Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας στη διεθνή αγορά

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής  Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Γιάννη Καραγιάννη, προς τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας στη διεθνή αγορά.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα είναι η φέτα, η οποία παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.  Παρόλα αυτά, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, που να εντοπίζει παραβάσεις στην Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια αγορά, προβληματίζει τους εξαγωγείς τυροκόμους αλλά και τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι. Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά μας τυροκομεία και τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας ΠΟΠ, είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προδιαγραφές της ελληνικής φέτας ΠΟΠ είναι αυστηρές και συγκεκριμένες. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος «φέτα» από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, καθώς και στην χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων, σε προϊόντα «τύπου» φέτας που παραπλανούν τον καταναλωτή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, που φέρουν καταχρηστικά την ένδειξη φέτα.

Καλπάκι Πωγωνίου: Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, σήμερα (08-03-2016) μετά τα μεσάνυκτα στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46 και 43 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν ομοεθνή τους, μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 46χρονος με συνοδηγό τον 43χρονο, διαπίστωσαν ότι μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έναν 38χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι σε βάρος του λαθρομετανάστη εκκρεμούσαν επιπρόσθετα, μέτρο απαγόρευσης εισόδου και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 46χρονου διακινητή καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.100) ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία στο Βασιλικό Πωγωνίου

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία στο Βασιλικό Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 22χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 12-12-2015 έως 31-01-2016, σε εξοχική κατοικία στο Βασιλικό Ιωαννίνων, όπου αφαιρέθηκαν διάφορα τιμαλφή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 7η/09-03-2016 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 09-03-2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 29-02-2016 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 17-02-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-Αποκατάσταση Κωδωνοστασίων Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δόλιανης & Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεγάδων», προϋπολογισμού € 35.000,00 με Φ.Π.Α.
2. Κατάρτιση και έγκριση των όρων διακήρυξης της δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επιδιόρθωση στηθαίων στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 40.000,00 με Φ.Π.Α.
3. Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών, Μαζαρακίου, Ριαχόβου, Καταρράκτη, Δελβινακίου», αναδόχου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ, Ε.Δ.Ε. μέχρι την 12-03-2016.

Η μαθητική εστία Δολιανών Πωγωνίου στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθούν 14 χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην επικράτεια, οι οποίοι θα μπορούν να δεχτούν έως και 14.400 άτομα.
Στους κλειστούς περιλαμβάνονται, οι εγκαταστάσεις του παλιού μουσικού γυμνασίου και της εστίας στα Δολιανά Πωγωνίου και η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, όπου θα φιλοξενηθούν κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά.

Στους ανοιχτούς χώρους, που θα φιλοξενηθούν κέντρα φιλοξενίας, περιλαμβάνεται το παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, τα ΤΟΛ της Κατσικάς και ένας ανοιχτός χώρος στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Τιμητική βράβευση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Προέδρου της Στέφανου Φούσα στο Πανηπειρωτικό Πανόραμα

Τιμητική βράβευση στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την κοινωνική της προσφορά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος».
Εκεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας βράβευσε τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Γρ. Φούσα για τις επιτυχημένες και πολύπλευρες δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΚΕ σε όλη την Ελλάδα με ενημερωτικές ομιλίες, σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις, διανομή έντυπου υλικού και άλλες ενέργειες ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο κ. Στέφανος Φούσας ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και τον Πρόεδρό της κ. Δόση καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες του για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν.  Δήλωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική ηθική αναγνώριση, σε μια περίοδο που η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να είναι προτεραιότητα και που κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής και μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της. 

Συνέντευξη Τύπου της κίνησης πολιτών «αντι…δρώ»- Ομάδα Ιωαννίνων κατά του ΟΑΕΕ, την Τρίτη 8-3-2016, ώρα 10:00 π.μ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ιωάννινα 7/3/2016
3η Δράση - Αντίδραση

Την Τρίτη 8-3-2016, ώρα 10:00 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου (Δωδώνης 31, 1ο όροφος γραφείο Κων/νου Ντακαλέτση)  από την Κίνηση Πολιτών «ΑΝΤΙ..δρώ» και την «Ομάδα Ιωαννίνων κατά του ΟΑΕΕ», σχετικά με τις διατάξεις για την πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (όλων;) των ανασφάλιστων πολιτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο περιβόητο «Παράλληλο Πρόγραμμα».
Η συνέντευξη θα δοθεί στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνουμε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ζέρβα 28-30 – Στοά Σάρκα) την Τετάρτη 9-3-2016, ώρα 7 μ.μ.
 
τηλ. 6947028149
 

Η Οργανωτική Επιτροπή

Αποκριάτικο πάρτι στο "PLEGMA cafe bar", το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαρτίου

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Φεβρουάριο 2016 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Φεβρουάριο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 4 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 10 το 2015).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2015)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2015)
2 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 7 το 2015)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 6 παθόντες (έναντι 17 το 2015).

Εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος στα Σκόπια στις 30/3/2016 στο χώρο του ξενοδοχείου Hotel Aleksandar Palace

Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής στα Σκόπια στις 30/3/2016 στο χώρο του ξενοδοχείου Hotel Aleksandar Palace. 
Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστό το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών από τα Σκόπια.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
Παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος στα ΜΜΕ και τους Τουριστικούς πράκτορες της Π.Γ.Δ.Μ.
Οργάνωση μπουφέ με Ηπειρώτικα εδέσματα.
Matching συναντήσεων ανάμεσα σε ξενοδόχους της Ηπείρου και τουριστικούς πράκτορες της Π.Γ.Δ.Μ.
Κέρασμα με τα ηπειρώτικα προϊόντα.
Διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με την παρουσία χορευτικού συγκροτήματος.
Οι επαγγελματίες, οι Δήμοι και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους το αργότερο ως τις 18-3-2016 στο e-mail: v.barka@php.gov.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Από την κούνια τους τα ελληνόπουλα μπαίνουν στο διαδίκτυο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον η χρήση κοινωνικών δικτύων παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς από την κούνια τους τα ελληνόπουλα  κάνουν χρήση των social  media.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Διευθύντρια: Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά), η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015  σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, εκ των οποίων το 54,3%ήταν αγόρια.
Στοιχεία της έρευνας  παρουσίασε η Επιστημονική Υπεύθυνος  της Μονάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής,  κα Άρτεμις Τσίτσικα  σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα  «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου -Εθισμός στο Διαδίκτυο»
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα:
Είχαν  την πρώτη τους επαφή  με το διαδίκτυο στην ηλικία των  6,2 χρόνων
Ένα στα δυο (51,2%) είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. Facebook με ψευδή στοιχεία
Χρησιμοποιούν 2 ώρες σε κανονική σχολική μέρα το Facebook!
Το 20% των παιδιών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο (smartphone ή παρόμοιο)
Το 22% των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο
Το 39% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση!
Το 8,5% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι
Το  52% των παιδιών ανέφεραν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία
«Η τεχνολογία  προσφέρει  στους νέους απεριόριστες δυνατότητες  εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο αναπτύσσουν εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, κάνουν διαχείριση πληροφορίας, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικό προφίλ και  ανάδειξη δυνατοτήτων» τόνισε η κα Τσίτσικα.