Οι ημέρες των
εορτών στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τραπέζια, γλυκά, οικογενειακές
συγκεντρώσεις και γενικότερα διατροφικούς πειρασμούς.
Για τα άτομα με σακχαρώδη
διαβήτη, η περίοδος αυτή συχνά συνοδεύεται από άγχος σχετικά με τις τροφές που
μπορούν να καταναλώσουν χωρίς να επηρεαστούν οι τιμές σακχάρου.
Χρήσιμα διατροφικά
tips για αυτές τις γιορτινές μέρες δίνουν οι κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Διευθυντής
Παθολόγος – Διαβητολόγος, ο κ. Κάρολος
Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η κ. Ευτυχία Τσιάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Metropolitan Hospital.
1. Μικρά αλλά
συχνά γεύματα
Η ιδέα του να
μην τρώμε όλη μέρα για να μπορέσουμε να φάμε το βράδυ δεν είναι σωστή. Ένα από
τα μεγαλύτερα λάθη που βλέπουμε συχνά στην κλινική πράξη είναι η παράλειψη
γευμάτων. Αυτό οδηγεί σε υπερφαγία το βράδυ και σε έντονη μεταγευματική
υπεργλυκαιμία.
Για αυτόν τον
λόγο, πρέπει να κρατάμε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων με τρία κύρια γεύματα
και δυο ενδιάμεσα μικρά σνακ.
2. Προσοχή στις
παραδοσιακές ελληνικές «λιχουδιές»
Οι γιορτές στην
Ελλάδα σημαίνουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, πλούσια φαγητά
με λάδι και σάλτσες, κ.α.. Δεν χρειάζεται στέρηση, αλλά διαχείριση. Αν θελήσετε
γλυκό:
- Προτιμήστε ένα μικρό
μελομακάρονο ή ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας.
- Συνοδεύστε το με ελαφριά
αερόβια άσκηση, όπως έναν περίπατο 10–15 λεπτών για καλύτερη ρύθμιση
σακχάρου.
- Αποφύγετε να καταναλώσετε γλυκά
μαζί με μεγάλο γεύμα. Προτιμήστε τα ως ενδιάμεσο σνακ.