Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Με «εφόδιο» την εμπειρία η προετοιμασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών


Με οδηγό την εμπειρία των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων θα κινηθούν Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.
Η ανωτέρω επισήμανση έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο και από όσους τοποθετήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων, είναι στις άμεσες προτεραιότητες των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετη υποχρέωση των Δήμων είναι οι έλεγχοι για καθαρισμό των οικοπέδων και για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επεσήμανε και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις πυρκαγιές που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Αλβανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επέμβασης και ελληνικών πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές που είναι κοντά στα σύνορα, επικαλούμενος και το περυσινό συμβάν στην περιοχή του Δήμου Δρόπολης.
Την αυστηροποίηση των μέτρων όσον αφορά τις εργασίες στην ύπαιθρο προανήγγειλε ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στις παραβιάσεις των οδηγιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Ηγουμενίτσα- Ιωάννινα- Αργυρόκαστρο Αλβανίας


Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου αναρτήθηκε σήμερα 25.04.2018, από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, η μελέτη με τίτλο: «Σιδηροδρομική γραμμή Λιμένας Ηγουμενίτσας – Βιομηχανικό Πάρκο Ηγουμενίτσας – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Αεροδρόμιο Ιωαννίνων – Κακαβιά – Αργυρόκαστρο».
Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας 2007 – 2013, ανατέθηκε την 15η Απριλίου 2016 και παραδόθηκε την 14η Σεπτεμβρίου 2016.
Κατευθυντήρια επιδίωξη της μελέτης ήταν η αποτύπωση των κρίσιμων συντελεστών  διαμόρφωσης του δείκτη κόστους - οφέλους, ώστε να είναι ευχερής η σύγκριση με εναλλακτικά έργα ίδιας σκοπιμότητας και η καταγραφή όλων των παραγόντων που κρίνονται αναγκαίοι κατά την λήψη, από τα αρμόδια όργανα, των αποφάσεων για την υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα παραδόθηκαν:
1.Φάση Α:      Καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης - Έκθεση Παρουσίασης Υφιστάμενης Κατάστασης
2.Φάση Β.1:    Οριστικοποίηση και διαμόρφωση προτάσεων - Προμελέτη Χάραξης Σιδηροδρομικής Γραμμής - Προϋπολογισμός Έργων
3.Φάση Β.2:   Οριστικοποίηση και Διαμόρφωση Προτάσεων - Μελέτη Βιωσιμότητας
Το κόστος της μελέτης ανήλθε σε 65.276,10€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ.
Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, δήλωσε σχετικά:
«Πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν στην διασύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία, αναφέρουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα με ενδεχόμενες τρεις εναλλακτικές:
1.  Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή (με διασύνδεση με Αεροδρόμιο Καστοριάς)-Πόγραδετς-Τίρανα
2.  Φλώρινα-Αεροδρόμιο Καστοριάς-Ιεροπηγή-Πόγραδετς-Τίρανα
3.  Κοζάνη-Σιάτιστα-Αεροδρόμιο Καστοριάς-Ιεροπηγή-Πόγραδετς-Τίρανα.

Δήμος Πωγωνίου: Μέτρα Πυροπροστασίας εν όψει αντιπυρικής περιόδου


Δημοσιεύεται το υπ. αριθμ. 1556 Φ.706.6 έγγραφο της Περιφερειακής Διοικητικής υποστήριξης  Ηπείρου για ενημέρωση και λήψη μέτρων των δημοτών:
Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια πολιτών που ασχολούνται με την μελισσοκομία κατά τη διάρκεια που προβαίνουν σε ενέργειες υποκαπνισμού των κυψελών, και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους δημότες σας, καθώς και τους δημότες των Δ.Ε. και των Τ.Κ. του τομέα ευθύνη σας, το συντομότερο δυνατόν τα κατώθι:
1. Σε κάθε περίπτωση που εκδηλώνεται φωτιά οφειλόμενη σε ενέργειες μελισσοκόμων κατά τις οποίες επιδείχτηκε αμέλεια, ακολουθείται η ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια (266 Π.Κ.), σχηματίζεται δικογραφία και οδηγείται ο υπαίτιος πρόκλησης αυτής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για περαιτέρω ενέργειες.
2. Για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τους μελισσοκόμους τα παρακάτω προληπτικά μέσα πυροπροστασίας:
α) Να γίνεται αποψίλωση των ξηρών χόρτων και λοιπής βλάστησης περιμετρικά των κυψελών προκειμένου να αποτρέπεται η ταχεία επέκταση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.
β) Ο υποκαπνισμός των κυψελών να γίνεται είτε τις πρώτες πρωινές ώρες είτε αργά το βράδυ, ώρες δηλ. που συνήθως δεν επικρατούν υψηλή θερμοκρασία και άνεμος τα οποία ευνοούν την εκδήλωσης φωτιάς.
γ) Είναι απαραίτητο να υπάρχει εντός του οχήματος ή πλησίον των κυψελών τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης ή επαρκής ποσότητα νερού, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τυχόν κατάσβεση από τον μελισσοκόμο μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
δ) Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να γίνεται χωρίς καθυστέρηση κλήση της Πυροσβεστικής (-199-), ακόμη και αν η φωτιά είναι σε αρχικό στάδιο, προκειμένου η Υπηρεσία μας να κινητοποιηθεί άμεσα και να φτάσει έγκαιρα προτού η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις γεγονός που θα δυσχεράνει τον έλεγχο της.

Ηπειρώτικη Λαογραφία. Ζάππειο Μέγαρο. Δημοπράτηση επιλεγμένων αντικειμένων, την Κυριακή 29 Aπριλίου 2018, το βράδυ, ώρα 21.00'



Αθήνα 25-4-2018              Αρ. πρωτ.: 3289

Αγαπητοί συμπατριώτες ανά τον κόσμο Ηπειρώτες Φίλοι της Ηπείρου.
Στο πλαίσιο της μοναδικής θεματικής εκδήλωσης έκθεσης 28 & 29 Απριλίου '18 της ΠΣΕ για την Ηπειρωτική Λαογραφία στο εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο θα λάβει χώρα για πρώτη φορά!!!! μια συμβολική δημοπρασία επιλεγμένων αντικειμένων Ηπειρωτικής Λαογραφίας.
Η πράξη της δημοπράτησης σε περίπου 10 επιλεγμένα Λαογραφικά αντικείμενα με εκτιμούμενες τιμές εκκίνησης από ειδικούς και συλλέκτες και σημερινούς δημιουργούς  σκοπό έχει την ανάδειξη της διατηρημένης παραδοσιακής τεχνοτροπίας, την σημασία της συλλεκτικής προσπάθειας και την διάδοση του πλούτου της Ηπειρωτικής Λαογραφίας.
Παράλληλα τα οποία έσοδα από τα δημοπρατούμενα εκθέματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την συνέχιση των δράσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για όλους τους Ηπειρώτες για όλη την Ήπειρο.
Η δημοπράτηση αντικειμένων Ηπειρωτικής Λαογραφίας στην συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα ενίσχυσης και συμπατριωτισμού, αλλά και απόδοσης υψηλής εκτίμησης στην συλλεκτική προσπάθεια στην Ηπειρωτική Λαογραφία,.
Επίσης σημειώνουμε με αυτή την προσπάθεια  την διατήρηση την δυναμική σημερινή συνέχεια των μοναδικών δημιουργημάτων των Ηπειρωτών.
Καλούμε για πρώτη φορά σε αυτή την συμβολική πράξη όλη την Ηπειρωτική αποδημία διάσπαρτη σε όλο τον κόσμο τους φίλους της Ηπείρου να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον για την πιθανή απόκτηση με χρηματική προσφορά ενός εμβληματικού αντικειμένου από την δημοπρασία της 29ης Απριλίου  με την υπογραφή της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την αυθεντικότητα της Ηπειρωτικής παράδοσης της Ηπειρωτικής συνέχειας και την διατήρηση της μοναδικής Λαογραφίας της Ηπείρου.
Παρακάτω επισυνάπτεται δίπτυχο με Φώτο των αντικειμένων και σύντομη περιγραφή.
Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στις περίπου 21:00 στον χώρο του Ζαππείου από έγκυρο εγγεγραμμένο στο Ελληνικό  μητρώο Παλαιολόγων Ηπειρώτη Δημοπράτη.
Οι προσφορές "βήμα" είναι  αυξητικές ανά χρηματικό πόσο προσδιοριζόμενο από τον Κήρυκα της δημοπρασίας  χρηματικό μέγεθος (ελάχιστο βήμα 150 Ευρώ),
Με εκτίμηση για την μεγάλη Ηπειρώτικη αποδημία.
Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δόσης              Κώστας Γαβριήλ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Κατάθεση προσφορών
Έφορος Δημ. Σχέσεων Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος  6980670633
Αντιπρόεδρος Κωνής Κώστας   6944180264
Δημοπράτης   κ. Βέργος 2103614897

Συνελήφθησαν, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, στην Πρέβεζα, στη Φιλοθέη Άρτας και στους Κωστακιούς Άρτας, τέσσερις ημεδαποί, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τέσσερεις ημεδαποί, ηλικίας 58, 59, 19 και 36 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, κατείχε στο σπίτι του τα παρακάτω:
• μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (16,4) γραμμαρίων
• μία συσκευασία με μείγμα καπνού και κάνναβης, βάρους (2,5) γραμμαρίων
• μία συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), βάρους (1,2) γραμμαρίων
• έξι αυτοσχέδια τσιγάρα κάνναβης, συνολικού βάρους (7,8) γραμμαρίων
• (15) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Εθνική Οδό Άρτας-Φιλιππιάδας (στο ύψος της Φιλοθέης Άρτας), από αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 58χρονος ημεδαπός, διότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (4,3) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 58χρονος προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από 59χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα στη Φιλοθέη Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας.
Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη χθες αργά το απόγευμα, στους Κωστακιούς Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 19χρονος ημεδαπός, διότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένας τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου

Με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων άνοιξε ο νέος κύκλος επισκέψεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου.
Ο Αστυνόμος Α’ και υπεύθυνος για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής κ. Επαμεινώνδας Ζήκος μίλησε στους μαθητές για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά κι απάντησε στις πολύ εύστοχες ερωτήσεις τους. 
Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές εφήρμοσαν στην πράξη όσα άκουσαν, οδηγώντας τα ειδικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος Πωγωνίου.
Επιδίωξη του Δήμου είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να επιτελέσει το ρόλο του και να προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αποκτήσουν σωστή συμπεριφορά πεζών και στο μέλλον να γίνουν συνειδητοποιημένοι οδηγοί.

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 (κ. Σοφία Τσέπα).

Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των Κυπριών για τουρισμό στην Ήπειρο


Είκοσι και πλέον επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, Δήμοι κ.α., που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή δημόσια πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου,  έδωσαν δυναμικό παρών στη φετινή Διεθνή Τουριστική Έκθεση «Ταξίδι 2018» της Κύπρου.
Από την Έκθεση- στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε για 15η συνεχή χρονιά- επιβεβαιώθηκε το  συνεχές και  εντεινόμενο ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ήπειρο,  όπως αποτυπώθηκε και από την μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου, που ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η φετινή συμμετοχή της Ηπείρου ήταν η πολυπληθέστερη ως τώρα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και οι απευθείας πτήσεις της TUS Air από και προς Ιωάννινα.
Όπως εκτίμησαν παράγοντες του Κυπριακού τουρισμού οι συγκεκριμένες πτήσεις μαζί με τις πτήσεις που ήδη εκτελούνται μέσω Ακτίου,  θα συντελέσουν στην περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών προς όλους τους προορισμούς της περιφέρειας.
Οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου για σύναψη συμφωνιών, ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Αρταίων, Σουλίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, που συμμετείχαν στην αποστολή και στο περίπτερο της Ηπείρου, παρουσίασαν τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά των περιοχών τους.

Αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των νέων ταυτοτήτων


Οι νέες ταυτότητες θα φέρουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και το δακτυλικό αποτύπωμα του κατόχου τους.
Οι νέες ταυτότητες θα κοστίζουν 8 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα για τις φωτογραφίες που πρέπει να βγάλει ο πολίτης, και όλες οι παλιές ταυτότητες θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.
Οι ζώνες ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων θα είναι συνολικά επτά και θα βοηθούν στο να μην πλαστογραφούνται.
Αναλυτικά:
Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας
Ζώνη 2: Φύλο, Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία
Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται στην εμπρόσθια όψη, ενώ στην οπίσθια θα υπάρξουν τα εξής:
Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης.

Κιρσοί μέσα στο όσχεο: πως αντιμετωπίζονται;


Περισσότεροι από ένας στους εννέα άνδρες έχουν κιρσούς μέσα στο όσχεο, τον «σάκο» από δέρμα μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις.
Οι κιρσοί αυτοί, που είναι παρόμοιοι με εκείνους των ποδιών, συνήθως σχηματίζονται στην εφηβεία αλλά με την πάροδο του χρόνου διογκώνονται και έτσι γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα με την ψηλάφηση.
Αν και συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα και είναι αβλαβείς, μερικές φορές δεν είναι και τόσο αθώοι και μπορεί να πλήξουν ακόμα και τη γονιμότητα του άνδρα ή να οδηγήσουν σε ατροφία του όρχι.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, η ύπαρξη κιρσών μέσα στους όρχεις είναι γνωστή ως κιρσοκήλη.
«Η κιρσοκήλη είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που προσβάλλει το τουλάχιστον 15% των ανδρών και χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική διεύρυνση των φλεβών που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, λίγο πάνω από τους όρχεις», λέει. Η φλεβική διεύρυνση σπανίως αναπτύσσεται πριν την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως δημιουργείται στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (κυρίως στις ηλικίες 15-25 ετών) και στο 90% των περιπτώσεων αφορά την αριστερή πλευρά του οσχέου, λόγω της ανατομίας των φλεβών της περιοχής».
Πού οφείλεται αυτή η διεύρυνση; «Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά έχουν εκφραστεί διάφορες θεωρίες γι’ αυτήν», απαντά ο Δρ. Πούλιας. «Εικάζεται, λ.χ, ότι είναι ελαττωματικές οι βαλβίδες που διαθέτουν οι φλέβες για να εξασφαλίζεται η ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς, με συνέπεια να παλινδρομεί και να λιμνάζει το αίμα. Μία άλλη θεωρία πρεσβεύει ότι αν για κάποιο λόγο επιβραδυνθεί η ροή του αίματος στην περιοχή, το αίμα μπορεί να λιμνάσει στις φλέβες προκαλώντας τη διεύρυνσή τους. Ή μπορεί κάποια διόγκωση ή μάζα στους λεμφαδένες της περιοχής να πιέσει τις φλέβες του οσχέου και να εμποδίσει τη ροή του αίματος, αν και σε τέτοια περίπτωση οι φλέβες θα διευρυνθούν απότομα και λογικά θα αναπτυχθεί πόνος».

''Ηπειρώτικη Λαογραφία'': 2ήμερη εκδήλωση-παρουσίαση-έκθεση, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο και Κυριακή 28 και 29 Απριλίου 2018, στο περιστύλιο του Ζαππείο Μεγάρου, με ελεύθερη είσοδο


Πρόγραμμα Ηπειρώτικης Λαογραφίας. Ζάππειο Μέγαρο. 28 & 29 Απριλίου 2018.

Σάββατο 28 Απριλίου 2018. Πρωί.
10:45' - 11:25'. Δημοσιογραφική Παρουσίαση,
11:30΄ - 12:00' Επίσημα Εγκαίνια έναρξη κόψιμο κορδέλας, μικρή περιήγηση στο χώρο. Έκθεση ανοικτή μετά τις 12.00' με ελεύθερη είσοδο.
Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η ζυγιά του Τάκη Ζιάγκα και τραγουδά ο Σάββας Σιάτρας.
12:05'-12:30΄.Χορευτικό Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας
12:30΄-13:00΄.Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων
12:30'-13:00'. Λέσχη Αρχιμαγείρων “Παραδοσιακή Πίτα”. Παρασκευή και
 προσφορά ηπειρώτικης ζυμαρόπιτας
13:00'-13:30΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας
13:30' - 14:00΄. Χορευτικό Αδελφότητας Ηπειρωτών Ν. Μάκρης, Ραφήνας,
Μαραθώνα και Πικερμίου
 Σαββάτο 28 Απριλίου 2018, απόγευμα.
Έκθεση Ανοικτή μέχρι τις 22.00'.
Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η κομπανία του Κώστα Μήτση, με τον ίδιον στο τραγούδι και τον Κωνσταντίνο Λιόντο στο κλαρίνο.
19:00'-19:30΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων
19:30'-20:00΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.
Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Πρωί
Έκθεση ανοικτή από 10.00' πρωινή, με ελεύθερη είσοδο.
Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Απόγευμα.
Έκθεση Ανοικτή με ελεύθερη είσοδο.
18:30' - 19:15' Συνάντηση Συντελεστών
19:15' - 19:20΄ Χαιρετισμός Προέδρου ΠΣΕ
19:20' - 19:30' Χαιρετισμοί Επισήμων
19:35΄ - 20:45' Ομιλίες Τοποθετήσεις
20:45΄ - 21:00΄ Πρώτη ερμηνεία ηπειρώτικου τραγουδιού από τον Σάββα Σιάτρα, με τον Ναπολέοντα Δάμο στο κλαρίνο.
20:45΄- 21:00' Η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, αποδίδει ηπειρώτικους σκοπούς.
20:45΄ - 21:00΄ Εκτίμηση Συλλεκτικών αντικειμένων
21:00΄ - 22:00΄ Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών.
Παίζει η ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου και τραγουδά ο Μιχάλης Ζάμπας.΄
 Χορευτικό Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής
 Χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου
 Τέλος εκδήλωσης- μπουφές Εδέσματα.

Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου και η κατάθλιψη;


Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, τη συνηθέστερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, διατρέχουν όσοι άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA) 2018, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο στη Νέα Ορλεάνη, όσοι πάσχουν από την ψυχική νόσο ακόμα και αν ακολουθούν αγωγή για την αντιμετώπισή της έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή αρρυθμίας.
 «Η κολπική μαρμαρυγή αφορά στη γρήγορη και ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα στους κόλπους της καρδιάς, δηλαδή στους δύο άνω θαλάμους της, και στην έλλειψη συντονισμού τους με τους δύο κάτω θαλάμους της, τις κοιλίες, με συνέπεια να εμποδίζεται η αποτελεσματική μεταφορά του αίματος από τους κόλπους στις κοιλίες. Η παραμονή του αίματος στους κόλπους ενέχει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και δημιουργίας θρόμβων, που ενδεχομένως να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή εμβολή σε άλλα όργανα. Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα άρρυθμων καρδιακών παλμών, ταχυπαλμία (οι παλμοί μπορεί να ξεπεράσουν τους 200 είτε αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή είτε όχι), αίσθημα φτερουγίσματος στον θώρακα, δύσπνοια, ζάλη και αδυναμία», μας εξηγεί ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης. «Ο ασθενής μπορεί να υποστεί μεμονωμένα περιστατικά που σταματούν χωρίς παρέμβαση, επεισόδια που απαιτούν χορήγηση φαρμάκων ή ηλεκτρική ανάταξη ή να έχει χρόνια κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή κάθε παρέμβαση για την ομαλοποίηση του ρυθμού της καρδιάς να έχει αποτύχει. Παρόλο που η ίδια η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία» συμπληρώνει.