Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Άρτα: Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, έπειτα από την κατάσχεση ποσοτήτων κάνναβης που κατείχε στο αυτοκίνητό του

Κατασχέθηκαν περίπου -130- κιλά κάνναβης

Συνελήφθη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 49χρονος ημεδαπός, έπειτα από την κατάσχεση ποσοτήτων κάνναβης.
Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες σήμερα (24-01-2018) στην περιοχή του Κομποτίου Άρτας, αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας κατέσχεσαν (122) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (129.081) γραμμαρίων, που κατείχε ο συλληφθείς στο εσωτερικό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου, ιδιοκτησίας του.

Σε βάρος του 49χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα βελτίωσης των οδικών και των αγροτικών υποδομών

Αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο, έργα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών και της καθημερινότητας των αγροτών, κ.ά. περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά:
ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ:
Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα εξής:
«Βελτίωση επαρχιακής οδού Ασπροχώρι-Λίππας-Πλατανίων», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
«Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης - λοιπές εργασίες στην επαρχιακή οδό Χουλιαράδων – Βαπτιστού», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος Πανηπειρωτική ΑΤΕ.
«Καθαρισμός προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και αποκατάσταση αυτών στον επαρχιακό δρόμο Καλέντζι – Μονολίθι και στην επαρχιακή οδό Λάζαινα - Αμπελοχώρι», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος Κούγκουλης Κωνσταντίνος.
«Αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο Π.Ε. Πρέβεζας – Διευθέτηση ομβρίων», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε..
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των παρακάτω:
Βελτίωση και αποκατάσταση βατότητας του δρόμου Δημαριό – Κομπότι ΠΕ Άρτας (Β’ φάση)», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
«Άμεση Αποκατάσταση κατολισθέντων τμημάτων επαρχιακής οδού Γέφυρα Πλάκας - Ραφταναίων», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
«Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στην επαρχιακή οδό Χαροκόπι – Πετροβούνι θέση “Τσίμοβο”», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
«Άμεση αποκατάσταση επενδεδυμένης τάφρου απορροής ομβρίων για την προστασία της επαρχιακής οδού Μετσόβου – Ανθοχωρίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων», προϋπολογισμού 54.000 ευρώ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο Στέφος Γιάννης συνυπέγραψε ερώτηση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη σχετικά με τους εποχιακά εργαζόμενους που επιθυμούν να εγγραφούν σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπ. Τουρισμού

Ο Στέφος Γιάννης συνυπέγραψε ερώτηση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη σχετικά με τους εποχιακά εργαζόμενους που επιθυμούν να εγγραφούν σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπ. Τουρισμού.
Θέμα της Ερώτησης είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει για εν δυνάμει ή εν ενεργεία σπουδαστές Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπ. Παιδείας και Ι.Ε.Κ. του Υπ. Τουρισμού, καθώς το επίδομα ανεργίας χάνεται σε περίπτωση φοίτησης σε ΙΕΚ, αν δεν έχει συμπληρωθεί τετράμηνο εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε τουριστικές περιοχές, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι εποχιακά εργαζόμενοι την καλοκαιρινή περίοδο.
Ερώτηση «σχετικά με τους εποχιακά εργαζόμενους που επιθυμούν να εγγραφούν σε Δ.Ι.Ε.Κ και Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού» κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού. Την Ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη πενήντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα της Ερώτησης είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει για εν δυνάμει ή εν ενεργεία σπουδαστές Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπ. Παιδείας και Ι.Ε.Κ. του Υπ. Τουρισμού, καθώς το επίδομα ανεργίας χάνεται σε περίπτωση φοίτησης σε ΙΕΚ, αν δεν έχει συμπληρωθεί τετράμηνο εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε τουριστικές περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι εποχιακά εργαζόμενοι την καλοκαιρινή περίοδο.

Γιάννενα: Ημερίδα με θέμα «Κοινωφελείς Περιουσίες… διαθήκη για το μέλλον», την Παρασκευή26 Ιανουαρίου, ώρα 9:00 π.μ. στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημ. Χατζής»

Ημερίδα με θέμα «Κοινωφελείς Περιουσίες… διαθήκη για το μέλλον», συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα και ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 9 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Δημ. Χατζή» στα Γιάννενα.
Σκοπός της ημερίδας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη και συζήτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των Κοινωφελών Περιουσιών και των Σχολαζουσών Κληρονομιών καθώς και η προώθηση κοινά αποδεκτών τρόπων αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων προβλημάτων που εντοπίζονται σε όλο το φάσμα λειτουργίας και εποπτείας των Κοινωφελών Περιουσιών.
Η ημερίδα χωρίζεται σε δυο θεματικές ενότητες. 
Η πρώτη αφορά στο «Θεσμικό Πλαίσιο» και η δεύτερη στις «Κοινωφελείς Περιουσίες και τον Πολίτη».

Απαγόρευση επισκεπτηρίου από 25 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

Ενημερώνουμε τους επισκέπτες του Νοσοκομείου ότι λόγω έξαρσης των εποχιακών ιώσεων και για την ασφάλεια των νεογνών και μητέρων αυτών από 25-01-2018 και με ισχύ καταρχήν για 1 μήνα θα απαγορεύεται το επισκεπτήριο στους χώρους Μαιευτικής - Γυναικολογικής. 
Θα επιτρέπεται αυστηρά το πολύ 1 συνοδός και μόνο με χειρουργική μάσκα.
Για τους υπόλοιπους χώρους θα ισχύουν αυστηρά οι ώρες επισκεπτηρίου.

Ζητείτε η κατανόηση και συνεργασία όλων.

Ξεκαθάρισε το «τοπίο» για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Η χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά,  επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Άνω Πεδινά, ήταν εξίσου κατατοπιστική και χρήσιμη για την ενημέρωση των κατοίκων του Ζαγορίου, όπως και η προηγηθείσα για τους κατοίκους των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου.
Δύο ήταν οι κύριες επισημάνσεις, οι οποίες ενδιέφεραν όσους πραγματικά ήθελαν να ενημερωθούν: Η πρώτη έγινε από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχο, o oποίος απαντώντας σε ερώτημα για τυχόν σεισμούς που μπορεί να προκαλέσουν στο Ζαγόρι οι έρευνες, τόνισε απευθυνόμενος προς την ομάδα των «αντιδρώντων» ότι αν θα πρέπει για κάτι να ανησυχούν, είναι για τη φυσική σεισμικότητα. Η δεύτερη επισήμανση, αφορά την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι σε κάθε νέο στάδιο ερευνών ή εξόρυξης, κατατίθενται νέες μελέτες, τις οποίες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν οι αρχές- άρα κατ΄ επέκταση και οι πολίτες- και αναλόγως να τις εγκρίνουν ή να τις απορρίπτουν.
Μικρή η παρουσία Ζαγορισίων
Κατά τα άλλα η εκδήλωση,  στην οποία δεν παρέστησαν τελικά οι καθηγητές Άκης Τσελέντης και Δημήτρης Καλιαμπάκος, κύλησε υπό τις φωνές της ίδιας μικρής ομάδας που αντιδρά στις έρευνες, που όπως ορισμένοι εξ αυτών ομολογούσαν σε «πηγαδάκια» το ζήτημα για αυτούς είναι πολιτικό. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ της ομάδας του «Όχι» δεν είχαν σχέση με το Ζαγόρι, κάτι που επεσήμανε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου, που … καλωσόρισε τους ξένους επισκέπτες!
Η παρουσία Ζαγορισίων, ήταν πολύ κατώτερη του αναμενομένου, που επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν ταυτίζεται με τις μικρές ομάδες του «Όχι σε όλα», που είχαν φροντίσει -και μάλιστα επέβαλλαν-  στους ομιλητές να περιληφθούν και εκπρόσωποί τους, που υπεραμύνθηκαν των απόψεών τους, οι οποίες αντικρούστηκαν με επιχειρήματα από τους επιστήμονες και τα στελέχη του Υπουργείου.

Πάργα: Συνελήφθη ένας 55χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (23-01-2018) το μεσημέρι σε χωριό του Δήμου Πάργας Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 55χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 55χρονος κατείχε στο σπίτι του καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, κρυμμένες μέσα σε πλαστικά βαρέλια, έξι συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (1.446) γραμμαρίων.
Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για τους αγριόχοιρους

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για το θέμα των αγριόχοιρων ανέφερε ότι για την αντιμετώπισή του έχει καταθέσει προτάσεις εδώ και δύο χρόνια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο και είναι αρμόδιο για την έκδοση της κανονιστικής απόφασης για τη θήρα.

Να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό επανήλθε με νέο έγγραφό του (17 Ιανουαρίου 2018) ο Περιφερειάρχης προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ζητώντας την επέκταση της θήρας αγριογούρουνο, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων του σε φυσιολογικά επίπεδα και να προστατευτεί ο πληθυσμός του, όπως και των ήμερων χοίρων από ασθένειες.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής κόβει την Πίτα του, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ. στο κέντρο «Παπαδήμας»

Πως βλάπτει η μοναξιά την υγεία

Τον γύρο του κόσμου έκανε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι στη Βρετανία ορίσθηκε υπουργός Μοναξιάς, με αρμοδιότητα «την κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για να καταπολεμηθεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα».
Όπως εξήγησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η δημιουργία της συγκεκριμένης κυβερνητικής θέσης έγινε με βάση τις συστάσεις έκθεσης που έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα η διακομματική Επιτροπή για την Μοναξιά (Commission on Loneliness) που είχε συσταθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την έκθεση, 9 εκατομμύρια Βρετανοί (τα 2 εκατομμύρια ηλικίας άνω των 75 ετών) υποφέρουν από μοναξιά, η οποία «βλάπτει την υγεία όσο και 15 τσιγάρα την ημέρα» και «μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν συνεργαστούν όλοι - η κυβέρνηση, οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών, οι οικογένειες, οι τοπικές κοινωνίες και κάθε άτομο ξεχωριστά».
Η είδηση αυτή μπορεί να ηχεί παράδοξη, αλλά έχει στέρεες επιστημονικές βάσεις. Ολοένα περισσότερες έρευνες δείχνουν πως όσοι ζουν ολομόναχοι, δίχως να έχουν κάποιον να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους, παρουσιάζουν σταδιακή φθορά της ψυχοσωματικής υγείας τους. Είναι επίσης πιθανό να ζουν τελικά λιγότερο απ’ ό,τι όσοι δεν είναι μοναχικοί.
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η μοναξιά βλάπτει την ψυχική υγεία, καθώς ανοίγει το δρόμο για την εμφάνιση διαταραχών όπως η κατάθλιψη, το στρες και οι αγχώδεις διαταραχές. 
Ωστόσο «πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η ψυχική επιβάρυνση που επιφέρει, ενεργοποιεί μια αλληλουχία βιολογικών μηχανισμών οι οποίοι οδηγούν σε σωματικά προβλήματα», λέει. 
«Οι διεργασίες αυτές σχετίζονται επίσης με επιδείνωση πολλών παθήσεων και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτές».