Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

V-PRC: Στις 11,5 μονάδες η διαφορά για τη Ν.Δ - Πλήρη κατάρρευση για ΠΑΣΟΚ

Επτακομματική η βουλή!

Σε νέα δημοσκόπηση της V-PRC που δημοσιοποιεί αύριο το περιοδικό «Επίκαιρα», μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ.
Η διαφορά στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής εκτινάσσεται στις 11,5%!!!
Αναλυτικά:
Ν.Δ.: 31%
ΠΑΣΟΚ: 19,5%
ΚΚΕ: 13,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 8,5%
ΛΑΟΣ: 8%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 4,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 4%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 1,5%.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Μπαλάφα


Κώστας Μπαλάφας ένας μεγάλος φωτογράφος.

Η Δημοτική αρχή Πωγωνίου εκφράζει τη θλίψη και οδύνη για το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη φωτογράφου.
Όμως οι δημιουργοί δεν φεύγουν. Περνούν στην αθανασία.
Και ο Κώστας Μπαλάφας που πριν από ένα χρόνο ο πρώην Δήμος Καλπακίου με την ευκαιρία των Καλπακίων 2010, που είχε την τιμή και φιλοξένησε το έργο του «Το αντάρτικο στην Ήπειρο», πέρασε στην Αθανασία αφήνοντας ένα σημαντικό έργο, αδιαμφισβήτητο ντοκουμέντο για το ιστορικό - κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Αιωνία του η Μνήμη …

ΣΤΗΜΕΝΑ: Νέες πειθαρχικές διώξεις κατά 7 ομάδων

Δόξα Κρανούλας και Εθνικός Φιλιππιάδας θα περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα.

Νέες πειθαρχικές διώξεις άσκησαν σήμερα οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, κ.κ.  Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης, κατά επτά ομάδων της Football League και της Football League 2 για την υπόθεση των "στημένων αγώνων".
Πρόκειται τον Εθνικό Αστέρα, τον Πιερικό, τη Δόξα Κρανούλας, τον Αετό Σκύδρας, την Αναγέννηση Επανωμής, τον Εθνικό Φιλιππιάδας και την Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, οι αγώνες που εμπλέκονται οι παραπάνω ομάδες είναι οι εξής:
- Δόξα Κρανούλας-Αναγέννηση Επανομής (27 Απριλίου 2011) για δωροδοκία και στοίχημα.
- Εθνικός Φιλιππιάδας-Αετός Σκύδρας (8 Μαρτίου 2011) για δωροδοκία.
- Εθνικός Αστέρας-Πιερικός (15 Νοεμβρίου 2009) για δωροδοκία και στοίχημα.
- Διαγόρας-Πιερικός (19 Μαρτίου 2011) για δωροδοκία.


Παράλληλα, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς άσκησαν διώξεις κατάτων εξής φυσικών προσώπων:
- Εθνικός Αστέρας: Βασίλης Αδαμάκης (πρόεδρος), Αντώνης Μανίκας (προπονητής).
- Πιερικός: Ιωάννης Ντούμος (πρόεδρος περιόδου 2009-2010)), Σούλης Παπαδόπουλος (προπονητής περιόδου 2009-1010), Δημήτρης Ελευθεριάδης (πρόεδρος), Παύλος Δήμου και Ιωάννης Τσιγιάννης (ποδοσφαιριστές).
- Δόξα Κρανούλας: Μιχάλης Κάσσης (πρόεδρος),Α.Ζώης (προπονητής).
- Εθνικός Φιλιππιάδας: Λιόντος (πρόεδρος).
- Αναγέννηση Επανομής: Μιχάλης Μπαλάσας (πρόεδρος), Α.Βοσνιάδης (προπονητής).
- Ηλιούπολη: Γιώργος Τσακογιάννης (ιδιοκτήτης).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Άγνωστη παραμείνει η τιμή, αν και αρχίζει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά από Σάββατο 15 Οκτωβρίου, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η τιμή στην οποία αυτό θα διατίθεται στους καταναλωτές.
Η αύξηση του ειδικού φόρου συνεπάγεται αυτόματα μια άνοδο της τιμής αγοράς από τα διυλιστήρια, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα στους πρατηριούχους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την αύξηση του ειδικού φόρου το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 5 με 6 λεπτά σε σχέση με την περσινή τιμή.

Καθαρίστηκε το φράγμα Καλαμά

Για να μην ...πνίγονται περιοχές της Θεσπρωτίας.



Μια σημαντική παρέμβαση, έστω και μη ανάθεση σε ιδιώτη αφού ίδια μέσα δεν υπάρχουν, έγινε από την Περιφέρεια στη Θεσπρωτία, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πρόκειται για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος Καλαμά, όπου τα θυροφράγματα δεν ...ανταποκρίνονταν και πλημμύριζαν οι παρακαλάμιες περιοχές.
Τον περασμένο Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου με τις μεγάλες βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, διοχετεύτηκε...αναγκαστικά, τεράστιος όγκος νερού στον Καλαμά και ...πνίγηκαν περιοχές όπως η Βρυσέλλα και άλλες, αφού το φράγμα δεν έπαιξε το ρόλο του.
Για να αποφευχθεί και φέτος παρόμοιο πρόβλημα η Περιφερειακή Ενότητα και ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης έδωσαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα που προέρχονταν, από την κακή λειτουργία των δύο θυροφραγμάτων και από τους κορμούς των δένδρων που παγιδευόταν στα διαχωριστικά βάθρα του φράγματος.


Για την αντιμετώπισή τους, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, προγραμματίστηκαν και έγιναν:
-Ανάθεση στον υπεύθυνο Τεχνικό (Διπλ. Μηχανολόγο) του Υδροηλεκτρικού σταθμού μέσω ετήσιας σύμβασης, του έργου : «Συντήρηση - αδιάλειπτη ηλεκτρική τροφοδοσία- λειτουργία των δύο θυροφραγμάτων του φράγματος Καλαμά σε συνάρτηση με τις παροχές σε περιόδους εντόνων βροχοπτώσεων»
Έτσι το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων γίνεται με ορθολογικό τρόπο σε σχέση με την εξέλιξη ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινόμενων στα ανάντη τμήματα του φράγματος, ώστε να αποφευχθούν (κατά το δυνατόν) φαινόμενα υπερχείλισης κατά μήκος του ποταμού (περιοχές Βρυσέλλας κ.λπ.).
-Ανάθεση σε ειδικά συγκροτημένο συνεργείο του έργου της απομάκρυνσης κορμών δέντρων μεγάλων διαστάσεων στα διαχωριστικά βάθρα της γέφυρας του φράγματος, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο υπερχειλιστής καθαρίζει πλέον σε όλο το μήκος του και θα μπορέσει να διοχετεύσει στα κατάντη τμήματα του φράγματος τεράστιες ποσότητες νερού (μαζί με τα θυροφράγματα).

ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΔΟΕ: Σε 48ωρη απεργία και οι δάσκαλοι

Από κοινού κινητοποίηση με την ΑΔΕΔΥ στις 19-20 Οκτωβρίου.



Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι δάσκαλοι όλης της χώρας μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ για τις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Επιπλέον όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κ. Κομνηνός Μαντάς, εάν το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή στις 21 του μήνα, η απεργία θα επεκταθεί περαιτέρω και θα γίνει τριήμερη με αποτέλεσμα να απέχουν από τα καθήκοντά τους και την 21η Οκτώβρη.
Ανοιχτό αφήνουν οι δάσκαλοι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πλήρης απελευθέρωση ταξί-φορτηγών από 1 Ιανουαρίου

Μπορούν να μεταβιβάσουν τις άδειες στα παιδιά τους οι κάτοχοι των ταξί.


Πλαφόν στις άδειες και παράβολο στα 5.000 ευρώ.

Σημαντικές αποφάσεις για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος ιδιοκτητών ταξί και φορτηγών έλαβε το υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παράβολο για την έκδοση αδείας σε ταξί και φορτηγά δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.), θα οριστεί στις 5.000 ευρώ.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ραγκούσης θα συζητήσουν με την τρόικα το όριο του πλαφόν των αδειών, που θα οριστεί για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του νομοσχεδίου, και από 1/1/2012 θα προχωρήσουν σε πλήρη απελευθέρωση για ταξί και φορτηγά Δ.Χ.
Αυτό πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι κάτοχοι αδειών ταξί μέχρι 2 Ιουλίου 2011 μπορούν να μεταβιβάσουν την άδεια αυτή σε ένα παιδί τους!

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλη Οκτωβρίου προκαταβολή στις αγροτικές επιδοτήσεις;

Πλώρη για πληρωμή της προκαταβολής των αγροπτικών επιδοτήσεων στις 27 Οκτωβρίου έχει βάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά και από το «πράσινο» φως που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, ο πρώτος μήνας των δειγματοληπτικών ελέγχων κύλησε ομαλά για την πλειοψηφία των αγροτικών περιοχών.
Οι έλεγχοι, φυσικά, συνεχίζονται και εκεί έχουν επικεντρωθεί τώρα όλες οι προσπάθειες του Οργανισμού.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πληρωμής, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της μεταφοράς των χρημάτων από τον Λογαριασμό του υπουργείου, στην τράπεζα η οποία θα καταθέσει τα ποσά στους λογαριασμούς των αγροτών.

ΣΔΟΕ: Στο μικροσκόπιο κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ!

Αγόραζαν κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ για να καλύψουν το πόθεν έσχες τους.



Ύποπτες συναλλαγές με τη χρήση κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ για την κάλυψη του πόθεν έσχες φορολογούμενων, διερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Κατά τον έλεγχο φορολογούμενων που εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των καταθέσεων τους στις τράπεζες και του εισοδήματος που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι κάποιοι εξ αυτών εμφανίζουν κερδισμένα δελτία από παιχνίδια του ΟΠΑΠ προκειμένου να καλύψουν τις διαφορές αυτές με τα κέρδη τους.
Εκτός από τους φορολογούμενους, στον «φακό» του ΣΔΟΕ βρίσκονται και πράκτορες του ΟΠΑΠ λόγω ενδείξεων για ύπαρξη κυκλώματος, με τη συμμετοχή πρακτόρων, που εμπορεύεται κερδισμένα δελτία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για την κάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

ΑΔΕΔΥ: Πρόταση για 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου

Τη μετατροπή της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτωβρίου σε 48ωρη, για τις 19 και 20 Οκτωβρίου, προτείνει στη ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ.
Την απόφαση αυτή έλαβε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η πρόταση θα υποβληθεί επίσημα στη ΓΣΕΕ εντός της ημέρας, ενώ οι τελικές αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικάτων, συνδέονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εξέλιξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 23 εκατ. ευρώ από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Σε 23.838 παραγωγούς, πανελλαδικά.



Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 23.838 δικαιούχων παραγωγών θα βρίσκονται την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής συνολικού ύψους 23 εκατ.ευρώ. Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010.

Επίσης στο χρηματικό αυτό ποσό συμπεριλαμβάνεται συγκεκριμένες αποζημιώσεις συμπεριλαμβάνεται μέρος των αποζημιώσεων για ζημιές από βροχόπτωση στο βαμβάκι το 2010.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:
«Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 23.838 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 23 εκατ.ευρώ.
Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :
Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χανίων.


Ειδικότερα η καταβολή αφορά κυρίως :
· Αποζημιώσεις για ζημιές από παγετό, χαλάζι, χιόνι κλπ στα εσπεριδοειδή, τις ελιές, τα κηπευτικά κλπ στη Λακωνία, Μεσσηνία και την Κρήτη.
· Μέρος των αποζημιώσεων για ζημιές από βροχόπτωση στο βαμβάκι στους Νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσ/νίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φωκίδος.
Η καταβολή για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι από αύριο (13/10/2011) στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δέσμευση για στήριξη τριτέκνων-πολυτέκνων



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία προνοιακής στήριξης των τριτέκνων και των πολυτέκνων τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από τη μείωση των φοροαπαλλαγών.

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ

 Τελευταίο «κλικ» για τον Κώστα Μπαλάφα

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού
Στη χορεία των Αθανάτων μετήλθε την Κυριακή το πρωί, 9 Οκτωβρίου 2011, το καταξιωμένο τέκνο της Ηπείρου, κορυφαίος καλλιτέχνης της φωτογραφίας Κώστας Μπαλάφας.
Ταξίδεψε για τη Χώρα των Αγγέλων κατά τη διάρκεια του ύπνου ονειρευόμενος, ίσως, έναν καλύτερο κόσμο απ΄ αυτόν που έζησε επί της Γης, προβληματισμένος και ανήσυχος γι΄ αυτόν που άφησε πίσω του. Ένα κόσμο για τον οποίο αγωνίστηκε σεμνά και ταπεινά για να ορθοποδήσει με το όπλο επ΄ ώμου και τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας.
Έτσι σεμνά και ταπεινά έφυγε, για να τύχη θερμής υποδοχής στη χώρα των αγγέλων. Όπως θερμός υπήρξε και ο αποχαιρετισμός από την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, που εκπροσωπήθηκε από τον Α΄ αντιπρόεδρό της κ. Κώστα Κωνή και η οποία σχετικά πρόσφατα είχε τιμήσει τον Κ. Μπαλάφα. Κοντά του στο τελευταίο αντίο η αφοσιωμένη σύντροφος της ζωής του κυρα-Βάγγιω (Ευαγγελία), τα παιδιά του Γιώργος και Στέλλα, στενοί συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές στα δύσκολα χρόνια του αντάρτικου κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και μετέπειτα στη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες.
Τα περισσότερα πρόσωπα σκυθρωπά, δακρυσμένα, ρυτιδιασμένα από τις κακουχίες, τον πόνο και το μόχθο. Παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία και είπαν το στερνό αντίο σ΄ έναν άνθρωπο, έναν αξιοθαύμαστο δημιουργό που ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του απαθανατίζοντας με το φακό του την κατοχική, εμφυλιοπολεμική και μετεμφυλιοπολεμική Ήπειρο, κυρίως, αλλά και την άλλη Ελλάδα.
Για τον πρωτοπόρο Έλληνα φωτογράφο της Εθνικής Αντίστασης και της εν γένει ζωής στην κακοτράχαλη και πολυδοκιμασμένη Ήπειρο γράφηκαν, επιτέλους, πολλά, με αφορμή το θάνατό του, για τη ζωή και το έργο του. Πολύ λίγα όμως για το σεμνό και ταπεινό Ηπειρώτη ο οποίος καθ΄ όλη τη διάρκεια του 94χρονου βίου του τόσο με το έργο του όσο και με τη στάση του δεν έπαψε στιγμή να διδάσκει ήθος. Και γνώση, βεβαίως, όχι μόνο για τη χρήση του φακού αλλά και για την πρέπουσα στάση ζωής των συμπατριωτών μας και κυρίως των νέων. Σ΄αυτούς πρωτίστως μεταλαμπάδευσε τις πολύπειρες εμπειρίες που αποκόμισε κατά την πολύχρονη περιπλάνησή του στα δύσβατα μονοπάτια της νεότερης Ελλάδας.
Πρωτεύουσα θέση στη διδασκαλία του είχε η μετάδοση της αγωνίας του για το μέλλον της πατρίδας και των μελλοντικών γενιών, της έκπτωσης των ηθικών αξιών, της υποβάθμισης της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, της απουσίας αγάπης για τον πλησίον, την έλλειψη μέριμνας αλληλοβοήθειας, της παραχάραξης της ιστορίας, της ανελέητης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αγωνία και προβληματισμός που χαρακτήριζαν τον Άνθρωπο Κώστα Μπαλάφα, αναδείκνυαν το υψηλό φρόνημα και το ηθικό ανάστημά του.
Για τη ζωή και το έργο του μίλησαν στους επικήδειους αποχαιρετιστήριους λόγους ο μαθητής και επιστήθιος φίλος του Κώστας Μπόμπορας, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο περιήλθε με δωρεά όλη συλλογή του, Άγγελος Δεληβοριάς, ο καπετάν «Ερμής» Νίκος Πριόβολος και ο συναγωνιστής και συμπατριώτης Κώστας Καλυβιώτης.


