Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Ξεκινάει η προετοιμασία για την νέα αγωνιστική σεζόν, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου


Η Διοίκηση του  Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ξεκινάει η προετοιμασία για την νέα αγωνιστική σεζόν  στο γήπεδο Παρακαλάμου.
Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έχουν προγραμματιστεί και αρκετά φιλικά.

Το φυσικό αέριο έρχεται και στην Ήπειρο


Σε 42 πόλεις της Περιφέρειας και μεγάλα νησιά της χώρας ανάμεσα τους και στην Ήπειρο επεκτείνεται το φυσικό αέριο.
Αυτό προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου για την περίοδο 2018-2022 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (50 %), δανεισμό (40%) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλέπεται να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου επεκτείνεται το φυσικό αέριο στους Δήμους Ιωαννιτών,  Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.
Στα δίκτυα αυτά, πρόκειται να συνδεθούν 690 Οικιακοί και 165 Εμπορικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 13.800 MWh για τους Οικιακούς και 16.500 MWh για τους Εμπορικούς Τελικούς Πελάτες.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις στην μαρτυρική Μουσιωτίτσα, την Τετάρτη 25 Ιουλίου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα  πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 152 θύματα της  ναζιστικής θηριωδίας στην μαρτυρική Μουσιωτίτσα. 
Ήταν Κυριακή 25 Ιουλίου του 1943 όταν γράφτηκε η πιο τραγική  σελίδα στο χωριό. 
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά οι μνήμες παραμένουν νωπές.  
Φέτος οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη 25 Ιουλίου, ημέρα  κατά την οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο για τους 152  αδικοχαμένους κατοίκους του χωριού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου. 
Θα ακολουθήσει πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων, όπου θα τελεστεί  επιμνημόσυνη δέηση. 
Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση,  Προσκλητήριο Νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας. 
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 11:30 το πρωί. 
Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 24 Ιουλίου, στις επτά το απόγευμα θα  γίνει τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων.  
Στις οκτώ παρά είκοσι το βράδυ θα ξεκινήσει ο δρόμος της θυσίας με  εκκίνηση το Σπιθάρι και τερματισμό τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,  όπου θα γίνει η απονομή των μεταλλίων. 
Θα ακολουθήσει στις 21:20 λαμπαδηδρομία από τον Ιερό Ναό του  Αγίου Νικολάου μέχρι το Μνημείο των Πεσόντων και οι εκδηλώσεις θα  ολοκληρωθούν με το θεατρικό δρώμενο "Σκουριασμένα Σώματα" στο  μνημείο των πεσόντων.
Το θεατρικό διοργανώνει ο Σύλλογος Νέων  Μουσιωτίτσας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασιλείου Στέφου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 19 Ιουλίου
15:00- 20:00 Αιμοδοσία στο Γυμνάσιο Μουσιωτίτσας.
Παρασκευή 20 Ιουλίου
20:00 Εκδήλωση τιμής για τους ναυτικούς με προβολή βίντεο και
έκθεση φωτογραφιών
21:30 Δημοτικό γλέντι στον χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου
Κάτω Μουσιωτίτσας
Σάββατο 21 Ιουλίου
21:30 Θεατρική παράσταση στην πλατεία Νέας Μουσιωτίτσας
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης
Κυριακή 22 Ιουλίου
19:30 Παιδικό πάρτι, στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω
Μουσιωτίτσας
Δευτέρα 23 Ιουλίου
18:30 Αγώνας ποδοσφαίρου παλαιμάχων στο γήπεδο Μουσιωτίτσας. 

Πάργα: Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών


Επιπρόσθετα, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (16,1) γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (19-07-2018) το μεσημέρι στην Πάργα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 28χρονος αλλοδαπός, για εκτέλεση διωκτικού εγγράφου και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε βάρος του 28χρονου:
εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (16,1) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής


Συνελήφθη, χθες (19-07-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 35χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Δρυμάδες Πωγωνίου: Παραδοσιακό ημερήσιο και βραδινό πανηγύρι, το Σάββατο 21 Ιουλίου


Παραδοσιακό ημερήσιο και βραδινό πανηγύρι  από την  Εκκλησιαστική Επιτροπή  και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο στις Δρυμάδες  Πωγωνίου,  το Σάββατο  21 Ιουλίου.

