Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επέστρεψαν στα γκισέ 1,5 δισ.ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα

Το γεγονός θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό.

Στο 1 με 1,5 δισ ευρώ, έφτασε σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αρμοδίων τραπεζικών στελεχών, το ύψος των κεφαλαίων που επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό κι ενισχύει την εκτίμηση ότι με κατάλληλους χειρισμούς η ομαλότητα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά ρευστότητας.

Ως γνωστόν, από τις αρχές του χρόνου, έως και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, από τις τράπεζες είχαν «φύγει» περί τα 18 με 20 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 10 με 12 δις πήραν το δρόμο για ξένες τράπεζες και για περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Αυτά τα λεφτά στην πλειοψηφία τους εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί και να επιστρέψουν κάποια στιγμή. Ήδη, το γεγονός ότι περίπου 1,5 δισ επαναπατρίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα είναι από μόνο του ενθαρρυντικό.
Τα υπόλοιπα λεφτά, ωστόσο, θεωρούνται από τώρα «χαμένα».
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμη και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας, «αξιοποιήθηκαν» για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.
 Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους και αυτό ενδεχομένως να είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο απ όλα.