Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αδιάκοπες οι έρευνες για τους δύο δραπέτες

Aποφασισμένη να φθάσει μέχρις τέλους η ΕΛΑΣ…

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από την «εμφάνιση» των δύο Αλβανών δραπετών στη Θεσπρωτία και τα ίχνη τους εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς όλοι πλέον  γνωρίζουν ότι αν οι επικίνδυνοι κακοποιοί βρίσκονται ακόμη στην Ήπειρο,- που εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο σενάριο-   τότε είναι θέμα χρόνου να «ξεμυτίσουν» από την κρυψώνα τους.  
Ο προβληματισμός που υπάρχει, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι για τους συνεργούς που θεωρείται βέβαιο ότι έχουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατο να προμηθεύονται οι ίδιοι τρόφιμα για την επιβίωσή τους.
Η  αποφασιστικότητα να  συνεχιστούν οι  έρευνες στους ίδιους έντονους ρυθμούς και μέχρι εντοπισμού των δραπετών,   επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση που είχαν στην Ηγουμενίτσα ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Τσακνάκης (που είναι επικεφαλής της επιχείρησης), ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κ. Τρομπούκης, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, Αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ καθώς και τα προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Ξεκινά την Τετάρτη 24 Ιουλίου η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων

Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιουλίου, για πρώτη φορά, η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων στους πρώτους 39.381 δικαιούχους, για τους οποίους έγινε εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την ΓΓΠΣ, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαι­ούχοι μετά τους ελέγχους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων και των εντύπων Α21 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας σε συνεργασία με τον ΟΓΑ προχωρούν στην καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομά­των.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Έρχεται για να υπογράψει ο Κριστιάν Γκαμπριέλ Τσάβες

Όπως ανέφεραν τα ιταλικά ΜΜΕ το βράδυ της Τετάρτης, ο παίκτης θα αφιχθεί στην Ελλάδα την Παρασκευή έτσι ώστε να περάσει από τις ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του με τους Ηπειρώτες.
Η Νάπολι αναγκάζεται να δώσει δανεικό τον 26χρονο Αργεντίνο επιθετικό καθώς θέλει να απελευθερώσει μία θέση ξένου στο ρόστερ της αφού ο Τσάβες δεν διαθέτει κοινοτικό διαβατήριο.
Ο Κριστιάν Γκαμπριέλ Τσάβες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έκανε όνομα στην Σαν Λορέντσο από την οποία τον απέκτησε η Νάπολι. Πέρυσι έκανε 33 συμμετοχές στην Αλμιράντε Μπράουν στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής.

Τα χωριά μας δεν βρίσκουν παπά ακόμη και όταν γιορτάζουν!

Σε 100 ενορίες μόνο 30 ιερείς στη Μητρόπολη Κόνιτσας
«Όπως και να ’χει, το πανηγύρι θα γίνει στη Βούρμπιανη», λέει ο Πρόεδρός της, Γ. Τέρτσης

Το πρόβλημα με την έλλειψη ιερέων στα χωριά μας, δεν είναι καινούργιο.
Τέτοιες μέρες, που αρχίζουν και οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του καλοκαιριού και που κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Πολλά χωριά δεν βρίσκουν παπά για την καθιερωμένη λειτουργία και αρτοκλασία στα ξωκλήσια που γιορτάζουν και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αποδήμων και χωριανών.
Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Βούρμπιανης Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που διοργανώνουν εκδήλωση – πανηγύρι ανήμερα της εορτής του προφήτη Ηλία (αύριο Σάββατο), στο ομώνυμο εκκλησάκι.
Ωστόσο, όπως είπε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Τέρτσης, παρά τις επίμονες προσπάθειες των διοργανωτών (απευθύνθηκαν στην Μητρόπολη Κόνιτσας, στην οποία ανήκει το χωριό), δεν βρέθηκε ιερέας για να λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής. «Με καλή θέληση και συνεργασία όλοι μπορούν να μείνουν ευχαριστημένοι», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι όπως και να’ χει, ο εορτασμός στο εκκλησάκι αύριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αφού έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες και το χωριό περιμένει πολλούς επισκέπτες.
***
Ας σημειωθεί ότι στην Μητρόπολη Κόνιτσας σήμερα υπηρετούν περί τους 30 ιερείς, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 100 χωριά (!), ενώ στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα» υπάγονται και οι διορισμοί ιερέων. Κι αν το πρόβλημα δεν φαίνεται σε καθημερινή βάση, που τα περισσότερα χωριά μας, είναι παντελώς έρημα, δεν συμβαίνει το ίδιο και τις μεγάλες γιορτές όπως Πάσχα, και Δεκαπενταύγουστο, ή γιορτές σαν την αυριανή, που τα περισσότερα χωριά έχουν κάποιο ξωκλήσι αφιερωμένο στον προφήτη Ηλία.
Καλό θα είναι, έστω τέτοιες μέρες που επιστρέφουν οι απόδημοι στα πάτρια εδάφη, να εξαντλείται κάθε περιθώριο από την Μητροπόλεις, προκειμένου να ανοίγουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκλησίες. Σ’ αυτό ας… επιστρατεύσουν και όσους συνταξιούχους ιερείς υπάρχουν στην περιοχή, έστω και για να ευλογήσουν μόνο τους πέντε άρτους…

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στην Ιερά Μονής Βελλάς με τραγούδια του Μίκη θεοδωράκη, στις 31 Ιουλίου

Στον επιβλητικό προαύλιο χώρο της ιστορικής μονής Βελλάς, που πέρυσι έκλεισε έναν αιώνα συνεχούς προσφοράς πνευματικών ανθρώπων εντός κι εκτός συνόρων της Ηπείρου, στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με θέμα τα λαϊκά και κινηματογραφικά τραγούδια του Μίκυ Θεοδωράκη.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης, υπό την αιγίδα του δήμου Πωγωνίου, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, όχι μόνο μέσα από την οικολογική τους δράση, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει όμως μια προαιρετική προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας (μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, κ.α..), τα οποία θα συλλέξει ο Δήμος Πωγωνίου και θα τα προσφέρει σε οικογένειες της περιοχής που τα έχουν ανάγκη.
Τα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη εξακολουθούν να εκφράζουν με την ίδια ένταση και τις σημερινές γενιές, όπως και τις παλιότερες. Στόχο έχουν να ενώσουν τις καρδιές των ανθρώπων και να ξεχυθούν με δύναμη απ’ τα στόματα όλων, αντηχώντας σαν από ένα στόμα, πάνω στις αιωνόβιες πέτρες της σχολής.
Την ευθύνη του προγράμματος, καθώς και την ερμηνεία των τραγουδιών, έχει ο αγαπημένος Ηπειρώτης τραγουδιστής Δημήτρης Υφαντής, που συντροφιά με την Σοφία Ζώη και άλλους έξι εξαίρετους μουσικούς θα αποδώσουν με τη σοβαρότητα που τους ταιριάζει, τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.
Η συναυλία θα ξεκινήσει περίπου στις 9:00 μ.μ., αμέσως μετά το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, έτσι όπως φαίνεται από τους πέτρινους εξώστες της μονής.

Η Ένωση Αποδήμων Σεβαστού Παραμυθιάς, διοργανώνει το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Αλωνιάδα 2013''

Ξεχωριστή παρουσία φέτος ο Λάκης Χαλκιάς, που θα βραβευθεί για την προσφορά του στην ελληνική μουσική.  

