Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΟΛΜΕ: Διαφωνούν οι καθηγητές με τα δύο απολυτήρια λυκείου

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκφράζει την έντονη δυσφορία της για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, που καθιερώνει δύο διαφορετικούς τύπους απολυτηρίων.


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, εκείνο που επιβάλλεται ως μόνη λύση είναι για όλα τα παιδιά το απολυτήριο Λυκείου να αποκτιέται με ενδοσχολικές εξετάσεις και η επιλογή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να πραγματοποιείται μετά την αποφοίτηση από αυτό.


«Μόνο με αυτή τη διαδικασία θα αποδεσμευτεί πραγματικά το Λύκειο από την πρόσβαση στην επόμενη βαθμίδα και θα αποκτήσει τον αυτόνομο παιδευτικό του ρόλο» σημειώνει η ΟΛΜΕ.


Επισημαίνει δε ότι «δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς, δεν έγινε καμιά επιστημονική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και χωρίς συζήτηση στα υποτιθέμενα όργανα ''κοινωνικού διαλόγου'' όπως το ΕΣΥΠ-ΣΠΔΕ, το υπουργείο Παιδείας προωθεί την τελευταία στιγμή αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων (απολυτήρια λυκείου, κατάργηση του 10% και κατάργηση των μετεγγραφών)».


«Είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία ''αρίστων'', αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Κατά την άποψή μας σχολεία πρώτης προτεραιότητας πρέπει να είναι τα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών, αυτά δηλαδή των οποίων οι μαθητές έχουν μειωμένες ευκαιρίες για εκπαίδευση και μόρφωση και όχι τα πρότυπα», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΚΟΥΚΛΕΣΙ: Στα χέρια της Αστυνομίας, Αλβανός με 107 γραμμάρια ηρωίνης

Από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθη στο Κουκλέσι προχθές στις 9 το βράδυ, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 106,8 γραμμαρίων την οποία έφερνε από την Αθήνα.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

ΔΙΟΔΙΑ: Τη Δευτέρα πιθανόν οι μειώσεις



Εξετάζεται ακόμη και η μείωση κατα 50% σε κάποιες περιοχές.


Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα έργα που είναι σε εξέλιξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και τον εξορθολογισμό του ύψους των διοδίων.


Όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου ο αρμόδιος υπουργός, κ. Δημήτρης Ρέππας, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των πολιτικών του Υπουργείου, αλλά και για το στάδιο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται ν' ανακοινωθεί η δραστική μείωση (έως και 50%) της βάσης υπολογισμού ανά χιλιόμετρο, με στόχο τα τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο, σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο.


Στο ίδιο πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες, αλλά και αναλογική χρέωση, με βάση τα διασχιζόμενα χιλιόμετρα.


Επιπλέον, οι ανακοινώσεις θα αφορούν το θέμα της εξασφάλισης της συνέχισης των έργων για τους επόμενους οχτώ μήνες, δηλαδή της συνέχισης της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου, που θα έχει ως "προίκα" τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων, καθώς επίσης και τον επανασχεδιασμό της πορείας των έργων αυτών.


Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι απαιτείται χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τον οποίο, όμως, δεν διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον οποίο έχει αναλάβει να ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΚΙΝΗΤΑ: Αύξηση 25% τον τελευταίο χρόνο όσων αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό

 Φέσια εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας



Τα φέσια στο χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόμα και τη λύση να συγκροτηθεί τηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας» που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η ζημιά για τις εταιρείες είναι μεγάλη, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόμα και για τους λογαριασμούς που δεν έχουν εισπράξει.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους αυξήθηκαν κατά 25%.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, όπου μόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνδρομητές λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι με την ενεργοποίηση μιας κάρτας των 10-20 ευρώ θα μπορούν τουλάχιστον να δέχονται κλήσεις για διάστημα ενός έτους.
Το κόστος για τα καρτοκινητά έχει μειωθεί σοβαρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αναλογία συνδέσεων συμβολαίου και καρτοκινητών είναι 70% προς 30%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδρομητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο έως τα τέλη του 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδρομητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ωστόσο περίπου το 1/3 των συνδρομητών, περίπου 10.000 - 12.000 κάθε μήνα, εγκαταλείπει οριστικά το σταθερό τηλέφωνο.
Βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες του Ομίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μείωση αποδίδεται στη βελτίωση των διαδικασιών του τρόπου πληρωμής.
Στην Cosmοte το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 17 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα τέλη του 2011 είναι ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί πιθανόν να φτάσουν ακόμα και τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις εταιρείες Wind και Vodafone, οι επισφάλειες πέρυσι πλησίασαν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Είστε ένας δυναμικός Ελληνισμός της Αποδημίας»

Την υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη της μητέρας πατρίδας για τους απόδημους Έλληνες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στην αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΗΕΡΑ, η οποία τον επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα.


«Είστε ένας δυναμικός Ελληνισμός της Αποδημίας, πολύ σημαντικός και καθρεφτίζετε στη χώρα που ζείτε τον δυναμισμό του Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Παπούλιας.


Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υπενθύμισε ότι και οι παππούδες των σημερινών αποδήμων αντιμετώπισαν κάποτε μια μεγάλη κρίση. «Την ξεπέρασαν όμως, ακριβώς γιατί είχαν αυτή τη δύναμη που έχει ο Έλληνας, προσαρμόστηκαν, δούλεψαν, δημιούργησαν και έτυχαν της αναγνώρισης από τον τόπο που εργάστηκαν και έμειναν», δήλωσε.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στους Έλληνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο για τον Ελληνισμό που δίνει τόσα πολλά και στις δύο πατρίδες.


«Ήρθαν τα πράγματα έτσι ώστε να έχετε δύο πατρίδες.


Αλλά επειδή η Ελλάδα είναι πιο μικρή και πιο φτωχή, νομίζω ότι την αγαπάτε περισσότερο», πρόσθεσε.


Από την πλευρά της ΑΗΕΡΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος κ. Νικόλαος Καρακώστας τόνισε ότι η οργάνωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο και σημείωσε ότι διαβεβαίωσε σχετικώς και τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα.

ΜΠΑΡΙ: Βρέθηκε το πτώμα εφοριακού που είχε εξαφανιστεί από την Φιλιππιάδα Πρέβεζας

Στο λιμάνι του Μπάρι εντοπίστηκε το πτώμα του 52χρονου εφοριακού Νέστωρα Σκαμπαρδώνη, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από την Φιλιππιάδα Πρέβεζας.
Είχε μετατεθεί στην τοπική ΔΟΥ από το ΣΔΟΕ Ιωαννίνων.


Το αυτοκίνητο του άνδρα είχε βρεθεί εγκατελειμένο έξω από σούπερ μάρκετ στην παραθαλάσσια περιοχή Κανάλι της Πρέβεζας.


Τα αίτια του θανάτου του αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροψία-νεκροτομή.


ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επίσκεψη Περιφερειάρχη για το θέμα των μεταναστών



Την Ηγουμενίτσα επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή από την διαμονή αφρικανοασιατών μεταναστών. Ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη, συναντήθηκε με λιμενικούς, κατοίκους και τους «Γιατρούς του Κόσμου», ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:


«Είχα τη δυνατότητα να δω, για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από την παραμονή στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδων μεταναστών. Η Θεσπρωτία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει άλλο το βάρος τους.


Οι υπηρεσίες έχουν καταπονηθεί από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία των κατοίκων και για την αποτροπή εισόδου τους στο Λιμάνι. Οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων σε καθημερινή σχεδόν βάση, γίνονται αποδέκτες επιθέσεων από μετανάστες. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, καθώς- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών- υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των μεταναστών και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν, τόσο για τους ίδιους, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, όσο και για την τοπική οικονομία.


Η μοναδική, λύση που απομένει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι η άμεση μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένους χώρους υποδοχής, μακριά από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αυστηρή περιφρούρηση της ευρύτερης περιοχής για την αποτροπή δημιουργίας νέων καταυλισμών.


Το αίτημα αυτό, θα υποβάλλουμε και γραπτώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα άλλα συναρμόδια υπουργεία, καθώς πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες, πριν καταρρεύσει ολοσχερώς ο κοινωνικός ιστός της Θεσπρωτίας και στο σύνολό τους η τοπική οικονομία και ο τουρισμός».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έγινε αόρατος!

Θεόδωρος Κουτρούκης



Καθώς συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα μπορούσε αποτιμηθεί η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣΔΕ) στους δήμους της χώρας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του θεσμού η θέση καλύφθηκε μόνο σε 20 από τους 180 δήμους.


Το χειρότερο όμως είναι η στάση μιας μεγάλης μερίδας των αιρετών της αυτοδιοίκησης απέναντι στο θεσμό. Πολλοί δήμαρχοι, που επιθυμούν να διορίσουν τον «κολλητό» τους, δίνουν «γραμμή» στην παράταξη τους με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν όλοι το (συχνά εμφανώς ανεπαρκές) πρόσωπο χωρίς καμία τεκμηρίωση της ψήφου τους. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται βαρυσήμαντα ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση τους να κρίνουν ορθολογικά μια υποψηφιότητα για αυτή την τόσο νευραλγική θέση στο δήμο.


Οι προθέσεις είναι πλέον κρυστάλλινες: οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών πλειοψηφιών κατά κανόνα επιθυμούν να στελεχωθεί ο νεότευκτος θεσμός από «ημέτερες μαριονέτες» ή από φιλικά προς εκείνους πρόσωπα. Στην περίπτωση που δεν το πετυχαίνουν προτιμούν να αφήσουν τη θέση κενή, ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να ελεγχθούν (κι ενδεχομένως να εκτεθούν) τα κακώς κείμενα της διοικητικής τους πρακτικής.


Το αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πρόδηλο: οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες -μη εκλέγοντας συμπαραστάτη- στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους με την αυτοδιοίκηση εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και τους εγκαταλείπουν έρμαια στη δημοτική γραφειοκρατία. Οι πολίτες αυτών των ΟΤΑ δε θα έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν έναντι των αυθαιρεσιών της αυτοδιοίκησης, ενώ οι αιρετοί θα διατηρήσουν πλήρως τη δυνατότητα τους να ασχολούνται με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετολογικές διευκολύνσεις θέτοντας παρακαταθήκη για την επανεκλογή τους.


Καθώς ο θεσμός κινδυνεύει να εκφυλιστεί είναι ανάγκη να θωρακιστεί με μερικές νομοθετικές παρεμβάσεις:


α) να τεθούν πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις στελέχωσης του θεσμού (πέραν των αόριστων «κύρος και εμπειρία»), ώστε ο Συμπαραστάτης να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να μην καταστεί διακοσμητικό πρόσωπο λόγω ανεπάρκειας.


β) να μην αλλάξει για κανένα λόγο η διάταξη που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων του συμβουλίου και να καθιερωθεί η φανερή ψηφοφορία των αιρετών με αιτιολόγηση της ψήφου. Η προσέγγιση του αλήστου μνήμης «διορισθέντος κηπουρού», ας παραμείνει στο πολυθρύλητο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου και ανήκει.


γ) να καθιερωθεί μηχανισμός ανάδειξης του Συμπαραστάτη στην περίπτωση που σε τρεις ψηφοφορίες δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία π.χ. με δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.


δ) η μη ανάδειξη συμπαραστάτη να επιφέρει συνέπειες στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, καθώς πλέον αυτοί οι δήμοι θα παρέχουν λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες σε σχέση με άλλους ΟΤΑ.


Καταλήγοντας ο πολυσήμαντος θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να προστατευτεί από εκείνους που θέλουν να συρρικνώσουν τα δικαιώματα του πολίτη και να υποθάλψουν την κακοδιοίκηση, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν ονοματεπώνυμο.

Θεόδωρος Κουτρούκης

Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Τηλ. 6932 276177
e-mail: t.koutroukis@fme.aegean.gr

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Το μέτρο ισχύει και για τα αγροτικά οχήματα

Το μέτρο της απόσυρσης ισχύει και για τα αγροτικά οχήματα διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.


Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του το υπουργείο επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την απόσυρση των φορτηγών θα εφαρμόζονται και για τα αγροτικά οχήματα.


Βασική προϋπόθεση, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων είναι ο κάτοχός του αγροτικού οχήματος να έχει καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους στο οποίο γίνεται η διαγραφή του οχήματος, αλλά και τα τέλη τυχόν προηγούμενων ετών.


Εφόσον διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος του οχήματος αυτού οφείλει τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόφλησή τους.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Όχι» στην αναδιάρθρωση χρέους


Η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα.


«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.


Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.


Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.


Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.


«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΚΩΣΤΑΚΙΟΥΣ ΑΡΤΑΣ: Εν ψυχρώ ληστεία μιας 76χρονης μέσα στο σπίτι της από την αλλοδαπή οικιακή βοηθό

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία στους Κωστακιούς Άρτας, από την εν ψυχρώ ληστεία στο σπίτι 76χρονης. Όπως αποδείχτηκε, δράστιδα, ήταν η 31χρονη Γεωργιανή οικιακή βοηθός της, η οποία αναγνωρίστηκε από την ηλικιωμένη.
Σύμφωνα με το Αστυνομικό Δελτίο, τα ξημερώματα της Δευτέρας, η δράστιδα μπήκε στο σπίτι της 76χρονης, την ακινητοποίησε, δένοντάς την και της άρπαξε 7.000 ευρώ μετρητά και κοσμήματα αξίας 300 ευρώ!

Αγωγός Φυσικού Αερίου: Υπάρχει θέμα…υπάρχει παρεξήγηση…υπάρχει παραπληροφόρηση! Καιρός πια να μπουν τα πράγματα στη θέση τους!


Η ΔΕΠΑ σχεδίασε να περάσει ο αγωγός στην περιοχή της Πέρδικας και της Πάργας .
Στην καρδιά της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το σχεδιασμό είναι έντονη και η διαμάχη με την ΔΕΠΑ και το υπουργείο κρατεί 4 χρόνια.
Η ΔΕΠΑ έχει κάνει πολλές προσπάθειες να μας πείσει ότι το έργο αυτό δεν θα μας βλάψει λέγοντας ένα σωρό ανακρίβειες με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς την αξιοπιστία της και αποδεδειγμένα αγνοεί τα αιτήματα της κοινωνίας όπως έχουν διατυπωθεί και κυρωθεί με Δημοτικές Αποφάσεις, ψηφίσματα συλλόγων , σωματείων και ομοσπονδιών καθώς και τις γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών.
Έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα βρει άλλη χάραξη εκτός τουριστικής ζώνης , στην ουσία για να μην ακουστούμε και το μόνο που έκανε ήταν να μας προτείνει εναλλακτικές χαράξεις όλες στην ίδια περιοχή ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πάργα.


Η τακτική της ΔΕΠΑ εναλλάσσεται ανάμεσα στον εμπαιγμό και στο διχασμό της κοινωνίας. Προσπάθησαν να μας χωρίσουν με τις γραμμές στο χάρτη και τα διοικητικά όρια, το προσπεράσαμε. Η περιοχή των Συβότων-Πέρδικας-Πάργας είναι μια περιοχή με κοινά συμφέροντα, δραστηριότητες, μορφολογία και προϊόντα.
Προσπάθησαν και πάλι να μας χωρίσουν με τα κόμματα…και αυτό το προσπεράσαμε, ο αγώνας για την διαφύλαξη της ευημερίας και του περιβάλλοντος είναι πάνω και πέρα από κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις . Προσπάθησαν να μας γλυκάνουν με αντισταθμιστικά οφέλη, δεν έπιασε… κανένα «αντισταθμιστικό όφελος» δεν θα μπορέσει να αναιρέσει το πλήγμα στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Αλήθεια, αφού μας λένε ότι δεν θα μας βλάψει γιατί μας λένε και για αντισταθμιστικά;
Μας υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξουν σχεδιασμό για να μας βάλουν στον ύπνο και να επανέρθουν. Τώρα που ο αγώνας μας έχει πάρει δημοσιότητα πέρα από τα όρια της Θεσπρωτίας και η κοινή γνώμη της Ηπείρου άρχισε να σκύβει πάνω στο πρόβλημα και να δικαιώνει τον αγώνα μας προσπαθούν και πάλι να σπείρουν διχασμό. Τάζουν έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο ενώ δεν υπάρχει ούτε τέτοιος σχεδιασμός ούτε και καμία δέσμευση από το Υπουργείο και αποκαλεί εμάς που αντιδράμε συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας με μεσαιωνικές αντιλήψεις και σκοταδιστές που δεν θέλουμε την ανάπτυξη…έλεος!
Για σκοταδισμό κατηγορούσαν πριν μερικά χρόνια και εκείνους που αντιδρούσαν στα έργα της Εγνατίας για να διαφυλάξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τα περάσματα της αρκούδας στην Πίνδο.
Και όμως δικαιώθηκαν από την Ε.Ε. που επιδότησε τις αλλαγές που έγιναν με πολλά εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.


Εμείς αγωνιζόμαστε να διαφυλάξουμε την υπάρχουσα ανάπτυξη, αυτή που θεμελιώθηκε πάνω στο τουρισμό, που μας εξασφαλίζει εργασία και μας επιτρέπει να διατηρήσουμε και την αγροτική παραγωγή, που κινεί το εμπόριο, τις κατασκευές και όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Διεκδικούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην αειφόρο ανάπτυξη, ξέρουμε καλά ποιο είναι το συμφέρον των μελλοντικών γενεών αυτού του τόπου.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν σταματά με τον αγωγό ITGI, διπλής ροής, μη το ξεχνάμε, για τις εγκαταστάσεις του οποίου προβλέπεται ήδη από την προμελέτη η δυνατότητα επέκτασης. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έρθει η προμελέτη για το SOUTH STREAM, που και αυτός θα περάσει από την περιοχή μας για να πάει Ιταλία και σύμφωνα με το όραμα της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να ανοίξει ο νότιος διάδρομος και να δημιουργηθεί ο Ενεργειακός Κόμβος της περιοχής. Αυτά προς το παρόν, το μέλλον σίγουρα θα μας φέρει και άλλα, αν επιτρέψουμε να περάσει ο πρώτος αγωγός θα ανοίξουμε την πόρτα σε όλα τα επόμενα. Δεν μας κρύβει η Κυβέρνηση τα σχεδία της για εξορύξεις στο Ιόνιο και την δυνατότητα να μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τις μελλοντικές εξορύξεις και άλλες πηγές στην Θεσπρωτία, για να περάσουν στην Ευρώπη.
Το σενάριο είναι εφιαλτικό!
Ο «Εφιάλτης της Περσεφόνης» που επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά στις γειτονιές του Άδη.


Η ΔΕΠΑ υποστηρίζει ότι έχει λάβει υπ’ όψη το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και έχει αλλάξει τον σχεδιασμό σύμφωνα με αυτό, άλλο ψέμα, το αίτημα μας είναι η χάραξη να γίνει εκτός των διοικητικών ορίων της Πέρδικας, των Συβότων και της Πάργας, ενώ η ΔΕΠΑ κινείται μόνο μέσα στα συγκεκριμένα όρια, καταλήγοντας σε μια θέση απομακρυσμένη από οικισμούς όπου δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις, στα «κατσάβραχα» όπως λένε μερικοί. Όμως αυτά τα κατσάβραχα είναι η ακτή ανάμεσα από το Καραβοστάσι και το Σαρακίνικο, στην καρδιά της Ηπειρώτικης τουριστικής ζώνης , της οποίας οι πανέμορφες μικρές παρθένες παραλίες είναι πολύτιμο τουριστικό προϊόν, αυτό επιβεβαιώνεται και από την γνωμοδότηση του Λιμενικού Σώματος που λέει για την θέση προσαιγιάλωσης Ομπρέλα 2 ότι «οι μεμονωμένες ενδιάμεσες παραλίες που την απαρτίζουν δέχονται αρκετούς λουόμενους κατά τους θερινούς μήνες (…). Εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα του αιγιαλού. Επίσης έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί επεμβάσεις που θα αφήσουν μόνιμες οχλήσεις στο περιβάλλον και θα έχουν μεγαλύτερο κόστος και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής>>.


Η ΔΕΠΑ αδιαφορεί και επιμένει.


Πηγαίνει τους φορείς και τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν εγκαταστάσεις ΦΑ στη Μεσίνα για να μας πείσει ότι δεν επηρεάζουν. Στην περιοχή της Μεσίνα ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα γειτονικά διυλιστήρια και οι θερμοηλεκτρικές εγκαταστάσεις…σε μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης οι επιπτώσεις μερικών συμπιεστών είναι όντως αμελητέες ! Μετά τους πηγαίνει στην Μακεδονία σε σταθμό μέτρησης όμως όχι συμπίεσης , στην ενδοχώρα όπου δεν υπάρχουν ούτε τουριστική ανάπτυξη, ούτε δάση, ούτε αιωνόβιοι ελαιώνες. Έχουμε κρίση και μέτρο. Τα παραδείγματα που μας φέρανε δεν ήταν εύστοχα, δεν μπορούν να συγκριθούν ανόμoια πράγματα και να περιμένουν να πειστούμε. Μας προσβάλει που υποτιμούν την νοημοσύνη μας.


Το αίτημα μας είναι δίκαιο και το ξέρουμε, το πιστεύουμε και αυτή η πίστη γίνεται πείσμα. Βλέπουμε πιο μακριά απ’ ότι νομίζουν. Δεν κοιτάμε το δέντρο όπως θα ήθελαν, για να συμβιβαστούμε με το να περάσει ένας σωλήνας, δεν θέλουμε να χάσουμε το δάσος και να ζήσουν οι απόγονοι μας στην νέα Ελευσίνα που τα ξένα και ντόπια συμφέροντα θα έχουν δημιουργήσει στον τόπο μας.


Η Ελλάδα έχει διαλέξει να είναι μέρος του ενεργειακού Ευρωπαϊκού σχεδιασμού και έχει δεσμευτεί με διεθνείς συμφωνίες. Το σεβόμαστε, όμως αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει εις βάρος του τουρισμού, ενός τόσο σημαντικού τομέα της Εθνικής Οικονομίας, και μάλιστα όταν η χώρα στενάζει υπό τους όρους του Μνημονίου. Υπάρχουν άλλες λύσεις, λιγότερο επώδυνες, σε περιοχές που είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες ή άγονες.
Γιατί τόση επιμονή σε αυτόν τον ακατάλληλο σχεδιασμό που βλάπτει τόσο πολύ το περιβάλλον μας, το φυσικό, το ανθρώπινο και το οικονομικό. Αν το μυαλό μας μετά πάει σε διαπλοκές και βρώμικα παιχνίδια…συμπαθάτε μας, αυτές είναι οι ενδείξεις και η μόνη λογική εξήγηση αυτής της επιμονής . Η ΔΕΠΑ μας δίνει αυτό το δικαίωμα, με τα ψεύδη που μας έχει αραδιάσει όλα αυτά τα χρόνια, που έχουμε επιστημονικά διαψεύσει, και με τον τρόπο που κινείται, πάνω και πέρα από Κυβερνήσεις, νόμους και κανόνες, παραβιάζοντας ιδιοκτησίες και ξεκινώντας εργασίες πριν ακόμα εγκριθεί η οριστική μελέτη.
Θέλει να παρουσιάσει στους εταίρους ένα ώριμο έργο υπό την πίεση του ανταγωνισμού για τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, και μάλιστα θέλει να χρεώσει στην αντίδραση μας το ενδεχόμενο να χαθεί το έργο. Δεν πιάνει ο εκβιασμός! Την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις την έχει αποκλειστικά η ΔΕΠΑ. Αν η Ελλάδα χάσει αυτήν την επένδυση θα οφείλεται μόνο στην αδιαλλαξία της και αν τελικά περάσει αυτός ο σχεδιασμός θα είναι υπεύθυνη για τον οικονομικό μαρασμό της Ηπείρου που από την τουριστική κίνηση της παράκτιας ζώνης των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας έχει μόνο οφέλη, και μάλιστα μεγάλα.


Από όποια σκοπιά και να προσεγγίσουμε το θέμα το δίκιο είναι με το μέρος μας. Η μετατροπή της περιοχής μας από τουριστική σε ενεργειακό κόμβο θα θίξει τα συμφέροντα τον επιχειρηματιών του τουρισμού, θα καταστρέψει ένα περιβάλλον εξαίρετου κάλλους, που είναι, πώς να το κάνουμε, και τουριστικό προϊόν, θα δημιουργήσει ανεργία και ερήμωση της υπαίθρου.


Εμείς, είπαμε, πεισμώσαμε και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να δικαιωθούμε και να διαφυλάξουμε την ευημερία αυτού του τόπου. Καλά θα κάνει επιτέλους η ΔΕΠΑ να μας ακούσει και να αλλάξει το σχεδιασμό αυτού του έργου και να μη διαπράξει ένα τόσο σοβαρό έγκλημα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.


Κοινό Μέτωπο Πέρδικας – Συβοτων – Πάργας κατά των Αγωγων Φ.Α. στην Παράκτια Τουριστική Ζώνη της Ηπείρου.

Αργοπεθαίνει ο Αμβρακικός από την ανεξέλεγκτη ρύπανση

Επιστημονικές ημερίδες τον Μάιο σε Ήπειρο και Αθήνα.
Ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης είναι ο Αμβρακικός Κόλπος, καθώς σ' αυτόν διαβιούν και φιλοξενούνται δεκάδες ειδών ενδημικής και αποδημητικής πανίδας και απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας. Παρόλα αυτά, ο πανέμορφος αυτός τόπος, πηγή ζωής, κοινωνικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, απειλείται με αφανισμό, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες γύρω από τον Κόλπο έχουν ρυπάνει σε μεγάλο βαθμό το πολύτιμο.... οικοσύστημά του.
Μπροστά σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον Αμβρακικό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για τους παροικούντες των όμορων προς τον Κόλπο Νομών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τίθεται επικεφαλής εκστρατείας για τη σωτηρία, απορρύπανση, θωράκιση και ήπια ανάπτυξη του Αμβρακικού. Στα πλαίσιά της θα διοργανωθούν τέσσερις προημερίδες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Πρέβεζα, Άρτα , Βόνιτσα και Αμφιλοχία και θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κεντρικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Αμβρακικός Κόλπος καταμαρτυρείται από δεκάδες επιστημονικές έρευνες, βάσει των οποίων αναδεικνύεται η σε μεγάλο βαθμό ρύπανσή του που πηγάζει από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάληξη σ' αυτόν αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και πετρελαιοειδών που προέρχονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων και τα ιχθυοτροφεία που επιβαρύνουν ύδατα και βυθό. Εξαιτίας όλων αυτών ο πυθμένας του Κόλπου έχει πληρωθεί από τόνους λάσπης, η οποία έχει γίνει αιτία να νεκρώσει κάθε είδους ζωή κάτω από τα 30 μέτρα.
ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ
Στην επιδείνωση της κατάστασης βοηθούν επίσης η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και βεβαίως οι ιχθυοτροφικοί σταθμοί οι οποίοι και το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνουν και τη διατροφική αλυσίδα διαταράσσουν, αφού πολλά από τα αλιευόμενα είδη «ελεύθερης βοσκής» τρέφονται από τα διαφεύγοντα υπολείμματα τροφής των «εγκλωβισμένων» αλιευμάτων. Τροφές οι οποίες «ελέγχονται» για την υγιεινή προέλευσή τους.
ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Όλα τα περιγραφόμενα, αρνητικά και επιβαρυντικά για το σύνολο του Αμβρακικού Κόλπου -θαλάσσιου, παράκτιου, ιβαριών, ελών και υγροβιότοπων- θέτουν σε άμεσο κίνδυνο αφανισμού τον σημαντικό αυτό υγρό «παράδεισο» με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο για τους παροικούντες των όμορων προς αυτόν Νομών, αλλά και για τους υπόλοιπους Έλληνες, καθώς και τους Ευρωπαίους, τους οποίους σε μια δύσκολη διατροφική εποχή, όπως η σημερινή, θα μπορούσε να θρέψει κατόπιν επιστημονικής, συστηματικής και υγιεινής ιχθυοκαλλιέργειας.
ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ»
Τον κίνδυνο αυτό αποδεικνύει από το 2007, εκτός των οικολόγων και περιβαλλοντολόγων, και η κατάταξη του Κόλπου στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου του Μοντρέ της σύμβασης RAMSAR και αυτής της NATURA, στην οποία περιλαμβάνεται από το 2000. Τα τελευταία χρόνια για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μέρα με τη μέρα διογκούται, έγιναν πολλές ενέργειες επίλυσης, με ελάχιστα όμως θετικά αποτελέσματα. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο μη παρέκει, αφού κυρίαρχο συμπέρασμα που επικρατεί σήμερα είναι πως ο Αμβρακικός Κόλπος αργοπεθαίνει.
ΟΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΣΕ
Για να βοηθήσει λοιπόν στον αγώνα διάσωσης, προστασίας και ήπιας ανάπτυξης του Αμβρακικού η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κορυφαίο όργανο όλων των απόδημων Ηπειρωτών, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και μπαίνει στην πρώτη γραμμή. Στόχος της η ανάδειξη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κόλπου. Τέτοιου είδους προτάσεις που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες, προσδοκάται ότι θα προέλθουν από τρεις ενημερωτικές προημερίδες με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-
Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Πρέβεζα στις 13 Μαΐου, στην Ανέζα Άρτας στις 14 Μαΐου, στη Βόνιτσα και στην Αμφιλοχία στις 15 Μαΐου.
Στη διάρκειά τους θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση από επιστήμονες, σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος, τα αλιεύματα, όλα τα υπάρχοντα σ' αυτόν είδη πανίδας και χλωρίδας, καθώς και αυτά που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς και περιβάλλον. Παράλληλα, θα προταθούν λύσεις που πηγάζουν από την επιτυχή αντιμετώπιση παρόμοιων διεθνών προβλημάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Στις προημερίδες κλήθηκαν να συμμετάσχουν καθηγητές Πανεπιστημίου που θα προτείνουν λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμώντας τα δεδομένα της πραγματικότητας και ειδικά αυτά που καταγράφει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών κ. Φερεντίνος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα και έχει συντάξει πληρέστατη έκθεση για την ποιότητα των υδάτων και την κατάσταση του βυθού του Αμβρακικού. Μια έκθεση-σοκ για την συνολική εικόνα του Κόλπου. Επίσης θα συμμετάσχουν, περιβαλλοντολόγοι, οικολόγοι, ιχθυολόγοι, οι δήμαρχοι Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Ανακτορίου (Βόνιτσας) κ. Χρ. Μπαϊλης, Ι. Παπαλέξης, Απ. Κοιμήσης και Ν. Σολδάτος αντίστοιχα. Ακόμη θα κληθούν να πάρουν μέρος η αρμόδια Υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Ελλάδας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπά¬στα, ο αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και συλλόγων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και κυνηγών, προκειμένου ν' ακουστούν οι απόψεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
«Στόχος της Πανηπειρωτικής», δήλωσε ο νέος πρόεδρός της κ. Γιώργος Οικονόμου, «είναι σ' αυτό το τριήμερο των προημερίδων ν' ακουστούν σε δημοκρατική βάση όλες οι πλευρές, να καταγραφούν απόψεις, προβλήματα και προτάσεις ώστε μέσα απ' αυτές να δρομολογηθούν λύσεις προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα απορρύπανσης, θωράκισης και σωτηρίας του Αμβρακικού Κόλπου. Λύσεις βιώσιμης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος του ξεχωριστού και πανέμορφου αυτού τόπου της Ηπείρου και της πατρίδας μας».
ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα καταγραφούν, αξιολογηθούν, κωδικοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Θα κληθούν να παραστούν, ώστε να ενημερωθούν και να πάρουν θέση πάνω στο σοβαρό θέμα απορ¬- ρύπανσης, προστασίας και ανάπτυξης του Αμβρακικού η πολιτική ηγεσία του τόπου και κοινωνικοί φορείς, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και κοινωνικά αποδεκτές και συμφέρουσες και οι οποίες θα προωθηθούν για υλοποίηση στο αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους καθ' ύλη και κατά τόπο αρμόδιους φορείς.


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Προβληματισμός για την εξίσωση πετρελαίου κίνησης- θέρμανσης

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά καυσίμων, σχετικά με το ενδεχόμενο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το ντήζελ θέρμανσης.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα ότι το ενδεχόμενο εξετάζεται μεν, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Διαβεβαίωσε δε, ότι στην περίπτωση που προχωρήσει το μέτρο, θα υπάρξει επίδομα θέρμανσης για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών.


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σήμερα, ο γενικός διευθυντής της Coral (Shell) κ. Γιώργος Θωμαΐδης ανέφερε ότι η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά και ότι οι καταναλωτές (προφανώς λόγω οικονομικής συγκυρίας) δεν σπεύδουν να αγοράσουν από τώρα πετρέλαιο με τις σημερινές τιμές, ώστε να προστατευθούν από τυχόν άνοδο του φόρου τον επόμενο χειμώνα.


Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη φορολογία σταματά στις 30 Απριλίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνέλαβαν λαθρομετανάστες

Έναν 23χρονο αλλοδαπό οδηγό ΙΧ και τον 56χρονο συνοδηγό συνέλαβαν οι άνδρες της λιμενικής αρχής Ηγουμενίτσας, στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού, την Τρίτη στις 21.50.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν εντός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, στο μέρος των αποσκευών του οχήματος, δύο αλλοδαπές, οι οποίες επίσης συνελήφθησαν, αφού δεν είχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το προαναφερόμενο I.X.E. όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΑΓΡΟΤΕΣ: Από κόσκινο όσοι έχουν επιστροφή ΦΠΑ άνω των 10.000 ευρώ

Σε αγρότες με αιτήσεις για ποσά επιστροφής ΦΠΑ άνω των 10.000 ευρώ θα γίνουν κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι τους οποίους προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά, σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.


Θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι για ποσά επιστροφών κάτω των 10.000 ευρώ.
Αν από τον προληπτικό έλεγχο αποδειχθεί ότι στην αίτηση για την επιστροφή περιλαμβάνονται εικονικά ή πλαστά φορολογικά στοιχεία ή υπάρχουν υπόνοιες ότι τα ποσά που αναγράφονται δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συναλλαγές, θα εκδίδεται εντολή να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.
Όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, ενώ η απόφαση για την επιστροφή θα εκδίδεται σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μέτρα σοκ, 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 – 2015

Περισσότερο επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς το ύψος του διευρύνεται από 22 σε 23 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2012-15, το οποίο θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η ύφεση ή οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την «τρόικα» και θα ανακοινωθούν επισήμως μέχρι και την Παρασκευή το αργότερο, είναι:


1. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.


2. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, τα οποία η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.


3. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.


4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Πρόκειται για τη συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο 10% του συνόλου και νέες συγχωνεύσεις Ταμείων.


5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.


6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.


7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως για παράδειγμα των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».


8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.


9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».


10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.