Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΔΕΗ: Στα 430 εκατ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί


Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της ΡΑΕ για δημιουργία κανόνων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, καθώς τα «φέσια» στην αγορά αγγίζουν ήδη τα 430 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει η "Ημερησία", οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ φθάνουν σήμερα τα 423 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων μεγάλο μέρος τους αφορά χρέη κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών), ενώ περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές (κυρίως) επιχειρήσεις έχουν «φέσια» της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Αναφερόμαστε σε λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Μάλιστα η ΔΕΗ εκτιμά ότι τα «φέσια» των ιδιωτών είναι πιθανόν να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Ηδη οι οφειλές των πελατών της ΔΕΗ που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή (υπολογίζονται σε περίπου 20.000) ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τους ιδιώτες προμηθευτές υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ πάντως επισημαίνει ότι «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες διευκολύνσεις».
Με τη χθεσινή της ανακοίνωση πάντως η ΔΕΗ «άδειασε» για ακόμη μία φορά το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης (δηλαδή τη ΓΕΝΟΠ), το οποίο μία ημέρα νωρίτερα είχε στραφεί εναντίον της ΡΑΕ, κατηγορώντας την ότι προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για μαθητευόμενους

Πρόσκληση σε συνεργασία απευθύνει ο ΟΑΕΔ προς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να απασχολήσουν εκπαιδευόμενους των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας.

Κατά τα τέσσερα εξάμηνα μαθητείας οι μαθητές αμείβονται για την εργασία τους στον εργοδότη όπου γίνεται η πρακτική τους άσκηση και η αμοιβή του ασκούμενου μαθητή αναλογεί στο 70% του κατώτατου μισθού που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η επιδότηση της πρακτικής άσκησης συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με την αρ. Α50462/25-8-2010 απόφαση ένταξης πράξης.
Με την επιδότηση της ημερήσιας αμοιβής του μαθητευόμενου κατά 12 ευρώ από τον ΟΑΕΔ η επιβάρυνση για τον εργοδότη περιορίζεται στο ποσό των 11,5 ευρώ ημερησίως.
Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για την πρακτική άσκηση των μαθητών των ΕΠΑΣ Μαθητείας στα τηλέφωνα 210-9989711 - 9989919 (κ. Δημοπούλου, κ. Μπαρτσώκα).

ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ: Κατασχέθηκαν 158 κιλά κάνναβη σε δέματα του κιλού

Συνελήφθη χθες πρωϊνές ώρες στην Εθνική οδό Άρτας - Αγρινίου στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, ένας ημεδαπός 33 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 157 δέματα που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους 158.562 γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι άλλα δύο άτομα, ένας ημεδαπός 32 ετών και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας 25 ετών διευκόλυναν ως προπομποί την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, προπορευόμενοι με αυτοκίνητο.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των προπομπών συνεχίζονται.Οι ναρκωτικές ουσίες, το όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


ΕΛΓΑ: Θα χορηγήσει αντιπαγετικό ανεμιστήρα και αντιχαλαζικό δίχτυ



Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα προληπτικής προστασίας της παραγωγής, ειδικά στις περιοχές και στις καλλιέργειες όπου έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες η αποτελεσματικότητα των μέσων ενεργητικής προστασίας.
Το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. με γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» και στην προσπάθειά του να συμβάλει σοβαρά στην βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, σ’ αυτήν την κρίσιμη για την χώρα χρονική περίοδο, ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2011 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.


Για το 2011 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι:


α) O αντιπαγετικός ανεμιστήρας, καθώς και η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους, για την προστασία των εσπεριδοειδών από τον παγετό στις Περιφερειακές Ενότητες : Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

β) Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, της ακτινιδιάς και των αμπελοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το αργότερο μέχρι την 15 Σεπτεμβρίου στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
Μετά την ημερομηνία αυτή καμία αίτηση δεν θα γίνεται αποδεκτή από τον ΕΛΓΑ για το 2011.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χαιρετισμός στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Δελτίου Τύπου
Ιωάννινα,
 29 Ιουλίου 2011
« Η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους»

Για την ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης δυνάμεων σε βασικές επιλογές και αξίες, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.


Η πολυπλοκότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες «αλλά και η αύξηση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, όπως δυστυχώς αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην Νορβηγία, είναι γεγονότα, αντικειμενικοί παράγοντες, που μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας».
Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».
Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο».

Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Xαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου, στο B΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Κύριε Πρόεδρε, Ξενιτεμένα μας Αδέλφια , κυρίες και κύριοι
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Πατρίδα σας


Για μένα αυτός ο πηγαίος και αυθόρμητος χαιρετισμός που κλήθηκα να απευθύνω σήμερα δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Και δεν είναι τυπική υποχρέωση γιατί ως εκπρόσωπος της κορυφαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών απευθύνομαι σε σας τους Ηπειρώτες της διασποράς , σ΄ ένα από τα πιο ζωντανά αλλά και ελπιδοφόρα κομμάτια της Ηπείρου.
Απευθύνομαι σε όλους εσάς που σήμερα έρχεστε με τον τρόπος σας να δηλώσετε παρών στον αγώνα που κάνουμε για την Ήπειρο του αύριο.


Σε λίγους μήνες η Πανηπειρωτική κλείνει 75 χρόνια ζωής και δράσης. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση αυτής της ηρωϊκής πόλης, της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων , αλλά και του πνεύματος. Και είναι αυτοί οι δύο σταθμοί μια τεράστια ευκαιρία για να υψώσουμε τις φωνές μας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Μια κατάσταση που γίνεται σφιχτή θηλιά στο λαιμό του τόπου μας ο οποίος όμως στατιστικά και πριν την οικονομική κρίση θεωρούνταν η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.


Όσοι ζουν μόνιμα εδώ , εσείς ως πολίτες του κόσμου και μείς από το δικό μας μετερίζι - γιατί η Πανηπειρωτική , είναι μετερίζι αγώνα- σήμερα στη νέα εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μόνο σκοπό: την προκοπή του τόπου μας, την ανάπτυξη της πατρίδας μας , αλλά με απόλυτο σεβασμό στο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το φυσικό της περιβάλλον. Την διαρκή επικοινωνία όλων μας ώστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τη γλώσσα μας , τα ήθη και έθιμά μας την μουσική μας ,την ίδια την ιστορία μας.


Τον δρόμο έχουν ανοίξει εδώ και δεκάδες χρόνια πριν οι προγονοί σας και οι προγονοί μας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Νίζνα της Ουκρανίας με τις ευεργεσίες τους. Οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές σκόρπισαν παντού το λεπτό άρωμα της ευεργεσίας και τίμησαν μες το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , την πατρίδα τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Υπάρχουν τα χνάρια. Υπάρχει το νήμα που μας δένει στον ιστό της μάνας γης.


Γι άυτό έχουμε χρέος να στήσουμε νέες γέφυρες .Έχουμε καθήκον να καταστήσουμε την πατρίδα μας την Ήπειρο παρούσα σε κάθε εκδήλωση κάθε Ηπειρώτη όπου και αν βρίσκεται. Να διδάξουμε στα νέα παιδιά , στους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς την γλώσσα μας , την ιστορία μας , έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.


Και αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Εμείς ως Πανηπειρωτική έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε καθήκον θα έλεγα να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός πυλώνας επικοινωνίας, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόοδο και προκοπή της πατρίδας.


Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση μέσω μιας νέας μορφής επικοινωνίας που είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα να φέρουμε όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως τους απόδημους πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της πατρίδας μας έτσι ώστε να σταματήσει το επικύνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης της μάνας γής .Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου θα μπορούμε με την δική σας στήριξη να προωθήσουν οι παραγωγοί μας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.


Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη.


Ξενιτεμένα μας παιδιά,


εμείς ως Πανηπειρωτική -είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας το ανακοινώσω και επίσημα- ότι πήραμε απόφαση και τροποποιήσαμε το καταστατικό μας , έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας . να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε για ότι κάνουμε , να ζητάμε τη γνώμη σας, να σας στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο στις εκδηλώσεις σας, τις αναζητήσεις σας , να είμαστε εμείς εδώ οι άνθρωποι σας ακόμη και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη σας πατρίδα ή ακόμη - ακόμη με σας τους ίδιους .


Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα , μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα.


Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο συνέδριό σας και εναγωνίως αναμένουμε τα πορίσματά σας.

Ξεκίνησαν οι πολιτιστικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας «Ηπειρωτικές Όχθες 2011»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, διοργανώνει και φέτος για δεύτερη φορά τις «Ηπειρωτικές Όχθες».

Οι εκδηλώσεις ακολουθούν τη ροή ποταμών και λιμνών της Ηπείρου και ξεκίνησαν από χτες ενώ θα κρατήσουν έως και τις 30 Ιουλίου με τους ακόλουθους σταθμούς:

- Πέμπτη 28/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ.
Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λάγγαρη, κάτω από τα χωριά Κεραμίτσα και Μαλούνι Θεσπρωτίας, με οδηγό τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Κολύμπι στη θέση Βόθνες, σε καθαρό παραπόταμο του Καλαμά. Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο ( 2-5 μ.μ), ενημέρωση και συζήτηση για τον Καλαμά με τη συμμετοχή της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς». Το βράδυ μουσική και κινηματογραφική βραδιά (10 μ.μ.) δίπλα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα. Συμμετέχουν η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, rock και έντεχνα συγκροτήματα από τα Γιάννενα ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες του Στράτου Στασινού και από επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

- Παρασκευή 29/7. 9 π.μ.
Παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για το θέμα των δρομολογίων στην παλιά οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. 11 π.μ. παρουσίαση του τετραημέρου και μικρή συνέντευξη τύπου της Π.Σ.Ε. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περιήγηση και ενημέρωση για το χώρο του Θεάτρου. 1 μ.μ. καλωσόρισμα στο χωριό Λίππα. 3 μ.μ. γεύμα στη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρωμανού. 7 μ.μ. μουσικοχορευτική εκδήλωση στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι με τη συμμετοχή της ηπειρώτκης κομπανίας «Λαλητάδες» και χορευτικών των συλλόγων και των Αδελφοτήτων της περιοχής.


- Σάββατο 30/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ.
Πεζοπορία και κολύμπι από το Πολυστάφυλλο στις Πύλες του Άδη με οδηγό τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού. 1 - 3 μ.μ. Λίμνη Ζηρού, ενημέρωση για την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, συζήτηση αποτίμησης του τετραημέρου και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεργάζονται φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες και Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις.Η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων αποτελεί προσφορά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.
Με τις «Ηπειρωτικές Όχθες» συνταξιδεύει η ελεύθερη περιοδεύουσα Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα μέσα κοινής μετακίνησης, για πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη στο 6973342113, 6973342113 και τον Έφορο Νεολαίας Νίκο Ζέκη στο 6974 123992, 6974 123992

ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ: Τροπολογία-πρόκληση Βενιζέλου

Όλες οι άδειες για τα μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών θα περνάνε μέσα από τον ΟΠΑΠ.


Με μια πρωτοφανή τροπολογία, κόντρα στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε στη Βουλή νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όλες οι άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία παιγνιομηχανημάτων περνούν στον ΟΠΑΠ. Στη συνέχεια, ο οργανισμός θα δώσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των μισών μηχανών σε 4 - 10 υποπαραχωρησιούχους!
«Δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε 2 - μία για ΟΠΑΠ και μια για κάποιον άλλον. Οι άδειες των 35.000 μηχανημάτων θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα - θυμίζουμε ότι το πλαίσιο αλλάζει για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες - τα 16.500 μηχανήματα θα πάνε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ (1.500 εξ αυτών στον οργανισμό διεξαγωγής ιπποδρομιών).
Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον ΟΠΑΠ σε υποπαραχωρησιούχους, οι οποίοι θα ελέγχονται από τον οργανισμό.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Βενιζέλος υπερθεμάτισε της τροπολογίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα υπάρξει «διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, συμμόρφωση στην οδηγία της Ε.Ε. (!), δημοσιονομικό όφελος και όφελος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων...


Δηλαδή, πρέπει να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο η αξία του ΟΠΑΠ, προκειμένου να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε σχέση με την επιθυμία που έχουμε και τη δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους.»
Γεγονός είναι ότι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν πως η όποια υπεραξία προσδίδει στον οργανισμό η συγκεκριμένη κίνηση έχει ημερομηνία λήξης.
 Συνεπώς, καταρρίπτεται το επιχείρημα της ενίσχυσης αρχικά της αποτίμησης του οργανισμού, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει ρητή διάταξη στο νομοσχέδιο, που θα προσδιορίζει το χώρο εγκατάστασης μηχανημάτων, ενώ θα προβλέπεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και πάροχοι ίντερνετ δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές διαδικασίες σε μη νόμιμες εταιρείες, όπως ο ιντερνετικός τζόγος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εντολή αναστολής πληρωμών

Σε αναστολή των πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 και μετάθεσή τους για μετά την 1η Αυγούστου 2011, προχωρούν οι Εφορίες της χώρας ύστερα από εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ιωάννη Καπελέρη.



Ειδικότερα, στην υπ' αρίθμ. 0006289/28.7.2011 εγκύκλιο που υπογράφει και απέστειλε προς όλες τις ΔΟΥ αναφέρονται τα εξής:

«Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐσταστε (δαπάνες μισθοδοσίας, επιστροφές φόρων) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011».
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εγκύκλιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου,  ανέφερε ότι είναι μια συνηθισμένη πρακτική που έχει ακολουθηθεί και άλλες φορές προκειμένου να κλείσει εντός των στόχων το έλλειμμα του μήνα και στην παρούσα φάση του Ιουλίου.
Το θέμα, πάντως, πυροδότησε και πάλι νέα «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Ι. Βρούτσης, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση «προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».
Ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει μάλιστα ότι «πρόκειται για μια από τις γνωστές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του Ιουλίου».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση για το ΕΣΠΑ Περιφερειάρχη με Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Θ. Μωραΐτη είχε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση παραβρισκόταν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ελ. Ρόκου.
Ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Π.Ε.Π. που αφορά την Ήπειρο, τις μηδενικές απορροφήσεις που παρουσιάζουν τα τομεακά προγράμματα, καθώς και τον κίνδυνο που υπάρχει για μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων του Π.Ε.Π. Ηπείρου, από τη μείωση της Εθνικής συμμετοχής στο 15%, το οποίο μεταφράζεται σε 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, ζητώντας να προωθηθούν, προς ένταξη, ώριμα έργα.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τον Υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης προτάσεων για ώριμα έργα από όλους τους φορείς της Ηπείρου, λαμβάνοντας μάλιστα, πριν από ένα και πλέον μήνα, σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαδικασία που τώρα ο Υφυπουργός, ανακοίνωσε ότι, ετοιμάζεται να ζητήσει να πράξουν και οι άλλες περιφέρειες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΑΠΙΓΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Παρουσιάζει το βιβλίο ''Από το Πάπιγκο στο Τούρνου Σεβερίν''



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την Άρτα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός

Την Άρτα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στις 11.00 το πρωί θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, ενώ θα κάνει και ομιλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει περίπτωση να κάνει και σύσκεψη με κομματικά στελέχη, ενώ μπορεί να επισκεφθεί και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επέστρεψαν στα γκισέ 1,5 δισ.ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα

Το γεγονός θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό.

Στο 1 με 1,5 δισ ευρώ, έφτασε σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αρμοδίων τραπεζικών στελεχών, το ύψος των κεφαλαίων που επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό κι ενισχύει την εκτίμηση ότι με κατάλληλους χειρισμούς η ομαλότητα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά ρευστότητας.

Ως γνωστόν, από τις αρχές του χρόνου, έως και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, από τις τράπεζες είχαν «φύγει» περί τα 18 με 20 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 10 με 12 δις πήραν το δρόμο για ξένες τράπεζες και για περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Αυτά τα λεφτά στην πλειοψηφία τους εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί και να επιστρέψουν κάποια στιγμή. Ήδη, το γεγονός ότι περίπου 1,5 δισ επαναπατρίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα είναι από μόνο του ενθαρρυντικό.
Τα υπόλοιπα λεφτά, ωστόσο, θεωρούνται από τώρα «χαμένα».
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμη και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας, «αξιοποιήθηκαν» για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.
 Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους και αυτό ενδεχομένως να είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο απ όλα.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Αναμένεται αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ.


Κατά 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παραβόλου για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την προσεχή εβδομάδα.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου γίνεται επίσης λόγος για αύξηση εσόδων και από τον επανακαθορισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό.
Ποσοστό από τα έσοδα αυτά, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Στο ταμείο αυτό θα αποδοθούν επίσης και τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ειδικά για αυθαίρετα, το νομοσχέδιο χαράσσει κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμησή της στο μέλλον και να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στις υφιστάμενες πολεοδομικές παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από 1.1.2012 και εφεξής απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεσθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Φορτηγατζής επιχείρησε να βγάλει λαθρομετανάστες από τη χώρα

Συνελήφθη τις πρωινές ώρες χθες στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 51χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι βρέθηκαν κρυμμένοι εντός του φορτίου του (πέτρες σε παλέτες) τέσσερις αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας , ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ανατροπές σε 27 οργανισμούς στο Δημόσιο


Στον «αέρα» 7.000 υπάλληλοι οργανισμών που θα καταργηθούν.


