Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Με «εφόδιο» την εμπειρία η προετοιμασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών


Με οδηγό την εμπειρία των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων θα κινηθούν Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.
Η ανωτέρω επισήμανση έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο και από όσους τοποθετήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων, είναι στις άμεσες προτεραιότητες των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετη υποχρέωση των Δήμων είναι οι έλεγχοι για καθαρισμό των οικοπέδων και για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επεσήμανε και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις πυρκαγιές που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Αλβανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επέμβασης και ελληνικών πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές που είναι κοντά στα σύνορα, επικαλούμενος και το περυσινό συμβάν στην περιοχή του Δήμου Δρόπολης.
Την αυστηροποίηση των μέτρων όσον αφορά τις εργασίες στην ύπαιθρο προανήγγειλε ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στις παραβιάσεις των οδηγιών του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, Ταξίαρχος Δημήτρης Μπολομύτης, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές μονάδες θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στο έργο των άλλων υπηρεσιών, αν αυτό απαιτηθεί, εξηγώντας παράλληλα ότι τα στρατιωτικά φυλάκια τη θερινή περίοδο θα λειτουργούν και ως πυροφυλάκια.
Επιμέρους ζητήματα έθεσαν Δήμαρχοι, οι οποίοι για μια ακόμη φορά τόνισαν την ανάγκη αύξηση της χρηματοδότησης από το Κεντρικό Κράτος για έργα αντιπυρικής προστασίας.  «Η έγκαιρη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, είναι το Α και το Ω στην έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος. «Είμαστε σε καλό επίπεδο, χάρη στη συνεργασία των προηγούμενων χρόνων. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, δεν βλέπω να έχουμε προβλήματα και φέτος», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν επίσης: Οι Δήμοι Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Δωδώνης (δια των Δημάρχων τους), Βορείων Τζουμέρκων,  οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η Τροχαία Ιωαννίνων, οι Δασικές υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Π.Ε. Πρέβεζας, η ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου,  τα Νοσοκομεία,  Εθελοντικές Οργανώσεις κ.α..
Επίσης παραβρέθηκαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Β. Γοργόλης, Κ. Ντέτσικας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλυ Τσουμάνη- Πρ. Χατζηεφραιμίδης- Ν. Παπαγρηγορίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr