Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για την πρόσληψη ανέργων μέσω ΟΑΕΔ

Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού» με σκοπό τη δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι περιφέρειες της χώρας που συμπεριλαμβάνονται στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:
- Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
- Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία,

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «σιωπηρής» παράτασης για τα τέλη κυκλοφορίας

Δύσκολα θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι περίπου 1,5 εκατ. Έλληνες δεν έχουν πληρώσει για το 2014.
Αν και απομένουν μόλις 24 ώρες για να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ κινδυνεύουν να μην προλάβουν την προθεσμία.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο φόρος πολυτελείας μπορεί να πληρωθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου.
Πάντως, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρης, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και εξήγησε ότι η διαδικασία πληρωμής των τελών εκτελείται κανονικά.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2014, η ''Πίτα του Ηπειρώτη


Αριθ. Πρωτ. 2391     
Αθήνα 22-12-13                                                                                           

ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2014
Κυριακή 16/2/2014
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Μέσα από αυτή τη μεγαλειώδη γιορτή της Ηπείρου ένας εκ των στόχων είναι η παρουσίαση και ανάδειξη της αυθεντικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τα χορευτικά συγκροτήματα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2014», να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω ζητήματα που αφορούν στην παρουσίασή τους και διέπουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

1. Το χορευτικό σχήμα να είναι σύμφωνα με τον τρόπο που  επιβάλλει η παράδοση της Ηπείρου. Συγκεκριμένα οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται είτε σε χωριστούς παράλληλους κύκλους (εξωτερικά οι άνδρες - εσωτερικά οι γυναίκες ή εξωτερικά οι γυναίκες – εσωτερικά οι άνδρες), είτε να προηγούνται οι άνδρες και να ακολουθούν οι γυναίκες στον ίδιο κύκλο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμφανιστεί μικτός κύκλος ανδρών – γυναικών.
2. Δεν επιτρέπονται χορογραφίες και προσθήκες στους χορούς (ομαδικές στροφές, ομαδικά ψαλίδια, ομαδικά χτυπήματα κλπ.) που δε συνάδουν με την παράδοσή μας.
3. Δώστε έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς του πρωτοχορευτή και της πρωτοχορεύτριας. Επιδιώξτε να είναι σύμφωνοι με την ταπεινότητα και τη λεβεντιά που ταιριάζει  στην παράδοσή μας.
4. Αποδώστε τους χορούς με έμφαση στο ύφος και στην αυθεντικότητα της περιοχής – ενότητας που συμμετέχετε.
5. Σε περίπτωση που ενοικιάζετε παραδοσιακές ενδυμασίες, παρακαλούμε όπως προσπαθήσετε οι ενδυμασίες να προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου με αυτή των χορών που θα παρουσιαστούν
6. Οι ενδυμασίες πρέπει να είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών φορεσιών της περιοχής ή ακόμη, αν είναι δυνατόν, αυθεντικές.
7. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο ένδυσης για αποφυγή παραποιήσεων. Δώστε προσοχή στα κεφαλοδεσίματα των γυναικών να είναι σύμφωνα με την ενδυμασία και την περιοχή και τα μαλλιά των γυναικών να κρύβονται όπου απαιτείται και να είναι περιποιημένα
8. Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δοθεί στα υποδήματα. Απαιτείται για τους άνδρες και τα αγόρια να είναι μαύρου ή εναλλακτικά σκούρου καφέ χρώματος. Στις γυναίκες να αποφεύγονται οι ψηλοτάκουνες και μυτερές γόβες.  Σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπούν αθλητικά παπούτσια οποιουδήποτε χρώματος.
9. Στα συγκροτήματα των ηλικιωμένων πρέπει να δηλωθεί ο ακριβής αριθμός τους και να μην αλλάξει την τελευταία στιγμή.
10. Παρακαλούμε ο αριθμός των χορευτών σε κάθε ομάδα να μην ξεπερνά τους τριάντα και να μην είναι μικρότερος από είκοσι. Συγκροτήματα κάτω των 20 μελών θα ενοποιούνται με άλλο χορευτικό.
11. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα χρήματά σας και στα υπόλοιπα προσωπικά σας είδη, πρέπει ο καθένας να μεριμνήσει για την ασφαλή διαφύλαξη αυτών. Η Π.Σ.Ε ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν κλοπές ή απώλειες.
12.Αφού στείλετε την αίτηση συμμετοχής σας έως 10/1/14,  παρακαλούμε επιβεβαιώστε  τηλεφωνικά με τη γραμματεία της ΠΣΕ για τη λήψη της.

Για την οργανωτική επιτροπή
Γιώργος Δόσης Γεν. Γραμματέας ΠΣΕ
Αλέξανδρος Λαμπρίδης  Έφορος Πολιτισμού ΠΣΕ
Ιπποκράτης Μιχ  Κατσένης Πρώην Γ. Γραμματέας ΠΣΕ
Κώστας Μπατσής  Χοροδιδάσκαλος
Μαρίνα Τζάκου  Μέλος Δ.Σ. ΠΣΕ
Ελένη Ντάσιου Μέλος Δ.Σ. ΠΣΕ

Πράξεις Αλληλεγγύης ... Γιορτές Αλληλεγγύης από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αρτέμιδος


Φαγητό για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη !!!

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αρτέμιδας , προσέφερε σε ημερήσια βάση 240 πλήρεις μερίδες φαγητού, για μια βδομάδα ,για τους κατοίκους της πόλης της Αρτέμιδος(Λούτσα) που μετέχουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της κοινωνικής κουζίνας, του Δήμου Αρτέμιδος - Σπάτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδος,ευχαριστεί τα μέλη του Συλλόγου, για την προσφορά τους, καθώς και τους αρτοποιούς μέλη του Συλλόγου, που έψησαν τα φαγητά : 
Ευθύμιο Ζήκα , Σωτήρη Μπάρκα και Αποστόλη Γάτσιο, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφέραν και σε αυτήν την δράση !!
Επίσης  ευχαριστεί  θερμά όλους τους ανώνυμους φίλους που βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης, πέραν των χρημάτων και με την εβδομαδιαία εθελοντική προσφορά τους !!!
Δείτε φωτογραφίες από την εθελοντική δράση του Συλλόγου. 
Για λόγους αξιοπρέπειας αυτών που έλαβαν την προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδας,  δεν φωτογραφήθηκε η διανομή των μερίδων.

Πέτα Άρτας: Συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Κατασχέθηκαν πήλινα θραύσματα διαφόρων μεγεθών, χάλκινα νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα

Συνελήφθη χθες (29-12-2013) το απόγευμα, στο Πέτα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 41χρονος ημεδαπός, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.


Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας για λαθρανασκαφή, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας κατάφεραν να εντοπίσουν τον ανωτέρω συλληφθέντα ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κατωτέρω αντικείμενα:
 (371) πήλινα θραύσματα, διαφόρων μεγεθών, τα οποία έφεραν ίχνη λάσπης.

διάφορα σκαπτικά εργαλεία και γάντια, τα οποία έφεραν ίχνη λάσπης.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 41χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης:
 διάφορα κεραμικά θραύσματα, τα οποία χρονολογούνται στον 3ο-2ο αιώνα π.χ.
τρία χάλκινα αρχαία νομίσματα.
χάλκινα αντικείμενα.

το χρηματικό ποσό των (6.000) ευρώ.
Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.ΕΛΣΤΑΤ: Στα επίπεδα του 2006 εφέτος οι μισθοί των Ελλήνων

Στα επίπεδα του 2006 «έπεσαν» εφέτος οι μισθοί των Ελλήνων πολιτών, καθώς υποχωρούν για 13 συνεχή τρίμηνα, ή περισσότερα από τρία έτη. 
Οι εργαζόμενοι έχουν απολέσει, μέσα σε μια τριετία, το ¼ των αποδοχών τους και η Ελλάδα συγκαταλέγεται, πλέον, στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (Δείκτης Μισθών στο σύνολο της οικονομίας, από το α΄ τρίμηνο 2006 έως και το γ΄ τρίμηνο 2013).
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί αύξηση αποδοχών στη χώρα μας, ήταν το β΄ τρίμηνο 2010, όταν ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 1,4% (στοιχεία με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών). Χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, η αύξηση του δείκτη ήταν 0,2%.

Ειδικότερα, το γ' τρίμηνο εφέτος, η ετήσια μεταβολή του δείκτη μισθών ανήλθε στο -6% (με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση) και ήταν η 2η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεόδωρος Κουτρούκης: Η Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και λιγότερο δημοφιλής

(αποσπάσματα από συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Ικαρίου)

Ο Δρ. Θεόδωρος A. Κουτρούκης, οικονομολόγος της εργασίας, επίκουρος καθηγητές διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά στη Μαργαρίτα Ικαρίου για τις τρέχουσες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
 -Έχετε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως «οδεύουμε προς μια Γερμανική Ευρώπη». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, εκτός των άλλων, για την οικονομία της χώρας μας, τη σταθερότητα και κυρίως τη διαβίωση του απλού πολίτη σε άξονα 5ετίας;
 Η οικονομική κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη, καθώς δεν είχε καν προλάβει να αφομοιώσει πλήρως την ένταξη δέκα νέων μελών το 2004 και άλλων δύο το 2007. Στις νέες συνθήκες που συνοδεύτηκαν από την αστοχία πολλών χωρών του Νότου -αλλά όχι μόνο αυτών- στη διαχείριση του εθνικού δημόσιου χρέους, ήταν αναμενόμενο το «μαχαίρι και το πεπόνι» της κοινοτικής αλληλεγγύης να το κρατούν εκείνοι που μπορούσαν να δανείσουν τις χώρες, που έβλεπαν τις αγορές να τους κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα. Οι δυνητικοί δανειστές εντός της Ε.Ε. ήταν κυρίως η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες με ακμάζουσα οικονομία. Η κοινοτική αλληλεγγύη εκφράστηκε και πάλι (αν και μερικώς, γιατί συνέβαλε και το ΔΝΤ), ωστόσο αυτή τη φορά συνοδεύτηκε από μετρήσιμες δεσμεύσεις των βοηθούμενων χωρών να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους σε περιορισμένο χρόνο. Η Γερμανία βρέθηκε εκ των πραγμάτων στην οικονομική ηγεσία της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν είμαι σίγουρος πως ήταν έτοιμη να διαχειριστεί την κατάσταση με ευρωπαϊκές και όχι πρωσικές συνταγές. Σε κάθε περίπτωση η ύφεση οδήγησε τους πληττόμενους λαούς να θεωρήσουν τη γερμανική κυβέρνηση εν πολλοίς υπεύθυνη για την οιονεί τιμωρητική επιβολή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και εισοδηματικής λιτότητας. Το χειρότερο παράγωγο αυτής της εξέλιξης είναι πως η Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και λιγότερο δημοφιλής και πως οι λαοί της δεν έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσλαμβάνεται πλέον ως ένας μηχανισμός επιβολής περιοριστικών πολιτικών, αύξησης της ανεργίας κι επίτασης του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ε.Ε. των 28 προβληματίζεται έντονα για τον προσανατολισμό της κι αν δεν προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις  απειλείται με αποδιάρθρωση. Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα πρέπει αφενός να προετοιμάζεται για να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. κι αφετέρου να ετοιμάσει ένα plan B για την περίπτωση που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμφανίσει μη αναστρέψιμες ρωγμές. Ελπίζω πως οι ηγεσίες -πολιτικές και οικονομικές- θα πράξουν τα δέοντα σε αυτή την κατεύθυνση, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.