Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Παρακάλαμος: Με τσουχτερό κρύο και δυνατό αέρα ο εορτασμός των Θεοφανίων

Με τσουχτερό κρύο και ριπές παγωμένου ανέμου πραγματοποιήθηκε φέτος, ο εορτασμός των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των υδάτων στον Παρακάλαμο.
Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε από τον πάτερα Διονύσιο, στη γέφυρα του ποταμού Λεμπούσδα, στην Κεντρική Αγορά του χωριού.

Παρόντες ήταν η Δημοτική Αρχή και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Για μια ακόμη φορά αρκετοί ήταν οι νέοι του χωριού που αψηφώντας το κρύο πήδηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού και προσπάθησαν να πιάσουν το Σταυρό.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας στην αίθουσα του ΚΔΑΠ Παρακαλάμου.

Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30-12-2019 [Πρακτικό Νο 16/30-12-2019]


Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ. του  Δήμου Πωγωνίου της   30-12-2019  [Πρακτικό Νο 16/30-12-2019]

ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ
 1. Έγκριση  Τεχνικού  Προγράμματος  Έργων   έτους 2020.  ΑΠΟΦΑΣΗ  232  
2. Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού έτους 2019.      ΑΠΟΦΑΣΗ  233

ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1.  Απευθείας εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου [οικία] στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. ΑΠΟΦΑΣΗ  234 
2.  Επί αιτήσεως Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος Ιωαννίνων», για την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου   Καλπακίου, για να το χρησιμοποιεί ως χώρο προπονήσεων για το άθλημα του «Τζούντο».  ΑΠΟΦΑΣΗ 235
          
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Δεκέμβριο 2019 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Δεκέμβριο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2018).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 3 θανατηφόρα τροχαία ( όσα και το 2018)
 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όσα και το 2018)
 6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2018)
Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 21 παθόντες (έναντι 9 το 2018). Ειδικότερα, καταγράφηκαν :
 3 νεκροί (όσοι και το 2018 )
 2 σοβαρά τραυματίες (όσοι και το 2018 )
 16 ελαφρά τραυματίες (έναντι 4 το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.013) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
 1.453 για υπερβολική ταχύτητα.
 63 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
 40 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
 73 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
 198 γ ια μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
 85 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
 95 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
 31 για αντικανονικό προσπέρασμα.
 23 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (60) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (946) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

44 περιπτώσεις για συνταξιοδότηση πριν από τα 67


Το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει τις κατηγορίες ασφαλισµένων στο Δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα µπορούν να αποχωρήσουν φέτος µε πλήρη ή µειωµένη σύνταξη
"Παράθυρα" για πλήρη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών ισχύουν και το 2020, στο πλαίσιο της µεγάλης µεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022.
Παρά τη νέα αύξηση που φέρνει για όλους το 2020 στα όρια ηλικίας και η οποία κυµαίνεται από 3 µήνες για τις 35ετίες έως 21 µήνες - δηλαδή 1,9 χρόνια - για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχουν 44 κατηγορίες ασφαλισµένων στο Δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα που µπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα.
Πρόκειται για δηµοσίους υπαλλήλους που είχαν 25ετίες έως το 2012 και µπορούν να φύγουν µε µειωµένη ή συµπληρώνοντας 35ετία, 36ετία ή 37ετία µε πλήρη, όπως επίσης και γονείς που χρειάζεται να έχουν συµπληρώσει και το εκάστοτε όριο ηλικίας τον Αύγουστο του 2015 ή είναι τρίτεκνοι - πολύτεκνοι και φεύγουν χωρίς όριο.
Ειδικά όρια ισχύουν επίσης για τους µισθωτούς του πρ. ΙΚΑ και των πρώην ευγενών Ταµείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών, όπως επίσης για όσους συνταξιοδοτούνται µε βαρέα ένσηµα αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ομόφωνη απόφαση για αποχή έως 12 Ιανουαρίου από τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικής πράξης


Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30-12-2019 [Πρακτικό Νο 17/30-12-2019 2η συνεδρίαση]


Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, της   30-12-2019  [Πρακτικό Νο 17/30-12-2019 2η   συνεδρίαση]

ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

   1.   Έγκριση  Προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου  έτους 2020
                ΑΠΟΦΑΣΗ  236  

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Μυστικά και παγίδες για τη νέα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Σε 24 έως 48 δόσεις

Όλες οι βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την αρχική «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων ή με άλλες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που ήταν σε ισχύ την 1η-11-2019 μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία ισχύει τυπικά από την 1η-1-2020, αλλά ουσιαστικά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Επιπλέον, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να εξοφλούνται όλες οι οφειλές προς την εφορία που θα βεβαιώνονται από δω και στο εξής.
Στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ειδικότερα:
* Οσοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019 αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα μέχρι 31-12-2019 πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας «πάγιας ρύθμισης».
* Όσοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της Τροχαίας, του δήμου ή της Πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

Οδηγός για το πώς θα ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ


Ο Οργανισμός www.oaed.gr/ προκειμένου να λύσει τις απορίες των ενδιαφερομένων εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό με 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανανέωση κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Αναλυτικά:
1. Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνω το δελτίο ανεργίας;
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται κάθε τρεις μήνες από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού, εντός διαστήματος πέντε (5) εργασίμων ημερών πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του Δελτίου.
2. Πού μπορώ να ανανεώσω το Δελτίο ανεργίας;
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται:
-είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
-είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με τη χρήση κωδικών πρόσβασης
3. Πώς μπορώ να γίνω χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ;
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω διαδικτύου θα πρέπει να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε:
-παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ (βλ. οδηγίες εγγραφής), είτε

Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται το νέο καθεστώς για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων


Σε ισχύ έχει τεθεί το νέο καθεστώς για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων προκειμένου να "χτιστεί" το απαιτούμενο αφορολόγητο και να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι με την "ποινή" του φόρου 22%.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που εξαιρούνται, είναι οι εξής:
Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
Οι φυλακισμένοι.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr  

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έμεινε κάτω από τη βάση


Μόλις στο 32,7% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Όπως ανακοινώθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΟΠΣ 31/12/2019) δείχνουν ότι οι συνολικές πληρωμές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αντιστοιχούν σε ποσοστό 32,7% της συνολικής διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης (35,8% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβριος 2019, το ποσοστό δαπανών αυξήθηκε κατά 8%, επίδοση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.
Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννιά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση μεταναστών


Συνελήφθη, χθες (05-01-2020) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, για παράνομη διακίνηση μεταναστών, πράξη που έγινε την 16/12/2019 στη Λυγιά Πρέβεζας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Πως εκδηλώνεται το «αυχενικό σύνδρομο του κινητού»


Όσοι περνούν πολλές ώρες την ημέρα σκυμμένοι πάνω από το κινητό ή το tablet, διαβάζοντας, γράφοντας, κάνοντας post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, αργά ή γρήγορα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του αυχενικού συνδρόμου του κινητού, που προσβάλλει τον αυχένα, τους ώμους και την σπονδυλική στήλη.
Το πιθανότερο είναι ότι ακόμα κι αυτή τη στιγμή, καθώς διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο, το κάνετε μέσα από την οθόνη του κινητού σας, έχοντας το κεφάλι σας σκυμμένο προς τα εμπρός, τα χέρια λυγισμένα στα πλάγια του σώματος και την ράχη σας καμπουριασμένη. Αν και πιθανώς δεν το αντιλαμβάνεστε, η στάση αυτή είναι επώδυνη για τον αυχένα σας και είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια πλειάδα συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο.
Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr), η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (δηλαδή ο αυχένας) αποτελείται από ένα καλά συντονισμένο δίκτυο νεύρων, οστών, αρθρώσεων και μυών που ελέγχονται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Κάθε ερεθισμός κατά μήκος των νεύρων που διέρχονται από αυτήν (όπως αυτός που προκαλείται όταν κάποιος χρησιμοποιεί με τις ώρες το κινητό, έχοντας σκυμμένο το κεφάλι του) μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό. Στην περίπτωση των κινητών και των tablet, ο τραυματισμός αποκαλείται «αυχενικό σύνδρομο του κινητού», ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης και προκαλείται από την καθημερινή, πολύωρη κακή στάση του σώματος.