Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Μέχρι την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

 


Λήγει την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 στις 15:00 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 30 έως 45 ετών.

Οι αιτήσεις αφορούν τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει (από 1 Ιανουαρίου 2022) πρώην άνεργοι, ηλικίας 30-45 ετών, ενώ έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

Άνω Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Μανούρη Αθηνά

 

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών,  η συγχωριανή Μανούρη Αθηνά.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Άνω Παρακάλαμο  Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

«Άνοιξε» η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ

 


Ενεργή είναι η πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε σχεδόν 150.000 εργαζόμενους να «ενισχύσουν» τις δεξιότητές τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν και επίδομα 400 ευρώ από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχετικό πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr, πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».

Έτσι, μέσα από το νέο Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης.

Ποιες δεξιότητες περιλαμβάνει η λίστα

Μέσα από το πρόγραμμα έμφαση δίνεται στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

 


Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

 Έτσι οι οδηγοί θα μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε σχετικά: «Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Τα ποσά και οι τρόποι πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:

μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες  το βράδυ στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με ποινή φυλάκισης (3) ετών και (2) μηνών για διακεκριμένη κλοπή και νομοθεσία περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο

 


Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι την εκπνοή του έτους να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου.

Όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει φέτος για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. 

Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ, ποσό που θα φανεί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023.

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων

 


Δίνεται έμφαση στις γυναίκες

Αναρτήθηκαν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι πίνακες με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες.

Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα

 


Την 27-12-2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση της έκθεσης οικονομικών καταστάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (ισολογισμών – λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως και διαθέσεως αποτελεσμάτων) για το οικονομικό έτος 2021 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Έγκριση του από 14-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 02-12-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του Υποέργου 1 «Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 4.180,000,00 με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης, του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

3.      Έγκριση του από 13-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 09-12-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση στέγης και αποκατάσταση χαγιατιού του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Μαυροβουνίου Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 45.000,00 € με ΦΠΑ.

4.      Έγκριση του από 20-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 16-12-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Α’ και Β’ παιδικού σταθμού Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 98.981,80 € με ΦΠΑ.

5.      Έγκριση του από 20-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδών σύνδεσης με την οδό Νιάρχου», προϋπολογισμού € 180.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Οι νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος Ιανουαρίου

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Ιανουάριο, τι ισχύει για κοινωνικό τιμολόγιο, αγρότες, επαγγελματίες.

Αναλυτικά:

Στα 840.000.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ρεύμα.

έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)

από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα

πάνω από 1.001 κιλοβατώρες 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Επαγγελματίες

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 κιλοβατώρες και κατανάλωση έως τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 ευρώ / μεγαβατώρα.

Έργα για βελτιώσεις δρόμων των ΟΤΑ, ύψους 197 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

 


Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη έργων 59 Δήμων της Χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 196.917.118,72 ευρώ, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στον Άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας».

Ολοκληρώνεται, έτσι, η πρώτη φάση έκδοσης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την Οδική Ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, εντάχθηκαν 295 εκατ. ευρώ για τις 12 Περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται στοχευμένες επεμβάσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στις ευρύτερες περιοχές παρέμβασης, από την υλοποίηση των έργων να είναι:

η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για καταδικαστική απόφαση

 


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας συνελήφθη αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του  Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσπρωτίας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -5- ετών συνελήφθη αλλοδαπός,

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης με ρομποτική χειρουργική

 


Η εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών κηλών του ανθρωπίνου οργανισμού, με στόχο πάντα την καλύτερη αποτελεσματικότητα, συνδυασμένη με την ελάχιστη επεμβατικότητα. Η πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης των κηλών περιλαμβάνει τη ρομποτική χειρουργική με ιδιαίτερο πεδίο αναφοράς τη χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης.

Τι μορφή κήλης είναι όμως η διαφραγματοκήλη;

«Η διαφραγματοκήλη είναι μία μορφή εσωτερικής κήλης του ανθρωπίνου οργανισμού. Ουσιαστικά, δημιουργείται όταν προβάλλει κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (συνήθως το στομάχι) εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Οι βασικές μορφές είναι η ολισθαίνουσα και η παραοισοφαγική. Η διάκρισή τους αφορά στο τμήμα και στη μορφή της ολίσθησης του στομάχου», εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη – Γ΄ Χειρουργική Κλινική Μaster Surgeon in Hernia Surgery, συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) του Metropolitan General.

Ποια είναι τα κύρια αίτια εμφάνισής της;

Τα αίτια εμφάνισης της διαφραγματοκήλης ποικίλλουν. Τα συνηθέστερα όμως που φαίνεται να σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση της πάθησης, είναι τα εξής:

·         Η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (λόγω βήχα, δυσκοιλιότητας κ.λπ)

·         Η αυξημένη συσπαστικότητα του οισοφάγου

·         Το κάπνισμα

·         Η ηλικία του ατόμου (άνω των 50 ετών)

·         Η παχυσαρκία

·         Ο ασκίτης (μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά).