Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Στην Κάλιαρι υπέγραψε ο Μάριος Οικονόμου

Στην Ιταλία και την Κάλιαρι θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μάριος Οικονόμου όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομάδας της Σαρδηνίας.
Η συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές επιτεύχθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Οικονόμου πήγε στη Σαρδηνία μαζί με τον μάνατζέρ του, Αντώνη Αποστολόπουλο, και την Παρασκευή έπεσαν οι σχετικές υπογραφές.
Ο 21χρονος αμυντικός του ΠΑΣ, ο οποίος έκανε μία πάρα πολύ καλή σεζόν στη Superlegue είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ιταλικών ομάδων, ωστόσο η Κάλιαρι ήταν αυτή που κινήθηκε πιο γρήγορα.
Ο Οικονόμου θα είναι η πρώτη φετινή μεταγραφή της Κάλιαρι ενώ η μετακίνησή του στην Ιταλία θα φέρει ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία του ΠΑΣ Γιάννινα.

ΑΡΤΑ: Νεκρός βρέθηκε Πακιστανός εργάτης

Στη Σαλαώρα Άρτας βρέθηκε δολοφονημένος και πεταμένος σε έναν αύλακα  ένας Πακιστανός.
Το άψυχο σώμα του άτυχου μετανάστη  βρέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός εργάτης, που δούλευε σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, είχε δεχθεί δύο χτυπήματα στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο.

Δήλωση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Δημόσια παρέμβαση προς τη Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», προκειμένου να εξεύρει λύση για την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος σε τακτές ημερομηνίες, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συμπόσιο που οργάνωσε στα Γιάννινα το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
 Ο Περιφερειάρχης είπε ότι τα στελέχη της πρέπει να αντιληφθούν ποια εταιρία έχουν αναλάβει και ότι οφείλουν να σεβαστούν και να προστατέψουν την ιστορία της, αλλά και τη δική τους φήμη.
«Οφείλουν να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τους συνεργάτες – κτηνοτρόφους και είναι αδιανόητο να μετατρέπονται σε ζητιάνοι για την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος. Οφείλουν να είναι τακτικοί στις πληρωμές τους, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύονται τις ζωοτροφές, αλλά και για να μπορεί να υπάρχει και κτηνοτροφία στην Ήπειρο», κατέληξε.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα στρατόπεδα Κόνιτσας και Φιλιατών που ενδέχεται να κλείσουν

Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την Ήπειρο και ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες περιοχές της, η κατάργηση των ταγμάτων Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες, υπογραμμίζει σε επιστολή που απέστειλε προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η πληροφορία περί κατάργησης των δύο στρατιωτικών μονάδων, «έρχεται σε πολύ δύσκολη περίοδο για την ακριτική Ήπειρο, που δοκιμάζεται από την αθρόα εισαγωγή ναρκωτικών και τη διέλευση εγκληματικών στοιχείων από τη γείτονα Αλβανία, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ήδη αποσυρθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών για φύλαξη άλλων πυλών εισόδου λαθρομεταναστών».
Ο Περιφερειάρχης, τονίζει ότι η υλοποίηση της απόφασης «θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα για την ακριτική και αιματοβαμμένη από τους εθνικούς αγώνες Ήπειρο». «Μας λυπεί – συνεχίζει- το γεγονός ότι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, υπάρχουν θύλακες που συστηματικά δρουν κατά των στρατιωτικών δομών της Περιφέρειάς μας. Προηγήθηκε η υποβάθμιση της VIIIης Μεραρχίας, η κατάργηση του ΚΕΥΓ Άρτας, η κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης, που, πέραν των άλλων, έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει την απόσυρση του Ελληνικού κράτους, με το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων σε παραμεθόριες περιοχές και την ίδια ώρα να διατηρούνται ή να ιδρύονται νέες στην κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες είναι και Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που μπορούν άνετα να λειτουργούν σε στρατόπεδα που βρίσκονται εγγύς των συνόρων».

Συσκέψεις του Γ. Γ. Δημοσίων Έργων στις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε είναι σε φάση προγραμματισμού στην Ήπειρο, εξετάστηκαν στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά, Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, οι οποίες έγιναν στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, εξετάστηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συζητήθηκαν και δράσεις που μπορούν να σχεδιαστούν και να προωθηθούν στο μέλλον. Από πλευράς Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών τέθηκε επίσης - κατά περίπτωση - και ζήτημα εξασφάλισης πόρων για την υλοποίηση έργων που είναι αναγκαία για τη βελτίωση των υποδομών της Ηπείρου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πορεία των έργων εθνικού επιπέδου, όπως η Ιόνια Οδός, ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, η οδική σύνδεση Καρτέρι – Πάργα, καθώς και άλλα περιφερειακής και τοπικής σημασίας, μεταξύ των οποίων και η συντήρηση του οδικού δικτύου.
Στη σύσκεψη της Π.Ε. Άρτας, κατά την οποία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής κ. Γ. Στύλιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Κατέρης, και υπηρεσιακοί παράγοντες, τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην πρόοδο της κατασκευής του κόμβου της Ιονίας οδού στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτας, οι κόμβοι σε Κομπότι – Αμμότοπο, τα αρδευτικά έργα Πέτα – Κομποτίου και η συνέχιση κατασκευής των αρδευτικών έργων της πεδιάδας Άρτας (Β’ Φάση).

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα η σηματοδότηση της παράκαμψης του εθνικού δικτύου στη Φιλιππιάδα. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα σύνταξης υδραυλικής μελέτης για έργα ανακούφισης του χειμάρρου Μπούση, ο οποίος επιβαρύνεται σημαντικά με την κατασκευή της Ιονίας οδού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προωθείται η κατασκευή νέας δομής της ΕΛΕΠΑΠ

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών της Ηπείρου, προωθείται μετά την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, της κατασκευής της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) της ΕΛΕΠΑΠ. Το έργο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.480.000 ευρώ, θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Περιλαμβάνει την κατασκευή επτά ισόγειων κατοικιών και ενός κοινόχρηστου χώρου, 1810 μ2 συνολικά.
Οι κατασκευές θα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και θα πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την υποστηριζόμενη διαβίωση.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και έναν κοινόχρηστο χώρο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης.
 Όλοι οι χώροι θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία. Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευτεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Νέες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα της «Νέας Γνώσης»

Από τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξανδρου  Καχριμάνη υπεγράφησαν οι αποφάσεις ένταξης πέντε ακόμη έργων του 3ου Κύκλου του προγράμματος «Νέα Γνώση».
Πρόκειται για τα εξής:
- «Ολοκληρωμένο Κέντρο Προγεννητικής και Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης κληρονομούμενων νοσημάτων υψηλού κινδύνου στη Δυτική Ελλάδα», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ,
- «Μονάδα απομόνωσης / σύνθεσης και ταχείας αξιολόγησης δραστικών μορίων που στοχεύουν ορφανούς πυρηνικούς υποδοχείς για τη θεραπεία νεοπλασιών», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ,
- «Μέτρηση Κολλαγόνου σε βιοψίες ήπατος ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C προ έναρξης θεραπείας. Διερεύνηση συσχέτισης με παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση (SVR). Ανάπτυξη νέου λογισμικού προγράμματος μέτρηση κολλαγόνου», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ,
- «Πρωτοποριακό σύστημα υποστήριξης απόφασης για διάγνωση και θεραπεία σε ασθενείς με ΙΦΠΕ, με εστίαση στον πληθυσμό της ΒΔ Ελλάδας», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ,
- «Παρακολούθηση θεραπευτικών επιπέδων αντιψυχωτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο αίμα ψυχιατρικών ασθενών και συσχέτιση τους με παράγοντες της νόσου», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ.
Τελικός δικαιούχος των έργων είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανασφάλεια κυριαρχεί στα ακριτικά χωριά μας!

Κλέφτες ρημάζουν σπίτια, οι κάτοικοι ζητούν αστυνόμευση
Αντιδράσεις από Μητροπολίτη και Δήμαρχο Κόνιτσας για τυχόν κλείσιμο του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού.


Νέο πλήγμα θα επιφέρει στην απροστάτευτη ακριτική Ήπειρο, εάν επαληθευτεί η πληροφορία ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει το κλείσιμο του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα. Κι αυτό την ώρα που οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, διαμαρτυρόμενοι ότι η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Δεν πέρασε λίγος καιρός από το ειδεχθές έγκλημα των δυο ηλικιωμένων κατοίκων στα Κτίσματα Πωγωνίου και οι επιθέσεις σε σπίτια των ακριτικών χωριών μας συνεχίζονται, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας που ήδη επικρατεί σε όλη την παραμεθόριο περιοχή.
Τελευταία κρούσματα κλοπών το Σάββατο στο Ορεινό Πωγωνίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, όπου άγνωστοι έκαναν… φύλλο και φτερό δυο σπίτια, αρπάζοντας χρήματα και όποιο άλλο αντικείμενο αξίας βρήκαν. 
Ευτυχώς εκείνη την στιγμή οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν (είχαν πάει σ’ ένα μνημόσυνο), καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι εξέλιξη θα είχε η περίπτωση που θα βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.
Ανάστατοι οι λίγοι κάτοικοι που πραγματικά φυλάττουν Θερμοπύλες, ζητούν το αυτονόητο: Να μπορούν να ζουν ασφαλείς στα χωριά και στα σπίτια τους, χωρίς τον φόβο εάν το επόμενο πρωί θα ξυπνήσουν ζωντανοί!
Κι ενώ πολλά είναι τα κρούσματα επιθέσεων κυρίως σε κλειστά σπίτια αποδήμων και μεγάλο το… πλιάτσικο, δεν φαίνεται ακόμη η συντεταγμένη Πολιτεία να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής.
Αντίθετα αυξάνονται οι  πληροφορίες για περαιτέρω αποδυνάμωσή της, αφού τελευταία ευρέως κυκλοφορεί η είδηση ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει την κατάργηση του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας
Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επιτέθηκε λάβρος κατά του Υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου ότι αθέτησε το λόγο του, αφού διαβεβαίωνε παλιότερα τον ίδιο, ότι το 583 Τ.Π.δεν πρόκειται να κλείσει με κανένα τρόπο.
Και καλεί τον υπουργό ή να διαψεύσει την είδηση περί κλεισίματος ή να υποβάλλει την παραίτησή του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ακρίτας ιεράρχης «η αγωνία μου έγκειται στο τι θα γίνει εφεξής η ακριτική επαρχία. Οι Συνοριακοί Φρουροί έχουν αποσυρθεί, η Αστυνομία με ασήμαντη δύναμη, ενώ και τα αστυνομικά αυτοκίνητα σπανίως κινούνται, λόγω ελλείψεως βενζίνης. Τώρα κλείνει και το 583 Τ.Π. Κι έτσι από τον Γράμμο μέχρι την Μουργκάνα τα σύνορα μένουν αφύλαχτα και η περιοχή αθωράκιστη. Η είσοδος των ποικιλώνυμων και επικίνδυνων κακοποιών, καθώς και των ναρκωτικών που μας έρχονται κατά τόνους από την γειτονική Αλβανία είναι πλέον ανεξέλεγκτη».
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
Θέση για το θέμα του Τάγματος πήρε και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Π. Γαργάλας τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, διαπράττεται ακόμη ένα τραγικό λάθος, μια εγκληματική πράξη κατά του ακριτικού Δήμου και των πολιτών του. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει το πιο σκληρό,  αδιάφορο πρόσωπο, απέναντι σε ένα απομονωμένο και μεθόριο τόπο, καθιστώντας τον ξέφραγο αμπέλι».
Και δηλώνει ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν δυναμικά και δεν θα δεχθούν αποφάσεις ερημοποίησης της περιοχής τους.

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Βούρμπιανης Ηπείρου, διοργανώνει αρτοκλασία την ημέρα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων και εκδρομή στο χωριό επ΄ ευκαιρία του εορτασμού του Προφήτη Ηλία

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑI
Τ.Θ. 3258
Τ.Κ. 10210

Αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι,
Σας ενημερώνουμε ότι την 30ή Ιουνίου 2013 ημέρα Kυριακή, εορτή των Αγίων Αποστόλων, θα γίνει στον Ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλιωτίσσης στην οδό Αιόλου η καθιερωμένη αρτοκλασία για την εορτή του Συνδέσμου μας. Μετά το τέλος της αρτοκλασίας θα προσφερθούν καφές και αναψυκτικό στο καφενεδάκι στον πεζόδρομο της Αιόλου.
Για τους Συμπατριώτες μας στην Βούρμπιανη, η αρτοκλασία και η εορτή θα γίνουν στους Αγίους Αποστόλους.
Με την παρουσία μας βοηθάμε όλοι στο να διατηρηθούν τα έθιμα και οι παραδόσεις, ενισχύοντας ταυτοχρόνως τους δεσμούς ανάμεσα στους Βουρμπιανίτες που κατοικούν μακριά από την αγαπημένη τους Βούρμπιανη, και προσελκύοντας νέους φίλους στο όμορφο χωριό μας.
Επί τη ευκαιρία του εορτασμού του Προφήτου Ηλία στις 20 Ιουλίου, το Δ.Σ του Συνδέσμου απεφάσισε να πραγματοποιήσει τριήμερη εκδρομή στην Βούρμπιανη, για να συνεορτάσουμε το πρωί του Σαββάτου στον Άι-Λια και το βράδυ στο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013 και ώρα 7:00 π.μ. από το Ξενοδοχείο Stanley στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα: Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Κατ’ άτομο: 50,00 Ευρώ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12-7-13-
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΛΗΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 6973405340-210-6455242 και
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΥΚΑ-ΜΠΑΚΑΛΗ 210-9930948- 6978497319. (Όσοι δεν διαθέτετε κατάλυμα θα πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε εγκαίρως, για να επικοινωνήσουμε με τον ξενώνα του κ. Γιώργου Σκούφια ή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο φιλοξενίας).
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι της Βούρμπιανης, ας δώσουμε όλοι το «παρών» σε αυτή την εξόρμηση! Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι έστω και λίγες ημέρες παραμονής στο αγαπημένο μας χωριό είναι αρκετές, για να μας γεμίσουν χαρά και ενέργεια ούτως ώστε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής μας. Σας περιμένουμε όλους!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

                    ΛΗΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ              ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Οι προθεσμίες για την εξόφληση παλαιών χρεών στην Εφορία

Για όσους οφειλέτες έχουν παλαιά χρέη στην Εφορία, χρέη δηλαδή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν προθεσμία να τα εξοφλήσουν εφάπαξ μέχρι και την 1η Ιουλίου, επωφελούμενοι από έκπτωση της τάξης του 50% επί των προσαυξήσεων.
Όσοι οφειλέτες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 48 ως 100 δόσεων θα πρέπει να υποβάλουν ως τις 20 Ιουνίου τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, Τελωνεία, για οφειλές ως 1,5 εκατ. ευρώ ή για ποσά μεγαλύτερα στην Επιχειρηματικά Μόνάδα Είσπραξης).
Από τις 18 Ιουλίου η σχετική αίτηση για τις δόσεις θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά , μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.