Την κατάργηση δημόσιων οργανισμών και φορέων μέχρι τις 5 Αυγούστου ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο που εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να καταθέσει -πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας- σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση 27 δημόσιων φορέων στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου
Από τη λίστα των 75 οργανισμών που είχε ανακοινώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και 11 μεγαλύτεροι φορείς, η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει αρχικά 27 μικρότερους οργανισμούς, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τους 27 φορείς, που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις κυρίως από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι από του 7.000 εργαζόμενους να μην γίνουν απολύσεις και ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Η τροπολογία που θα κατατεθεί στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τους παρακάτω φορείς:

Κατάργηση 8 οργανισμών:
* Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
* Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ)
* Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
* Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
* Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
* Έργο Πολιτών
* Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
* Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό.
Λύση και εκκαθάριση 2 φορέων:
* Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων
* Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Συγχώνευση 14 οργανισμών:
* ο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
* Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
* Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
* Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
* Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
* Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
* Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ
* Συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
* Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.


Συγχώνευση 3 ανωνύμων εταιρειών και σύσταση νέας Α.Ε.:
* Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.)
* Η εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και
* Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.)

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις πάντως, θα έχουν γίνει μέχρι τις 5 Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των οργανισμών προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συγχωνευτούν, εάν θα καταργηθούν ή εάν τελικά θα επιλεγεί άλλη οδός. Στην συνεδρίαση του υπουργικού Συβουλίου αναφέρθηκε και στην λύση της εργασιακής εφεδρείας κατι που σημαίνει όμως ότι όταν λήξει η συγκεκριμένη περίοδος μπορεί να ανοίξει το παράθυρο για απολύσεις.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναφορά στην απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για ίδρυση Ειδικής Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ και την τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Αυτό θα γίνει κατ’ αρχήν για την Ελλάδα και ίσως επεκταθεί σε άλλες χώρες που χρειαστούν βοήθεια. Σημειώθηκε επίσης ότι θα υπάρχει και κλιμάκιο της διεύθυνσης στην Ελλάδα. Αυτό, εκτιμάται, ότι συμφέρει την Ελλάδα διότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα παρακολουθούνται και καλύτερα.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Επιτέλους, παίρνει "μπροστά"

Μέσα στον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 143 προτάσεων που υπεβλήθησαν στον πρώτο κύκλο εκδήλωσης ενδιαφέροντος του νέου επενδυτικού νόμου (3908/2011), και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραϊτης, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου γίνεται κατά τρόπο αδιάβλητο και χωρίς καμία διεπαφή των υπηρεσιών του υπουργείου με τον επενδυτή.

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση γίνεται από δύο πρόσωπα (έναν δημόσιο υπάλληλο έναν ιδιώτη), κανείς από τους οποίους δεν ανήκει στην ίδια περιφέρεια με αυτήν στην οποία προτείνεται να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
Σε περίπτωση που η βαθμολογία των δύο αξιολογητών αποκλίνει άνω του 10%, τότε το σύστημα αυτομάτως αναθέτει την πρόταση σε τυχαίο τρίτο αξιολογητή, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος σφάλματος στη διαδικασία.
Επίσης, για πρώτη φορά ο επενδυτής γνωρίζει από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής εάν ο φάκελος του είναι πλήρης ή πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένα δικαιολογητικά στο διάστημα που προβλέπει ο νόμος.


Με το πέρας της αξιολόγησης, το σύστημα κατατάσσει αυτόματα όλες τις προτάσεις βάσει της βαθμολογίας τους και εγκρίνονται προς υπαγωγή όσες έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία μεγαλύτερη του 70 και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Οι 143 επενδυτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί έχουν συνολικό προϋπολογισμό 726 εκατ. ευρώ και, εφόσον εγκριθούν και υλοποιηθούν, προβλέπεται να δημιουργήσουν 812 νέες θέσεις εργασίας.
Ο επόμενος κύκλος υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου θα γίνει τον Οκτώβριο.