Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Οδοιπορικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην ακριτική Βήσσανη Πωγωνίου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Βήσσανης στην ιατρική ημερίδα πρόληψης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Αρρεναγωγείο του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος Πωγωνίου, όπως αποτυπώθηκε τόσο από την παρουσία τους εντός και εκτός της αίθουσας -που φιλοξένησε την επιστημονική εκδήλωση- όσο και από τον καταιγισμό ερωτήσεων που έθεσαν στους εισηγητές, στο κλείσιμο της ημερίδας, άνθρωποι όλων των ηλικιών. 
Η Βήσσανη Πωγωνίου αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στο συνεχιζόμενο οδοιπορικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Μελβούρνη, Σίδνευ, Κάλυμνος, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Ναύπλιο, Βριλήσσια, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κόνιτσα, Πράμαντα, Μέτσοβο, Ξάνθη κ.α.) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Στέφανο Φούσα, καταδεικνύοντας έμπρακτα το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην υγεία των κατοίκων ακριτικών περιοχών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, συντόνισε την ημερίδα, στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που έχει αναλάβει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε θέματα πρόληψης υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και άλλων τομέων ευρύτερου ενδιαφέροντος με στόχο τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. «Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης» για τον κ. Στέφανο Φούσα, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Γρηγόρη Άρμπιρου, Προέδρου της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας, και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη διοργάνωσαν από κοινού την ιατρική ημερίδα πρόληψης. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της επιτυχημένης εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βήσσανης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους συμμετέχοντες. 
«Μας κάνει περήφανους η πρωτοβουλία του κ. Στέφανου Φούσα, που έχουμε την τιμή να είναι από την περιοχή μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου, υπερθεματίζοντας τη σημασία της πρόληψης για τους κατοίκους του Δήμου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μάτσιας, υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού. 
Ο εμπνευστής της ιδέας για ένα οδοιπορικό αλληλεγγύης κ. Αντώνης Φούσας, πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στους λόγους που υπαγόρευσαν τη συγκεκριμένη εκστρατεία ενημέρωσης, στην υποχρέωση όλων να σκέφτονται ο ένας τον άλλον, αλλά και στη συνεργασία για το σχεδιασμό της προσπάθειας με άλλους επιστήμονες όπως ο κ. Ελευθέριος Γείτονας. Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Φούσας τόνισε: «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να ακολουθούμε το παράδειγμα των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών που ενσάρκωσαν την έννοια της αλληλεγγύης». 
Ο κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδρος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας,  χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή την προσπάθεια που έχει επωμιστεί ο κ. Φούσας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον «αγώνα του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ως Πωγωνήσιου για προσφορά» στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Από το πάνελ των ομιλητών, η κ. Ευθαλία Στεφανάκη, ιατρός αλλεργιολόγος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, αναφέρθηκε με αξιοσημείωτη ενάργεια, στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των νυγμάτων από υμενόπτερα (σφήκες, μέλισσες, κ.α.). Ο κ. Αποστόλης Μπίσας, Διευθυντής Ουρολογίας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στην πρόληψη της νεοπλασίας του προστάτη, στην καθοριστική σημασία της συνεκτίμησης των ποσοστών αναφοράς ανά ηλικιακή ομάδα, στην κρίσιμη ηλικία των 50-75 ετών, στις διαγνωστικές τεχνικές (κλινική εξέταση, PSA, υπέρηχος), καταλήγοντας ότι η νόσος διαγιγνώσκεται, προλαμβάνεται και θεραπεύεται. 
Σε κλινικές ουρολογικές περιπτώσεις των γυναικών αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Παππάς, Επιμελητής Ουρολογίας του ΠΓΝ Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι η συχνουρία στις γυναίκες δεν οφείλεται πάντα σε ουρολοιμώξεις και πρόπτωση μήτρας και υποδεικνύοντας την ανάγκη συχνά να πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις (γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, αντιβιόγραμμα). Ο κ. Γεώργιος Παπανικολάου, χειρούργος οδοντίατρος-περιοδοντολόγος-εμφυτευματολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισήμανε τους κινδύνους που συνεπάγεται η αμέλεια για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και υπέδειξε τρόπους πρόληψής τους, με την υιοθέτηση τριών απλών συνηθειών. Σε μία ασθένεια της εποχής μας, τον εθισμό στο διαδίκτυο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, αναφέρθηκε ο κ. Σταύρος Σταύρου, μεταπτυχιακός ερευνητής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να εξασφαλίσουν οι γονείς για τα παιδιά τους πριν από την νηπιακή ηλικία αλλά και μετέπειτα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Σπύρος Βασιλείου, οικονομολόγος, ανάλυσε τεχνικές αξιοποίησης της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές αλλά και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Πωγωνίου.
Η κ. Σοφία Καλανταρίδου, -μοναδική στη χώρα- καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πλέον η πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, επισήμανε τη σημασία της πρόληψης για τις νεοπλασίες του μαστού και της μήτρας. Τη σκυτάλη των επιστημονικών τοποθετήσεων έδωσε ο κ. Φούσας στην κ. Έφη Μάρκου,  ιατρό δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Διευθύντρια του Norsk Legesenter της Νορβηγίας, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους πρόληψης της νεοπλασίας του δέρματος, στην καταλυτική σημασία της ηλιοπραστασίας, στους κινδύνους του σολάριουμ και ιδιαίτερα στο επίκαιρο θέμα των τατουάζ, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ήδη απαγορευτεί σε χώρες της Ε.Ε. Την κήρυξη της λήξης των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο κ. Στέφανος Φούσας, με την εισήγησή του για τους τρόπους πρόληψης του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του Αγγειακού Εγγεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ).

Τέλος σημαντική είδηση αποτέλεσε η ανακοίνωση της επικείμενης επιστημονικής συνεργασίας του κ. Στέφανου Φούσα με την καθηγήτρια κ. Σοφία Καλανταρίδου, για την υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος ενημέρωσης με θέμα «Γυναίκα και Καρδιά».        

Πρέβεζα: «Γιορτή της Σαρδέλας» την Κυριακή 28 Αυγούστου στον χώρο του λιμανιού, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου

Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, η «Γιορτή της Σαρδέλας» στην Πρέβεζα, στον χώρο του λιμανιού, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου.
Η γιορτή της σαρδέλας, το παραδοσιακό πανηγύρι που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Πρέβεζα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, στον χώρο του λιμανιού.
Σαρδέλα Αμβρακικού ψητή στα κάρβουνα, άφθονο δωρεάν κρασί και κηπευτικά από την περιοχή μας θα προσφερθούν στους επισκέπτες, οι οποίοι θα διασκεδάσουν με μουσική και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες με την ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και το λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι
Η γιορτή της σαρδέλας που μετρά πολλά χρόνια «ζωής» στην πόλη μας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, αναδεικνύει την στενή σχέση των Πρεβεζάνων με την αλιεία καθώς και τη ναυτική παράδοση της περιοχής.
Ο Δήμος Πρέβεζας φιλοδοξεί φέτος η γιορτή της σαρδέλας να είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής και να γευθούν αλιεύματα από τον Αμβρακικό.
Το προσωπικό του Δήμου της Πρέβεζας έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία και περιμένει να εξυπηρετήσει πολύ ευγενικά κάτοικους και επισκέπτες στη γιορτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες, να συμμετάσχουν στην γιορτή να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα, να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διασκεδάσουμε στο πιο παραδοσιακό Ηπειρώτικο και Πρεβεζάνικο πανηγύρι.

Δείτε ένα video:

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


''Η διαχρονική πορεία της λογιοσύνης της πόλης των Ιωαννίνων''.

H  ομιλία της Πανεπιστημιακού Ελένης Κουρμαντζή, στη λογοτεχνική βραδιά με θέμα: ‘’Η διαχρονικότητα της ηπειρωτικής λογοτεχνίας’’,  στην  εκδήλωση ''Ηπειρώτες Λογοτέχνες και εικαστικοί καλλιτέχνες'', που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο, από 19 μέχρι και 23 Ιανουαρίου 2008.
Από τον 17ο αιώνα και κατά τους μετέπειτα αιώνες, τα Ιωάννινα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους διαμετακομιστικούς πόλους ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Γιαννιώτες έμποροι κινούνται δραστήρια σε όλον αυτό τον χώρο, ενώ έχουν επεκταθεί και πέραν του Ιονίου προς τις ιταλικές ακτές, και κυρίως προς τη Βενετία. 
Ελένη Κουρμαντζή

Δημιουργείται έτσι σιγά – σιγά στη Βενετία μια συμπαγής γιαννιώτικη παροικία, η οποία θα διαπρέψει όχι μόνον στο εμπόριο αλλά και στα Γράμματα. Έχουμε πλέον τη δημιουργία μιας κοσμοπολιτικής εμπορικής τάξης, η οποία ξεφεύγει από τα κατεστημένα του τότε εσωτερικού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η οποία καθόλου τυχαία επιδεικνύει ένα λαμπρό παράδειγμα αυτό της χορηγίας για την ίδρυση νεωτερικών Σχολείων στα Ιωάννινα. 
  

Βασιλικό Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη  23 και την Τετάρτη  24  Αυγούστου, στο Βασιλικό Πωγωνίου.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (22-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Γρέβια - Πηγές.
Τετάρτη (24-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκούπα – Δαφνωτή – Άγναντα – Καταρράκτης – Κτιστάδες – Μελισσουργοί.
Πέμπτη (25-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζυγός – Μαρκινιάδα – Διάσελλο- -Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (26-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανιά – Καστανιά - Ελάτη – Αστροχώρι – Ξηρόκαμπος – Βελεντζικό – Άνω Καλεντίνη.
Σάββατο (27-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τιμηθεί με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σέλτσο, στις 23 Αυγούστου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου θα τιμηθεί η θυσία στο Σέλτσο, στις 23 Αυγούστου.
Στο Σέλτσο, όπως και στο Ζάλογγο, άνδρες και γυναίκες έπεσαν στο γκρεμό, προκειμένου να μην αιχμαλωτιστούν, κυνηγημένοι οι περισσότεροι από τα βουνά του Σουλίου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ομιλία από τον Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο, από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών, προβολή βίντεο αφιέρωματος στο Σέλτσο ενώ δρώμενο θα παρουσιάσουν και δύο αριστούχοι μαθητές του Λυκείου Άνω Καλεντίνης.
Στις Πηγές, ιστορική έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, θα γίνει ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μουσικό δρώμενο από την Ευανθία Ρεμπούτσικα και το Μουσικό Σχολείο Άρτας.


Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (22-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχουρία Μαλουνίου.
Τρίτη (23-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (24-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (25-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (26-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (27-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά. Περιφέρεια Ηπείρου: 

Κεράσοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 21 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο Κεράσοβο Πωγωνίου.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (22-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (23-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (24-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (25-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (26-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Σάββατο (27-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα - Κουκούλι.

Λάβδανη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη  23 και την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στη Λάβδανη Πωγωνίου.