Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «0 Γεννάδιος»: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, ώρα 17:00

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «0 Γεννάδιος» κόβει την  Πρωτοχρονιάτικη πίτας του, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, ώρα 17:00, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οι 15 αντιπεριφερειάρχες, χωρικοί και θεματικοί

 


Δημοσιεύτηκαν στη “Διαύγεια” ως είθισται και χωρίς άλλη ανακοίνωση στον τύπο, οι αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τον ορισμό των Χωρικών και των Θεματικών αντιπεριφερειάρχων.

Με άλλη απόφαση τέλος, ορίζεται ως αναπληρώτρια του Περιφερειάρχη η περιφερειακή σύμβουλος Νάκου Αγνή στην οποία δεν ανατίθεται καθήκοντα αντιπεριφερειάρχου.

Στους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν αλλάζει κάτι από τα ως τώρα γνωστά, αφού ο Αλ. Καχριμάνης ανανεώνει τις θητείες για τους:

Ψαθά Βασίλειο του Γεωργίου, (ΑΔΤ ΑΚ387409) Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Άρτας

Δήμος Πωγωνίου: Εκλογή μελών δημοτικής επιτροπής

 


Παράλληλα, εξελέγησαν τα νέα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου, που θα ασκεί τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, της Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής που καταργήθηκαν. Στην επιτροπή προεδρεύει ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Τακτικά μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης αναδείχθηκαν οι:

1. Μιχαήλ Σιούτης

2. Θεόδωρος Ντάγκας

Τακτικά μέλη από την αντιπολίτευση αναδείχθηκαν οι:

1. Χρήστος Γκόγκος

2. Δημήτριος Ντότης

Αναπληρωματικά μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης αναδείχθηκαν οι:

1. Αθανάσιος Φωτίου

2. Ελευθέριος  Μεντής

Αναπληρωματικά μέλη από την αντιπολίτευση αναδείχθηκαν οι:

1. Ελένη Παπασπύρου

2. Δημήτριος Ροσιλόβαλης

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης

 


Αναβάθμιση της αίθουσας στίβου του σταδίου «Ζωσιμάδες»

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα της 17ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super League 1, αθλητικής περιόδου 2023-2024, μεταξύ των ομάδων ΠΑΣ Γιάννινα 1966 – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 07-01-2024 και ώρα 17:30′, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες»

Αποφασίστηκε:

-προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, την Κυριακή 07-01-2024 και από ώρα 14:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

-προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, την Κυριακή 07-01-2024 και από ώρα 15:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση του Επικεφαλής των μέτρων του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

Δήμος Πωγωνίου: Ο κ. Γρηγόριος Μποντίνης εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

 


Ο κ. Γρηγόριος Μποντίνης εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 και η οποία διεξήχθη σε κλίμα ενότητας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία και επεσήμανε τη σημασία της συμβολής του κορυφαίου οργάνου στη λειτουργία του Δήμου. «Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις και ο ουσιαστικός πολιτικός λόγος συνδράμει στην επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Εύχομαι να έχουμε μια καλή και δημιουργική πενταετία» τόνισε μεταξύ άλλων. 

Την συνεδρίαση συγκάλεσε ο πλειοψηφών σύμβουλος κ. Κώστας Γκέγκας ο οποίος συνεχάρη τους Δημοτικούς Συμβούλους για την εκλογή και ευχήθηκε να είναι μία δημιουργική θητεία για το καλό του Δήμου Πωγωνίου. «Σας συγχαίρω για την εκλογή σας και ελπίζω να φανούμε όλοι αντάξιοι τις ψήφου των δημοτών μας» επεσήμανε.

Κατά τις αρχαιρεσίες προέκυψαν τα εξής:

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου:

Γρηγόριος Μποντίνης

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Ελένη Παπασπύρου

Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου:  Δημήτριος Ροσιλόβαλης

Μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου ο κ. Γρηγόριος Μποντίνης ευχαρίστησε τους Δημοτικούς Συμβούλους και δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στο ακέραιο στα νέα του καθήκοντα. «Ευχαριστώ πολύ το Δήμαρχο. Κωνσταντίνο Καψάλη για την εμπιστοσύνη και όλους τους συναδέλφους για την ομόφωνη στήριξη που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις που συνοδεύουν την εκλογή και δηλώνω βέβαιος ότι όλοι μαζί, με διαφάνεια, σύνεση, εργατικότητα και συνέπεια θα εργαστούμε για το καλό του τόπου» είπε χαρακτηριστικά.

Παρακάλαμος: Πυρκαγιά σε μονοκατοικία

 


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου 2024, από αναμμένο μάτι κουζίνας σε μονοκατοικία πλησίον της κεντρικής πλατείας Παρακαλάμου.

Χάρη στην έγκαιρη  αντίδραση των γειτόνων και πολλών συγχωριανών η φωτιά έσβησε.

Επιτόπου έφτασε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δελβινακίου και άνδρες της Αστυνομίας

Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν στο χώρο της κουζίνας και στις οικοσυσκευές.

Ηπειρωτική Εταιρεία: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ώρα 19:00

 

Η Ηπειρωτική Εταιρεία κόβει την Πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00.

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου

 

Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, ώρα 22:30, στον Παρακάλαμο.

Σιταριά Πωγωνίου: Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανίων

 

Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανίων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιταριάς Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30:15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την όραση;

 


Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία ή το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα στα μάτια και την όραση. Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες και παροδικές ή μακροπρόθεσμες και επίμονες, και μερικές φορές μη αναστρέψιμες.

Σπάνια θα παρατηρηθούν προβλήματα σε όσους πίνουν λίγο αλκοόλ σποραδικά, σε εξαιρετικές περιστάσεις. Είναι πιθανότερες σε όσους πίνουν συστηματικά ακόμα και μέτρια (1-2 ποτά ημερησίως) και πολύ πιο συχνές σε όσους κάνουν κατάχρηση.

Βραχυπρόθεσμα το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τα μάτια να ξεχωρίζουν τη φωτεινότητα μεταξύ δύο αντικειμένων (κοντράστ). Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την σωστή εκτίμηση της απόστασής μας από τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και όταν κάποιος έχει επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,05% (αντιστοιχούν σε κατανάλωση 2 στάνταρτ ποτών σε μία ώρα), η αντίληψη του κοντράστ είναι μειωμένη κατά 30%.

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια και μυοκυμία, δηλαδή ακούσια σύσπαση των βλεφάρων («παίζει» το μάτι). Μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί φλεγμονή του ματιού και διπλωπία (ο πάσχων βλέπει διπλά είδωλα) με αίσθημα καύσου (κάψιμο) και κνησμό (φαγούρα) στο μάτι. Άλλες πιθανές επιπτώσεις είναι ημικρανίες και σημαντική ευαισθησία στο φως.