Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Δήμος Πωγωνίου: Δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου

 


Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 6 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται ως εξής:





Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΕΟΔΥ: Εννέα θάνατοι σήμερα, 4.026 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 4.026 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.026.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.457.256 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 490 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 136.374(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.857 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (61.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 62 (47.69%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (52.31%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.685 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 83 (ημερήσια μεταβολή +5.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2022»

 


Αγαπητοί φίλοι συγχωριανοί-συνδημότες

Θα ήθελα ως Πρόεδρος της Κοινότητας Παρακαλάμου να μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω τις δράσεις-εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό μας το καλοκαίρι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, όλους όσους βοήθησαν ώστε να καταφέρουμε να διοργανώσουμε τα παρακάτω για τον τόπο μας (Δήμο Πωγωνίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλαμου "Το Σώσινο", Ποδοσφαιρική ομάδα "Αγροτικός Αστέρας" και Εκκλησιαστική Επιτροπή).

26 Ιουλίου Εθελοντική Αιμοδοσία

27 Ιουλίου Πανηγύρι με παραδοσιακό τραπέζι το μεσημέρι στο κυλικείο της Εκκλησίας

31 Ιουλίου Ποδηλατοδρομία

5 Αυγούστου Εκδήλωση - παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους.

Και κάποια ημερομηνία που θα καθοριστεί από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Το Σώσινο", για Εθελοντικό καθαρισμό του χωριού μας.

Κλείνοντας αυτήν την σύντομη ανάρτηση αγαπητοί φίλοι θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους μας να συμμετέχουμε για το καλό του χωριού μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δημήτρης Σπ. Ντότης: Μήνυμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις


Αγαπητοί μαθητές,

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν σταθμό και κορύφωση των προσπαθειών σας για την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Καλείστε να δώσετε την πρώτη σημαντική μάχη της ζωής σας.

Της ζωής που δεν αρχίζει ούτε τελειώνει  με την επιτυχία ή την αποτυχία  σ΄ ένα διαγωνισμό.

Βασικός στόχος σας θα πρέπει να είναι  να γίνετε χρήσιμοι πολίτες και ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Είμαι σίγουρος ότι όλο αυτό τον καιρό με συνοδοιπόρους τους καθηγητές και τους γονείς σας έχετε προετοιμαστεί και έχετε πάρει όλα τα εφόδια, για να βγείτε νικητές.

Με νηφάλια σκέψη, αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνατότητές σας και κυρίως ψυχραιμία θα δώσετε αυτόν τον αγώνα και θα βγείτε νικητές.

Σε αυτή λοιπόν τη σημαντική στιγμή της ζωής σας, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία και δύναμη στον αγώνα που ξεκινάτε για την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εύχομαι επίσης στις οικογένειές σας υγεία και υπομονή, για να σας στηρίζουν στις προσπάθειες και τις επιλογές σας.

Καλή δύναμη  και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές του Πωγωνίου!

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Νέα Εποχή για το Πωγώνι»

Δημήτρης Σπ. Ντότης

Μήνυμα του δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

 


 

«Αγαπητά παιδιά,  ήρθε η ώρα της κορύφωσης των προσπαθειών και του αγώνα σας για την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία μεγάλη πρόσκληση που απαιτεί ψυχραιμία, αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση.

Είναι η στιγμή να δώσετε την προσωπική σας μάχη και να είστε υπερήφανοι για την προσπάθειά σας.

Η αγωνία είναι δικαιολογημένη αλλά δεν θα πρέπει να σας κυριεύσει.

Επιθυμία όλων μας είναι το αποτέλεσμα να σας δικαιώσει, αλλά να θυμόσαστε ότι δεν η μοναδική σας ευκαιρία για εκπλήρωση των ονείρων σας.

Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης»

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις ανάληψης χρημάτων με κλεμμένη τραπεζική κάρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ζευγαριού, που πραγματοποίησαν αναλήψεις συνολικού ύψους -3.380- ευρώ με την κάρτα ηλικιωμένου που φρόντιζε η γυναίκα

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υποθέσεις ανάληψης χρηματικών ποσών από ΑΤΜ με τη χρήση κλεμμένης τραπεζικής κάρτας.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών συζύγων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα από 8 έως 11/05/2022, η γυναίκα αφαίρεσε τέσσερις διαδοχικές φορές τραπεζική κάρτα ηλικιωμένου, στον οποίο απασχολούνταν ως οικιακή βοηθός.

Στη συνέχεια και με τη χρήση του κωδικού PIN της κάρτας που βρήκε αναγραμμένο σε χαρτάκι εντός του σπιτιού του, η κατηγορούμενη μαζί με το σύζυγό της προέβησαν στην ανάληψη χρηματικών ποσών συνολικού ύψους -3.380- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, βρέθηκε στην κατοχή των κατηγορούμενων και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -2.700- ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος στο Metropolitan Hospital από 6/6 έως 10/6/2022

 


Ο καρκίνος του δέρματος είναι σήμερα από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Εάν όμως διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα θεραπεύεται σχεδόν πάντα. Διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το μελάνωμα και τα μη μελανώματα, με το πρώτο να αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή.

Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός γιατί είναι το πιο σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρκίνων και ασφαλώς και του καρκίνου του δέρματος.

Το Metropolitan Hospital, στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Έτσι, λοιπόν, και φέτος προσφέρει δωρεάν δερματολογικό έλεγχο από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 σε όσους καλέσουν στο τηλέφωνο 210 4809150 καθημερινά, 10.00-14.00 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είναι απαραίτητο να προβείτε σε προληπτικό έλεγχο. Γιατί, πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί επειδή η διάγνωση πραγματοποιήθηκε έγκαιρα.

Τέλος οι μάσκες από την Τετάρτη 1 Ιουνίου

 


Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Αίρεται από την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας καταργείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα), σε αεροπλάνα, αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για «Φυσικού νοσοκομείου – Ακτινοφυσικού Ιατρικής» κ.α.

 


Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για συμμετοχή στις εξετάσεις  περιόδου ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 για α) Φυσικού Νοσοκομείου- Ακτνοφυσικής και β) Φυσικού Νοσοκομείου εκτός περιοχής ιονιζουσών ακτινοβολίων λήγει την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, τα οποία έχουν καθοριστεί με την αριθ. Υ7α/Γ.Π.οικ.13475/11-2-2014 Υ.Α. υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για κάθε επάγγελμα απαιτείται ξεχωριστή αίτηση συνοδευόμενη με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες:

Α. Για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας Φυσικού Νοσοκομείου – Ακτινοφυσικού Ιατρικής, την Δευτέρα 20-06-2022 και ώρα 10.00 π. μ.  στην Ιατρική Σχολή Αθηνών – Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής- κτίριο Ανατομίας, Μικράς Ασίας 75, Γουδή.

Β. Για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας Φυσικού Νοσοκομείου εκτός της περιοχής των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, την Τρίτη 21-06-2022 και ώρα 10.00 π. μ. στην Ιατρική Σχολή Αθηνών – Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής – κτίριο Ανατομίας, Μικράς Ασίας 75, Γουδή

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων, Τμήμα  Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87131

2. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας, Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512

3. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας, Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60185 & 60184

4. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας, Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113

5. Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Επαγγελματιών Υγείας 2108208839

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 1 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 1 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 07:30-14:30

Άρτα, Κέντρο Υγείας Αγνάντων, 09:00-13:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δραμεσιοί, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πράμαντα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Υπέρμετρη συσσώρευση λίπους: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

 


Πολύ συχνά η συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θεωρείται παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει είτε μπροστά στον καθρέφτη, είτε σε συζητήσεις σχετικές με το σώμα και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. 
Ακόμα και σε δημοσιεύσεις που αφορούν στην απόκτηση μιας καλλίγραμμης εμφάνισης, αυτή η συσσώρευση λίπους περιγράφεται ή/και εκλαμβάνεται ως παχυσαρκία, ενώ δεν είναι.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόβλημα στον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται και αποθηκεύει το λίπος, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ότι, αντίθετα με την παχυσαρκία, δεν επηρεάζεται από την απώλεια βάρους και φαίνεται να «προτιμά» τις γυναίκες. Είναι όμως ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά προσφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Λιποδυστροφία

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και του προσώπου, λέγεται λιποδυστροφία.

«Η λιποδυστροφία στον λαιμό (διπλοσάγονο), στα γόνατα, τις κνήμες και γύρω από τους αστραγάλους είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες εντοπίσεις στο σώμα, διότι στα προαναφερθέντα σημεία είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί.



Ειδικά η λιποδυστροφία στα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους είναι ανεξάρτητη από τη μείωση του σωματικού βάρους και δεν διαφοροποιείται με τη δίαιτα ή την άσκηση. Παρουσιάζεται συνήθως στην πρώιμη εφηβεία και αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η εναπόθεση του λίπους στα συγκεκριμένα σημεία, παρουσιάζει συχνά, ακόμη και τα αδύνατα άτομα, να φαίνονται παχύτερα, από όσο είναι στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια έντονα ενοχλητική αισθητική δυσμορφία», εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital.

Τα γόνατα παρουσιάζουν μια πεπαχυμένη εικόνα, χάνοντας το σχήμα τους. Το πλεονάζον λίπος στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού απλώνεται επάνω από τον τένοντα του τετρακέφαλου μυός και την επιγονατίδα μέχρι το κάτω και έσω όριο αυτής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα ενός «κουτιού» στην περιοχή.



Όσον αφορά τις γάμπες και τους αστραγάλους, η εκεί συσσώρευση λίπους προσδίδει μια εικόνα άμορφου πεπαχυμένου σωλήνα, χωρίς να διακρίνονται οι φυσιολογικές καμπύλες στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνειά τους.

Εκτός από την αρνητική ψυχολογική επιβάρυνση η λιποδυστροφία αυτή δημιουργεί και λειτουργικά προβλήματα. Είναι σχεδόν αδύνατον να φορεθεί ψηλή μπότα, στενό παντελόνι, κοντή φούστα και παπούτσια με ψηλό τακούνι.

Λιπογλυπτική: Η καλύτερη λύση

Η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η επέμβαση της λιπογλυπτικής, κατά την οποία αφαιρείται ο πλεονάζων όγκος λιπώδους ιστού από τις πάσχουσες περιοχές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πιο αρμονικής εικόνας.