Καλέ μας μπαρμπα-Κώστα σ΄ ευχαριστούμε για όσα έδωσες στην Ελλάδα, την Ήπειρο, τη γενέτειρά σου Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας, την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την Ιστορία. Νοώ, όμως, πως δεν συμβαίνει το αυτό και στην επίσημη Πολιτεία και ιδιαίτερα εκεί στο και υπουργείο Πολιτισμού ονομαζόμενο αφού ούτε εκπροσωπήθηκε, ούτε στεφάνι έστειλε, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγαλοσχημόνων, οι οποίοι μάλιστα ακόμη και σήμερα κηδεύονται… δημοσία δαπάνη!
Εμείς πάντως οι Ηπειρώτες και οι φίλοι σου θα σε έχουμε παντοτινά στο νου και την καρδιά και θα σε τιμούμε όπως κι εσύ μας τίμησες με το παραπάνω με το σπουδαίο έργο που μας άφησες, ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το ίδιο ισχύει και προσωπικά, αφού είχα την τύχη να φιλοξενηθώ στο σπίτι σας και να περιβληθώ της εμπιστοσύνης σας.
Εμπιστοσύνη που αποδεικνύεται από την ανοιχτή συζήτηση που είχα μαζί σου, παρουσία του προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη διαφύλαξης και ανάδειξης μέρους του έργου σου στην περιοχή της Ηπείρου, φιλολόγου, κριτικού και συγγραφέα Κώστα Μαργώνη και του χοροδιδάσκαλου και δημοσιογράφου Κώστα Μπατσή.
Τη μαγνητοσκοπημένη συζήτησή μας, την τελευταία, ίσως που διεξήγαγες, αφού σεμνά απέφευγες τις συνεντεύξεις και παρουσιάσεις, αναλαμβάνω την υποχρέωση να τη δημοσιοποιήσω οπτικοακουστικά εν ευθέτω χρόνο, γιατί μέσα απ΄ αυτήν βγαίνει όλη η αγωνία και ο προβληματισμός για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.
Μα πάνω απ΄ όλα πηγάζει το ήθος και η σεμνότητα που πάντα σε διέκριναν.


Καλό Παράδεισο, αγαπητέ μπάρμπα-Κώστα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυξάνονται οι αντικειμενικές των ακινήτων

"Ταφόπλακα" στην αγορά!

Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σχέδιο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές στο ύψος των εμπορικών.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως άμεσα δημιουργηθεί το Μητρώο Ακινήτων, στο οποίο θα καταγράφονται αυτόματα οι όποιες αυξομειώσεις των τιμών, και επομένως θα είναι εύκολος ο υπολογισμός των φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται οι μεταβιβάσεις και το Δημόσιο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακίνητη περιουσία όλων των υπόχρεων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, το επανέλαβε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία συγκεκριμένα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης».


Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».
Αν και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).
Με τα δεδομένα πάντως αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη εξίσωση των τιμών θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα εκτινάξει στα ύψη το νέο τέλος που επιβάλλεται επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Πλήθος ενστάσεων για το αιολικό στον Κασιδιάρη

Ήταν σίγουρα η πλέον ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση που έγινε σε τοπικό επίπεδο, εδώ και πολλούς μήνες από όταν άνοιξε το θέμα των αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων, αυτή που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κληματιά του Δήμου Ζίτσας.
Αντικείμενο της ανοιχτής συνέλευσης ήταν η αίτηση για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου, συνολικής δυναμικότητας 50 MW.

Πρόκειται για το τρίτο αιολικό πάρκο, για το οποίο υπάρχει αντίστοιχη αίτηση στα όρια του Δήμου Ζίτσας και στη συνέλευση της Δευτέρας εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις όχι μόνο από τους αιρετούς, αλλά και από τους πολίτες.
Προφανώς, η δημοσιότητα που έλαβε το προηγούμενο διάστημα το θέμα των αιολικών πάρκων, μέσω των συζητήσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά και με τη διατύπωση δημόσιων ενστάσεων από στελέχη της αυτοδιοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται πλέον σοβαρές επιφυλάξεις και να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά.


Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή τη φορά οι ενστάσεις δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την τοπική κοινωνία που φιλοξενεί στα όριά της ένα αιολικό, αλλά και για το μέγεθος της κατασκευής, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται αποκατάσταση. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Παππάς, που αφού υπενθύμισε πως το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτεί και δεν δίνει άδειες, αναφέρθηκε γενικότερα στις ΑΠΕ αλλά και στα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία.
«Ο Δήμος δικαιούται το 1,7% του τζίρου σε ετήσια βάση που κάνει η εταιρεία και ο οποίος αναμένεται να είναι 11,7 εκ. ευρώ, δηλαδή ο Δήμος προσβλέπει σε έσοδα 170.000 ευρώ ετησίως. Η αλήθεια είναι, ότι οι ΟΤΑ και οι τοπικές κοινωνίες δε βρήκαν τη λύση της επιβίωσής τους με τις ΑΠΕ. Οι θέσεις εργασίας είναι δυσανάλογες ως προς το παραγόμενο κεφάλαιο, ο αριθμός των απασχολούμενων κατά τις εργασίες είναι δυσανάλογος με το μέγεθος του έργου, όπως επίσης και για τη συντήρησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης τόνισε από την πλευρά του πως πέραν των προβλεπόμενων αντισταθμιστικών, ο Δήμος θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία, ειδικά στο συγκεκριμένο αιολικό όπου τα κέρδη αναμένονται μεγαλύτερα.
«Για τα αντισταθμιστικά θα γίνει ξεχωριστή διαπραγμάτευση, είτε για τα χρήματα, είτε για τα συνοδά έργα. Το 1,7% είναι εξαιρετικά μικρό και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν επιτρέψει τη διέλευση στην εταιρεία για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου», τόνισε.


