Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Υπουργείο Οικονομικών: Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Η ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων για τα μπλοκάκια και για τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Το μόνο που απομένει σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου για την έναρξη της διαδικασίας είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή κάτι που είναι θέμα μερικών ημερών.
Παρά τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμεριστεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση, τελικά και φέτος, αυτή θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την Πολεοδόμηση οικισμού Κάτω Μαρμάρων και της νέας επέκτασης Σταυρακίου και Οικισμού Ολυμπιάδος

Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την Πολεοδόμηση οικισμού Κάτω Μαρμάρων και της νέας επέκτασης Σταυρακίου και Οικισμού Ολυμπιάδος, την οποία συνυπέγραψε και η βουλευτής Μερόπη Τζούφη.
Η μελέτη πολεοδόμησης «Νέα επέκταση Σταυρακίου», η «Πολεοδομική μελέτη οικισμού Ολυμπιάδας» και η «Πολεοδομική μελέτη οικισμού Κάτω Μαρμάρων» ανατέθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων πολεοδόμησης και επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων με το Π.Δ. 20-8-1985 και δεν ολοκληρώθηκαν καθώς παρήλθε ο χρόνος ισχύος των...
μεταβατικών διατάξεων της παραγρ. 6, αρθ. 19 του Ν. 2508/ 1997 (ΦΕΚ 124 Α), ο οποίος για εκκρεμείς διαδικασίες πολεοδομικών μελετών προσδιορίσθηκε από το ΣΤΕ στα τέσσερα (4) χρόνια ήτοι μέχρι το 2001 και η πολεοδόμηση των περιοχών αυτών έπρεπε να προβλέπεται από υπερκείμενο σχεδιασμό και δεδομένου ότι βρίσκονται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και ως εκ τούτου έπρεπε να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση της ΖΟΕ Ιωαννίνων πριν την έγκριση των ανωτέρω πολεοδομικών μελετών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών – 28η Μαρτίου

Φως και άνθρωπος... σκιά το αποτέλεσμα!
Ποιος άνθρωπος δεν έχει παίξει με την σκιά του στο φως του ήλιου;
Από τα Αρχαία Χρόνια το Θέατρο Σκιών εμφανίζεται ως μέσω θρησκευτικής λατρείας κατά τα Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια όπου στα Δρώμενα και Θεώμενα οι σκιές των ανθρώπων γεννημένες από τις φωτιές των ξύλων που έκαιαν έπεφταν σε ένα λευκό πανί παριστάνοντας οντότητες και θεότητες.
Σήμερα εκπρόσωπος του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα μας είναι ο Καραγκιόζης, ο γνωστός καμπούρης και καλοσυνάτος ήρωας μας που ως γνωρίζουμε έρχεται στην Ελλάδα επιστρέφοντας από την Ασία και την Περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Οι Οθωμανοί της περιοχής αυτής πήραν και μετάλλαξαν το δικό μας Θρησκευτικό Θέατρο Σκιών,  που το γνώρισαν από την διάδοση του μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το διαμόρφωσαν στα μέτρα τους, με τους ήρωες τους να είναι άψυχο υλικό  οι λεγόμενες φιγούρες, αφού απαγορεύει η θρησκεία τους το θέατρο με ανθρώπους, έτσι δημιουργούν τον δικό τους ήρωα Karagoz.
Η είσοδος όμως στην Ελλάδα όπως και η καθιέρωση της φιγούρας του Καραγκιόζη ως Έλληνα ξεκίνησε κατά την περίοδο της εισόδου του Αλή Πασά στα Γιάννενα όπου στο Σαράι του παιζόταν Καραγκιόζης στην Ελληνική γλώσσα. Έτσι ο Καραγκιόζης βγαίνει στα Γιαννιώτικα καφενεία και από εκεί ταξιδεύει στην γενέτειρα της ουσιώδης μετάλλαξης του στην Πάτρα  όπου καθολικά μεταμορφώνεται και αποκτά τα Ελληνικά στοιχεία από τον Πατρινό Καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Σαρδούνη ή αλλιώς Μίμαρο. …
Ο Καραγκιόζης πλέον χάνει την τούρκικη βία και βωμολοχία που καθιστούσε την παρουσίαση του ως ένα Θέατρο του περιθωρίου μόνο για άνδρες αφού λόγο της υπόστασης του απαγορευόταν η παρακολούθηση σε παιδιά και γυναίκες.
Εκ τότε ο Καραγκιόζης αναμορφωμένος πλέον, αποτελεί το κατ’ εξοχήν Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών που με πληρότητα στον μπερντέ του περιλαμβάνει όλη την Ελλάδα μέσα από παρουσία χαρακτήρων όπως ο Μπαρμπαγιώργος (αληθινή μορφή), ο Ζακυνθινός Σιορ Διονύσιος, ο Πειραιώτης μάγκας Σταύρακας (αληθινή μορφή) κ.α. Το δε ρεπερτόριο του Καραγκιόζη περιλαμβάνει όλη την λαογραφία των μύθων, των δοξασιών, των ιστοριών και πολλών άλλων δρώμενων της Ελλάδας που αναβιώνουν με μύθους και αλήθειες στην κάθε εκάστοτε παράσταση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατήσεις έργων και ανάδειξη αναδόχων από την Οικονομική Επιτροπή

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε αναδόχους και ενέκρινε δημοπρατήσεις νέων έργων.
Αναλυτικά:
Δημοπρατούνται τα έργα:
Διαπλάτυνση και ανακατασκευή γέφυρας Σαΐτας επί του ποταμού Τύρια, προϋπολογισμού € 150.000.
Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή Φαναρίου, προϋπολογισμού 43.000.
Ασφαλτόστρωση δρόμου στο Δ.Δ. Καναλίου προϋπολογισμού 35.000.
Aσφαλτόστρωση δημοτικής οδού στο Δ.Δ. Ν. Σαμψούντας, προϋπολογισμού 30.000,00 με ΦΠΑ.
Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα εξής έργα:
«Αποκατάσταση οδών πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 130.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αικατερίνη Μακαβέλου ΕΔΕ)
«Αποκατάσταση οδού στο Θεογέφυρο Ζίτσας» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ (Ανάδοχος: Δημήτριος Τσομπίκος ΕΔΕ)
«Βελτίωση επικίνδυνου σημείου – κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο δρόμο Σκοτωμένο - Καταρράκτης» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ (Ανάδοχος: ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕ Β. ΘΩΜΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ
«Αποκατάσταση ζημιών οδού Μορφάτι – Σπαθαραίοι - Τσάρα» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ ΑΕ)
«Αποκατάσταση οδού (κατασκευή τεχνικών) Αχλαδέα - Κάτω Λίππα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αρλέτος Ευάγγελος & ΣΙΑ ΕΕ)
"Επένδυση πρανών με ελεύθερο πλέγμα στη θέση Κρυονέρι της υπ. αριθμ. 18 επ. οδού Π.Ε. Άρτας", προϋπολογισμού 24.600 ευρώ. (Ανάδοχος Γεώργιος Μπαλαούρας).
Τέλος η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για έργο καταπολέμησης των κουνουπιών στην Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ευαγγελισμό και την Απελευθέρωση του έθνους

Με λαμπρότητα όπως κάθε χρόνο η Ιερά Μονή Σωσίνου θα εορτάσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον οποίο και είναι αφιερωμένη.
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, ώρα 5:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία.
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει Δοξολογία.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στο προαύλιο, ομιλία και απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές για τον διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού και την Απελευθέρωση του έθνους.

Το απόγευμα ώρα 5:00 θα τελεστούν οι Β΄ Χαιρετισμοί. 

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το διάστημα 15-18 Απριλίου 2016

Στο πλαίσιο της συνδυασμένης προβολής της Ηπείρου για τουρισμό, γαστρονομία και πολιτισμό, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην Έκθεση "Ελλάδος Γεύση" που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το διάστημα 15-18 Απριλίου 2016.
Η Έκθεση στοχεύει στην ευρεία προβολή των περιοχών και των προϊόντων τους, με ειδικές αναφορές στην ελληνική κουζίνα, με επιτόπου μαγειρική και ελληνικό μπαρ. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κάθε περιοχής, με στόχο της ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού. Την έκθεση θα πλαισιώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις φωτογραφίας και παραδοσιακά μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν στην Έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν b2b συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες, με σκοπό την ανάπτυξη και την βελτίωση των καναλιών διανομής των προϊόντων τους, καθώς και να προβούν στην πώληση τους.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο περίπτερό της, θα φιλοξενήσει επαγγελματίες που   θα δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 1-4-2016 στo e-mail: e.virou@php.gov.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 26510-87212 (κ. Ελένη Βήρου), 26510-87111 (κ. Σοφία Φούκη) και 26510-87141 (κ. Βασιλική Μπάρκα).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου ώρα 11:30

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

         Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής που  θα διεξαχθεί  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την  28η Μαρτίου 2016, ημέρα   Δευτέρα & ώρα 11.30 π.μ.  για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα  της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι
ΘΕΜΑΤΑ
1. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2016 Δήμου Πωγωνίου.
2. Ψήφιση  διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2016 του Δήμου Πωγωνίου.                               
3. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις  01-04-2016 ενώπιον του  Μονομελούς  Πρωτοδικείου  Ιωαννίνων που αφορά ανακοπή του Στέφανου Σκούπρα κατά του Δήμου Πωγωνίου για την ακύρωση του με αρ. 233/13-1-2016 πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής.
4. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 12-04-2016 ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού  Πρωτοδικείου  Ιωαννίνων που αφορά προσφυγή του κ. Ζήκα Βασιλείου κατά του Δήμου Πωγωνίου και κατά της με αρ. 173/13 απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου.
5. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις  18-05-2016 ενώπιον του  Μονομελούς  Πρωτοδικείου  Ιωαννίνων που αφορά αγωγή της λυθείσης και υπό εκκαθάριση τελούσης Δευτεροβαθμίου Αγροτικής Συν. Οργανώσεως με την επωνυμία «ΕΣΠΩ» κατά του Δήμου Πωγωνίου ως καθολικού διαδόχου του Δήμου Άνω Καλαμά.
6. Ανάθεση εκπόνησης τοπογραφικής και πολεοδομικής  μελέτης με τίτλο «Τοπογραφική αποτύπωση – τροποποίηση ορίου απαλλοτρίωσης Τ.Κ. Κουκλιών» και ψήφιση δαπάνης της.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων ραδιοερασιτεχνών Α΄ περιόδου 2016 θα διεξαχθούν την Τετάρτη 24 Μαΐου, ώρα 9 π.μ..
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην υπηρεσία (Δομπόλη 30) μέχρι την 16η Μαΐου. Οι εξετάσεις θα γίνουν με τη μορφή ερωτηματολογίων πολλαπλών επιλογών (ηλεκτρονική εξέταση).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ετήσιος χορός της Αδελφότητας Απανταχού Κραψιτών Αθηνών την Κυριακή 27 Μαρτίου, ώρα 13:30 μ.μ., στη Μουσική ταβέρνα «τα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ» (Δημητρίου Γούναρη 42 – Γλυφάδα)


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Αθηνών έχουν τη χαρά να προσκαλέσουν τα μέλη και φίλους του συλλόγου μας, στον καθιερωμένο Ετήσιο χορό μας, που θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 13:30μ.μ., στη Μουσική ταβέρνα «τα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ» (Δημητρίου Γούναρη 42 – Γλυφάδα)

Θα διασκεδάσουμε με ζωντανή Ελληνική παραδοσιακή και Ρεμπέτικη-Λαϊκή ορχήστρα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την εξαίρετη παραδοσιακή κουζίνα και την ζεστή φιλοξενία της Ηπειρώτισσας ιδιοκτήτριας.

Η Μερόπη Τζούφη στη συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης, με τη συμμετοχή του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα κ. Marwan Toubassi. Στη συνάντηση συμμετείχε-μεταξύ άλλων-και η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ομάδας Φιλίας.
Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών-μελών της Ομάδας Φιλίας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την πορεία των προσπαθειών για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους.
Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης διαβίβασε στο πλαίσιο αυτό πρόσκληση στα μέλη της Ομάδας Φιλίας από το Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Παλαιστίνη το επόμενο διάστημα.
O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας κ. Αναστάσιος Κουράκης αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση, υπογράμμισε ότι η μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς είναι σταθερή και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στους κοινούς αγώνες και στον κοινό στόχο για ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο κ. Κουράκης, η Ομάδα Φιλίας είναι έτοιμη να επεξεργαστεί πρωτοβουλίες για να στηρίξει τις προσπάθειες της Παλαιστίνης σε όλα τα επίπεδα.