Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Παρουσίαση του βιβλίου του Βελλαΐτη Βασιλείου Μήτση «ΒΕΛΛΑ» από τον Ελευθέριο Γείτονα, Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ


Τιμητική Διάκριση στο Βελλαΐτη Γεώργιο Γκίκα, Διδάσκαλο.
  
Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:30 με θέματα:
Παρουσίαση του βιβλίου του Βελλαΐτη Βασιλείου Μήτση «ΒΕΛΛΑ» από τον Ελευθέριο Γείτονα, Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ
Τιμητική Διάκριση στο Βελλαΐτη Γεώργιο Γκίκα, Διδάσκαλο.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό  και ευχές για το νέο έτος από τον  Πρόεδρο  του Συνδέσμου μας Κλέανδρο Παπαδόπουλο.
Ακολούθως χορωδία Βελλαϊτών υπό τη δνση των πρωτοψαλτών  Δημητρίου Καρρά και Δημητρίου Ζαϊτίδη έψαλλε Βυζαντινούς ύμνους.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του συγγραφέα Βασιλείου Μήτση από το Γραμματέα του Συνδέσμου μας Αδαμάντιο Παπαχρήστου. 
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του  «ΒΕΛΛΑ» από τον Ελευθέριο Γείτονα, Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, ο οποίος αφού εξήρε την προσωπικότητα του Βελλαϊτη συγγραφέα , ξεφύλλισε μια μία τις σελίδες του βιβλίου και τόνισε χαρακτηριστικά σημεία του, που αναφέρονται στην προσωπικότητα και το έργο των Αρχιεπισκόπων Σπυρίδωνα Βλάχου  και Σεραφείμ  Τίκα αλλά και στη ζωή των Βελλαϊτών στα χρόνια της φοίτησής τους στο Ιεροδιδασκαλείο.
Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος ευχαρίστησε το Σύνδεσμό μας για την πρωτοβουλία αυτή και τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Στο Βελλαϊτη  Βασίλειο Μήτση η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών απένειμε το Α΄ Βραβείο Χρονικόν - Μαρτυρίας για το έργο του «ΒΕΛΛΑ».
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε  από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποφοίτων  και την Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς στο Βελλαΐτη Δάσκαλο  Γεώργιο Γκίκα για την πολύχρονη προσφορά του στις εκδηλώσεις των Συλλόγων μας.
Για το Γεώργιο Γκίκα μίλησε ο συμμαθητής του και πρ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Βασίλειος Λέτσιος.
Ο ομιλητής εξήρε την προσωπικότητα του Γεωργίου Γκίκα και παρουσίασε την προσφορά του στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στη συνδικαλισμό και στην κοινωνική ζωή της πόλεως των Ιωαννίνων. Την πλακέτα απένειμε ο Σχολάρχης Λευτέρης Γείτονας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γεώργιος Γκίκας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δύο συλλόγους των Βελλαϊτών για την τιμή,  τόνισε τη σημασία που έχει η κοινωνική προσφορά για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Αντώνης Φούσας, ο καθηγητής μας στο Ιεροδιδασκαλείο  Βελλάς, Φιλόλογος και Παιδαγωγός Βασίλειος Δημητρούλας, ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κ. Σπύρος  Ριζόπουλος, γιος του αειμνήστου Δντή του Ιεροδιδασκαλείου  Βελλάς Εμμανουήλ Ριζόπουλου, ο ιδρυτής του ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο καθηγητής Ψυχολογίας Λάμπρος Σταύρου , ο Οικονομολόγος Προκόπης Φούσας και ο πρ. Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Χρήστος  Χρήστου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο και την προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό των τιμωμένων Βελλαϊτών.
Τίμησαν  με την παρουσία τους πλην των ανωτέρω το μέλος της Πανηπειρωτικής Βελλαϊτης κ. Ζηκόπουλος και πάρα πολλοί Βελλαϊτες και φίλοι της Βελλάς και των Βελλαϊτών.
Μήνυμα έστειλε η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κεφάλα  και η Ευρωβουλευτής κ. Ασημακοπούλου.
Στο μήνυμά της  η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων  ανέφερε:
Αδελφοί μας Βελλαΐτες του Πανελληνίου Συνδέσμου,
Αδυνατώντας να παραστούμε  στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή σας στα Εκπαιδευτήρια "ΓΕΙΤΟΝΑ",  η οποία πλαισιώνεται με την παρουσίαση  βιβλίου του Βελλαΐτη Βασιλείου Μήτση και την απονομή τιμητικής διάκρισης στον επίσης Βελλαΐτη Γεώργιο Γκίκα, σας στέλνουμε τις πιο θερμές κι εγκάρδιες ευχές μας.
Συγχαίρουμε τον Βασίλειο Μήτση συγγραφέα του βιβλίου που φέρει τον τίτλο  "ΒΕΛΛΑ",  έχοντας τη βεβαιότητα ότι  η παρουσίασή του από τον Ελευθέριο Γείτονα θα είναι άριστη και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Συγχαίρουμε επίσης τον Γεώργιο Γκίκα, για την τιμητική διάκριση που θα του απονεμηθεί, για την πολύχρονη συνεισφορά του στους Συλλόγους μας,  για την οποία το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση σε προηγούμενη συνεδρίασή του.    
Χρόνια πολλά  και ευτυχές το νέο έτος 2020 σε όλες και σε όλους σας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας Αδαμάντιος Παπαχρήστου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε  με συνεστίαση που πρόσφεραν οι αδελφοί Χαράλαμπος και Αναστάσιος Τσαγκογιάννης, καθηγητές Φυσικής Αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, στην μνήμη του πατέρα τους αείμνηστου Βασιλείου Τσαγκογιάννη Διδασκάλου και πρώην Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και Παραδοσιακό γλέντι με το Μουσικό Βασίλειο Ντελάρδα. Στους αδελφούς Τσακογιάννη ο Σύνδεσμός μας απένειμε τιμητικές πλακέτες.
Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση αντάξια και των τιμωμένων Βελλαϊτών αλλά  και της ιστορίας του Συνδέσμου μας, που ικανοποίησε άπαντες τους παρευρισκόμενους.

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 (κύπελλο)


Ο Παναθηναϊκός έκανε την  ανατροπή κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα και πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς αρκετά ορεξάτος και με διάθεση για γρήγορο γκολ, αφού αναζητούσε  την ανατροπή του σε βάρος του 1-0 από το πρώτο ματς στους «Ζωσιμάδες».
Οι φιλοξενούμενοι κράτησαν ωστόσο το «μηδέν» και μάλιστα κατάφεραν να βρουν και γκολ στην πρώτη τους καλή στιγμή στο ματς.
Στο 24΄ σε εκτέλεση κόρνερ ο Παντελάκης σηκώθηκε ολομόναχος στην καρδιά της άμυνας, με τρεις «πράσινους» να αδρανούν, άνοιξε το σκορ και έδωσε στον ΠΑΣ τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση.
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου,  ο Παναθηναϊκός έγινε πιεστικός και στο 56΄ έκανε σπουδαία μπαλιά ο Ζαχίντ για τον Δώνη που τρύπωσε στην άμυνα του ΠΑΣ και με κεφαλιά έκανε το 1-1.
Στο 58΄ σε φάση διαρκείας, η μπάλα έμεινε στα πόδια του Σένκεφελντ στην περιοχή και ο στόπερ των «πράσινων» πλάσαρε κάνοντας το 2-1.
Στο 72΄ ο Γιόχανσον, μπήκε από δεξιά στην περιοχή, ο Μπουκουβάλας τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδωσε πέναλτι.
Ο Μακέντα εκτέλεσε εύστοχα κάνοντας το 3-1.
Ο Παναθηναϊκός στο 77΄ έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κουρμπέλη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Παναθηναϊκός (Δώνης):
Διούδης, Γιόχανσον, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Ινσούα, Δώνης, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης (Χατζηθεοδωρίδης 80΄), Μπουζούκης (Περέα 46΄), Ζαχίντ, Μακέντα (Κολοβέτσιος 83΄)
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιαννίκης):
Γιαννίκογλου, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, Καρτάλης, Κρίζμαν, Παμλίδης, Κάστρο (λ.τ. Νικολιάς 43΄), Σιόντης (λ.τ. Λιάσος 23΄), Ξύδας (Λέο Μπατίστ 75΄), Σκόνδρας, Αποστολόπουλος

Περιφέρεια Ηπείρου: Έξι εταιρίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμό


Στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ, για το έργο «Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», δήλωσαν συμμετοχή οι εξής έξι εταιρείες: TRITON ACT AE,  GREENESCO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.,  ΘΕΜΕΛΗ-PAGANO&ASCOLILLO SPA, ΙΝΤΡΑΚOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGONLED A.E., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε..
Ο συνολικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας του έργου, που θα καταβληθούν στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας των υποδομών, έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, σε 8.038.831 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α..
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με το σύστημα του ανταγωνιστικού διαλόγου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες συναρμολόγησης των ανεμογεννητριών στο Αιολικό Πάρκο Κασιδιάρη

Μετά από ολιγοήμερη διακοπή λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες συναρμολόγησης  των ανεμογεννητριών στο Αιολικό Πάρκο Κασιδιάρη.




Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών απαντούν σε Αμυρά και Πλιάκο για τον Οδικό Άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς


Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το έργο «Κατασκευή του Οδικού Άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά και Σύνδεσή του με την Ιόνια Οδό», καθώς συντάχθηκε νέα πρόταση για νέα μελέτη, με δίιχνη διατομή σε όλο το μήκος, με σκοπό να προκύψει μικρότερος προϋπολογισμός και ως εκ τούτου πιο ευχερής η χρηματοδότηση. Το Τεχνικό Δελτίο διαβιβάστηκε ήδη στην αρμόδια Διεύθυνση (Δ.Ο.Υ./6283/05-12-2019) προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μετά τη σχετική Αναφορά του βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά και την επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας Ιωαννίνων Μιχαήλ Πλιάκου, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών έδωσαν στοιχεία σχετικά με την τύχη του συγκεκριμένου έργου που πρόκειται να δώσει άλλη δυναμική όχι μόνο στο Βορειοδυτικό Τμήμα του Νομού Ιωαννίνων αλλά τα οφέλη του θα είναι πολλαπλασιαστικά για ολόκληρη την Ήπειρο.
Τα υπουργεία επισημαίνουν ότι ο οδικός άξονας της Ιόνιας Οδού από το τέλος παραχώρησης έως την Κακαβιά εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας και από τις 31/12/2015 που αποπληρώθηκαν οι δύο σχετικές μελέτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο δεν περιλήφθηκε σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Γιάννενα: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Καραγιάννη, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 19:00


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Καραγιάννη, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 19:00,  στα Γιάννενα.

Κ. Μενδώνη, κ. Καχριμάνη, κ. Σουκουβέλο σας παραπέμπουμε στο Πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου για τον Τουρισμό


Χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για το ιστορικό Σούλι, καθώς ήταν οι μόνες αναφορές που συνιστούν μια δήλωση προόδου για τον πολιτισμό στην Ήπειρο.
Για το μεγάλο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα, αναμένουμε κάποια στιγμή, μια λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία του έργου και το "χτύπημα στην πλάτη" από την Υπουργό, δε μας λέει κάτι...
Όσον αφορά τέλος, το θέμα του φακέλου του Ζαγορίου για την UNESCO, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως και με την ποθούμενη επιτυχία, ακόμα του στόχου της κυβέρνησης της ΝΔ, δε σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν τα Ζαγοροχώρια από επισκέπτες.
Μη δίνονται λάθος εντυπώσεις, από Δημάρχους και Περιφερειάρχη για ένα θέμα που αποτελεί σημαντική επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό και προσανατολισμένο σχέδιο για την περιοχή μας, όπως αυτό που έχουν περιγράψει με το προεκλογικό τους πρόγραμμα, οι "Ορίζοντες Ηπείρου".
Το σήμα της UNESCO ενδιαφέρει κυρίως ξένους τουρίστες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι σήμερα δεν "κοιτούν" την Ήπειρο, γιατί πολύ απλά η προσέλκυση ξένων τουριστών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Δέκα χρόνια αφ' ότου η τουριστική προβολή της Ηπείρου πέρασε στην ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, ο απολογισμός της όσον αφορά τις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, είναι ακόμα πολύ φτωχός κι αυτό το πιστοποιούν και τα στοιχεία των υψηλών πληροτήτων κατά τις ημέρες των εορτών (η περιοχή κατακλύστηκε από Έλληνες επισκέπτες).
Ναι στην UNESCO λοιπόν αλλά από μονή της, η UNESCO δε μπορεί να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ήπειρο.

