Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκτεταμένες παρεμβάσεις για αποκατάσταση ζημιών και βελτιώσεις του οδικού δικτύου με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 2-3-2018)


Αποφάσεις για έργα  αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων που ξεπερνούν το 1,3 εκ. ευρώ, για το ΣΜΑ Μετσόβου και την ενίσχυση της λειτουργίας δομών υγείας έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Αναλυτικά κατά Περιφερειακή Ενότητα:
Στην Π.Ε. Πρέβεζας:
«Ανακατασκευή οδοστρωμάτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει την εθνική οδό με τα Δ.Δ. Βαλανιδοράχης, Ποταμιάς, Τζάρας, Κυψέλης και Καναλίου», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ
«Αποκατάσταση οδού και κατασκευή πλακοσκεπών οχετών στα όρια των Δ.Δ. Ριζών, Βράχου και Λούτσας», προϋπολογισμού 170.000 ευρώ
«Αποκατάσταση φθορών από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα Δ.Δ. Παπαδάτων, Παναγιάς και Ελευθεροχωρίου του δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ
«Άμεση σήμανση και επούλωση επικινδύνων φθορών-λάκκων του οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας» προϋπολογισμού 15.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ι. Μπουκουβάλας – Β. Κακαριάδης Ο.Ε.
«Αποκατάσταση βατότητας στην Κρυοπηγή Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΔΟΜΗ Ηπείρου Α.Ε.
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου Λεπτοκαρυά – Τσαμαντάς – Μηλέα – Κυπάρισσος - Μεσοβούνι» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 213.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Βελτίωση εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας» της Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 345.000 ευρώ. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση
Στην Π.Ε. Άρτας
Στην Π.Ε. Άρτας θα υλοποιηθούν τα εξής έργα:
«Επείγουσες αποκαταστάσεις οδοποιίας στα όρια των δήμων Άρτας και Νικολάου Σκουφά για την πρόσβαση σε κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

ΟΑΕΔ: Επιδότηση σε 15.000 νέους άνεργους

Τη μείωση της ανεργίας των νέων και την αντιμετώπιση του brain drain έθεσε ως μία από τις κεντρικές του προτεραιότητες ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την χθεσινή τελετή στο υπουργείο, δήλωσε πως είναι αδιανόητο να σχεδιάζεις μια καινούργια μέρα για την οικονομία, όταν χάνεις εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Σύμφωνα με τα  στοιχεία για την ανεργία, στη χώρα μας η ανεργία το Νοέμβριο του 2017, παρέμεινε σταθερή στο 20,9% έναντι του Οκτωβρίου, υπήρξε σημαντική αύξηση του δείκτη ανεργίας των “νέων κάτω των 25 ετών” καθώς από το 42% ανέβηκε στο 43,7%.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, στον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, έχουν σχεδιάσει πρόγραμμα επιδότησης έως 500 ευρώ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να προσλάβουν 15.000 νέους, άνεργους, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ. Το νέο πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ορίζει το ποσό επιχορήγησης στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών. Αυτό σημαίνει πως καλύπτονται κατά 50% μεικτοί μισθοί έως και 800 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ) και έως 1.000 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Ελεύθερο το άνοιγμα νέων λογαριασμών στις τράπεζες


Σε αύξηση του ορίου ανάληψης στα 2.300 ευρώ από τα 1.800 ευρώ που ίσχυαν μέχρι σήμερα λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αύξηση του ορίου ανάληψης στα 2.300 ευρώ από τα 1.800 ευρώ που ίσχυαν μέχρι σήμερα λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
 Η σχετική διάταξη με την οποία αίρονται και οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη, και θα ισχύει από αύριο, Πέμπτη.
Την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα 28 Φεβρουαρίου στο ΦΕΚ 687, τεύχος Β’ υπέγραψε την Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους θεσμούς τροποποιώντας τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84) όπως ισχύει.
Σύμφωνα με την απόφαση, από 1ης Μαρτίου:
Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Δημήτρης Σπ. Ντότης: Συγχαρητήρια στον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά


Η παράταξη Δύναμη και Eνότητα Eυθύνης για το Πωγώνι θέλει μέσω της επιστολής να δώσει συγχαρητήρια στην ποδοσφαιρική μας ομάδα Αγροτικός Αστέρας (Παρακάλαμος) για την πανάξια νίκη της εναντίων της ομάδας του Κένταυρου Μουσιωτίτσας που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης για το κύπελλο της ΕΠΣ Ηπείρου.    Δ. Σ.   Προπονητής (Πωγωνίσιος και αυτός Θανάσης Χαρίσης από Άγιο Κοσμά Πωγωνίου) και ποδοσφαιριστές είστε άξιοι συγχαρητηρίων για το κατόρθωμα σας.
Σας ευχαριστούμε και ευελπιστούμε στην κατάκτηση του τροπαίου.
Για όσους παραβρέθηκαν στο γήπεδο και είδαν την υπερπροσπάθεια σας δεν υπάρχουν λόγια.

Για την παράταξη με τιμή
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
Δημήτρης Σπ. Ντότης

22η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Κένταυρος Μουσιωτίτσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 3-03-18/17:15)


ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 17:15

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:00)
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:15)
Κυριακή 3 Μαρτίου 2018
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (16:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:00)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (16:00)

Αποκαταστάθηκε η σήμα της τηλεόρασης στα χωριά του Πωγωνίου


Αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα πολλά χωριά Πωγωνίου να μείνουν χωρίς τηλεόραση τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Γαλίτσης Νικόλαος η βλάβη δεν είχε σχέση με τον αναμεταδότη, αλλά με τροφοδοσία του με ρεύμα. Υπήρξε μεγάλη δυσκολία να εντοπιστεί το κομμένο καλώδιο, καθώς και να φτάσει το συνεργείο στο  σημείο να το επισκευάσει, λόγω χιονιού.

22η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, με πωγωνίσιο ντέρμπι στο Δελβινάκι (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 3-03-18/16:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 16:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 22ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:00)
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:00)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:00)
Κυριακή 3 Μαρτίου 2018
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Α.Ε.ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (13:00)
Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:00)
Τετάρτη  7 Μαρτίου 2018
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ(16:30) (διακόπηκε)

10+1 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για υγιή προστάτη


Τα νοσήματα του προστάτη είναι πάρα πολύ συνηθισμένα και όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο πιθανότερα γίνονται.
Υπολογίζεται, ότι ένας άνδρας ηλικίας 31-40 ετών έχει μία πιθανότητα στις 12 να εκδηλώσει καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, αλλά μία στις δύο όταν φθάσει στα 51-60 του χρόνια και οκτώ στις δέκα όταν περάσει τα 80.
Επιπλέον, ένας στους δύο άντρες εκδηλώνει προστατίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, συχνά πριν τα 50 του χρόνια, και ένας στους επτά εκδηλώνει κάποια στιγμή (συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών) καρκίνο του προστάτη.
Μοιραία λοιπόν ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των ανδρών προς τους γιατρούς είναι αν και πως μπορούν να... προστατεύσουν τον προστάτη τους.
«Πολλοί από αυτούς ενδόμυχα ελπίζουν ότι θα τους δώσουμε έναν κατάλογο τροφίμων ή διατροφικών συμπληρωμάτων που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν υγιή τον προστάτη τους, αλλά αυτό δεν γίνεται», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Αν και ορισμένα τρόφιμα έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ασκούν προστατευτική δράση (όχι ακόμα τουλάχιστον), ενώ πλέον αμφισβητούνται και μεμονωμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο ή το σελήνιο, που παραδοσιακά σχετίζονταν με καλύτερη υγεία του προστάτη».
Τι μπορούν, επομένως, να κάνουν οι άνδρες; Με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα εξής, απαντά ο Δρ. Πούλιας:
1. Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες και τρία φρούτα. Αντί να ρίχνετε το βάρος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, πρέπει να τρώτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, διότι αποτελούν θαυμάσιες πηγές αντικαρκινικών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Να προτιμάτε όσα έχουν βαθύ, φωτεινό χρώμα, αλλά να μην τρώτε καθημερινά τα ίδια. Μην ξεχνάτε να τρώτε τακτικά ρόδι ή να πίνετε τον χυμό του.
2. Να τρώτε δημητριακά ολικής και όχι επεξεργασμένα. Να διαλέγετε μαύρο ψωμί αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής κ.λπ.