Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Πλήθος ενστάσεων για το αιολικό στον Κασιδιάρη

Ήταν σίγουρα η πλέον ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση που έγινε σε τοπικό επίπεδο, εδώ και πολλούς μήνες από όταν άνοιξε το θέμα των αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων, αυτή που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κληματιά του Δήμου Ζίτσας.
Αντικείμενο της ανοιχτής συνέλευσης ήταν η αίτηση για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου, συνολικής δυναμικότητας 50 MW.

Πρόκειται για το τρίτο αιολικό πάρκο, για το οποίο υπάρχει αντίστοιχη αίτηση στα όρια του Δήμου Ζίτσας και στη συνέλευση της Δευτέρας εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις όχι μόνο από τους αιρετούς, αλλά και από τους πολίτες.
Προφανώς, η δημοσιότητα που έλαβε το προηγούμενο διάστημα το θέμα των αιολικών πάρκων, μέσω των συζητήσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά και με τη διατύπωση δημόσιων ενστάσεων από στελέχη της αυτοδιοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται πλέον σοβαρές επιφυλάξεις και να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά.


Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή τη φορά οι ενστάσεις δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την τοπική κοινωνία που φιλοξενεί στα όριά της ένα αιολικό, αλλά και για το μέγεθος της κατασκευής, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται αποκατάσταση. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Παππάς, που αφού υπενθύμισε πως το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτεί και δεν δίνει άδειες, αναφέρθηκε γενικότερα στις ΑΠΕ αλλά και στα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία.
«Ο Δήμος δικαιούται το 1,7% του τζίρου σε ετήσια βάση που κάνει η εταιρεία και ο οποίος αναμένεται να είναι 11,7 εκ. ευρώ, δηλαδή ο Δήμος προσβλέπει σε έσοδα 170.000 ευρώ ετησίως. Η αλήθεια είναι, ότι οι ΟΤΑ και οι τοπικές κοινωνίες δε βρήκαν τη λύση της επιβίωσής τους με τις ΑΠΕ. Οι θέσεις εργασίας είναι δυσανάλογες ως προς το παραγόμενο κεφάλαιο, ο αριθμός των απασχολούμενων κατά τις εργασίες είναι δυσανάλογος με το μέγεθος του έργου, όπως επίσης και για τη συντήρησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης τόνισε από την πλευρά του πως πέραν των προβλεπόμενων αντισταθμιστικών, ο Δήμος θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία, ειδικά στο συγκεκριμένο αιολικό όπου τα κέρδη αναμένονται μεγαλύτερα.
«Για τα αντισταθμιστικά θα γίνει ξεχωριστή διαπραγμάτευση, είτε για τα χρήματα, είτε για τα συνοδά έργα. Το 1,7% είναι εξαιρετικά μικρό και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν επιτρέψει τη διέλευση στην εταιρεία για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου», τόνισε.


Σοβαρές ενστάσεις
Δεκάδες από τους παριστάμενους κατοίκους έλαβαν το λόγο για να θέσουν ερωτήματα και μεταξύ αυτών ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχ. Κατσάνος, που ξεκαθάρισε πως εάν δεν υπάρξει δέσμευση και συμφωνία για την παραχώρηση ποσοστού 20% στον Δήμο από την εταιρεία, δε θα πρέπει να δοθεί θετική γνωμοδότηση.
Ο Σ. Βλέτσας τόνισε με νόημα πως ο Δήμος στο διάστημα των 20 ετών της επένδυσης θα πάρει μόνο το 5% του προϋπολογισμού του έργου. «Δε λέμε άκριτα ναι, ούτε όχι. Από τότε που συζητήσαμε για το αιολικό στα Κούρεντα μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμη θέση και άποψη για τα ανταποδοτικά. Οι εταιρείες δε ζητάνε απλά μία άδεια, αλλά ζητάνε γη και δρόμους».
Με την χαρακτηριστική φράση «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» ο Χρυσ. Βούζας χαρακτήρισε πρωτοφανές το ότι σε έναν μικρό δήμο όπως ο Δήμος Ζίτσας έχουν ήδη δοθεί δύο άδειες για αιολικά πάρκα και συζητείται μία τρίτη. «Πως την εννοούν την ισόρροπη ανάπτυξη;
Ο επιχειρηματίας να παίρνει 10 εκ. ευρώ και ο δήμος 100.000;
Ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να επανέλθει ούτε σε 200 χρόνια, διότι το μυστικό είναι πως δεν προβλέπεται μελέτη αποκατάστασης η οποία στοιχίζει όσο η μελέτη εγκατάστασης. Επιμένουμε στο ότι θα γίνει κρανίου τόπος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr