Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Αισχροκερδούν με το αρνί μεσάζοντες και κυκλώματα


Πρωτοφανή κρούσματα αισχροκέρδειας στην τοπική αγορά κρέατος εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Επειδή τα Χριστούγεννα δεν τρώνε όλοι γαλοπούλα, και τούτες τις γιορτινές μέρες αυξημένη σχετικά ζήτηση παρουσιάζουν και τα άλλη είδη κρέατος.
Ειδικά για την κατηγορία των αμνοεριφίων, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα δεν έχει προηγούμενο. Οι παραγωγοί πουλάνε σε μεσάζοντες και κρεοπώλες στην καλύτερη περίπτωση, αρνάκι ζωντανό στην τιμή των 3,2 ευρώ και ο καταναλωτής στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου πληρώνει το κρέας μέχρι και 12 ευρώ το κιλό!
Την τεράστια διαφορά καρπώνονται οι μεσάζοντες και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται εμφανής η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους παρεμφερείς δημόσιους οργανισμούς, στην προσπάθειά της να κάνει οικονομία.
Η τελευταία κερδοσκοπική συμπεριφορά σε βάρος καταναλωτών και κτηνοτρόφων, σε τοπικό επίπεδο, έχει και άλλη εξήγηση.
Αποδεικνύεται και σήμερα, ο αντισταθμιστικός ρόλος που έπαιζε ως προς τον καθορισμό των τιμών, η Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ).
Με τη λειτουργία της ΣΒΕΚΗ οι παραγωγοί έβρισκαν ένα «αποκούμπι» για την συμφέρουσα προώθηση των προϊόντων τους που εδώ και μήνες έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να γίνονται οι παραγωγοί «βορά» στη διάθεση των κερδοσκόπων.