Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" για την αρχαιρεσιακή γενική συνέλευση και τις εκλογές στην Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την Κυριακή 31 Μαρτίου και την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της αποδημίας
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και την Δευτέρα 1η Απριλίου, στην Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, χαράζουμε μαζί την επόμενη μέρα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, στη μεγάλη μας πλειοψηφία, είμαστε άνθρωποι του μόχθου. Εργάτες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, με όλο και περισσότερους ανέργους ανάμεσά μας, ιδιαίτερα στη νεολαία μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, την επίθεση στο εισόδημα, την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις. Η δημόσια παιδεία και υγεία διαλύονται, μισθοί και συντάξεις εξανεμίζονται, τα χαράτσια πληθαίνουν.
Η Ήπειρος και οι απόδημοι Ηπειρώτες βιώνουμε το χειρότερο πρόσωπο της εντεινόμενης κρίσης. Ο γενέθλιος τόπος μας πρωταγωνιστούσε στις στατιστικές της φτώχειας, το κακό, όμως, τώρα παράγινε.
Η Ηπειρώτικη ύπαιθρος αποψιλώνεται από κάθε υπηρεσία κοινωνικής σημασίας.
Σχολεία, υγειονομικές υπηρεσίες, ΙΚΑ, Εφορίες, Δήμοι, γίνονται όλο και πιο μακρινά και δυσπρόσιτα για τους Ηπειρώτες που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά.
Με τις συγκοινωνίες να εκλείπουν, τις συνεταιριστικές μορφές να παραδίδονται βορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν, την πολιτιστική κληρονομιά να εγκαταλείπεται στην τύχη της, το φυσικό περιβάλλον να θυσιάζεται στο βωμό του μεγάλου κεφαλαίου, η περιθωριοποίηση και η απομόνωση της Ηπείρου εντείνονται διαρκώς.
Η Ήπειρος, ολοένα πιο κοντά στην κρίση, γίνεται ολοένα και πιο μακρινή για τους Ηπειρώτες.
Η Ήπειρος γίνεται ακόμα πιο μακρινή για τους ξενιτεμένους της. Οι απαγορευτικές τιμές καυσίμων και διοδίων, τα χαράτσια στα πατρικά μας σπίτια και σε όσα κάρπισε ο ιδρώτας της ξενιτιάς, οι φόροι ακόμη και στα αγροτεμάχια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη, απομακρύνουν την Ήπειρο ολοένα και περισσότερο.

Αυτοί είναι οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στην ΕΕ

Στη 11η θέση η Ελλάδα

Την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς.
Από το Λουξεμβούργου των 1.801 έως τη Λετονία των 132 ευρώ.
Οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012.
Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση του πίνακα -όπως δημοσιεύουν «ΤΑ  ΝΕΑ»- με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό να φτάνει τα 586 ευρώ.
Λετονία: 132
Βουλγαρία: 138
Ρουμανία: 162
Λιθουανία: 286
Εσθονία: 290
Ουγγαρία: 296
Τσεχία: 310
Σλοβακία: 327
Πολωνία: 336
Πορτογαλία: 556
Ελλάδα: 586
Μάλτα: 680
Ισπανία: 748
Φινλανδία: 763
Βρετανία: 1.202
Γαλλία: 1.398
Βέλγιο: 1.444
Ολλανδία: 1.447
Ιρλανδία: 1.462
Λουξεμβούργο: 1.801

Έως 60% η προσωρινή σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων

Έως και το 60% του βασικού μισθού θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου που θα συνταξιοδοτούνται, έως ότου λάβουν την πλήρη σύνταξή τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας.
Το ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία και αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.
Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' γλεντάει το Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα 21:00 στο Σαλόνι ''Εtal Club'' της Αργυρούπολης

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', γλεντάει το Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα 21:00 στο  Μουσικό Σαλόνι Δεξιώσεων  ''Εtal Club'' Γ. Παπανδρέου 18, Αργυρούπολης.
Ελάτε να γλεντήσουμε με ζωντανή ηπειρώτικη μουσική, έτσι όπως ξέρουμε οι Ηπειρώτες.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Λίλιαν Παπαδοπούλου

Νησί Ιωαννίνων: Κλοπή σε κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης

Καταγγέλθηκε χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων κλοπή σε κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης στο Νησί Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του παθόντα, άγνωστοι δράστες το βράδυ της 23/24-03-2013, διέρρηξαν το κατάστημα που διατηρεί στο Νησί Ιωαννίνων και αφαίρεσαν από τις προθήκες διάφορα ασημικά, μεγάλης αξίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη 20χρονου για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Συνελήφθη χθες (26-03-2013) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 20χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, ο 20χρονος συνελήφθη διότι όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, το βράδυ της 24/25-03-2013  πήγε σε χώρο στάθμευσης συνεργείου αυτοκινήτων και αφού έσπασε τα παρμπρίζ πέντε αυτοκινήτων, αφαίρεσε ένα ραδιοκασετόφωνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΚΑΣ: Πότε και πως θα καταβληθεί για φέτος

Τα όρια και το ύψος του επιδόματος, που ισχύουν από το 2011 και διατηρούνται και φέτος.
«Παγωμένο» θα μείνει και φέτος το ύψος του επιδόματος ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Στην απόφαση (Αριθμ. πρωτ.: Φ. 11321/4447/270/20.3.2013), για την Καταβολή Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), το έτος 2013, πέρα απο τα αμετάβλητα ποσά και εισοδηματικά όρια, αναφέρεται ότι ο έλεγχος περί της πλήρωσης ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ., για κάθε έτος, διενεργείται, το αργότερο, μέχρι και την 30η Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χορηγηθούν ποσά Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχους από την In Μαΐου του ιδίου έτους και εφεξής.
Τα όρια και το ύψος του επιδόματος, που ισχύουν από το 2011 και διατηρούνται και φέτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ισχύουν είναι κατά περίπτωση τα εξής :
1) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.
2) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ), καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
α) Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, ποσό 172,50 ευρώ
β) Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ
γ) Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, 57,50 ευρώ
Επίσης προβλέπεται ποσό Ε.Κ.Α.Σ. 30,00 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
- Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ.
Για το πότε και πως θα καταβληθεί φέτος το επίδομα ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, αναμένεται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΠΗΓΗ:
www.real.gr

Προσλήψεις εκατοντάδων δεσμοφυλάκων και φυλακή υψίστης ασφαλείας

Μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών όπως αυτό που συνέβη με την απόδραση στα Τρίκαλα προωθεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη που μίλησε για πρωτοφανές περιστατικό στα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Ίσως μόνο στο Μεξικό να έχει γίνει κάτι παρόμοιο», είπε.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση της φρουράς των φυλακών, που θα αποτρέπει την προσέγγιση εγκληματιών στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και η οργάνωση μιας φυλακής υψίστης ασφάλειας, όπου και θα μεταφερθούν οι κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα.
Ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ άλλοι 200 θα προέλθουν από την κινητικότητα στο Δημόσιο.
Σε ότι αφορά την απόδραση στα Τρίκαλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως διεξάγεται έρευνα, ενώ έρευνα διεξάγεται και μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς κρατουμένων.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ΕΛΑΣ θα παραχωρήσει βαρύ εξοπλισμό στους εξωτερικούς φρουρούς ενώ θα βοηθήσει και με την παρουσία ειδικών δυνάμεων των ΕΚΑΜ σε τακτικές έρευνες στα κελιά των βαρυποινιτών.

"ΤΑ ΔΟΛΙΑΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ" του Πάνου Δημ. Τζιόβα

Μάγκος Μιχάλης: Ο κ. Τσαβίδης και η ΕΟΖ

Είπα θα επανέλθω και επανέρχομαι, εν συντομία.

Φίλε Γιώργο, σε ευχαριστώ που επιβεβαίωσες στην νέα σου επιστολή, πως πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου δεν έχει πάρει απόφαση για λειτουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας.
Βέβαια προσπάθησα αρκετά για να ¨αλιεύσω¨ την επιβεβαίωση σου, μέσα από ένα ιστορικό από εφημερίδες, δημοσιεύματα, ημερομηνίες κλπ. πράγματα που προσωπικά σαν Δημοτικό Σύμβουλο, δεν με αφορούν.
Εκείνο που ήθελα να αναδείξω και τελικά το ανέδειξα και με επιβεβαίωσες και εσύ είναι πως το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ.
Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν και ούτε είμαι εκπρόσωπος κανενός άλλου, παρά μόνο του εαυτού μου.
Και ούτε θα καθίσω να αναλύσω, τι έγραψε ο ένας ή τι είπε ο άλλος.
Εγώ απαντάω επίσημα και χειροπιαστά και όχι με επιπολαιότητα όπως έχεις χαρακτηρίσει σχεδόν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φιλικά
Μάγκος Μιχάλης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

12 + 1 SOS στη φορολογική δήλωση του 2013

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:
1. Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν τους επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή και ζημιές αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά τους.
2. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μέσω Taxinet είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2012 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
3. Φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.
4. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
5. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
6. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.
7. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2012.
8. Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» ή αυτοελέγχου, δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2012. Όσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.
9. Δαπάνες του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ασφάλιστρα ζωής, διατροφή, δωρεές εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
10. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.
11. Εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2012 για να αγοράσουν ακίνητα, να ανεγείρουν οικοδομές ή να κατασκευάσουν πισίνες. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6 τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών.
12. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.
13. Όλα τα δικαιολογητικά φυλάσσονται στο σπίτι και προσκομίζονται στην εφορία σε περίπτωση που γίνεται έλεγχος.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Τις προτάσεις για την Αγροτική Αναγέννηση και Ανάπτυξη, που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που έγινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, με θέμα: Η πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας... «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, διαβίβασε εγγράφως προς τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, αλλά και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Οι προτάσεις συνοψίζονται ως εξής:
 Για το Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»: Σε αντίθεση με τις προγραμματικές περιόδους των ΚΠΣ (1989-2006), κατά τις οποίες τα Περιφερειακά Προγράμματα διέθεταν άξονες προτεραιότητας για την Αγροτική Ανάπτυξη, τους οποίους διαχειρίζονταν αποκλειστικά οι Περιφέρειες, η τρέχουσα προγραμματική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τον υπερβολικό συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων διαχείρισης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και από τα γνωστά προβλήματα υλοποίησης του Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (καθυστέρηση της έναρξης υλοποίησης του Ε.Π., σημαντικές καθυστερήσεις στην επίλυση θεσμικών θεμάτων και στην αξιολόγηση των ιδιωτικών σχεδίων, δυσκολίες στην ενημέρωση των δικαιούχων, δυσχερής παρακολούθηση των δημοσίων έργων, κλπ).