Από το γραφείο Τύπου

Περιφέρεια Ηπείρου: Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Ιωάννινα


Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες  ημέρες  οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για έξι συνεχείς ημέρες. 
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν το τριήμερο 10, 11 και 12.01.2020 όπου η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στα 150 μg/m3 με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.
Έχοντας υπόψη  την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», την από 10.01.2020 ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες,  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα παρατείνεται για τέσσερεις ακόμη ημέρες η ισχύς των παρακάτω συστάσεων:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής “Στους δρόμους της μουσικής μας παράδοσης” το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ.

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας διοργανώνει συναυλία παραδοσιακής μουσικής “Στους δρόμους της μουσικής μας παράδοσης” το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 57χρονος για μεταφορά μεταναστών


Συνελήφθη, χθες μετά τα μεσάνυχτα, στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 57χρονος αλλοδαπός διακινητής, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών και διευκόλυνση της εξόδου τους από τη χώρα.
Επίσης, συνελήφθησαν δύο μη νόμιμοι αλλοδαποί, ηλικίας από 25 και 26 ετών, που προσπάθησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, με προορισμό χώρα της κεντρικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 57χρονος διακινητής μαζί με έναν ακόμα συνεργό του που αναζητείται, μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο τους δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς από την Θεσσαλονίκη στην Ηγουμενίτσα και τους προμήθευσε, έναντι του χρηματικού ποσού των (1.000) ευρώ, με πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας καθώς και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεθοδεύοντας την προώθηση τους στο εξωτερικό, μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι ανωτέρω αλλοδαποί θα κατέβαλαν στον 57χρονο διακινητή επιπλέον το χρηματικό ποσό των (4.000) ευρώ, μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της Ιταλίας. Τα πλαστά έγγραφα καθώς και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ένας στους έξι με ψυχολογικά προβλήματα μετά τις γιορτές!


Η περίοδος μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει αποδειχθεί διαχρονικά, ότι ωθεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν καταθλιπτικό υπόβαθρο, δηλαδή, την προδιάθεση να υποκύψουν ευκολότερα στην κατάθλιψη (ή την παρατεταμένη θλίψη) απ' ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι. 
Σύμφωνα με έρευνες ο ένας στους έξι από εμάς, έχει αυξημένη τάση να εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα μετά τις διακοπές.
Το γεγονός επιβεβαιώνει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (www.psychikifrontida.gr):
«Το αίσθημα της “κατάθλιψης” (για να αποδοθεί ο όρος χρειάζεται βάθος χρόνου) εντείνεται μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων και όχι μόνο, καθώς συχνά συμβαίνει και μετά τις διακοπές του Πάσχα και του καλοκαιριού. Κυρίως εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού, σε όσους δηλαδή έχουν προδιάθεση. Η αναλογία ένας στους έξι ανθρώπους να έχουν τέτοια προδιάθεση, είναι τεράστιο νούμερο αν το σκεφτείτε στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, έχουμε επιβεβαιώσει διαχρονικά τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ψυχολογική υποστήριξη σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, καθώς οι κλήσεις για ραντεβού και οι επισκέψεις στα γραφεία μας πυκνώνουν. Αυτό δείχνει πολύ άμεσα, ότι είναι μία περίοδος που προβληματίζει ιδιαίτερα κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν από εμάς βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.