Σοβαρές ενστάσεις
Δεκάδες από τους παριστάμενους κατοίκους έλαβαν το λόγο για να θέσουν ερωτήματα και μεταξύ αυτών ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχ. Κατσάνος, που ξεκαθάρισε πως εάν δεν υπάρξει δέσμευση και συμφωνία για την παραχώρηση ποσοστού 20% στον Δήμο από την εταιρεία, δε θα πρέπει να δοθεί θετική γνωμοδότηση.
Ο Σ. Βλέτσας τόνισε με νόημα πως ο Δήμος στο διάστημα των 20 ετών της επένδυσης θα πάρει μόνο το 5% του προϋπολογισμού του έργου. «Δε λέμε άκριτα ναι, ούτε όχι. Από τότε που συζητήσαμε για το αιολικό στα Κούρεντα μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμη θέση και άποψη για τα ανταποδοτικά. Οι εταιρείες δε ζητάνε απλά μία άδεια, αλλά ζητάνε γη και δρόμους».
Με την χαρακτηριστική φράση «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» ο Χρυσ. Βούζας χαρακτήρισε πρωτοφανές το ότι σε έναν μικρό δήμο όπως ο Δήμος Ζίτσας έχουν ήδη δοθεί δύο άδειες για αιολικά πάρκα και συζητείται μία τρίτη. «Πως την εννοούν την ισόρροπη ανάπτυξη;
Ο επιχειρηματίας να παίρνει 10 εκ. ευρώ και ο δήμος 100.000;
Ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να επανέλθει ούτε σε 200 χρόνια, διότι το μυστικό είναι πως δεν προβλέπεται μελέτη αποκατάστασης η οποία στοιχίζει όσο η μελέτη εγκατάστασης. Επιμένουμε στο ότι θα γίνει κρανίου τόπος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου τα νέα διόδια

Δύο ευρώ το αντίτιμο.



Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Συγκεκριμένα πρεμιέρα θα κάνουν τα διόδια στον Ίασμο Κομοτηνής, σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν οι σταθμοί σε Μαλακάσι Ιωαννίνων και Ανάληψη Θεσσαλονίκης, ενώ στα Τύρια Θεσπρωτίας η λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.
Το κόστος των διοδίων θα κυμαίνεται στα 2 ευρώ, ενώ σε αυτή την τιμή θα αναπροσαρμοστούν και τα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης, που μέχρι σήμερα ήταν 2,40 ευρώ.
Αυτές τις μέρες θα γίνει και η στελέχωση των διοδίων των νέων σταθμών από 120 άτομα, που θα προσληφθούν μετά από διαγωνισμό που θα κάνουν οι Αττικές Διαδρομές.

ΤΡΟΪΚΑ: Άναψε πράσινο φως… υπό όρους - ανάκαμψη το 2013!!! - βιώσιμο το χρέος;



Αρχές Νοεμβρίου πιθανότατα η 6η δόση.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τρίτη το μεσημέρι.
Όπως τονίζεται κατά την αξιολόγηση προέκυψαν αστοχίες του προγράμματος αλλά η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να καλύψει τη φετινή δημοσιονομική απόκλιση εντός του 2012 και να λάβει πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών για την διετία 2013 – 2014 τα οποία θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εφέτος το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αισθητά χαμηλότερα από ότι αναμένονταν.
Επίσης διαπιστώνονται καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθησαν δύο για κλοπή χαλκού

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν το μεσημέρι της Δευτέρας, έναν 38χρονο και έναν 46χρονο, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, εισήλθαν σε μάντρα εμπορίας παλαιών σίδερων στην Καμπή Άρτας και έκλεψαν δύο πλαστικές κλούβες που περιείχαν χαλκό, δύο πλαστικές κλούβες που περιείχαν αλουμίνιο, δύο καλώδια χαλκού και 300 κιλά χαλκό σε συμπιεσμένη μορφή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.