Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση για το «Έπος του ΄40» στο Χάνι Δελβινάκι, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018


Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018 οι εκδηλώσεις για το «Έπος του ΄40» που οργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου,  με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινάκι.
Στην συνέχεια στο Πνευματικό κέντρο του Δελβινακίου, μίλησε η εκπαιδευτικός-συγγραφέας κα Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940, το Πωγώνι αναμετριέται με την ιστορία».
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Oμοσπονδίας Πωγωνισίων κ. Άρμπυρος Γρηγόρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Γκόγκος Χρήστος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, οι Αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώθηκε η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2018 προς τους δικαιούχους αγρότες.
Το συνολικό ύψος της προκαταβολής ανέρχεται σε 682.648.311,48 ευρώ και θα τη μοιραστούν συνολικά 536.247 δικαιούχοι, οι οποίοι αργά το βράδυ θα δουν στους λογαριασμούς τους πιστωμένα τα χρήματα.
Σημειώνεται πως στα τέλη Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η καταβολή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης καθώς και του «πρασινίσματος».

Περιφέρεια Ηπείρου: Καταγραφή των κυψελών διαχείμανσης/Πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους μελισσοκόμους, ότι είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των κυψελών διαχείμασης.
Στα πλαίσια της καταγραφής αυτής παρακαλούνται όλοι οι μελισσοκόμοι να προσέλθουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων Γραφείο 112 (Παύλος Μαυρογιώργος και Παναγιώτα Λώλη, τηλ 26513 64112) για να δηλώσουν των αριθμό κυψελών διαχείμασης.
 Για το τρέχον πρόγραμμα καταληκτική ημερομηνία αίτησης- δήλωσης διαχείμασης είναι η 21η Ιανουαρίου 2019 (21-01-2019, ημέρα Δευτέρα)
Επισημαίνουμε ότι η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για τους κατόχους μελισσοκομικών βιβλιαρίων και σε περίπτωση παράλειψής της θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.
  Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση – δήλωση κυψελών διαχείμασης δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2018 για το οποίο δηλώνονται οι κυψέλες διαχείμασης.
Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.
Επιτόπιοι έλεγχοι μπορεί να γίνονται ανά πάσα στιγμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων  και δικαιολογητικών για τις Δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοκόμων).
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών είναι η 21η Ιανουαρίου 2019 (21-01-2019, ημέρα Δευτέρα) 

Η Αίτηση – Δήλωση, η οποία είναι κοινή και για τις δύο δράσεις, υποβάλλεται:
- Αυτοπροσώπως
- Δια αντιπροσώπου
- Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση:
ΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΘΕΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 6
Τ.Κ. 471 32, ΑΡΤΑ
ΤΗΛ-FAX: 26810 61700

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο άτομα κατηγορούμενα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης, αποθήκευσης & κατοχής ναρκωτικών ουσιών καθώς και παράβασης του νόμου περί όπλων


Σε υπαίθριο χώρο (αλσύλλιο), που χρησιμοποιούσε ο ένας εκ των δραστών, ως κρύπτη ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (94,4) γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριά

Συνελήφθησαν, χθες (25-10-2018) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άτομα, ένας 30χρονος αλλοδαπός και ένας 57χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης, αποθήκευσης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών καθώς και παράβασης του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων για διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης & κοκαΐνης στην πόλη των Ιωαννίνων από τον 30χρονο, χρησιμοποιώντας ως χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών υπαίθρια «καβάντζα», σχεδιάστηκε στοχευμένη αστυνομική δράση, κατά την εξέλιξη της οποίας συνελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι.
Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση, εντόπισαν τους δύο δράστες και τους συνέλαβαν, διότι εξακριβώθηκε ότι ο 30χρονος είχε προμηθεύσει τον 57χρονο με μία συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους (0,4) γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.
Ακολούθησε έρευνα σε αλσύλλιο στα Ιωάννινα, όπου εντοπίστηκε, υπαίθρια καβάντζα, όπου ο 30χρονος απέκρυπτε ποσότητα ηρωίνης, βάρους -94,4- γραμμαρίων καθώς και μία ζυγαριά ακριβείας.
Επίσης, στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (550) ευρώ ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν στο σπίτι του 57χρονου, τα παρακάτω:
27 ναρκωτικά δισκία & 44 αποσπάσματα ναρκωτικών δισκίων,
μία βαλλίστρα – πιστόλι εκτόξευσης βελών
το χρηματικό ποσό των (730) ευρώ.
Επιπρόσθετα στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου με τον πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα κ. Aleksandar Sunko


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ελληνο-κροατικής Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα κ. Aleksandar Sunko, στις 25 Οκτωβρίου.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο πρέσβης όσο και ο βουλευτής αναφέρθηκαν στα βαθιά αισθήματα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας και εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες αμοιβαίας συνεργασίας, οι οποίες παρουσιάζουν και έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ηπείρου. 
Η πρώτη δυνατότητα αναφέρεται στην ναυτιλιακή διασύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Σπλιτ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ως μια εναλλακτική διαδρομή στις χερσαίες μεταφορές. Η δεύτερη δυνατότητα αφορά στην αεροπορική διασύνδεση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων με το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με διαμόρφωση κοινών τουριστικών πακέτων ανάμεσα στις ακτές της Δαλματίας και τις ηπειρωτικές ακτές. 
Η τρίτη δυνατότητα σχετίζεται με την πιθανή συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κάποιο αντίστοιχο κροατικό ίδρυμα και πιθανόν με το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.
Ο κ. Sunko και ο κ. Στέφος δεσμεύτηκαν ότι θα διερευνήσουν, ο καθένας μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του, τις παραπάνω δυνατότητες και θα εργαστούν, προκειμένου τα σχέδια να προχωρήσουν.
Τέλος, ο κ. Στέφος προσκάλεσε τον κ. πρέσβη να επισκεφτεί τα Γιάννενα και την Ήπειρο, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την ημερομηνία πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, την  Παρασκευή 26 Οκτωβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.
Τη δήλωση έκανε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο Υπουργείο με τους κτηνοτρόφους του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τράπεζας και πλέον μένει να πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικό ποσό ύψους 680 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 536.000 περίπου δικαιούχων, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από τις δικαιούμενες επιδοτήσεις των αγροτών.

7η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Προοδευτική Περάματος 27-10-18/16:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 16:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (18:00) 
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018  
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)  
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:00)  
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:00)  

Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου


Ξεκινούν την επόμενη Πέμπτη 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου. 
Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την ενδιάμεση Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, της φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου.
Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή.

7η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Αμπελόκηποι-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 28-10-18/16:00), εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου- Α.Ο. Σταυρακίου 2009 28-10-18/16:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ
ΩΡΑ: 16:00

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 16:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 


Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (16:00)  
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:00)  
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:00)  
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Ο.ΚΡΥΑΣ (15:00)  
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ- Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:00)

Εφημερίδα Αδελφότητας Χαραυγής Πωγωνίου (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2018)




Χαιρετισμός υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον απόδημο ελληνισμό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ απέστειλε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το παρακάτω μήνυμα στον Απόδημο Ελληνισμό: Κάθε τέτοια μέρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Ελλάδας και όλου του κόσμου, θυμόμαστε την πρώτη ήττα  του Άξονα στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη νίκη του ελεύθερου κόσμου απέναντι στο φασισμό υπήρξε η νικηφόρος έφοδος της Ελληνικής ξιφολόγχης, που ορμούσε προς τα ιταλικά πολυβόλα με την ψυχή έτοιμη να θυσιασθεί για να υπερασπισθεί την γενέτειρα των ιδανικών μας. Ο έλληνας στρατιώτης  φορώντας μία απλή χειμερινή στολή βούταγε στα χιόνια της Πίνδου και μαχόταν ενάντια στις άριστα εξοπλισμένες  και αριθμητικά υπέρτερες μεραρχίες αλπινιστών, πιστεύοντας στο ιερό μυστήριο του έθνους μας. Το μόνο στοιχείο, που μπορεί να ερμηνεύσει τους ιστορικούς θριάμβους των Ελλήνων απέναντι στις τυραννίες.
Το αξιακό σύστημα του ορθού λόγου των προγόνων μας πολεμά εδώ και χιλιάδες χρόνια και καταγάγει νίκες. 
Κράτησε το ξίφος στις Θερμοπύλες, όπως και την ξιφολόγχη στα ηπειρώτικα βουνά. 
Υπερασπίσθηκε διαχρονικά την ελευθερία του ελληνικού πνεύματος και τους καρπούς του, τη δημοκρατία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Είναι το ίδιο στοιχείο, που ερμηνεύει τον διαρκή και ισχυρό  σύνδεσμο των Ελλήνων όλου του πλανήτη με την πατρίδα, την εστία η οποία φυλάσσει το ιστορικό μας περιεχόμενο. Είναι ο χαρακτήρας της ελληνικής ιδιοπροσωπίας, που μας κρατά ενωμένους μετά από μεταναστευτικούς κύκλους εκατονταετιών, είναι ο ίδιος που μας επιτρέπει νίκες σαν του αλβανικού έπους ή του Μαραθώνα, στον προμαχώνα της υπεράσπισης των αξιών που γέννησαν τον διαφωτισμό και τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. 
Οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, γιορτάζουμε μαζί την επέτειο του ΟΧΙ, τιμώντας την Ελλάδα, που στα δύσκολα παραμένει αρραγής και ανταποκρίνεται, όπως πάντα, στον ιστορικό της ρόλο.

ΤΕΡΕΝΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ

Πόνος στον λαιμό: Tι μπορεί να κρύβει;


Είναι η εποχή που ο καιρός αλλάζει και πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους «γδέρνει» ο λαιμός τους ή ότι είναι «ξερός». Ενίοτε, δε, αυτός ο πόνος είναι τόσο έντονος, που δεν μπορούν να καταπιούν.
Ο πόνος στον λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και στρεπτόκοκκο.
Όπως επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr):
 «Ο πονόλαιμος είναι ο πόνος στο οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα, που εμφανίζεται με ή χωρίς την κατάποση. Παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχτεί ότι η συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων. Όταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep τεστ, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση».


Πάντως ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ένας ενήλικας παραπονιέται για πονόλαιμο 2-3 φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή.
Οι πιο κοινές αιτίες
        Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη. Στον μικρότερο αριθμό των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια.