Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Δήλωση του Γιάννη Στέφου, μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, για την εκδήλωση «υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού» στα Γιάννενα


Εκδηλώσεις, όπως αυτή που προγραμματίζεται για το Σάββατο 22-2-2020 στην πόλη μας ενάντια στο κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση, και συνάμα η καμπάνια κατά των μεταμοσχεύσεων, φέρνουν την κοινωνία αντιμέτωπη με τον σκοταδισμό και  την οπισθοδρόμηση και αμφισβητούν  κεκτημένα  ανθρώπινα δικαιώματα.
Γιατί, ξαφνικά, ενώ αυτές οι φωνές περιορίζονταν σε κύκλους αναχρονιστικούς και μισαλλόδοξους, μοιάζουν να προβάλλονται  σαν αίτημα των καιρών που αφορούν πολλούς;
ΕΙΝΑΙ που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου του συντηρητισμού και της αντιεπιστημονικής προσέγγισης, του ρατσισμού, της απλούστευσης και του λαϊκισμού σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου λόγου. 
Ανεξέλεγκτος ο παραλογισμός θα βιάσει τις συνειδήσεις, θα αμφισβητήσει τις επιλογές των σκεφτόμενων ανθρώπων, θα αντιταχθεί στο αυτονόητο, θα ενοχοποιήσει τους αγώνες όσων αντιστέκονται.
ΕΙΝΑΙ το «παλιό», που απελευθερωμένο από τη βάσανο του Λόγου, επιστρέφει ως ηθικό. 
Στη βουλή, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτό το παλιό που προβάλλεται για να «νοικοκυρέψει»  όσα οι κοινωνίες κατέκτησαν.
ΕΙΝΑΙ που όταν λένε ότι θα κάνουν όσα χρειάζονται για να θαφτούν οριστικά οι ιδέες της αριστεράς εννοούν και αυτές τις εκδηλώσεις, που μοιάζουν βγαλμένες από το μεσαίωνα. 
Η «κανονικότητα» επιστρέφει και κατατρώει ό,τι θέλει να πορευτεί υπερήφανο.
Εμείς θα αντισταθούμε. Ο λόγος  και οι δράσεις μας θα αντιπαλεύουν πάντα το πισωγύρισμα στο σκοτάδι.

Κεφάλα Μαρία Αλεξάνδρα: Χορήγηση ειδικών αδειών για όλους τους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα


Ίση μεταχείριση στη χορήγηση ειδικών αδειών με αποδοχές αλλά και στο ωράριο εργασίας σε όλους τους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, ζητά με ερώτησή της στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Μέχρι σήμερα οι διοικητικοί πολιτικοί υπάλληλοι των Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου λαμβάνουν με πληρωμή τις ειδικές άδειες συγκεκριμένων ασθενειών, το ωράριο εργασίας τους είναι κατά μία ώρα λιγότερο, ωστόσο αυτές οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους των Νομικών προσώπων Ιδιωτικού δικαίου.
 Η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις ώστε να αποκαταστήσουν την αδικία και να  τύχουν των ευεργετικών διατάξεων όλοι οι υπάλληλοι.

Με εκτίμηση
ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΦΑΛΑ

Έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη τη χώρα για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ


Το τριήμερο από Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (13.434) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (577) παραβάσεις, ως ακολούθως:
• 203 στην Αττική,
  84 στην Κρήτη,
  50 στη Θεσσαλονίκη,
  36 στην Κεντρική Μακεδονία,
  32 στην Πελοπόννησο,
  30 στην στη Θεσσαλία,
  26 στα Ιόνια Νησιά,
  26 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  24 στο Νότιο Αιγαίο,
  23 στη Δυτική Ελλάδα,
  18 στη Στερεά Ελλάδα,
  14 στην Ήπειρο,
  7 στη Δυτική Μακεδονία και
  4 στο Βόρειο Αιγαίο.
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (4,3%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Επιπλέον, από τους (577) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (82) άτομα, από τα οποία (54) κινούνταν μόνα τους  ενώ (28) έχοντας στο όχημα τους άλλα ενήλικα ή ακόμα και ανήλικα άτομα.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των παραβατών ανά φύλο και ηλικία, υπάρχουν στον συνημμένο πίνακα.
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

Έκδοση τελών ύδρευσης των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για οδικά, αντιπλημμυρικά κ.α. έργα


Αποφάσεις για αποκαταστάσεις ζημιών και βελτιώσεις του οδικού δικτύου, για σχολική στέγη καθώς και για την εκπόνηση μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχή της Άρτας, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Αναλυτικά:
Μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρου Μπούση Άρτας
Η Ο. Ε. ενέκρινε την προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης λόγω κατεπείγουσας ανάγκης για την εκπόνηση «μελέτης αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου περιοχής Μπούση Άρας» με προεκτιμώμενη αξία σύμβασης 241.530,46 € με Φ.Π.Α.
Από την Ο.Ε. κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων για τα εξής έργα:
1.  «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Τ.Κ. Κλειδωνιάς – Αετόπετρας του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 288.000 € . Ανάδοχος  Ι. Ντάφλης.
2. «Αποκατάσταση κατολισθήσεων στην περιοχή Σάρρας (τοποθέτηση πλέγματος και αγκυρίων) για προστασία της οδού Μηλιά - όρια νομού προς Γρεβενά», προϋπολογισμού € 74.400 Ανάδοχος ΑΛΕΞΗ Ρ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΗ Ι.Κ.Ε.
3. «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Αμάραντο – Λουτρά Αμαράντου», προϋπολογισμού 300.000 €.   Ανάδοχος Δημήτρης Φάης.
4.  «Αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση επαρχιακού οδικού δικτύου προς Δ.Δ. Αρτοπούλας», προϋπολογισμού 120.000  € . Ανάδοχος ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΒΕ.
5.  «Συντήρηση δημόσιου δασικού οδικού δικτύου των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης & Ζαγορίου (1οΤμήμα)», προϋπολογισμού 64.176,82 €. Ανάδοχος ΓΑΙΟΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε.Ε.
Αναδείχθηκαν επίσης προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:
Ø  «Διάνοιξη δρόμου από Γκινούς προς Μεγάλη Ράχη στην περιφέρεια της Τ.Κ. Βαργιάδων Δήμου Δωδώνης», προϋπολογισμού 187.000 €. Ανάδοχος ΓΕΟΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ε.Ε.
Ø   «Αποκατάσταση κτιρίου Αναγνωστοπουλείου Σχολής (Α’ φάση)» προϋπολογισμού 420.000 €. Ανάδοχος Γ. Ντάτσης και ΣΙΑ Ε.Ε.
Ø   «Άμεση αποκατάσταση οδών λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων από πλημμυρικά φαινόμενα στην ΤΚ Πλατανούσας - όρια Δαφνωτής της ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 65.000€. Ανάδοχος Δ. Φάης.
Τέλος εγκρίθηκε η δημοπράτηση των παρακάτω έργων: 
Ø  «Προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Καναλίου» προϋπολογισμού € 680.920 (Προγραμματική Σύμβαση με Δήμο Πρέβεζας).
Ø   «Αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού Δημαριό – Κομπότι», προϋπολογισμού 400.000 €.
Ø   «Αποκατάσταση ζημιών και άρση καταπτώσεων στην 8η επαρχιακή οδό της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 73.160,00 € με Φ.Π.Α.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη Διημερίδα «Ο Αθλητικός Τουρισμός στην Ήπειρο»


Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερα θετική δυναμική, πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα με θέμα: ‘Ό Αθλητικός Τουρισμός στην Ήπειρο” που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου και η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 14 και 15 Φεβρουάριου, στα Γιάννενα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, από ανθρώπους του Τουρισμού και του Αθλητισμού, αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας αξιόλογοι ομιλητές από πλευράς Π.Σ.Α.Τ., Περιφέρειας Ηπείρου, τον Τομέα του Τουρισμού και των Αθλητικών Σωματείων της Ηπείρου, ανέπτυξαν θέματα όπως “Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού”,
“Ο χάρτης των αθλητικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο”, ‘’Ή προβολή διοργανώσεων αθλητικού τουρισμού στην εποχή των social media”, ‘’Καινοτομία και Τεχνολογία στον Αθλητικό Τουρισμό”, “Αθλητικός Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες”, “Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και τουρισμός”, “Η Ήπειρος ως προορισμός αθλητικού τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο”.
Χαιρετισμό για την διημερίδα απέστειλαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς και ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γιώργος Αμυράς.
Οι παριστάμενοι αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες για τα θέματα που αναπτύχθηκαν και έθεσαν αρκετά ερωτήματα στου εισηγητές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις.
Τα συμπεράσματα από την εκδήλωση σημαντικά και ενδιαφέροντα, καθώς αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη του  Αθλητικού Τουρισμού στην Ήπειρο. Γεγονός αλληλένδετο με την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων η οποία θα πρέπει να ενταθεί, την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων τουριστικών υποδομών από την ιδιωτική πρωτοβουλία, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Απαίτηση αρκετών παριστάμενων εκπροσώπων Αθλητικών Σωματείων από την Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Π.Ε. Άρτας, είναι η άμεση διενέργεια παρόμοιων εκδηλώσεων Αθλητικού Τουρισμού και στις δικές τους Περιφερειακές Ενότητες.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του Π.Σ.Α.Τ κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος ήταν και εισηγητής στη  διημερίδα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην περιοχή (την πλακέτα παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Βασίλης Γοργόλης), καθώς επίσης και την πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων για τις μεγάλες του επιτυχίες του Ομίλου, στο Άθλημα της κωπηλασίας.
Συντονιστές της διημερίδας κατά τις δύο ημέρες του προγράμματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βασίλης Γοργόλης, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Φώντας Χήτας και ο ταμίας του ΠΣΑΤ κ. Γιάννης Κορακής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Υγείας κα Αγνή Νάκου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.. Ηλίας Γκαρτζονίκας και Γεώργιος Ζάψας, o Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημ. Δημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών Γεώργιος Λώλης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Γεώργιος Ράδος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ζαγορίου Γιάννης  Τσαπάρης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Γιαννάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωαννίνων Βλάσης Παπαχρήστος, Ζίτσας Γεώργιος Λαδάς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π Ευάγγελος Παππάς.
Από πλευράς ΠΣΑΤ παρέστησαν επίσης ο Ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Φάντης Σκύφτας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αγγελική Βύζικα, Ασπασία Βελονάκη και Μάνος Σταραμόπουλος.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: Αποκριάτικη εκδήλωση «Τζαμάλα» την Κυριακή 1 Μαρτίου, ώρα 19:00, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου


Ο Σύλλογος  Ηπειρωτών Χαϊδαρίου διοργανώνει την  αποκριάτικη εκδήλωση «Τζαμάλα»  την Κυριακή 1 Μαρτίου, ώρα 19:00, στο Παλατάκι  Χαϊδαρίου.

Μέσω TAXISnet η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρου


Όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό για τη φορολοταρία, δεν χρειάζεται να τον γνωστοποιήσουν εκ νέου

Μέσω του TAXISnet θα μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το IBAN για τις επιστροφές φόρου.
Συγκεκριμένα η ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, εξέδωσε απόφαση με στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. 
Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 458/14.02.2020) και καθιστά υποχρεωτική για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου, τη δήλωση στο TAXISnet της ΑΑΔΕ του IBAN, που χρησιμοποιούν για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, για την επιστροφή φόρων σε λογαριασμό του δικαιούχου, δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. για να δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα καταβληθεί ο προς επιστροφή φόρος.

Η μαγευτική ακτογραμμή της Ηπείρου παρουσιάστηκε στην ΒΙΤ 2020 στο Μιλάνο


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης που υλοποιεί, συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση "ΒΙΤ 2020"  η οποία πραγματοποιήθηκε  9-11 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο. Στη συγκεκριμένη έκθεση  η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε ,έχοντας στόχο την προώθηση στην Ιταλική αγορά της ακτογραμμής του Ιονίου, από την Πρέβεζα ως την Θεσπρωτία, ως ιδανικό προορισμό  κυρίως για  καλοκαιρινές διακοπές.
Καθ' όλη την διάρκεια της Έκθεσης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και αντιπροσωπεία του Δήμου Πρέβεζας, που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό συναντήσεων Β2Β με τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και bloggers. Σε όλες τις συναντήσεις διαπιστώθηκε  αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την προσέλκυση επισκεπτών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου,  ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για ειδικές μορφές τουρισμού όπως: περιπατητικός, κρουαζιέρες και φυσιολατρικός.
Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε ο Πρέσβης επί Τιμής της Ελλάδος στη Ιταλία κ.  Νικόλαος Σάκκαρης, ενώ την ημέρα κοινού, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς οι Ιταλοί επισκέπτες στην έκθεση, κατέκλυσαν το περίπτερο της Ηπείρου ζητώντας πληροφορίες για την ακτογραμμή του Ιονίου, τις ξενοδοχειακές υποδομές και την προσβασιμότητα. Σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκε έντυπο προωθητικό υλικό τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Παρουσίαση σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες
Σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ,στην "Scuola La Cucina Italiana", παρουσιάστηκε ο προορισμός "Ήπειρος των 4 εποχών" σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες μέσα από την βιωματική εμπειρία της Ιταλίδας δημοσιογράφου Mariella Grossi, ενώ τους προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα που περιλαμβάνονται σε ένα γνήσιο Ηπειρωτικό πρωινό. Στη εκδήλωση παραβρέθηκε και η κ. Βιβη Καμπούρογλου επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία, η οποία συνεχάρη την Περιφέρεια Ηπείρου, για την στοχευμένη ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων της περιοχής, σε συνδυασμό με την προβολή της Ηπείρου ως προορισμού 4 εποχών.

Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο Πύρρος»: Εκδήλωση για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30 π.μ.


Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο Πύρρος» σας καλεί στην εκδήλωση για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30 π.μ..

Τα υπολογιστικά συστήματα πλοήγησης στη χειρουργική του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης


Όπως όλες οι ειδικότητες της χειρουργικής, η νευροχειρουργική προχωρά βήμα βήμα. 
Ωστόσο ένα από τα τελευταία βήματά της αποτελεί κάτι περισσότερο, αποτελεί τομή, με την έννοια ότι βάσει αυτού ή νευροχειρουργική μπορεί να καταταγεί σε νευροχειρουργική πριν και νευροχειρουργική μετά, εξηγεί ο κ. Αντώνιος Καπετανάκης, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Metropolitan Hospital.
Η νευροχειρουργική μετά
Ως εκ του αντικειμένου της, η νευροχειρουργική αναζητά συνεχώς νέες τεχνολογίες και  είναι πρωτοπόρος στην προώθησή τους, προσαρμόζοντας συσκευές και αναπτύσσοντας επιτυχώς νέες τεχνικές με στόχο να αυξηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών περίοπτη θέση καταλαμβάνουν δικαιωματικά η ρομποτική χειρουργική και τα υπολογιστικά συστήματα πλοήγησης (Image Guided in Brain and Spine Surgery).
Ο ρόλος της νευροπλοήγησης
Η προσέγγιση της παθολογίας εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος -σε απόσταση ελάχιστων χιλιοστών- είναι τεχνικά απαιτητική. 
Μέχρι σήμερα τα συστήματα καθοδήγησης εικόνων και ρομποτικής χειρουργικής αποτελούσαν τον γενικό όρο για οποιαδήποτε επέμβαση, κατά την οποία ο ειδικός χρησιμοποιούσε χειρουργικά εργαλεία υποβοηθούμενα από προεγχειρητικές ή διεγχειρητικές εικόνες, ώστε να καθοδηγείται στον στόχο με ακρίβεια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. 
Σήμερα, όμως, με την υποστήριξη της νευροπλοήγησης μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν ιδιαίτερα λεπτές κρανιοεγκεφαλικές επεμβάσεις για παλαιότερα ανεγχείρητες καταστάσεις, όπως η αφαίρεση κάποιων όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, καθώς και ευαίσθητες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης όπως είναι οι σπονδυλοδεσίες.