Η 'Ενωση Αποδήμων Σεβαστού Παραμυθιάς, διοργανώνει το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Αλωνιάδα 2013''.  Ξεχωριστή παρουσία φέτος ο  Λάκης Χαλκιάς, που θα βραβευθεί για την προσφορά του στην ελληνική μουσική.
Το πρόγραμμα της 4ης Αλωνιάδας, ανακοίνωσε η Ένωση Αποδήμων Σεβαστού Παραμυθιάς.
Στο 3ημερο της Αλωνιάδας (9 - 10 και 11  Αυγούστου 2013 στο Σεβαστό Παραμυθιάς), που είναι αφιερωμένη στην μετανάστευση, υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων, από μουσικές βραδιές, προβολές ταινιών και θέατρο, μέχρι εκθέσεις με λαογραφικό ενδιαφέρον και αθλητικούς αγώνες.
Ξεχωριστή παρουσία στην 4η Αλωνιάδα, ο Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος θα τραγουδήσει και θα τιμηθεί από την Ένωση Αποδήμων Σεβαστού, για τα περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας του στο χώρο της Ελληνικής μουσικής σκηνής.
Στα ενδιαφέροντα, ο ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Π.Α.Σ. Γιάννινα  - Σεβαστού, η αναβίωση του αλωνίσματος, η συμμετοχή 6 χορευτικών τμημάτων και η παρουσία του Σταύρου Καψάλη στο κλαρίνο.
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της 4ης Αλωνιάδας:
1η Ημέρα, Παρασκευή 9/8
- Έκθεση Παλαιών Eργαλείων και Αντικειμένων
- Έκθεση Λαογραφικών Ειδών
- Εκδήλωση με Ζωγραφική για τα μικρά παιδιά
- Έκθεση με εργασία παιδιών από συμμετοχή σε πρόγραμμα της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
- Έκθεση Βιβλίου
- Προβολή Ντοκιμαντέρ Αφιέρωμα Μετανάστευση : «Κατάρα ή Ευλογία;»
- Αναβίωση ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ
- Έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στην εποχή της μετανάστευσης
- Παραδοσιακοί χοροί από έξι Χορευτικά Σύνολα της περιοχής και γλέντι με τοπική ορχήστρα
2η Ημέρα, Σάββατο 10/8
- Αγώνας Δρόμου «Ο γύρος του Σεβαστού» (αφετηρία Αλώνια -- Αγ. Γεώργιος -- επιστροφή και τερματισμός Αλώνια)
- Μπάσκετ : Σεβαστό - Μικτή περιοχής Παραμυθιάς
- Αναβίωση ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ
- Προβολή Ντοκιμαντέρ Αφιέρωμα Μετανάστευση : «Κατάρα ή Ευλογία;»
- Συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά
Πρώτο μέρος: τραγούδια αφιερωμένα στη μετανάστευση
Δεύτερο μέρος: παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή του Σταύρου Καψάλη
3η Ημέρα, Κυριακή 11/8
- Ποδήλατο «Ο μεγάλος γύρος του Σεβαστού» (αφετηρία Αλώνια  -  γύρος του δάσους Αγ. Γεώργιος - τερματισμός Αλώνια)
- Ποδόσφαιρο παλαιμάχων Ε.Α. Σεβαστού - Π.Α.Σ. Γιάννινα και βράβευση αθλητών πανελλαδικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας
- Παραδοσιακή Γαστρονομία Σεβαστού
- Θεατρική παράσταση με τη Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου Πορεία» του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ Νομού Πρεβέζης
- Γλέντι για τη νεολαία, με νεανική ορχήστρα
Σημείωση :
- Οι εκθέσεις θα υπάρχουν και τις 3 ημέρες
- Θα υπάρχουν αθλητικά βραβεία για τη συμμετοχή
- Ώρα έναρξης αθλητικών Σαββάτου και Κυριακής 7 : 00 μμ
- Λειτουργία Εκθέσεων από 8 : 00 μμ
- Την Τρίτη 6 ή Τετάρτη 7 Αυγούστου, θα υπάρχει πρόγραμμα για μικρά παιδιά σε συνεργασία με την ΛΒ' ΕΠΚΑ στο Αρχ. Μουσείο Ηγουμενίτσας
- Την Πέμπτη 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας 5Χ5 μεταξύ της ομάδας Σεβαστού και της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Γιάννη Δημητρίου»
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Αναλυτικά θα υπάρχει στο site : www.sevasto.gr  και στον χορηγό επικοινωνίας www.paramythia-online.gr
Δείτε ένα βίντεο  σχετικά με το αλώνισμα, που προβλήθηκε στις περσυνές εκδηλώσεις:
www.youtube.com/watch?v=Bc3RSUBvD7o
 
ΠΗΓΗ: www.sevasto.gr

Η Δωδώνη για Δράματα και η «Δωδώνη» για κλάματα

Δεν μπόρεσε να δεχτεί την αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθόσον ασχολούνταν με την κουρά των προβάτων!!!

 Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος
Χρόνια τώρα οι Ηπειρώτες υπερηφανεύονταν για την αρχαία Δωδώνη, που  υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Εκεί, επίσης λειτούργησε και το γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Ηπειρωτικά", ξανακούγεται ο λόγος των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών. Αρχαίες  Ελληνικές Τραγωδίες ζωντανεύουν ξανά μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον τόσο  του Αρχαίου Θεάτρου όσο και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων.
Είναι, αληθινά το καμάρι της Ηπείρου!