Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός, υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ένταση της μουσικής

 


Συνελήφθη πριν τα μεσάνυχτα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, διότι λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου διαπιστώθηκε να γίνεται χρήση μουσικής.

Η ένταση της μουσικής υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου γεγονός που έβαλε σε μπελάδες τον υπεύθυνο και τον οδήγησε στο αυτόφωρο.

Μείωση των ανέργων 8% τον Σεπτέμβριο

 


Σημαντική μείωση παρουσιάζει το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανέρχεται σε 776.326 άτομα.

Πρόκειται για μείωση κατά 60.387 άτομα (-7,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του Σεπτεμβρίου του 2023 και μείωση κατά 67.216 άτομα (-8%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024.

Από το σύνολο των 776.326 ατόμων, 447.877 άτομα (ποσοστό 57,7%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 328.449 (ποσοστό 42,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 254.658 άτομα (ποσοστό 32,8%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 521.668 άτομα (ποσοστό 67,2%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανήλθε σε 245.063 άτομα (ποσοστό 31,6%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων, ο οποίος ανήλθε σε 361.207 άτομα (ποσοστό 46,5%).

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (19-10-24) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό, αμέσως μετά την αποβίβασή του από λεωφορείο, το οποίο είχε αφιχθεί από την Αθήνα.

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο που επακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι είχε κρύψει στο εσώρουχό του -6- συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους -307,6- γραμμαρίων, που κατείχε, με σκοπό τη διακίνησή τους.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και χρηματικό ποσό 70 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 9:30

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 22-10-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 στην 31η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ’ τρίμηνο έτους 2024 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συμμόρφωση της Αναθέτουσας Αρχής με την αριθμ. 1320/2024 απόφαση της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του Οικονομικού φορέα με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» και ακυρώθηκε η αριθμ. 18/1214/18-06-2024 απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την κατασκευή του υποέργου 2 «Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 499,80KW για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό με τις καταναλώσεις των αντλιοστασίων άρδευσης του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιάς», προϋπολογισμού 650.000,00 € με ΦΠΑ με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036163878, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και έγκριση του 2ου/14-10-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 24-05-2024 με α/α Συστήματος Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. 201361 ανοιχτής διαδικασίας.

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή πεζοδρομίου κατά μήκος της επαρχιακής οδού στα όρια της Δ.Δ. Μπάφρας», αναδόχου «Α. ΚΡΙΚΩΝΗ – Α. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε.».

Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων έως όρια Ηπείρου», αναδόχου «ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – Γ.Ν. & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.».

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», αναδόχου «ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΣ», μέχρι την 31-03-2025.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 31-12-2024.

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις στην όραση από το αυξημένο σάκχαρο

 


Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη δεν ελέγχουν συστηματικά την υγεία των ματιών τους, παρότι η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα αποτελεί κύρια αιτία πολλών, συχνών και σοβαρών οφθαλμοπαθειών, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson και το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Wills στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια σχεδόν 2.000 διαβητικούς ασθενείς, διαπιστώνοντας πως μόλις το 42% έκαναν κάθε χρόνο τις προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις που συνιστώνται σε όλους.

Μάλιστα η συμμόρφωση με αυτή τη σύσταση παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους είχαν ήδη μέτριο προς σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα λόγω του σακχάρου τους. Οι ασθενείς αυτοί είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να πηγαίνουν τακτικά στον οφθαλμίατρο, συγκριτικά με όσους είχαν ακόμα ήπια προβλήματα όρασης.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά γιατί τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην γλυκόζη αίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές φορές οι διαβητικοί ασθενείς βλέπουν θολά για λίγες μέρες ή εβδομάδες όταν αλλάζουν την φαρμακευτική αγωγή τους. Η υψηλή γλυκόζη μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των υγρών ή να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) στους ιστών των ματιών που συμβάλλουν στην εστίαση του φωτός, με συνέπεια να θολώνει προσωρινά η όραση. Αυτού του είδους η επίπτωση υποχωρεί όταν τα επίπεδα της γλυκόζης ομαλοποιηθούν», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.