Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου για έργα υποδομών

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η, υπό προϋποθέσεις, σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ‘ΟΑΣΗΣ’», προϋπολογισμού 938.400 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.
Επίσης, με έγγραφο του Περιφερειάρχη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη για τη διαδικασία ανάθεσης των έργων:
«Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής ‘Στρατώνες – Σκάλα προς Συρράκο – Καλαρρύτικο ποταμό’ της Τ.Κ. Καλαρρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 376.999 ευρώ και με φορέα υλοποίησης την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας

«Αντικατάσταση τμημάτων αγωγών εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βρυζοκαλάμου», προϋπολογισμού 240.590 ευρώ και με φορέα υλοποίησης την Π.Ε. Άρτας.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα Γιάννενα, οι εργασίες της σχολής προπονητών UEFA C

Πρώτος ο προπονητής του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά κ. Νάκας Παναγιώτης.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα Γιάννενα, οι εργασίες της σχολής προπονητών UEFA C, που άρχισε την Παρασκευή 8  διήρκεσε έως τις 18 Νοεμβρίου με την  συνεργασία της ΕΠΟ και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου.
Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους πενήντα απ΄ όλη την Ελλάδα.
Στη σχολή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο διεθνής διαιτητής Τάσος Κάκος, καθώς επίσης οι Ηλίας Κότσιος, Αλέκος Τάτσης, Σάκης Κουβεντάρης και Μιχαήλ Μπόλος.
Στις εξετάσεις της σχολής,  12 συμμετέχοντες  έλαβαν το σχετικό δίπλωμα, οι 6 των οποίων ήταν Γιαννιώτες.

Πρώτος στη σειρά κατάταξης ο προπονητής του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά κ. Νάκας Παναγιώτης.

Έρχεται πόθεν έσχες για όλους

«Φόρο διαβίωσης» για όλους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Την καταγραφή όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων όλων των φορολογούμενων σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών. Θα καταγράφονται κατοικίες, οικόπεδα, μετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας και συναλλαγές με τράπεζες (δάνεια, καταθέσεις).
 Σύμφωνα με το «Έθνος» με βάση αυτά τα στοιχεία θα επιβάλλεται «φόρος διαβίωσης» που θα προκύπτει από το συνολικό εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του φορολογούμενου και όχι με βάση το εισόδημα που δηλώνει ο ίδιος ή το τεκμαρτό.
 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εφορία θα έχει για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.
Το περιουσιολόγιο θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται του αθροίσματος των δαπανών του για δόσεις, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές δαπάνες.

Με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων

Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων καθώς από την Κυριακή άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα.
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Ζαγόρι, στις περιοχές του Βραδέτου, της Λάιστας, του Βρυσοχωρίου,  στα χωριά Αετομηλίτσα και Φούρκα της Κόνιτσας  και στο χιονοδρομικό κέντρο του Ανηλίου.
Από σήμερα το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με βασικό χαρακτηριστικό πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, βρίσκεται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τις πρωτοφανείς ποσότητες νερού από τις βροχοπτώσεις, ενώ οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, γιατί στο οδικό δίκτυο σημειώνονται πτώσεις λίθων.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ανακοινώνει την διοργάνωση της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2014''


Αριθ. Πρωτ. 2376                Αθήνα 25-11-13

Προς
Τα Διοικητικά  Συμβούλια
α. των ηπειρωτικών Σωματείων (μελών και μη της Π.Σ.Ε.)
β. των ηπειρωτικών πολιτιστικών Οργανώσεων

Αγαπητοί Συμπατριώτες
Σας γνωρίζουμε ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει αποστείλει από  το μήνα Σεπτέμβριο επιστολή προς το Σ.Ε.Φ. για την πραγματοποίηση της Πίτας του Ηπειρώτη.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα παρά τις φορτικές μας πιέσεις δεν  μας έχει ορισθεί   ημερομηνία, λόγω του ότι δεν έχουν  καθορισθεί οι  αγώνες  μπάσκετ του Ολυμπιακού που θα γίνουν το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το Δ.Σ του Σ.Ε.Φ. μας ενημέρωσε ότι μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα μας έχει ορισθεί ημερομηνία.
Επειδή οι ημερομηνίες θα είναι πιεστικές, σας παρακαλούμε:
 εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε  στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση το χορευτικό σας συγκρότημα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 7/1/14, με το ταχυδρομείο, με fax στο νούμερο 2103243281 ή με email info@panepirotiki.com, παράλληλα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-3243822 για επιβεβαίωση  λήψης της δήλωσης συμμετοχής.
Μόλις οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της εκδήλωσης θα σας ενημερώσουμε αμέσως.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας


Γεώργιος Δ.  Οικονόμου       Γιώργος Αρ. Δόσης


Αίτηση συμμετοχής:

«Εβδομάδα Ηπείρου», από 24 μέχρι και 29 Νοεμβρίου 2013, στο Αίγιο, από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας

Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας διοργανώνει την «Εβδομάδα Ηπείρου» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του ηπειρώτικου στοιχείου αλλά και την ανάπτυξη και εξέλιξη των δεσμών και των σχέσεων των μελών του συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας.
Η «Εβδομάδα Ηπείρου 2012» περιλαμβάνει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες είναι καλεσμένοι όλοι οι συμπολίτες, μέλη και φίλοι του συλλόγου:
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου: «Το προξενιό της Λενιώς», θεατρική παράσταση από την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αθηνών «Το Κούγκι». Χώρος: Πολυτεχνείο (οδός Επισκόπου Τιμοθέου & Παναγιωτοπούλων), ώρα 6.30 απόγευμα
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου: «Μέρα κοινωνικής προσφοράς», το πρωί της Δευτέρας, επίσκεψη μελών του Δ.Σ. και του συλλόγου στο ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου: «Ανοιχτό μάθημα χορού». Χώρος: αίθουσα Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, από ώρα 8.00 το βράδυ, με τη συμμετοχή παραδοσιακής ορχήστρας
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου: «Ραδιοφωνική εκπομπή», αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική και συζήτηση στο Ράδιο Αίγιο. Ώρα 13.00-14.00 μεσημέρι
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου: «Μέρα κοινωνικής προσφοράς», το απόγευμα της Παρασκευής, επίσκεψη μελών του Δ.Σ. και μελών και φίλων του συλλόγου στο Μ.Φ.Η.-Μ.Κ.ΑΙ. Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος εν Αιγίω»
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: «Αιμοδοσία», εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας. Χώρος: αίθουσα Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, ώρα 10.00-13.00

Εκτός των παραπάνω εκδηλώσεων το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας προετοιμάζει δραστηριότητες και για το πρώτο δίμηνο του 2013. Τον Γενάρη θα εορταστεί ο προστάτης του συλλόγου Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας, ενώ θα γίνει και ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Το Φλεβάρη θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με μια σειρά εκδηλώσεων.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραβρέθηκαν στη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Αιγιάλειας, που έγινε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου και παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη εισήγηση για θέματα συνεργασίας και σύμπραξης των συλλόγων σε επίπεδο δήμου. Μετά την παραχώρηση από το Δήμο ενός μικρού χώρου (δίπλα στον υπάρχοντα), το Δ.Σ. ξεκινά τις εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης ώστε, εκτός του γραφείου, να λειτουργήσει και θεματική ηπειρώτικη βιβλιοθήκη. Ήδη ξεκίνησε ο εξοπλισμός του χώρου με την χορηγία - προσφορά ηλεκτρονικού υπολογιστή από την «Microlab» και τον καθηγητή πληροφορικής κ. Αντώνη Σπυρόπουλο.
Κάθε Τετάρτη συνεχίζονται τα μαθήματα χορού στην αίθουσα του συλλόγου, στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Ξηρολιθίων οδός Διγελιωτίκων, με δάσκαλο χορού τον ειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής Ασημάκη Τσουρέκη. 
Το τμήμα αρχαρίων λειτουργεί ώρα 7.00-8.30 και στη συνέχεια το τμήμα προχωρημένων. 
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι, μέλη και φίλοι του συλλόγου, μπορούν να επικοινωνούν στο γραφείο (τηλ.: 2691060905, e-mail: epirotesaigialias@yahoo.gr) ή με τα μέλη του Δ.Σ.

Φτενιά χωράφια .. Άφοβη φυλή...

H Πανηπειρωτική  Συνομοσπονδία Ελλάδος , σε συνεργασία με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στο Νέο Ελληνικό θέατρο του Γιώργου Αρμένη, παρουσίασαν την Κυριακή 24/11/13 ένα πολύπλευρο θεατρικοποιημένο αφιέρωμα στον ποιητή - θεατρικό συγγραφέα Γ.Κοτζιούλα (1909-1956 ) το « φτενά χωράφια .... άφοβη φυλή..», που ανέβασε η  Δημοτική Θεατρική Σκηνή « Βορείως» του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.
Σαν καλωσόρισμα ένα όμορφο ηπειρώτικο τραγούδι και η εκδήλωση έχει ήδη αρχίσει σε μια αίθουσα κατάμεστη, με πολλούς όρθιους, που υπομονετικά και στωικά παρακολούθησαν την παράσταση, σ΄ αυτό το βροχερό Κυριακάτικο πρωινό.

Κάθ΄όλη τη διάρκεια της παράστασης άλλοτε αναθαρρούσανε από τον τρυφερό και αυθεντικό λόγο του μεγάλου Πλατανιώτη ποιητή , άλλοτε στοχαζόντουσαν από την απαγγελία των βασάνων του λαού μας.
 Τα χαμόγελα και τα ζεστά χειροκροτήματα για τους Ρίζο Τραγουδάρα και Γιώργο Δημοθεόδωρο στο θεατρικό μονόπρακτο, έβγαιναν αβίαστα και λυτρωτικά.
Ο Ρίζος Τραγουδάρας, ένας φτωχός Ηπειρώτης φτωχοδιάβολος και ο Γ. Δημοθεόδωρος ο Δραγάτης της εξουσίας σένα σπαρταριστό διάλογο!

Αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και ενοίκια «στραγγαλίζουν» τους πολίτες

Επιπλέον φόρους κατά 11,5% ή κατά 1.33 δισ. ευρώ θα εισπράξει το 2014 το κράτος από τη φορολογία, που σημαίνει ότι θα βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους όπως λέει στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου προκύπτουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους, την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων και τις αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με την κατάργηση του αφορολόγητου.
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι εξής:
- Ενοίκιο πρώτης κατοικίας
- Δάνειο πρώτης κατοικίας
- Ασφάλιστρα
- Έξοδα για δίδακτρα
 ενώ διατηρούνται οι απαλλαγές για γιατρούς και οι δωρεές για τους μισθωτούς.
Ενδεικτικό είναι όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο κ. Χατζηγεωργίου πως ένας φορολογούμενος μπορούσε να εξοικονομήσει Ως και 120 ευρώ από την έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας ή από τα ασφάλιστρα ή από τα δίδακτρα.