηλώνουν στην εφορία καθαρά κέρδη άνω των 45.000 ευρώ και δεν έχουν παιδιά.

Είναι άλλο ένα «δώρο» που έγινε στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη διαδικασία του αυτόματου κλεισίματος των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Συμμετέχοντας στην περαίωση και πληρώνοντας όχι περισσότερα από 7.000 ευρώ, οι επαγγελματίες απέκτησαν τη δυνατότητα να διαγράψουν όλες τις φορολογικές αμαρτίες των τελευταίων 10 ετών και να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα τιμολόγια μέχρι και το 2005. Μέχρι τώρα, χρήση του αυτόματου κλεισίματος εκκρεμών υποθέσεων έχουν κάνει περισσότεροι από 460.000 Έλληνες, με την προθεσμία να εκπνέει στις 28 Δεκεμβρίου.
Πώς προκύπτει το φορολογικό όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
*Είναι η μοναδική κατηγορία φορολογουμένων για την οποία υπήρξε αύξηση στο αφορολόγητο όριο. Για τα εισοδήματα του 2010, διαμορφώνεται στις 12.000 ευρώ για τον εργένη, από 10.500 ευρώ πέρυσι. Για όσους έχουν ένα παιδί, το αφορολόγητο αυξάνεται στις 13.500 ευρώ (από 11.500 ευρώ πέρυσι). Για γονείς με δύο παιδιά αναπροσαρμόζεται στις 15.000 ευρώ (από 12.500 ευρώ πέρυσι), ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά στις 23.500 ευρώ (από 20.500 ευρώ πέρυσι).
*Από τους φορολογικούς συντελεστές και τα κλιμάκια της νέας κλίμακας προκύπτει λιγότερος φόρος για όσους έχουν ετήσια κέρδη κάτω των 45.000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που η νέα κλίμακα θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των κερδών που θα δηλώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε το όφελος θα φανεί με τις δηλώσεις του 2011. Επιβάρυνση υπάρχει για όσους δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αυτοί όμως αποτελούν μειοψηφία.
Ο μέσος επαγγελματίας εμφανίζει καθαρά κέρδη 16.000-26.000 ευρώ. Σε αυτό το εισοδηματικό επίπεδο, καταγράφονται οι εξής μεταβολές:
*Επαγγελματίες χωρίς παιδιά γλιτώνουν από 505 έως 545 ευρώ.
*Επαγγελματίες, με ένα παιδί, γλιτώνουν από 625 έως 685 ευρώ.
*Επαγγελματίες με δύο παιδιά ωφελούνται ακόμη περισσότερο, από 695 έως 755 ευρώ.
Ποιοι επιβαρύνονται; Από τον πίνακα προκύπτει απάντηση και σε αυτό το ερώτημα:
*Ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς παιδιά, με εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ.
*Ελεύθεροι επαγγελματίες με ένα παιδί και εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.
*Ελεύθεροι επαγγελματίες με δύο παιδιά και εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και το ανανεωμένο σύστημα αυτοελέγχου, θα εξαναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα και κατά συνέπεια να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη, καθώς η ίδια η νομοθεσία δίνει αρκετά «όπλα» στους επαγγελματίες. Το κυριότερο απ' αυτά είναι η «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών».