Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 2-03-2018, ώρα 12:00


Την Παρασκευή 02-03-2018, και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-02-2018 συνεδρίασης.
1. Έγκριση του από 23-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Μετσόβου», προϋπολογισμού € 525.500,00 με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
2. Έγκριση του από 16-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-02-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας στην Κρυοπηγή Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000,00 € με Φ.Π.Α.
3. Έγκριση του από 28-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση Αποκατάσταση κατολισθέντων τμημάτων Επαρχιακής Οδού Γέφυρας Πλάκας-Ραφταναίων», προϋπολογισμού 74.400,00 με Φ.Π.Α.
4. Έγκριση του από 28-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 28-02-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου για τη στέγαση δομών κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α.
5. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στα όρια της Τ.Κ. Κουτσελιού για την ασφαλή διέλευση των απορριμματοφόρων προς ΧΥΤΑ Ελληνικού», αναδόχου ‘ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.’, μέχρι την 23-04-2018.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αετομηλίτσα», αναδόχου ‘ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε., μέχρι την 31-12-2018.
7. Έγκριση συμπληρωματικής δαπάνης, διάθεση πίστωσης και απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια καυσίμων για το 2018, λόγω μη ολοκλήρωσης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών για το 2018.

Πρώτες δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας κας Μερόπης Τζούφη


«Συγκινήθηκα γιατί γυρίζει η ζωή σου από όταν ξεκινάς από την πρώτη παιδική σου ηλικία σε μία μακρά διαδρομή», είπε η νέα υφυπουργός Παιδείας, κα Μερόπη Τζούφη, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. 
Στην τρέχουσα περίοδο της Βουλής των Ελλήνων (ΙΖ' Περίοδος) συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (μέλος), Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (γραμματέας), Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (μέλος), Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (μέλος), Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Η Μερόπη Τζούφη, γεννήθηκε στα Γιάννενα με καταγωγή από το Κεντρικό Ζαγόρι και αποφοίτησε το 1976 από το Γυμνάσιο Τρικάλων.
Από το 1985 κατοικεί μόνιμα στα Γιάννενα. 
Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ευάγγελο Μακάριο και έχουν δυο κόρες.

Ευχαριστήρια επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου κ. Μπίκα Χρ. Κωνσταντίνου

ΑΓΡΟΤΙΚΕ ΑΣΤΕΡΑ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ
           Εκ μέρους της Τοπικής κοινότητας Παρακαλάμου, ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού μας. Από το τέλος της  περασμένης ποδοσφαιρικής χρονιάς, όπου μετά από περίπου 30 ολόκληρα χρόνια επέστρεψε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΗΠ,  αλλά ειδικότερα με τα επιτεύγματά της κατά την φετινή περίοδο με αποκορύφωμα την πρόκριση  στον τελικό κυπέλλου, κατάφερε ολόκληρο το χωριό να ξαναζήσει μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές του παρελθόντος.
          Όταν το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ανησυχία για το μέλλον του Αγροτικού Αστέρα, μπήκαν "μπροστά" κάποιοι άνθρωποι όπου σήμερα απαρτίζουν την Διοίκηση της ομάδος, δείχνοντας  την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα για το χωριό.
          Έτσι λοιπόν σήμερα, σας συγχαίρω για την προσφορά σας που δείχνετε καθημερινά με την ενασχόλησή σας με την ποδοσφαιρική ομάδα, επενδύοντας σε αυτήν χρόνο, χρήμα και περίσσια αγάπη.      
          Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω το πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς στον ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ  κ. Χαρίση Αθανάσιο  όπου με την καθοδήγησή του η ομάδα είναι ένα πολύ καλό σύνολο αλλά και στους ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ  μας  που δίνουν την μάχη στο γήπεδο και εύχομαι να είμαστε ΕΜΕΙΣ οι κυπελλουχοι.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Πλαταριά Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός Αλβανικής υπηκοότητας, για εισαγωγή μέσω της θαλάσσιας οδού και διακίνηση στη χώρα μεγάλης ποσότητας κάνναβης

Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας σε παραλιακή περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας
Ο δράστης επιχείρησε να εισάγει με σκάφος στη χώρα (424) κιλά κάνναβης

Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα (01.03.2018) μετά τα μεσάνυχτα σε παραλιακή περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας με τη συνδρομή σκαφών των Λιμεναρχείων Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Λευκάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί αλλοδαπός διακινητής μεγάλης ποσότητας κάνναβης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη 42χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος επιχείρησε να εισάγει στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού, (424) κιλά κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και διάθεση στην εγχώρια παράνομη αγορά των ναρκωτικών.
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αστυνομικής επέμβασης, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ο 42χρονος τη στιγμή που προσέγγιζε με σκάφος παράκτια περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας και επιχειρούσε να βγάλει από αυτό, σημαντική ποσότητα κάνναβης.
Συνολικά, κατασχέθηκαν 36 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (424) κιλών, το σκάφος, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, στην οποία βαρύνεται με την κατηγορία της οργανωμένης εισαγωγής στην χώρα ναρκωτικών ουσιών, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

''Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να πέμπουν εγερτήρια μηνύματα''. Ο Κώστας Κωνής, για την λειτουργία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας: Ένας συνεκτικός δεσμός εκπέμπει και μια αγωνιστική κραυγή, σε συνέντευξη στη ''Γνώμη'' της Άρτας

Πολλές δεκαετίες, στην διοίκηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ), ο νυν αντιπρόεδρός της Κώστας Κωνής, έχει ζήσει όλη την ιστορία της κορυφαίας εκδήλωσης των ηπειρωτών και βεβαίως έχει την χρήσιμη άποψη, για το τι είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση και ποιά είναι τελικά η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής, στην σύγχρονη πραγματικότητα...
«Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, οι φορείς της Ηπειρώτικης αποδημίας, με επικεφαλής την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, πρωτοστατούν στον αγώνα, για τη διάσωση, τη διάδοση και προβολή της παράδοσης μας και των πολυάριθμων και πολυποίκιλων χορών μας, μοναδικών στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια», είναι η πρώτη του απάντηση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γνώμη» ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:
1. Κύριε Κωνή, αρχικά θα ήθελα να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για την «Πίτα του Ηπειρώτη».

Aπάντηση: Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνεται, για ακόμη μια φορά, μέσω της εφημερίδας σας, που μας έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν και δίνει εδώ και πολλά χρόνια το παρόν στο ΣΕΦ, να κοινωνικοποιήσουμε τη μεγαλύτερη εκδήλωση των απόδημων Ηπειρωτών.
Η «Πίτα του Ηπειρώτη», που φέτος διοργανώνεται την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, μετά τις 10.00' το πρωί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο, είναι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα.
Με τη συμμετοχή κάθε χρόνο, τουλάχιστον ογδόντα και πλέον χορευτικών ομίλων των Ηπειρώτικων Συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα, με πάνω από 3.000 χορευτές, πλήθους κομπανιών, που αποτελούνται από κορυφαίους σολίστ στα μουσικά όργανα και τους καλύτερες τραγουδιστές της ηπειρώτικης μουσικής σκηνής, της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ, του Πολυφωνικού Εργαστηρίου μας αλλά και άλλων πολυφωνικών ομίλων, η εκδήλωση αποτελεί ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα, μοναδικό στην εποχή μας. Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να πέμπουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.
Η «Πίτα του Ηπειρώτη» αποτελεί μια τρίωρη πανδαισία της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου και όχι μόνο, συνιστώντας μια εξαιρετική πολιτιστική πρόταση.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης, η Π.Σ.Ε. φιλοδοξεί κάθε χρόνο και φέτος να συσπειρώσει και συσπειρώνει, ακόμα περισσότερους Ηπειρώτες, φίλους της Ηπείρου και του Λαϊκού Πολιτισμού, στη μεγαλύτερη γιορταστική σύναξη αλληλεγγύης και ψυχαγωγίας των τελευταίων χρόνων. Η ελεύθερη είσοδος στην εκδήλωση, με την αξιέπαινη εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων, αποτελούν το καλύτερο ανοιχτό κάλεσμα για όλους.
Εκεί, στην κορύφωση της γιορτής, οι θεατές γίνονται πρωταγωνιστές, χορεύοντας στον ίδιο, μεγάλο κύκλο των Ηπειρώτικων χορών μετατρέποντας το ΣΕΦ σε ένα μεγάλο ηπειρώτικο χοροστάσι.

2.Είναι η Πίτα του Ηπειρώτη, μια διαχρονική εκδήλωση της Ηπειρώτικης αποδημίας;

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Πρόσκληση σε τακτική Γ.Σ. την Κυριακή 1 Απριλίου 2018


Αρ. πρωτ. 3263     Αθήνα  27-2-2018
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Προς
τα Σωματεία μέλη της Π.Σ.Ε.
(Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια
 Ομοσπονδίες-Ενώσεις-Σύλλογοι -Αδελφότητες)
Υπόψιν Προέδρου και Δ.Σ.
Για ενημέρωση των αντιπροσώπων στην Π.Σ.Ε.


ΘΕΜΑ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΏΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Π.Σ.Ε.
              

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

        Με την πρόσκληση (αρ. πρωτ. 3262 ) καλούμε τους αντιπροσώπους των σωματείων - μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  σε Ετήσια Τακτική Απολογιστική   Γενική Συνέλευση στις  25  Μαρτίου 2018  και ώρα 9 π.μ. ,στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (Κλεισθένους 15 7ος όροφος, Αθήνα).
      Η προσέλευση και η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων θα αρχίσει στις 9.00 π.μ. και η έναρξη των εργασιών της Γ. Σ. στις 10π.μ.
Προσοχή: Προς αποφυγήν ταλαιπωρίας και επειδή είναι βέβαιο ότι στην πρώτη συνέλευση ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑ καλούνται τα μέλη να έρθουν την
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 9π.μ.
στον ίδιο ως άνω τόπο

          Σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού της ΠΣΕ:
«Κάθε σωματείο πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο ανεξάρτητα από τη δύναμή του εκλέγει ή ορίζει νόμιμα έως τρία μέλη ως αντιπροσώπους για την Συνομοσπονδία εκ των οποίων συστήνεται το ένα τουλάχιστον να είναι μέλος του Δ. Σ. της οργάνωσής του.
Η παραπάνω εκπροσώπηση των μελών της Συνομοσπονδίας με περισσότερους από ένα (1) αντιπροσώπους είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωσή τους.
          Οι αντιπρόσωποι πρέπει να είναι μέλη των Σωματείων και να έχουν εκλεγεί προς τούτο σύμφωνα με το καταστατικό τους…
          Για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, πρέπει να προσκομίζεται στη Συνομοσπονδία, μέχρι την προπαραμονή της Συνέλευσης αντίγραφο του πρακτικού της τελευταίας Γ. Σ. του Σωματείου - μέλους από το οποίο θα προκύπτει, η συνδρομή των προϋποθέσεων του παρόντος άρθρου. Τα μέλη τα οποία έχουν την έδρα τους έξω από τον Νομό Αττικής, μπορούν να νομιμοποιούνται και κατά την ημέρα της Συνέλευσης….»
Δηλαδή πρέπει να προσκομιστούν στη Γραμματεία της Π.Σ.Ε. τις εργάσιμες ώρες μέχρι την Παρασκευή 23/3/2018:
α) Αντίγραφο πρακτικού της τελευταίας εκλογικής Γ.Σ. του σωματείου-μέλους, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα, στο οποίο να αναφέρονται τόπος και χρόνος διεξαγωγής της Γ. Σ., ο αριθμός των ταμειακά εντάξει μελών και ο αριθμός των παρισταμένων, τα θέματα της Η. Δ. καθώς και η διάρκεια θητείας του Δ.Σ. και των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν σε αυτή τη Γ. Σ.
β) Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. (με πλήρεις διευθύνσεις και τηλέφωνα)
γ) Κατάσταση αντιπροσώπων (με πλήρεις διευθύνσεις και τηλέφωνα)
Επίσης τα σωματεία – μέλη, για να λάβουν μέρος στη ΓΣ πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα κατά την ημέρα της ΓΣ. Ως οικονομική τακτοποίηση θεωρείται η εξόφληση των συνδρομών μέχρι και του προηγούμενου έτους δηλ. και του έτους 2017. Η οικονομική τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα της Γ.Σ.
Για τη διευκόλυνσή σας συναποστέλλουμε έντυπο απόσπασμα πρακτικού και μηχανογραφικό δελτίο για να το συμπληρώσετε και να το προσκομίσετε στη Γραμματεία της Π.Σ.Ε. μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία.
                        
Με πατριωτικούς  χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας  
  

Γιώργος Δόσης   Κώστας Γαβριήλ 

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από την ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου


Τις ορεινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Άρτας έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε από το απόγευμα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.
Οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες στις περιοχές Κόνιτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Μετσόβου και Τζουμέρκων, με το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές να ξεπερνά και τα δύο μέτρα. Για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου εργάζονται συνεχώς 25 και πλέον μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου.  Επίσης με τη συνεργασία των αρμόδιων αντιδημάρχων  έχουν καθαριστεί   προσβάσεις προς παραγωγικές και άλλες μονάδες.  
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου υπάρχει παγετός, για την αντιμετώπιση του οποίου γίνονται συνεχώς ρίψεις αλατιού. Μέχρι και σήμερα από την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν διατεθεί περί τους 5.000 τόνους αλατιού, ποσότητα εκ των οποίων έχει χορηγηθεί στους Δήμους.
Παρά ταύτα η κίνηση στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και οι οδηγοί θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων, μεταφέρεται χιόνι (ανεμοσούρια) σε τμήματα των οδοστρωμάτων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γκόγκος Χρήστος: Θερμά συγχαρητήρια στον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά

Θερμά συγχαρητήρια στον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά που κατάφερε άξια να περάσει στον τελικό του κυπέλου ερασιτεχνών. Εύχομαι από καρδίας να είμαστε εμείς οι κυπελλούχοι της φετινής χρονιάς.

Γκόγκος Χρήστος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Πωγωνίου

Χωρίς τηλεόραση οι κάτοικοι του Μαζαρακίου Πωγωνίου

Για τέσσερις συνεχόμενες μέρες έχουν μείνει χωρίς τηλεόραση οι κάτοικοι του Μαζαρακίου Πωγωνίου.
Δικαιολογημένη πέρα για πέρα η αγανάκτησή τους.

Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει το πρόβλημα;

Μυοσκελετικές παθήσεις: Επηρεάζει το κάπνισμα την έκβασή τους;


Από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος αποδεικνύεται η χρήση προϊόντων καπνού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Πέραν δηλαδή των γνωστών, γενικών καρδιοπνευμονικών επιπλοκών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καπνιστές σε περίπτωση που χρειαστεί να χειρουργηθούν, αντιμετωπίζουν και ειδικές δυσκολίες επούλωσης των τραυμάτων τους είτε υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση είτε όχι.
«Όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία έτσι και το κάπνισμα έχει τεκμηριωθεί, από πολυάριθμες μελέτες, ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γρήγορης ίασης. Οι  καπνιστές, μεταξύ άλλων, αναρρώνουν αργότερα από τους μη καπνιστές, έχουν αυξημένες πιθανότητες καταγμάτων, πονούν περισσότερο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών που αφορούν το ίδιο το τραύμα σε ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση, έχουν συχνότερη ανάγκη εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στους δε καπνιστές - διαβητικούς ή/και παχύσαρκους ασθενείς ο κίνδυνος υπερπολλαπλασιάζεται», επισημαίνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.
Για τους λόγους αυτούς οι επιστημονικές ορθοπαιδικές εταιρείες διεθνώς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τις κατεξοχήν πολέμιες του καπνίσματος οργανώσεις και εταιρείες άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, με σκοπό την προώθηση της παύσης ή αποφυγής χρήσης όλων των προϊόντων καπνού.
Ειδικότερα, οι συστηματικοί καπνιστές αλλά και όσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και επομένως χαμηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τους μη ή πρώην καπνιστές. Η οστεοπόρωση, στην οποία οδηγεί η χαμηλή οστική πυκνότητα, αυξάνει των κίνδυνο καταγμάτων, τα οποία καθυστερούν να πωρωθούν, ιδιαίτερα όσα προκύπτουν στο βραχιόνιο, στο μηριαίο οστό και στην κνήμη. Δηλαδή, οι τραυματίες καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες αργής ανασύστασης οστών, τα τραύματά τους καθυστερούν να επουλωθούν όπως και η θεραπεία για όσα δεν πωρώνονται, λόγω της κακής οξυγόνωσης των τραυματισμένων ιστών.