Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ: 336.856 άτομα ο μόνιμος πληθυσμός της Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011

Στα 336.856 άτομα ανήλθε ο μόνιμος πληθυσμός της Ηπείρου, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο πληθυσμός στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθε σε 167.901 άτομα και ανά Δήμο μεταφράζεται σε:
Δήμος Ιωαννιτών    112.486
Δήμος Ζίτσας:     14.766
Δήμος Δωδώνης:     9.693
Δήμος Πωγωνίου:     8.960
Δήμος Κόνιτσας:     6.362
Δήμος Μετσόβου:     6.196
Δήμος Β.Τζουμέρκων:    5.714
Δήμος Ζαγορίου:     3.724
Στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου συγκεντρωτικά ο πληθυσμός έχει ως εξής: Άρτα: 67.877, Πρέβεζα: 57.491 και Θεσπρωτία: 43.587.

Η Τροχαία στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου

Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία με μπλόκα στους δρόμους αναζητά πλέον όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έπειτα από απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο Taxis, στήνουν μπλόκα σε οδηγούς και διενεργούν ελέγχους όχι σχετικούς με το δίπλωμα αλλά τσεκάροντας τα χρέη τους.
Κάθε οδηγός που ελέγχεται, οφείλει, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα.
Ο αριθμός της μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη.
Όποιος λοιπόν ελεγχθεί ότι έχει βεβαιωμένη παράβαση μεταφέρεται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ενώ μετά ακολουθείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, οδηγείται δηλαδή στον εισαγγελέα και αυτός στη συνέχεια αποφασίζει τι θα γίνει.
Μάλιστα αν η σύλληψη γίνει Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε ο φοροφυγάς θα παραμείνει στα κρατητήρια ως την επόμενη εργάσιμη.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που ήταν ασυνεπείς από οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθεί κι έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Αναδρομικά από Φεβρουάριο έρχονται οι μειώσεις σε συντάξεις

Αναδρομικά από τη σύνταξη Φεβρουαρίου θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις το νέο έτος καθώς η καταβολή τους θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου.
 Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται αθροιστικά δηλαδή κύρια και επικουρική από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.
 Η μείωση, γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα.
 Συγκεκριμένα, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 1.1.2013, ως εξής:
-Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
 - Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
 - Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
 - Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
 Στην περίπτωση που καταβάλλονται περισσότερες της μίας συντάξεις το ποσό που προκύπτει από τη μείωση επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης, όπως είχε διαμορφωθεί πριν τη μείωση και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα, από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

Αυξάνονται έως και 12 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης

Τί προβλέπεται για χιλιάδες ασφαλισμένους

Τον εγκλωβισμό για έως και 12 χρόνια επιπλέον στην αγορά εργασίας χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν τα νέα δεδομένα συνταξιοδότησης με την έλευση του νέου έτους. Η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι σήμερα στα 67 συμπαρασύρει όλα τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης. Όσοι ασφαλισμένοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- Η «έξοδος» θα γίνεται με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη, αυτή θα καταβάλλεται σε ηλικία 62 ετών.
- Εναλλακτικά η πόρτα εξόδου θα ανοίγει με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Εκτός κινδύνου είναι όσοι ασφαλισμένοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή με τα ισχύοντα όρια ηλικίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενιαίες διατάξεις ισχύουν σε όλα τα Ταμεία για τους νέους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αφορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Σημειώνεται πως οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι κοινές για άνδρες και γυναίκες, με εξαίρεση τις μητέρες ανηλίκων.
Σημαντικό για τους νέους ασφαλισμένους είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλασματικά έτη του Ν. 3863/2010 για τις ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι και οι μητέρες ανηλίκων, παρά μόνο για τη γενική κατηγορία για σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης.

Προς παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 5 Ιανουαρίου

Παράταση πέντε ημερών σχεδιάζει να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, που λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012.
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί για συνολικές εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ, το υπουργείο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει προθεσμία έως τις 5 Ιανουαρίου στους πολίτες που ταλαιπωρούνται στις τράπεζες και στις εφορίες.
Μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί πάνω από 5.000.000 σημειώματα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ενώ έχουν καταβληθεί συνολικά 700.000.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμά πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινωθεί επισήμως η παράταση της καταληκτική προθεσμίας, τα συνολικά έσοδα θα έχουν φτάσει τα 900.000.000 ευρώ. Άρα, το στοίχημα για την είσπραξη των υπόλοιπων 300.000.000 ευρώ θα κριθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, στις εφορίες επικρατούσε και χθες το αδιαχώρητο, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 76.000 πινακίδες, περίπου όσες είχαν κατατεθεί και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα λήξει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών, ο αριθμός των οχημάτων που θα τεθούν σε ακινησία θα υπερβεί τις 80.000.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking.
Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISnet μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα.
Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταύρωση στοιχείων και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.