Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατεπείγουσα- δια περιφοράς- συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ώρα 15:30

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε στις  δέκα τρεις (13) του μηνός Ιανουαρίου  έτους 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα  15.30, σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ- συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου  σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει και του άρθρου 78 του Ν 4954/2022 ( ΦΕΚ 136 τ.Α,)  με  θέμα  μόνον:

«Μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (εισήγηση: η Δ/νση Ανάπτυξης/Τμήμα Διά Βίου Μάθησης Παιδείας & Απασχόλησης).

Η συνεδρίαση θεωρείται κατεπείγουσα, λόγω αναγκαιότητας μεταφοράς μαθητών  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με Ι.Χ.Ε.Α, κατόπιν έκδοσης της  αριθμ. 680/2023 - ΦΕΚ 7/Β/5-1-2023 ΚΥΑ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, 8:00 μ.μ.

 


Γιορτή για την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, 8:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο

Ήταν 17 Δεκεμβρίου 2020 όταν, στο πλαίσιο της 15ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, το Πολυφωνικό Καραβάνι εγγράφηκε μετ΄ επαίνων στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελώντας την πρώτη και τη μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας και μία από τις 25, ως τότε, από 180 κράτη! Κορυφαία αναγνώριση για ένα θεσμό που φέτος κλείνει είκοσι πέντε χρόνια δράσης και προσφοράς, αφιερωμένος στην έρευνα, την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Γιορτάζοντας την επέτειο των δύο χρόνων από την παγκόσμια αναγνώριση, σε όλη την διάρκεια του χειμώνα, η αμκε «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι) διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων σε Αθήνα και Ήπειρο. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στο χώρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην καρδιά της Αθήνας, στις 14 Δεκεμβρίου 2022. Η πρώτη εκδήλωση στην Ήπειρο διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλα», αυτή την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 8 μμ. 

 Πρόκειται για μια γενναιόδωρη, υποσχετική πολυφωνική σύναξη με τη συμμετοχή πολυφωνικών σχημάτων, ομίλων, βιωματικών ερμηνευτών και ερευνητών  που θα χαρτογραφήσουν στον εμβληματικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ως σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των φωνών. Την εκδήλωση θα ανοίξουν οι «κυρατζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί – ομιλίες από τους επιστημονικούς συνεργάτες στα πρώτα βήματα του θεσμού, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο και τον μουσικολόγο Κώστα Λώλη. 

Στο κυρίως, το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχουν δηλώσει συμμετοχή οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο», πολυφωνικοί όμιλοι και βιωματικοί ερμηνευτές από Δερβιτσάνη, Δολό, Πολύτσανη, η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα. Και ο κατάλογος των συμμετοχών διαρκώς μεγαλώνει! Τo σύνολο των συμμετεχόντων έχουν ήδη συνταξιδέψει με το Πολυφωνικό Καραβάνι και μεταφέρουν στην αίθουσα «Πυρσινέλλα» λίγη από την μαγεία του. Θα προβληθεί, επίσης, το βίντεο που συνοδεύει την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού στις Καλές Πρακτικές της UNESCO ενώ στον χώρο υποδοχής θα εκτεθούν υλικά, αφίσες και εκδόσεις της «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι).

H εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το κάλεσμα ανοιχτό σε κάθε φίλο του πολυφωνικού τραγουδιού, της ζώσας παράδοσης, του πολιτισμού και της Ηπείρου. Η εκδήλωση αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Χειμερινού Πολυφωνικού Καραβανιού 2023 που θα ταξιδέψει μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση για συμμετοχή τους στις επόμενες δράσεις του μεγάλου ταξιδιού των φωνών.

Καλή αντάμωση στην πρώτη εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2023, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 8 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο!

Με πολυφωνικά τραγούδια που, όπως έγραψε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Τραγούδια που, όπως λέει ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, «φέρνουν την ψυχή στα χείλη κι οι λέξεις τους ταξιδεύουν σαν άγρια άλογα στον αέρα».

«Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι

apiros@otenet.gr , 6973 342 113

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων

 

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών

 


Στην κατάσχεση περισσότερων από -34- κιλών ακατέργαστης κάνναβης προέβησαν χθες (11-01-2023) το βράδυ αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Για την υπόθεση συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν στην πόλη της Ηγουμενίτσας αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κατηγορούμενος.

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου -32- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -34- κιλών και -608- γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν ακόμη το όχημα, καθώς και συσκευασία με μικροποσότητα κοκαΐνης και 2 κινητά τηλέφωνα, που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέντευξη Περιφερειάρχη για τις επισκέψεις του στα Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης

 


Σε ζητήματα που έθεσε σε επισκέψεις του στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών χθες Τετάρτη αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ειδικότερα:

Οι οδικοί άξονες Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά και Πρέβεζα

Οι δύο οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά και Ιόνια οδός- Πρέβεζα ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης στο Υπουργείο Υποδομών.

Όπως είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης, αυτή την εποχή,- όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν σταλεί- πρέπει να τελειώνει η διαδικασία για να βγει η δημοπρασία του δρόμου από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά.

Το τμήμα μέχρι το Καλπάκι θα δημοπρατηθεί απευθείας, καθώς έγιναν οι απαλλοτριώσεις και έχουν καταγραφεί τα κτηματολόγια, ενώ το υπόλοιπο θα περιληφθεί στη δημοπράτηση ως προαίρεση γιατί δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Τα χρήματα- όπως διευκρίνισε- θα μπουν για το σύνολο του έργου. Με ενημέρωσαν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ότι από το Υπουργείο περιμένουν απαντήσεις από τη Δασική Υπηρεσία και από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Γης της Περιφέρειας για τις δημόσιες εκτάσεις. Η απάντηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι έτοιμη και υπογράφηκε σήμερα.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών

 

Κατασχέθηκαν συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη και κοκαΐνη

Συνελήφθη χθες (11-01-2023) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο κατηγορούμενος κατέχει και διακινεί ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης σε χρήστες της ευρύτερης περιοχής της Άρτας, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε επαγγελματικό χώρο, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει και τον χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος για να αποθηκεύει τα ναρκωτικά, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

• -17- συσκευασίες με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους, συνολικού βάρους-15,61- γραμμαρίων,

• -4- συσκευασίες με ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους -4,27- γραμμαρίων,

• κυνηγητικό όπλο και

• μεταλλικός τρίφτης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ίση μεταχείριση των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας»

 


Την ίση μεταχείριση των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» και το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», εδώ και 6 χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν στελεχώσει θέσεις στο τομέα της Υγείας και έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση πολύτιμη για τους φορείς και τις δομές Υγείας. Υπογραμμίζουν δε, ότι «τα εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων τους καθιστούν σε μια συνθήκη εργαζόμενους δύο ταχυτήτων σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους αφού δεν δικαιούνται μια σειρά παροχών όπως είναι η μισθολογική ωρίμανση, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα παραμεθορίου, η αναγνώριση μεταπτυχιακών και διδακτορικών, η υπερωριακή απασχόληση και οι αμοιβαίες μετακινήσεις.

Επιστολή του ΓΑΣ Ιωαννίνων “Ένωση αγροτών” προς τον ΥΑΑΤ για τα προβλήματα που προέκυψαν στο ΜΕΤΡΟ22

 


ΠΡΟΣ,

Υπουργό Υ.Α.Α.Τ κ. Γιώργο Γεωργαντά

Υφυπουργό Υ.Α.Α.Τ κ. Γιώργο Στύλιο

Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελο Σημανδράκο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ,

Βουλευτές Ν. Ιωαννίνων

Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

ΘΕΜΑ : ΜΕΤΡΟ 22 – Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό κατά την υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο ΜΕΤΡΟ 22 από τους δικαιούχους παραγωγούς , παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα τα οποία οφείλονται στην αδυναμία ταυτοποίησής τους, στην διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021, καθώς και στην απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους (πτηνοτρόφοι κ.λπ.).

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ο αποκλεισμός πολλών δικαιούχων λόγω μη δυνατότητας υποβολής αίτησης όσο και η υποβολή αιτήσεων οι οποίες δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά στοιχεία της παραγωγής τους.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας , σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να δοθεί λύση και θεραπεία του προβλήματος ώστε να μην αποκλειστεί κανένας πραγματικός δικαιούχος κτηνοτρόφος από την πρόσκληση 3540/15-12-2022.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνει επαναπροκήρυξη του ΜΕΤΡΟΥ 22 προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους αφού βέβαια γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε κανένας κτηνοτρόφος να μην χάσει την ενίσχυση και να υπάρξει πλήρη απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας δεδομένου του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός με σωρεία διωκτικών εγγράφων σε βάρος του

 


Συνελήφθη χθες (10-01-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν σωρεία διωκτικών εγγράφων και ειδικότερα (2) βουλεύματα εισαγγελικών αρχών και (4) καταδικαστικές αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:

βούλευμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη- κράτησή του για το αδίκημα της «Σύστασης και Συμμορίας»,

βούλευμα της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη- κράτησή του για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

απόφαση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με ποινή κάθειρξης -8- ετών και χρηματική ποινή -20.000- ευρώ, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

απόφαση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με ποινή κάθειρξης -8- ετών και χρηματική ποινή -5.000- ευρώ για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης οκτώ -8- μηνών και δέκα -10- ημερών, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και απόπειρα κλοπής και

απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης επτά -7- μηνών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, Προεδρεύων στο 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο "Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Νεφρική Δυσλειτουργία 2023"

 


Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, Προεδρεύων στο 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο "Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Νεφρική Δυσλειτουργία 2023".

Λιγότεροι κατά 11% οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν αγελαδινό γάλα το 10μηνο του 2022

 


Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, λιγότεροι κατά 10% ήταν οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν αγελαδινό γάλα το 10μηνο του 2022 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2021.

Συγκεκριμένα, 1.955 κτηνοτρόφοι παρέδωσαν αγελαδινό γάλα κατά τους δέκα πρώτους μήνες του 2022 έναντι των 2.130 το 10μηνο του 2021.

Μειωμένη κατά 14.774 τόνους ήταν η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το α’ εξάμηνο του 2022 καθώς όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, παραδόθηκαν 331.730 τόνοι έναντι των 346.504 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, καταγράφοντας μια μείωση 4,26%.

Με πτώση έκλεισε και η παραγωγή στο αιγοπρόβειο γάλα το α’ εξάμηνο του 2022. Μειωμένες κατά 1,88% ήταν οι παραδόσεις πρόβειου γάλακτος οι οποίες ανήλθαν στους 517.840 τόνους έναντι 527.784 τόνων το α΄ εξάμηνο του 2021.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο γίδινο γάλα το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 113.606 τόνοι έναντι 120.380 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφοντας μείωση 5,62%.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

 


Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσα, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 12:00-14:00

Σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

 


Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία αφορά στη φθορά του χόνδρου που επικαλύπτει το οστό στην περιοχή που έρχονται σε επαφή δύο οστά. Συνήθως εμφανίζεται στα δάχτυλα του χεριού, στο ισχίο και στο γόνατο, ενώ ο πόνος που προκαλεί μπορεί να γίνει ανυπόφορος.

«Είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου (ηλικιακή φθορά), ονομάζεται πρωτοπαθής και συναντάται σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Υπάρχει οστεοαρθρίτιδα που αναπτύσσεται σε ασθενείς με εκ γενετής προβλήματα (συγγενείς δυσπλασίες), μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα, δευτεροπαθής σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά.) καθώς και παθήσεις που προκαλούν οστεονέκρωση κεφαλής μηριαίου», εξηγεί ο δρ Ιωάννης Βάιλας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Θεραπευτηρίου Metropolitan Hospital.

1. Τι συμπτώματα προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα;

·         Πόνο στην πρόσθια περιοχή του ισχίου που μπορεί να αντανακλά στο γόνατο ή και στον γλουτό.

·         Δυσκαμψία (περιορισμός εύρους κίνησης) και ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ακινησία της άρθρωσης.

·         Χωλότητα, η οποία αυξάνεται με τη βάδιση και την ένταση του πόνου.

·         Δυσχέρεια βάδισης.

·         Μία πρώιμη ένδειξη που αναφέρει ο ασθενής είναι η δυσκολία να φορά την κάλτσα του.

2. Τι εξετάσεις χρειάζονται για τη διάγνωση της πάθησης;

Το ιστορικό, η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των εξετάσεων. Η απλή ακτινογραφία είναι πολλές φορές αρκετή για να τεθεί η διάγνωση ενώ σε σύνθετες περιπτώσεις, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με άλλες εξετάσεις (αιματολογικές, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία).