Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία» από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, ξεκινάει μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων με κεντρικό θέμα «Υγεία και Θρησκεία» που θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κύκλος των μαθημάτων διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Τα μαθήματα επιμελείται και συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής της Χειρουργικής Δημήτρης Λινός.

Συμμετέχουν Καθηγητές της Ιατρικής και άλλων Σχολών από τα Πανεπιστήμια Harvard, Johns Hopkins, Yale, Duke, ΕΚΠΑ αλλά και γνωστοί Έλληνες γιατροί, θεολόγοι και συγγραφείς.

Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:00 – 16:00, με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Χρήστο Γιανναρά και θέμα: «Θρησκεία και υγεία στην προοπτική της εκκλησιαστικής εμπειρίας».

Ο σκοπός των δωρεάν προσφερόμενων μαθημάτων είναι να ενημερωθούν οι φοιτητές της Ιατρικής, οι λειτουργοί της Υγείας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για τον θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η θρησκευτικότητα στην υγεία όλων μας. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την επιστημονική και ευρύτερη κοινότητα διεθνώς.

Στον διαδικτυακό σύνδεσμο www.healthandreligion.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν το λεπτομερές πρόγραμμα των εισηγήσεων και τους ομιλητές. Επιπλέον, μπορούν εύκολα να συνδεθούν ζωντανά για να παρακολουθήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις στο τέλος κάθε εισηγήσεως. Εναλλακτικά, μπορούν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε ομιλία όποτε το επιθυμούν στο YouTube.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και οι εφημερίδες της Διασποράς «Εθνικός Κήρυκας» και «National Herald» είναι χορηγοί επικοινωνίας των μαθημάτων.

ΕΟΔΥ: Σαράντα εννέα θάνατοι σήμερα, 6.150 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα εννέα θάνατοι σήμερα  6.150 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592

(ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.12 (95% ΔΕ: 1.05 - 1.18).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59.9% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πώς καταθέτετε τις πινακίδες και γλυτώνετε τα τέλη κυκλοφορίας

 


Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους, προκειμένου να γλυτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας καλούνται να συνδεθούν στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η online εφαρμογή που επιτρέπει την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, λειτουργεί ήδη από πέρσι διευκολύνοντας τους πολίτες που αποφεύγουν πλέον την πολύωρη αναμονή στις εφορίες.

Με μερικά κλικ, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες θέτουν το όχημά τους σε προσωρινή ακινησία μόνο με χρήση των κωδικών του Taxisnet.

Τα βήματα για να καταθέσετε πινακίδες

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ

Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar

Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet

Καταχωρείτε, τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό

Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης ( ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)

Υποβάλετε την αίτηση

Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης

Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος.

Άρτα: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος με πολυετή ποινή κάθειρξης

 


Συνελήφθη χθες το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (19) ετών και (6) μηνών για:

απόπειρα διευκόλυνσης μεταφοράς πολιτών τρίτης χώρας που στερούνται του δικαιώματος εισόδου στην χώρα από κερδοσκοπία, κατά συρροή και

πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έξι μετάλλια για τους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Sanda

 


Μία σπουδαία εμφάνιση που επέφερε έξι συνολικά μετάλλια έκαναν οι αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Sanda.

Σε μία αγωνιστικά δύσκολη διήμερη διοργάνωση, με τρεις αγώνες για τον κάθε αθλητή, η ομάδα του Άτρωτου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Στέφανου Αποστολάκη  έδωσε τον καλύτερό της εαυτό κι επέστρεψε στα Ιωάννινα με έξι μετάλλια.

Οι Αναστάσης Μπαρτζώκας,  Κωνσταντίνος Καλοΐδης και Μπάτζιου Αικατερίνη κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο και οι Νίκος Μπαρτζώκας, Στραπέλης Μπάλας Στέργιος και Παπάς Ματθαίος ασημένιο μετάλλιο. Ο ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις ακόμη αθλητές που λόγω covid δεν κατάφεραν να βρουν κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη παρουσία του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Το Sanda είναι άθλημα παρεμφερές με το παγκράτιο, αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μοριοδοτείται για τους μαθητές και τους αθλητές.

Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τους Διευρωπαϊκούς Οδικούς άξονες κ.α.

 


 Στο ζήτημα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε οι οδικές συνδέσεις Ιωάννινα- Κακαβιά και Ιόνια Οδός- Πρέβεζα για να τύχουν χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρέπει να σχεδιαστούν ως κλειστοί  αυτοκινητόδρομοι τύπου Expressway, με ελεγχόμενες εισόδους – εξόδους και με όριο κυκλοφορίας τα 110 χλμ την ώρα.

Η τελική πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι ο μεν οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά να προωθηθεί προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Υποδομών, ο δε οδικός άξονας Ιόνια Οδός – Πρέβεζα (μέχρι Ζέφυρο) να επιδιωχθεί να ενταχθεί από την Περιφέρεια στο Ε.Π. της Ηπείρου.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης το τμήμα από Ιωάννινα μέχρι Καλπάκι, θα προωθηθεί προς κατασκευή ως τρίιχνος κλειστός αυτοκινητόδρομος, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ώστε εφόσον μελλοντικά προκύψει ανάγκη να μπορέσει να μετατραπεί σε τετράιχνο, ενώ με το ίδιο σκεπτικό θα κατασκευαστούν οι ανισόπεδοι κόμβοι που περιλαμβάνονται  στη μελέτη που ωρίμασε η Περιφέρεια με τετράιχνη διατομή. Για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά θα ισχύσει η μελέτη με τις προσθήκες που  θα γίνουν από  τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να γίνει και αυτό κλειστό, με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να εκτιμάται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.

Δέκα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 76.678 έλεγχοι, από τους οποίους οι 39.689 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 340 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

125 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 119 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

32 στη Θεσσαλονίκη,

19 στη Δυτική Ελλάδα,

17 στην Ήπειρο,

17 στο Βόρειο Αιγαίο,

9 στη Θεσσαλία,

7 στην Πελοπόννησο,

6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

5 στη Δυτική Μακεδονία,

5 στην Κεντρική Μακεδονία,

3 στα Ιόνια Νησιά,

3 στο Νότιο Αιγαίο,

1 στην Κρήτη και

1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 72.606 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 69.402 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.204 των 150 ευρώ.

33 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

27 στη Στερεά Ελλάδα,

5 στο Βόρειο Αιγαίο και

1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.087 ομοειδείς παραβάσεις.

181 παραβάσεις και 5 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 12.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 21ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 3 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από μία παράβαση στους πελάτες,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη 2 προσωρινά υπευθύνων και από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση 6 συνολικά πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από μία παράβαση στους πελάτες,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ, λαϊκής αγοράς και εντός αστυνομικού μεγάρου.

Στη Θεσσαλία,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 30 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 20.064 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.623 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 418 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυξημένη η συμμετοχή στη δράση εμβολιασμού στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου

 


Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η προσέλευση των δημοτών στη σημερινή δράση εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.

Περισσότεροι από σαράντα (40) πολίτες εμβολιάστηκαν με την πρώτη ή τις επόμενες δόσεις σε μία πρωτοβουλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, τις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου και την Αντιπεριφειάρχη κ. Αγνή Νάκου.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τις υπηρεσίες για την άριστη συνεργασία και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους δημότες να εμβολιαστούν για να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανοσία και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Θυμίζουμε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό γίνεται μέσω πλατφορμας στο www.emvolio.gov.gr

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός που είχε παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες εισόδου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Μαυροματίου

 


Συνελήφθη χθες (02-11-2021) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα και βία κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο αλλοδαπός, οδηγώντας αυτοκίνητο που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, διήλθε από το συνοριακό σημείο ελέγχου Μαυροματίου παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες για την είσοδό του στη χώρα.

Το αυτοκίνητο ακολουθήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις και όταν επιχειρήθηκε σε σημείο της πόλης της Ηγουμενίτσας η ακινητοποίησή του, ο αλλοδαπός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε δύο υπηρεσιακά οχήματα προκαλώντας φθορές σε αυτά. Στη συνέχεια συνελήφθη, αφού πρώτα προσπάθησε να διαφύγει.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 08:00-14:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Μεταμόρφωσης Ζίτσας, Ζίτσα, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, Πάργα, 09:00-12:00

Νόσος Graves: Υπάρχει κίνδυνος από τη θυρεοειδεκτομή;

 


Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες των ηλικιωμένων που υποβάλλονται σε αφαίρεση του θυρεοειδούς λόγω της νόσου Graves να εμφανίσουν μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο 90ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η θυρεοειδεκτομή να πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό του συγκεκριμένου αδένα.

Τα ευρήματα αυτά κατευνάζουν τις ανησυχίες σχετικά με την επιπλοκή και επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς αλλά και στους ασθενείς να επιλέγουν τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου όταν είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για αυτούς.

«Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα, ρόλος του οποίου είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού, και οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό. Τότε ο αδένας των πασχόντων παράγει μεγαλύτερες ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης απ’ ότι έχει ανάγκη ο οργανισμός.

 Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής προκαλεί προβλήματα σε διάφορα όργανα, όπως η καρδιά, καθώς και στα οστά και τους μυς. Γίνεται επίσης αιτία διαταραχών ύπνου, τρέμουλου στα χέρια, και απώλειας βάρους», μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.