Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 54χρονου για παράνομη μεταφορά 1.978 πακέτων τσιγάρων

 


Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας, προέβησαν στη σύλληψη ενός 54χρονου αλλοδαπού, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε όχημα, εντοπίστηκε στο χώρο των αποσκευών συνολική ποσότητα χιλίων εννιακοσίων εβδομήντα οκτώ (1.978) πακέτων τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 54χρονος οδηγός να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί τη προανάκριση, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε όχημα καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

ZARAVINA FESTIVAL με Στέλιο Ρόκκο, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

 


Zaravina Festival θα «Πάει» φέτος ο Στέλιος Ρόκκος για μία ακόμη ξεχωριστή συναυλία δίπλα στη μαγευτική ομορφιά της Λίμνης Ζαραβίνας!

Το Zaravina Festival, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του μουσικόφιλου κοινού, υπόσχεται μία ακόμη όμορφη βραδιά με έναν καλλιτέχνη που φτιάχνει δυνατές αναμνήσεις και ξεσηκώνει το κοινό.

Είναι οι στιγμές που γράφουν τη δική τους ιστορία… Είναι οι στιγμές που γίνονται μαγικές… Είναι οι στιγμές που δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις, όπως αυτές που, μοναδικά φτιάχνει,  ο Στέλιος Ρόκκος όταν βρίσκεται onstage και συνομιλεί μουσικά με το κοινό του. Τέτοιες στιγμές θα ζήσουν όσοι βρεθούν στο Zaravina Festival τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις στις 9μ.μ.

Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκεται η μοναδική Κατερίνα Λαζαρίδου ενώ το opening act της βραδιάς αναλαμβάνουν οι Yinametheband!

Το Zaravina Festival, ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού στην  Ήπειρο, διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου σε σύμπραξη με το Κέντρο Νέων Ηπείρου.

H γενική είσοδος είναι στα 7 ευρώ. Παιδιά μέχρι 10 ετών και ΑμεΑ δωρεάν.

Ώρα προσέλευσης: 19.30

Ώρα έναρξης στις 21.00

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούλιο 2024 στην Ήπειρο

 


Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, δημοσιοποιήθηκαν συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούλιο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -11- τροχαία ατυχήματα (έναντι -19- το 2023).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

§  -2- θανατηφόρα τροχαία (έναντι -3- το 2023)

§  -1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -2- το 2023)

§  -8- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -14- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -17- παθόντες (έναντι -24- το 2023).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

§   -2- νεκροί (έναντι -3- το 2023)

§   -2- σοβαρά τραυματίες (έναντι -3- το 2023)

§   -13-  ελαφρά τραυματίες (έναντι -18- το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

·         Παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP / φωτεινού σηματοδότη

·         Υπερβολική ταχύτητα

·         Μη ρύθμιση ταχύτητας ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες

·         Απόσπαση προσοχής οδηγού

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης  

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.440) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.776  για υπερβολική ταχύτητα

467  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

463   για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

347 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

209  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

75  για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

83 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

20  για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (181)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (45) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (439) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός, για απόπειρα κλοπής

 


Συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (5-8-2024) από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ημεδαπό εντός σούπερ – μάρκετ, στο οποίο είχε εισέλθει παραβιάζοντας είσοδο αποθήκης του καταστήματος.

Στην κατοχή τού κατηγορούμενου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κατσαβίδι, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Κτίσματα Πωγωνίου: Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αύγουστος 2024»

 

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αύγουστος 2024» στα Κτίσματα Πωγωνίου.


Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος-ξενώνας, στον οικισμό Κάτω Λάβδανης

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) Το Π.Δ. 270/81 (ΦΕΚ Α’ 77/30-3-81) β) Το άρθρο 192 του Δ.Κ.Κ. (Ν.3463/06) όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 196 του Ν.4555/2018γ)Το  άρθρο  72  του  Ν.  3852/2010  όπως  αντικαταστάθηκε  με  την  παρ.1  του άρθρου 3 του Ν.4623/2019 δ)  την  αριθ. 122/2024 Απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  για  την  έγκριση δημοπράτησης (ΑΔΑ:9Ν16Ω1Ω-6Τ9) ε) την 165/2024 απόφαση της Δημοτικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας (ΑΔΑ:6ΙΚΗΩ1Ω-4ΡΙ)

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου: Α) Δημοτικό  κατάστημα  εντός  οικισμού  Κάτω  Λάβδανης  Δημοτικής  Κοινότητας Λάβδανης το οποίο περιμετρικά συνορεύει με κοινοτικό δρόμο, κοινοτική έκταση και πεζόδρομο. Β) Συνολικά το εμβαδόν των  ορόφων του κτιρίου είναι 383,45τ.μ.  ήτοι αναλυτικά: Iσόγειο 188,55m2και 1οςόροφος 194,90m2.

2.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας: Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκε με την  αρ.06/24(ΑΔΑ:6ΣΣΗΩ1Ω-ΥΟΥ)απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου . Η δημοπρασία μπορεί  να  συνεχιστεί  και  πέραν  της  οριζόμενης  στη  διακήρυξη  ώρας,  εφ'  όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν  της  οριζόμενης  ώρας  αποφασίζει  η  Επιτροπή διενέργειας  δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά. Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική  δια  τον  εκάστοτε  πλειοδοτούντα,  η  δέσμευση  δε  αύτη  μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως  από  τον  πρώτο  στους  ακόλουθους  και  επιβαρύνει  οριστικώς  τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Ταυτότητα του φυσικού προσώπου. Εάν συμμετέχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε εταιρικής μορφής ή κοινοπραξίας πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένο καταστατικό, το ΦΕΚ από το οποίο να προκύπτει η κατά νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου. β) Δημοτική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του. γ) Φορολογική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του. δ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 του ίδιου και του εγγυητή του ότι: 1. έλαβαν γνώση των όρων της διακήρυξης τους οποίους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα, 2.έλαβαν  γνώση  της  κατάστασης  του  ακινήτου,  του  περιβάλλοντος  χώρου,  του εξοπλισμού που διαθέτει και την πρόθεσή τους για τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του ακινήτου λαμβάνοντας υπόψη την θέση του Δήμου . Αποκλείονται από τη δημοπρασία όσοι είναι οφειλέτες του Δήμου Πωγωνίου και όσοι επέδειξαν αντισυμβατική συμπεριφορά σε σχέση με το Δήμο. Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληρεί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται εφ' απλού χάρτου.

Παηδονιά Πωγωνίου: Πανηγυρική Θεία λειτουργία στο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Τρίτη 6 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, θα τελεσθεί Θεία λειτουργία στο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Παηδονιά Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Άνω Παρακαλάμου

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης του οικισμού Άνω Παρακαλάμου για το Α’ και Β’ εξάμηνο 2023 με ημερομηνία πληρωμής έως 31-8-24.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 17 Αυγούστου, ώρα 20:00

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Τοπικό Συμβούλιο, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου προσκαλούν όσους και όσες το επιθυμούν να παρευρεθούν, το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:00, στο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού, που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο παραδοσιακός «καβρουμάς» και η ορχήστρα του Γιώργου Κωτσίνη, εγγυώνται ένα γνήσιο πωγωνήσιο γλέντι.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δημοτική Κοινότητα Βροντισμένης


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) Το Π.Δ. 270/81 (ΦΕΚ Α’ 77/30-3-81) β) Το άρθρο 192 του Δ.Κ.Κ. (Ν.3463/06) όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 196 του Ν.4555/2018γ)Το  άρθρο  72  του  Ν.  3852/2010  όπως  αντικαταστάθηκε  με  την  παρ.1  του άρθρου 3 του Ν.4623/2019 δ)  την  αριθ. 119/2023 Απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  για  την  έγκριση δημοπράτησης (ΑΔΑ:6ΡΠΥΩ1Ω-ΠΓΘ) ε) την 166/2024απόφαση της Δημοτικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας (ΑΔΑ:9Ν62Ω1Ω-2Λ0)

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου: Α) Δημοτικό κατάστημα εντός οικισμού Δημοτικής Κοινότητας Βροντισμένης (στο  κέντρο  του  χωριού)  το  οποίο  περιμετρικά  συνορεύει  βόρεια  και  δυτικά  με κοινοτικούς δρόμους, ανατολικά από ιδιωτικό οικόπεδο και νότια από οικόπεδο της εκκλησίας. Β) Συνολικά  το  εμβαδόν  του  ισόγειου  καταστήματος(άνευ  αποθήκης)    είναι 164,78m2 και αποτελείται από ένα ενιαίο χώρο, ένα χώρο μαγειρείων και ένα χώρο WC. Το κατάστημα διαθέτει και μία ισόγεια αποθήκη 44,26m2 η οποία επικοινωνεί λειτουργικά  με  το  υπόλοιπο  κατάστημα.  Στην  δυτική  πλευρά  του  καταστήματος υπάρχει στέγαστρο 75m2 περίπου.

2.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας: Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκε με την  αρ.06/24 (ΑΔΑ:6ΣΣΗΩ1Ω-ΥΟΥ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου . Η δημοπρασία μπορεί  να  συνεχιστεί  και  πέραν  της  οριζόμενης  στη  διακήρυξη  ώρας,  εφ'  όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν  της  οριζόμενης  ώρας  αποφασίζει  η  Επιτροπή διενέργειας  δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά. Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική  δια  τον  εκάστοτε  πλειοδοτούντα,  η  δέσμευση  δε  αύτη  μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως  από  τον  πρώτο  στους  ακόλουθους  και  επιβαρύνει  οριστικώς  τον τελευταίο πλειοδότη.  

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Ταυτότητα του φυσικού προσώπου. Εάν συμμετέχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε εταιρικής μορφής ή κοινοπραξίας πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένο καταστατικό, το ΦΕΚ από το οποίο να προκύπτει η κατά νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου.β) Δημοτική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του.γ) Φορολογική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του. δ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 του ίδιου και του εγγυητή του ότι:

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου (Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού) την Τρίτη 6 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού θα τελεσθεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου (08:00-10-15).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας – Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:30-14:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Παθήσεις προστάτη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

 


Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες. Πήρε το όνομά του από τον Ηρόφιλο, έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται», βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

Το βάρος του κυμαίνεται, ανάλογα με την ηλικία, από 7g έως 16g και μοιάζει με κάστανο. Είναι όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος και λειτουργία του είναι η παραγωγή του προστατικού υγρού. Περιέχει μύες που υποβοηθούν την εκσπερμάτιση, συμβάλλει στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων, στη ρευστοποίηση και την αποβολή του σπέρματος, συνεισφέροντας έτσι στη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του προστάτη;

«Ο προστάτης αποτελεί συχνή πηγή προβλημάτων για τον άνδρα, καθώς, από νεαρή ηλικία, εκτίθεται σε μικροβιακές λοιμώξεις και φλεγμονές όπως η προστατίτιδα.
Με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μετά τα 50) εμφανίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
Η πιο σοβαρή ασθένεια όμως, που μπορεί να εμφανιστεί είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στο δυτικό κόσμο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital ο οποίος στη συνέχεια εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις παθήσεις του προστάτη και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους:

Τι είναι η προστατίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Η προστατίτιδα αποτελεί τη συχνότερη ουρολογική νόσο σε νεότερους άνδρες (έως 50 ετών) και την τρίτη συχνότερη σε ηλικιωμένους άνδρες, μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη. Περίπου το 50% των ενηλίκων θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή του.