Τα φέσια στο χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόμα και τη λύση να συγκροτηθεί τηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας» που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η ζημιά για τις εταιρείες είναι μεγάλη, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόμα και για τους λογαριασμούς που δεν έχουν εισπράξει.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους αυξήθηκαν κατά 25%.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, όπου μόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνδρομητές λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι με την ενεργοποίηση μιας κάρτας των 10-20 ευρώ θα μπορούν τουλάχιστον να δέχονται κλήσεις για διάστημα ενός έτους.
Το κόστος για τα καρτοκινητά έχει μειωθεί σοβαρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αναλογία συνδέσεων συμβολαίου και καρτοκινητών είναι 70% προς 30%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδρομητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο έως τα τέλη του 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδρομητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ωστόσο περίπου το 1/3 των συνδρομητών, περίπου 10.000 - 12.000 κάθε μήνα, εγκαταλείπει οριστικά το σταθερό τηλέφωνο.
Βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες του Ομίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μείωση αποδίδεται στη βελτίωση των διαδικασιών του τρόπου πληρωμής.
Στην Cosmοte το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 17 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα τέλη του 2011 είναι ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί πιθανόν να φτάσουν ακόμα και τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις εταιρείες Wind και Vodafone, οι επισφάλειες πέρυσι πλησίασαν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.