Θάνατος λουόμενου στην Πρέβεζα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 69χρονος αλλοδαπός, από τη  θαλάσσια περιοχή Πρέβεζας.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για το «έτος Κώστα Κρυστάλλη»

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η τοπική κοινότητα Συρράκου σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Συρρακιωτών, έχουν προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του, ανακηρύσσοντας το 2018 «έτος Κώστα Κρυστάλλη».
 Η αρχή γίνεται το Σάββατο 21 Ιουλίου με μια σημαντική ημερίδα στο Συρράκο, εκεί που γεννήθηκε ο ποιητής του βουνού και της στάνης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις.
-Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ θα ακολουθήσει στις 11:30 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ποιητή.
-Στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνουν στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης» τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, στον οποίο έκανε ειδική μνεία ο κ. Σεντελές.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αφορά την ημερίδα με θέμα «2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη-150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή», στο πρόγραμμα της οποίας αναφέρθηκε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων, πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης.
Στην έναρξή της, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα απαγγείλει ποιήματα του Κ. Κρυσταλλη και εν συνεχεία οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Βασίλης Γκουρογιάννης θα μιλήσουν με θέματα «Κρυστάλλης και Δημοτικό Τραγούδι» και «Όταν το ποιητικό σώμα γίνεται αύρα», αντίστοιχα.
Απόσπασμα από το διήγημα «Τα μάρμαρα και τα χαλάσματα» του συρρακιώτη λογοτέχνη θα διαβάσει η συγγραφέας-ηθοποιός Ελένη Ζιώγα και ημερίδα θα κλείσει με ανάγνωση της εισήγησης με θέμα «Ο Κώστας Κρυστάλλης ως πεζογράφος» του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, ο οποίος δε θα μπορέσει να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
 Θα ακολουθήσει σύντομο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα των Συνδέσμων Συρρακιωτών, ενώ στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γιωτόπουλου με θέμα την μετακίνηση των κτηνοτρόφων του Συρράκου στα χειμαδιά.
-Στη 1:45 το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο γεύμα.
 Τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων είναι οι πρόεδροι των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθηνών Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Πρέβεζας Σπύρος Νταλαούτης και Φιλιππιάδας και κάμπου Χρήστος Σκαμνέλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πάτρας Μανόλης Μαγκλάρας και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ευάγγελος Αυδίκος.

Κυστική ίνωση: Τι να προσέχουν οι ασθενείς το καλοκαίρι


Η ζωή με την κυστική ίνωση δεν είναι εύκολη, αλλά ειδικά το καλοκαίρι οι ασθενείς πρέπει να έχουν μερικά πρόσθετα πράγματα στο νου τους.
«Η ζέστη και η υγρασία είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ινοκυστικών ασθενών», λέει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του ελληνικού Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση. «Τόσο το αναπνευστικό σύστημα όσο και ο ιδιαίτερα αλμυρός ιδρώτας επιβάλλουν να λαμβάνουμε υπόψη μας τις οδηγίες των γιατρών μας και να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην αποφυγή της αφυδάτωσης ή της δύσπνοιας. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών και τηρώντας τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε το καλοκαίρι, θα μπορέσουμε να χαρούμε άφοβα τις διακοπές μας».
Το αμερικανικό Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης και ο βρετανικός Οργανισμός Κυστικής Ίνωσης εξηγούν ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνουν οι πάσχοντες για να αποφύγουν τα απρόοπτα.
1. Καλή ενυδάτωση
Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι πάντοτε απαραίτητη στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι οποίοι εξαιτίας της πάθησής τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης. Ειδικά το καλοκαίρι, όμως, οι ανάγκες τους σε υγρά είναι αυξημένες. Για να εξασφαλίσουν καλή ενυδάτωση:
* Δεν πρέπει να περιμένουν να διψάσουν. Κατά μέσον όρο χρειάζονται τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα, τα οποία πρέπει να καταναλώνουν ακόμα κι αν δεν διψάνε. Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη, να γεμίζετε κάθε πρωί ένα μπουκάλι των 2 λίτρων με νερό και να φροντίζετε να το έχετε αδειάσει μέχρι το βράδυ.
* Μην προσμετράτε στην πρόσληψη υγρών τα ροφήματα με καφεΐνη. Είτε είναι καφές, είτε παγωμένο τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα, μην τα συνυπολογίζετε στα 2 λίτρα των υγρών που χρειάζεστε. Ούτως ή άλλως σε μεγάλες ποσότητες είναι διουρητικά, οπότε μπορεί να σας αφυδατώσουν χωρίς να το καταλάβετε. Επομένως να τα καταναλώνετε με μέτρο, αλλά επιπλέον των 2 λίτρων του νερού.