Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2020: Αυγά, πολύ περισσότερο από την τέλεια πρωτεΐνη

 


Τα αυγά έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης που διατίθεται φυσικά. Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών είναι πολύ περισσότερα και ευρείας εμβέλειας. Τα αυγά προσφέρουν μια υγιή και βιώσιμη πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της ζωής.

Περιέχοντας την πλειονότητα των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, τα αυγά, συχνά και δικαίως, αποκαλούνται το «χάπι βιταμινών» της φύσης. Τα αυγά περιέχουν 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β και Ε, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Τα αυγά παρέχουν μια από τις υψηλότερες ποσότητες χολίνης σε οποιαδήποτε φυσική πηγή τροφής, μια συχνά παραμελημένη αλλά κρίσιμη θρεπτική ουσία για την νευρογνωστική ανάπτυξη και υγεία σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής. Για αυτό τα αυγά αναγνωρίζονται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο ως σημαντική ομάδα τροφίμων, ιδιαίτερα για έγκυες και θηλάζουσες.

Ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βρεθεί στα αυγά είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι βασική για την ενίσχυση των υγιών οστών και των δοντιών. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που κάνουν τα αυγά μια πολύ καλή επιλογή για υγιεινές δίαιτες. Τα αυγά παρουσιάζουν και εξαιρετικές επιδόσεις αειφορίας, καθιστώντας τα απολύτως κατάλληλα να συμβάλλουν στην διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Τα αυγά θεωρούνται πηγή πρωτεϊνών χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου λόγω της αποτελεσματικότητας και των διαρκών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τόσο στην παραγωγή όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Απαιτούν πολύ μικρή χρήση νερού ενώ το συνολικό αποτύπωμα του αυγού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην θρεπτική τους αξία, σε συνδυασμό με το ότι παραμένουν οικονομικά προσιτά, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην βελτίωση της υγείας των παιδιών σε ευπαθείς περιοχές που πλήττονται και από διατροφική ανασφάλεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού φέτος εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Θεσπίστηκε το 1996 στη Βιέννη, να εορτάζεται την δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, για να ενημερώσει για τα οφέλη των αυγών και τη σημασία τους στη διατροφή του ανθρώπου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του υπαλλήλου Αντώνη Παππά


«Σήμερα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, θρηνεί την απώλεια ενός ευσυνείδητου και ακούραστου υπαλλήλου της, του Αντώνη Παππά, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στην περιοχή του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτριος Μαυρογιώργος και οι συνάδελφοί του, διακατεχόμενοι από βαθύτατη οδύνη για τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Παππά ο οποίος αποτελούσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές της καθημερινής διαχειριστικής λειτουργίας του Εργοταξίου, εκφράζουν στην οικογένειά του από τα βάθη της καρδιάς τους θερμά συλλυπητήρια».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

67χρονος οδηγός δικύκλου έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον κόμβο της Ε.Ο Ιωαννίνων-Κοζάνης

 


Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 14.30 στον κόμβο της Ε.Ο Ιωαννίνων-Κοζάνης με την Περιφερειακή Οδό  πλησίον του αεροδρομίου.

Ειδικότερα  το  δίκυκλο όχημα που οδηγούσε 67χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα που οδηγούσε 59χρονος  επίσης ημεδαπός.

Σημειώνεται ότι και τα δύο οχήματα κινούνταν  προς την ίδια κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 67χρονου οδηγού του δικύκλου.

Τα ακριβή αίτια του συμβάντος διερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος σήμερα, 391 νέα κρούσματα

 


36  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ένας νέος θάνατος, 391  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης για πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

 


Συνελήφθη χθες (08-10-2020) νωρίς το πρωί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ύψος της διασταύρωσης Λαψίστας), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή την 24-09-2020 στο Τμήμα Ασφάλειας Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης.

Παραπάνω όχημα καθώς και οι κλεμμένες πινακίδες κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Επιμνημόσυνη δέηση για τον Παύλο Μελά, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με τα μέτρα που ορίζει η προστασία της δημόσιας υγείας από την διασπορά του κορονοϊού.

Έτσι, η λιτή εκδήλωση θα περιλαμβάνει μόνο την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την  κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Πωγωνίου.

 «Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς και μας αναγκάζει να τιμήσουμε λιτά και απέρριτα αυτόν το μεγάλο ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα» δήλωσε ο κ. Καψάλης.

Πρέβεζα: Σύλληψη ημεδαπού για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση

 


Συνελήφθη προχθές (07-10-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος αφαιρούσε κατ’ επανάληψη υλικά και προϊόντα από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνταν.

Στην κατοχή του καθώς και σε χώρο που χρησιμοποιούσε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υλικά και προϊόντα που είχε αφαιρέσει την ίδια ημέρα αλλά και κατά το παρελθόν, τα οποία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Είκοσι εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (15.871) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (803) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (68) άτομα.

·         (4) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (1) στην Αττική, (1) στην Κρήτη, (1) στη Δυτική Μακεδονία και (1) στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (156) σχετικές παραβάσεις.

·         (262) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

§  (52) στην Κεντρική Μακεδονία,

§  (34) στη Θεσσαλονίκη,

§  (33) στη Στερεά Ελλάδα,

§  (29) στην Ήπειρο,

§  (22) στη Θεσσαλία,

§  (19) στη Δυτική Ελλάδα,

§  (14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

§  (14) στην Πελοπόννησο,

§  (12) στην Κρήτη,

§  (12) στην Αττική

§  (10) στα Ιόνια Νησιά 

§  (9) στο Βόρειο Αιγαίο και

§  (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.407) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (19.391) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επίδομα θέρμανσης: 84 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά

 


Η κυβέρνηση εξετάζει, μέτρα στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να κλείσει τις πληγές της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το επίδομα θέρμανσης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης, 84 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021, το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή. Θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

 


Τους τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας, συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μηνάς Μικρούλης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση και μετά από την παράθεση των θέσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο κ. Καχριμάνης θεωρεί απαραίτητη την

στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω προγράμματος επιχορήγησης το οποίο θα αποτελέσει ανάσα στον αγώνα επιβίωσής τους αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Η δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid_19» θα υπογραφεί άμεσα και θα δοθεί στη δημοσιότητα το αμέσως προσεχές διάστημα με ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων την 15η/10/2020, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης 3.000€ και μέγιστο τις 15.000€, δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα 8.30 π.μ.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

 Έχοντας υπόψη:  Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν σήμερα.

·  Τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4555/2018 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής 

· Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020. 

· Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.

·  Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

·  Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ) απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.  Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της

· Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 09η Οκτωβρίου 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.30 π.μ. για συζήτηση και λήψη του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης: 

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Απευθείας ανάθεση προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια υγρών καυσίμων (κίνησης, θέρμανσης & λιπαντικών) για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης- Μέριμνας κα Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου, των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, για το περίοδο 2020-2021 (1 έτος)». 

Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω αναγκαίας εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. του (λήξη σύμβασης προμήθειας καυσίμων – άγονη και η διαπραγμάτευση).

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους στην Πρέβεζα

 


Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, για ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης και θραύση του ιστού του Ι/Φ σκάφους ''DARINKA 2'' Ν. Κέρκυρας 1065 στη θαλάσσια περιοχή 13 ν.μ. βορειοδυτικά του λιμένα Πρέβεζας.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο εντόπισε το εν λόγω Ι/Φ σκάφος και το Α/Κ-Ε/Π ''ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ'' Σ.Π. 243. το οποίο ρυμούλκησε το Ι/Φ, συνοδεία του περιπολικού σκάφους, με ασφάλεια στο λιμένα Πρέβεζας, με τους έξι (06) επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''DARINKA 2'' μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Πόσο ασφαλής είναι η εξωσωματική εν μέσω πανδημίας


Η υπογονιμότητα και η αντιμετώπισή της προκαλεί από μόνη της αρκετό στρες, αλλά εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός το άγχος πολλών ζευγαριών εντείνεται δραματικά.

Τα ερωτήματά τους είναι πολλά: Είναι άραγε ασφαλής η εξωσωματική; Μπορεί να υποβληθεί η γυναίκα χωρίς κινδύνους σε ωοληψία; Πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για εμβρυομεταφορά; Μήπως πρέπει καλύτερα να γίνει κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) των ωαρίων ή των εμβρύων και να γίνει η προσπάθεια κάποια στιγμή στο μέλλον;

«Όπως συμβαίνει με όλα όσα αφορούν τον νέο κορωνοϊό, έτσι και τα ερωτήματα για τις θεραπείες υπογονιμότητας είναι πολλά και η αγωνία των ζευγαριών απολύτως κατανοητή», απαντά ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Είναι γεγονός πως στις αρχές της πανδημίας δεν γνωρίζαμε τίποτα για τους δυνητικούς κινδύνους και τις εκβάσεις όχι μόνο της εξωσωματικής, αλλά ούτε καν της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό και για ένα διάστημα αναβάλαμε τις σχετικές διαδικασίες. Καθώς περνά ο καιρός όμως, τα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται. Έως στιγμής δεν έχει αναδειχθεί κάποιος σοβαρός κίνδυνος, γι' αυτό τον λόγο οι εξωσωματικές έχουν ξαναρχίσει. Ωστόσο πλέον γίνονται με νέες συνθήκες, διότι είναι απαραίτητη η τήρηση μέτρων για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού στα ζευγάρια αλλά και στο προσωπικό των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Στη χώρα μας το πλαίσιο των μέτρων έχει καθορίσει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ). Οι σχετικές οδηγίες της βασίζονται στις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).